Al sinds de klassieke oudheid wordt olijfolie door veel volkeren gebruikt. De oude Grieken bijvoorbeeld noemden olijfolie “vloeibaar goud”, en dit veelgeprezen voedingsmiddel maakte een essentieel onderdeel uit van hun voedingspatroon. Moderne onderzoeken wijzen uit dat olijfolie behalve lekker ook erg gezond is en het risico op diverse ziektes kan verminderen.
De bijzondere eigenschappen van olijfolie
Het Mediterraans voedingspatroon, waarbij olijfolie van goede kwaliteit de belangrijkste bron van vetten is, wordt vaak in verband gebracht met het voorkomen van chronische ziekten. Olijfolie heeft haar gezonde reputatie te danken aan het hoge percentage enkelvoudige onverzadigde vetzuren (oliezuur) en anti-oxidanten waarvan men veronderstelt dat ze verantwoordelijk zijn voor de trombose-, ontstekings- en kankerremmende eigenschappen. Olijfolie helpt ook tegen maagontstekingen, en het stimuleert de afscheiding van gal en hormonen door de alvleesklier zodat de kans op galstenen afneemt. Tevens heeft men ontdekt dat olijfolie kan helpen bij de bestrijding van de ziekte van Alzheimer. Olijfolie is rijk aan oleocanthal, een stof die vooral in extra virgin olijfolie in hoge concentraties voorkomt. Men zegt dat oleocanthal de extra virgin olijfolie die typisch “peperachtige” smaak geeft. In het Amerikaanse medisch tijdschrift “Toxicology and Applied Pharmacology” hebben onderzoekers gemeld dat de oleocanthal in olijfolie zich bindt aan de giftige eiwitten die de synapsen op de hippocampus verstoppen, meestal een van de eerste tekenen van Alzheimer.
Welke olijfolie is het beste?
Olijfolie wordt internationaal als volgt geclassificeerd:
- Extra virgin olijfolie: gemaakt van de eerste persing van olijven. Bevat niet meer dan 0,8% zuur en heeft een bijzondere smaak. Dit type olijfolie mag bij persing niet verhit worden, geen chemische toevoegingen bevatten of vermengd worden met geraffineerde olie.
- Virgin olijfolie: bevat niet meer dan 1,5% zuur en mag niet vermengd worden met geraffineerde olie
- Fijne Virgin olijfolie: bevat niet meer dan 3% zuur
- Olijfolie: een mengsel van extra virgin olijfolie en geraffineerde olijfolie dat gedurende het productieproces verhit wordt om er meer olie uit te onttrekken.
- Pomace Olijfolie: een mengsel van extra virgin olijfolie en geraffineerde olijfolie dat vooral in de horeca wordt gebruikt
- Lampante: een olijfoliesoort die niet geschikt is voor consumptie, het wordt vooral gebruikt door fabrieken.
De kwaliteit van en de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen in olijfolie is van een aantal belangrijke factoren afhankelijk, waaronder het klimaat en de grond waar de olijfboom in groeit, de olijfboomsoort, de oogsttijd en de productiemethode. Het wordt aanbevolen om altijd koudgeperste extra virgin olijfolie te kopen en deze bij voorkeur rauw te gebruiken, bijvoorbeeld op salades of als dip. Als je dagelijks twee eetlepels olijfolie aan je voedingspatroon toevoegt profiteer je optimaal van alle gezondheidsvoordelen die olijfolie biedt. Bewaar olijfolie altijd op een donkere plek, zoals bijvoorbeeld in je keukenkastje, want een onderzoek gepubliceerd in de New Scientist liet zien dat na een jaar tot wel 30% van de anti-oxidanten van extra virgin olijfolie verloren gaan als je het blootstelt aan licht. Nog beter is om alleen extra virgin olijfolie te kopen die in donkergekleurde flessen zit, dan loop je geen risico dat de voedingswaarde van je olijfolie achteruit gaat.
Olijfolie is ook goed voor huid en haar
Olijfolie is niet alleen een gezonde voedingsstof, veel mensen weten niet dat het ook zeer verzorgend is voor huid en haar. Dit komt omdat de olie die door onze huidklieren wordt aangemaakt dezelfde omega-9 vetzuren bevat als olijfolie. Als je last hebt van een ruwe huid, eczeem, jeuk, insectenbeten, brandwonden, zweren of psoriasis dan kan het heel verzachtend en verlichtend zijn om de aangetaste huid in te smeren met olijfolie. Ook kun je een klein scheutje olijfolie in je bad gieten, je hebt dan een heerlijk geurende, natuurlijke en verzorgende badolie. En heb je last van droog haar, wrijf dan eens wat olijfolie in je haar en laat het een nachtje intrekken. Je zult zien dat je haar ‘s ochtends na het uitspoelen veel sterker, gezonder en soepeler aanvoelt.
Dit is een samenvatting van het artikel “Met olijfolie laat je goud door je lichaam stromen” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leert waarom olijfolie zo’n gezonde reputatie heeft, welke soorten olijfolie er zijn, welke olijfolie je het beste kunt kopen en waarom olijfolie ook heel goed is voor huid en haar.
Krijg altijd puistjes als ik olijfolie op mijn huid gebruik.
Ja olijfolie is zeker heel goed!
Een tip Pim: gebruik eens Argan-olie (wel 100% puur) op je huid, dat laat puistjes zelfs verdwijnen. Argan olie voedt je huid en je haar en voelt super zacht.
Het is wel duurder als olijfolie, maar voor diegene die last hebben van puistjes/acné is dit wel beter als olijfolie.
laurierblad olie maakt je haar glanzend en gezond, laat het een uurtje intrekken voordat je je haar wast.
Hoi
Maar olijf olie is tog het beste wat er is en dan vooral die uit kreta is super best.
Met.vr.Groeten.
Dhr.v.d.Ploeg