bouillon

Voordelen van bottenbouillon (bone broth)

Bone broth, letterlijk vertaald botten bouillon, klinkt misschien weinig aantrekkelijk. Maar als er één ding is waarmee je je eigen gezondheid een enorme dienst bewijst, dan is het wel je eigen bouillon maken. Want de bouillon die je zelf thuis maakt is een weldaad voor je darmen en zit vol met belangrijke voedingsstoffen, die je in de bouillonpoeders in de winkel niet terugvindt. Lees hier hoe je met een kleine investering een enorme winst kunt behalen.

In dit artikel:

Wat is Bone Broth

bouillonJe oma deed het, en je overgrootmoeder en eigenlijk alle traditionele volkeren die puur en volgens de natuur aten. Bouillon trekken van botten en groentenresten. Op die manier werd niet alleen het vlees, maar ook de botten van dieren gebruikt als voedingsbron. Dat zijn we nu ontwend. En dat is zonde. Niet alleen omdat onze soep nu een stuk minder smakelijk is als die je bij je oma kreeg, maar ook vanwege de voedinswaarde. Want juist in de botten zitten enorm veel belangrijke mineralen en andere voedingsstoffen. Zoals gelatine en collageen die superbelangrijk zijn voor onze bindweefsels en het slijmvlies van de darmen. Maar die komen alleen beschikbaar als de botten langdurig hebben gesudderd. Hoe langer de bouillon getrokken wordt hoe beter voor de smaak en voor de extractie van de mineralen en aminozuren. En dat is in de kant en klare bouillons meestal niet het geval.

Waarin verschilt Bone Broth van andere bouillon?

De meeste bouillons die je nu in de supermarkt koopt zijn niet van botten gemaakt maar van vlees. Dat is een stuk sneller en eenvoudiger dan het lange sudderen wat nodig is om de voedingsstoffen uit de botten te krijgen. De volle smaak die daardoor ook mist wordt gecompenseerd door chemisch gefabriceerde smaakversterkers zoals MSG (gistextract) dat bijna in alle kant- en klare bouillons en sauzen zit. Die zijn een stuk sneller te maken en geven het lichaam dezelfde voldoening als de smaak van echt eiwit/vlees (umami). De textuur van de gelatine wordt nagebootst met emulgatoren. Maar daarmee missen we nu een belangrijke bron van voedingswaarde in ons menu. En dan hebben we het nog niet over de twijfelachtige gezondheidseffecten van de grote hoeveelheden aan MSG die we nu binnenkrijgen (zie blog).

Waarom zou je Bone Broth eten

Bone Broth bevat door het langdurige productieproces talloze stoffen die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. En dan met name in onze bindweefsels: barrières zoals de darmen en de huid, onze botten en gewrichten, ons haar en de nagels. Het is daardoor een waardevolle aanvulling op je voedingspatroon. Vooral voor de gezondheid van de darmen is echte bouillon een superfood omdat het de slijmlaag in je darmen helpt genezen, iets wat de meeste van ons goed kunnen gebruiken.

Dat kippenbouillon gebruikt wordt voor zieke mensen om aan te sterken is geen fabeltje. Het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat kippenbouillon een van de meest effectieve manieren is om virus infecties te bestrijden en van verkoudheid af te komen (Rennard, 2000)[1]. Tijdens het koken van de kippenbotten komt o.a. cysteine vrij, een aminozuur dat een vergelijkbare werking heeft als het bronchitis medicijn acetylcysteine. Daarnaast zit er in langzaam getrokken kippenbouillon (liefst met alle delen van de kip er in, inclusief kop en poten) een hele lading aan goede vetten, mineralen en nutriënten die belangrijk zijn voor een sterk immuunsysteem. Zoals de gelatine (die vooral uit de poten komt). Daar zitten verschillende aminozuren in die essentieel zijn voor een goede immuniteit. Ook helpen ze bij een goede vertering, verbeteren de leverfunctie en zorgen voor goede botten.

Er zijn weinig onderzoeken naar Bone Broth zelf, maar er is wel erg veel bekend over de voedingsstoffen die Bone Broth levert en de gezondheidsvoordelen ervan. De volgende stoffen zijn de reden dat bottenbouilon word gezien als helend middel:

  1. Mineralen en vitaminen

Bottenbouillon bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, zwavel in een vorm die het lichaam goed kan opnemen (electrolyten). Deze mineralen zijn essentieel voor gezonde botten, tanden, nagels en haar. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere mineralen, sporenelementen en vitaminen nodig voor gezonde botten zoals vitamine A, K en C en ijzer en zink. Ook die zitten in goed getrokken Bone Broth. Het merg uit botten geeft namelijk deze stoffen (Palacios, 2006)[2]. De voedingsstoffen uit beenmerg zijn ook belangrijk voor ons immuunsysteem. Bone Broth kan zelfs verlichting geven bij mensen met auto-immuunziekten, blijkt uit onderzoek (Trentham, 1993)[3].

  1. Collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat in de botten van gewervelde dieren zit en is het belangrijkste structurele eiwit in het bindweefsel van het lichaam van mensen en dieren. In totaal zijn er meer dan 20 verschillende typen collageen. Type 1 t/m 4 zijn het belangrijkste en meest voorkomend, waarvan type II het meest voor komt in gewrichten (knie, heup elleboog, pols, vinger). Dit type II collageen zit in Bone Broth en kan ontstekingen in gewrichten helpen genezen. Bij beschadiging aan het kraakbeen (bijvoorbeeld in gewrichten) reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. Type 2 collageen afkomstig van kippenbotten kan tot een afname van zwelling en gevoelige gewrichten leiden. Bij artrose werkt het zelfs beter en sneller dan glucosamine/chondroitine (Crowley, 2009)[4].

  1. Gelatine

Wanneer je botten langdurig laat sudderen wordt de collageen afgebroken tot gelatine. Dit maakt dat de bouillon als het afkoelt een dikke, gelachtige structuur heeft. Die gel is precies wat de darmwand helpt te beschermen en verzachten en ondersteunt ook de genezing van een beschadigde darmwand. Niet voor niks is bouillon het belangrijkste voedingsmiddel in het GAPS dieet voor mensen die beschadigde darmen hebben (Campbell, 2010)[5]. Mensen met voedselintoleranties kunnen hier dus ook veel baat bij hebben. Gelatine helpt ook bij de vertering doordat het spijsverteringssappen aantrekt naar de oppervlakte van de gekookte voeding waardoor ze makkelijker verteerd wordt.

De gelatine die in bottenbouillon zit bevat twee belangrijke aminozuren: proline en glycine. Deze aminozuren stellen het lichaam in staat om het eigen bindweefsel, vooral de pezen en ligamenten, te versterken. Ook al is het geen volwaardig eiwit, gelatine helpt het lichaam om beter gebruik te maken van de eiwitten die binnenkomen (Fallon, 2000)[6]. Vandaar dat bouillon vroeger een belangrijk voedingsmiddel was voor mensen die weinig toegang hadden tot vlees of andere volwaardige eiwitbronnen.

Verder gebruikt het lichaam de gelatine weer voor de productie van collageen, één van de belangrijkste bouwstoffen van de huid. De huid bestaat voor zo’n 70 % uit collageen en door regelmatig bottenbouillon te eten voorzie je de huid van grote hoeveelheden van dit lijmvormende eiwit. De consumptie van bottenbouillon kan daarom de huidstructuur enorm verbeteren en problemen als cellulitis en rimpels aanpakken.

  1. Glucosamine

Bottenbouillon is ook rijk aan glycosaminoglycanen (GAG), lange ketens van koolhydraten die in botten en pezen zitten en die als we ze via bottenbouillon binnen krijgen gewrichtspijnen kunnen helpen verminderen. De meest bekende GAG is glucosamine, die tegenwoordig door veel mensen als duur supplement wordt gebruikt voor gewrichtspijnen. Twee andere GAG’s die voorkomen in beenderen zijn haluronzuur en chondoritinesulfaat waarvan bekend is dat ze werkzaam zijn bij de behandeling van oesteoartritis (Hochberg, 2013)[7]. Deze stoffen in bottenbouillon worden ook voor mensen met reumatoide artritis als zeer waardevol gezien.

  1. Aminozuren glycine en proline

Bone Broth bevat de belangrijke aminozuren glycine en proline die je immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het herstel en gezond houden van botten en gewrichten en je darmen. Glycine ondersteunt de spijsvertering door een verhoogde maagzuurproductie. Glycine is ook een belangrijk bestanddeel van galzuur, dat noodzakelijk is voor de vertering van vetten in de dunne darm. Glycine is ook ontstekingsremmend, en helpt ontstekingen in gewrichten te genezen (Zhong, 2003)[8]. Glycine helpt ook je slaap en hersenfuncties te verbeteren (Inagawa, 2006)[9]. Proline speelt in een belangrijke rol in het herstel van kraakbeen en gewrichten, vermindert cellulities en helpt bij een lekkende darm[10].

Officieel zijn dit geen ‘essentiële’ aminozuren, maar het lijkt erop dat het lichaam ze alleen in voldoende mate zelf kan maken als je optimaal gezond bent (Jaksic, 1990)[11]. Tekorten aan deze aminozuren kunnen daarom ontstaan bij een eenzijdig voedingspatroon dat onvoldoende volwaardige eiwitten bevat.  In plaats van meer vlees te gaan eten, is Bone Broth een mooie, duurzame oplossing die ook nog eens smaak aan je eten geeft.

Hoe maak je het en waar let je op?

De belangrijkste elementen bij het maken van Bone Broth zijn de tijd (hoe langer het suddert, hoe meer voedingswaarde je krijgt) en de kwaliteit van de ingrediënten. Hoe beter de kwaliteit van het vlees en de botten, hoe meer voedingswaarde. Hier zijn een aantal tips voor het maken van je eigen Bone Broth:

  1. Gebruik vlees en botten van grasgevoerde en biologische dieren, die bevatten meer mineralen en omega-3 vetzuren. De beste delen van een dier om in je bouillon te verwerken zijn de voeten, de kop en nek, gewrichten en huid, omdat zich daar het meeste bindweefsel bevindt. De botten met kraakbeen geven het meeste gelatine. Zorg in ieder geval dat er naast botten met vlees (zoals rib) dus ook schenkel en mergpijp bij ziten. Mergpijp geeft smaak en juist in beenmerg zitten specifieke nutriënten die heel voedzaam zijn. Extra tip: Gebruik de botten van bijvoorbeeld een hele kip die je eerst als avondmaaltijd bereid hebt. Je hoeft de botten dan niet apart te kopen.
  2. Vaak wordt geadviseerd de botten eerst een uur onder water te laten staan met een scheut azijn; dat helpt om de mineralen uit de botten te trekken.
  3. Voeg dan de groenten toe en breng het aan de kook. Extra tip: Verzamel gedurende de week al de schillen en stukken groenten die niet mooi genoeg zijn en bewaar ze in een bak in de koelkast.
  4. Als je de botten aan de kook brengt komt er schuim omhoog. Dat kan je je er het beste afscheppen omdat dat een vieze smaak kan geven. Vervolgens kan je specerijen toevoegen.
  5. Daarna is het een kwestie van zachtjes laten sudderen. 2 uur is genoeg voor visbouillon, 8 uur voor kip, vleesbouillon het liefste minimaal 12 uur, tot wel 72 uur.
  6. Daarna zeven en af laten koelen en eventueel in meerdere porties verdelen en invriezen. Door een grote hoeveelheid te maken, kan je voor een aantal weken je voorraad bouillon al invriezen. Extra tip: Gebruik een slowcooker. Daar kan je alle ingrediënten gewoon in doen en aanzetten zonder dat je er verder nog naar om hoeft te kijken.

Uiteraard kost het wel wat tijd om je eigen bouillon te maken. Dat zullen we niet ontkennen. Maar de winst die je ermee behaalt is groot. Sowieso in smaak, maar vooral in voedingswaarde. En als je het een beetje slim aanpakt met bovenstaande tips hoeft het je niet heel veel moeite te kosten. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Referenties:

[1] Rennard B., et al., “Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro”, Chest, 2000 Oct;118(4):1150-7

[2] Palacios C.,The role of nutrients in bone health, from A to Z”, Critical Reviews of Food Science and Nutrition, 2006;46(8):621-8

[3] Trentham DE et al., “Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis”, Science, 1993 Sep 24;261(5129):1727-30

[4] Crowley DC, et al., “Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial”, International Journal of Medical Science 2009; 6(6):312-321

[5] Campbell, N., “Gut and psychology syndrome, Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia, 2010

[6] Sally Fallon Morell, “Broth is beautiful”, Weston Price Foundation, January 1, 2000

[7] Hochberg M. et al., “Symptom and structure modification in osteoarthritis with pharmaceutical-grade chondroitin sulfate: what’s the evidence?”, Current Medical Research Opinions. 2013 Mar;29(3):259-67

[8] Zhong Z. et al., “L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent”, Current Opinions on Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2003 Mar;6(2):229-40

[9] INAGAWA, K.,et al, “Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. Sleep and Biological Rhythms”, 2006, Sleep and Biological Rhythms, 4: 75–77

[10] Daniel, K., “Why Broth is Beautiful: Essential Roles for Proline, Glycine and Gelatin”, Weston Price Foundation, 18 juni 2003

[11] Jaksic, et al. “Plasma proline kinetics and concentrations in young men in response to dietary proline deprivation”, American Journal of Clinical Nutrition, 1990, 52, 307-312

Share:

34 comments

  1. Maak nog steeds mijn eigen botten bouillon en het is dan ook leuk om te lezen dat t zo veel toe voegt

  2. Het is en blijft het lekkerste alleen mis ik wel een wat pit
    Wil geen zout gebruiken
    Gebruik wel zeezout of keltisch zout met mate

  3. Ik vind het sowieso een uitdaging om een lekkere soep te maken zonder gebruik te maken van bouillonblokjes en dergelijke. Dat het zo lang moet sudderen is wel nieuw voor mij. Ik deed meestal 3 uur, maar ik ga het nu zeker langer doen.

  4. Als ik goede chefkoks mag geloven dan moet je de soep absoluut niet laten koken want dan slaat je soep blind.
    Beter hou je het net onder de kook 🙂

  5. En zijn er ook voor- of nadelen als je de bouillon trekt in een snelkookpan voor enkele uren?

  6. Bouillon is helemaal mijn ding. Ik zou graag een slowcooker willen aanschaffen. Waar moet ik op letten?

  7. Ik gebruik ook een snelkookpan (net zoals mijn moeder en oma..)…. ben benieuwd naar feedback daarover.

  8. Dacht dat dit artikel een grote grap was…

  9. Ronduit walgelijk, superfood ten koste van ergstige dierenleed, moet er niet aan denken om een lijk uren te laten borrelen op het vuur en dit noemt men beschaving, ja van holbewoners.

  10. Wanneer je de soep ‘s avonds opzet op 1 kan hij de hele nacht trekken. Dit doe ik al jaren. Toen ik in Duitsland woonde kocht ik op de markt soepkip, nooit meer zulke lekkere kippensoep gegeten. Ik heb een soepboekje, gekregen in 1975 bij ons huwelijk, wordt nog steeds gebruikt.

  11. Jan, helemaal mee eens!!!

  12. Het gaat niet om een lijk maar in dit geval om een kadaver

  13. Sinds ik dit doe, is mijn chronische darmontsteking veel verbeterd!
    Bij de polier (of op de markt) kan je vaak voor heel weinig karkassen van kippen kopen.
    Als je niet graag vlees eet (vanwege het ernstige dierenleed), maar wel bouillon nodig hebt vanwege ziekte, is dit een goede middenweg. Zo worden de resten van het dier niet weggegooid.

  14. Soeppakket, dat zijn meer botten dan vlees en het gaat mij dan inderdaad om de boillion, ik laat het dan 2 uur trekken maar kan het nu wat langer laten trekken en neem dan 2 / of 3 pakketjes dat is wel zo makkelijk.
    Bedankt voor de tip.

  15. Wat is ongeveer de bete verhouding? Hoeveel liter water en hoeveel (kilo) botten?

  16. Hoi Magda,

    Zou graag jouw kippensoeprecept ontvangen!!

  17. Men heeft mij altijd gezegd, laat groenten niet te lang koken zo zullen al de vitaminen verdwijnen.
    Dat kan ik dan moeilijk verenigen met de kooktijd die hier voorgesteld is.
    Hoe moet het nu eigenlijk?

  18. Ik ben ook al langere tijd bezig met het zelf bereiden van bottenbouillon en ben razend enthousiast. Ik heb er zelfs een product van gemaakt: oerbouillon, elixer for life. 100 ml. kracht in een klein flesje. Er zit bijna 10% collageen in 1 flesje. Te gebruiken als shotje levenskracht.

  19. O en over het verdwijnen van de vitaminen: idd door het lange trekken (op lage temperatuur 70 graden) verminderen of verdwijnen vitaminen. Maar dat is niet het geval voor de mineralen en eiwitten! En dat is de reden waarom bottenbouillon juist zo gezond is. Het gaat om de mineralen, gelatine en collageen en die blijven behouden.

  20. Heeft de auteur ooit van vertering gehoord? Een proces waarbij in de darm stoffen afgebroken worden voordat ze opgenomen worden. Collageen is bijvoorbeeld een eiwit dat bij vertering afgebroken wordt tot aminozuur. Het is misschien lekker als het in soep zit, maar het heeft verder geen invloed op je lichaam.
    Bouillon langzaam getrokken van dierlijke botten kan lekker zijn, is qua samenstelling te vergelijken met vlees en mits niet te zout waarschijnlijk best gezond.
    Gezond is gevarieerd eten en verse producten gebruiken. Wat echte wetenschappers van voeding vinden is te lezen op de site van het voedingscentrum: voedingscentrum.nl.
    O ja en wat Christel opmerkt klopt natuurlijk ook niet. Mineralen verdwijnen niet, niet bij 100 graden en dus ook niet bij 70. Eiwitten gaan kapot en zijn bij temperaturen boven de 50 graden niet meer intact. Gelatine ontstaat door de (gedeeltelijke) afbraak van collageen (eiwit). Er is allang bewezen dat consumptie van gelatine of collageen geen enkel gezondheidsvoordeel oplevert.

  21. Cat, jammer dat jij zo in het oordeel zit. volgens mij is in deze tijd van alternatieve feiten wel duidelijk geworden dat er verschillende waarheden zijn. al naar gelang de manier van interpreteren en onderzoeken. Jan, het kan in jouw ogen walgelijk zijn, maar feit is dat wij boven aan de voedselketen staan en nu eenmaal af en toe dierlijke eiwitten nodig hebben. Waarom zou je dan de botten weggooien in plaats van gebruiken?

    Erg interessant artikel. Waar ik nog benieuwd naar ben is de ideale suddertemperatuur, kan iemand hier (onderbouwd) antwoord op geven?

  22. Ook mij is aangeraden om dit te gebruiken I,v,m,lekke darm. Dus heb ik broth of life gekocht,Maar het smaakt zo vies!! Toen ben ik zelf botten gaan koken, idem, dan maak ik er Maar een soep van met kruiden en groenten en bonen, Maar zo iets eet je natuurlijk niet Elke Dag Hoe maken jullie de bouillon een beetje Smakelijk?

  23. Cat, het voedingscentrum.nl is een site van de overheid. Vertouw jij de overheid? Er staan zoveel dingen op voedingscentrum die al lang achterhaald zijn, bijvoorbeeld dat verzadigde vetten hart en vaatziekten veroorzaken en het advies om veel volkoren graanproducten te eten. Een gezond eetpatroon bestaat uit veel vetten en eiwitten en weinig koolhydraten. Maar daar denkt het voedingscentrum dus anders over terwijl het de overheid heel veel geld in de zorg kan schelen.
    Jan, wij mensen zijn onderdeel van de natuur en als wij voor onze behoefte aan vetten en eiwitten dierlijke producten eten dan is dat de natuur. In de dierenwereld doen ze niet zo moeilijk hoor, daar is het eten of gegeten worden, no big deal.

  24. Als ex-slager en nu chef kok maak ik wekelijks boullion van ORGANIC kip karkas, nekken en kippen voeten. Ik was het goed schoon en snijdt de donkere eeltplekken van de voeten. Ik doe dan alles in mijn Organic Vitaclay cooker. Ik vul de cooker met 9.0 alkaline water tot alles onder staat. Breng het langzaam aan de kook en schep het donkere schuim eraf. Ik laat het zachtjes trekken voor 1 1/2 uur op 80 graden. Ik haal dan de karkassen en nekken uit de pan, laat even afkoelen en ontdoe de botten van het vlees (anders wordt het te gaar. De botten gaan terug in de pan, wat keltisch zeezout, peper korrels, 4 of 5 cardamon korrels, laurierblad, sellery en wat wortels en laat het 12 uur trekken. Je hebt dan echt super (smakelijke boullion. Gooi botten en groenten weg. Iedere dag blancheer ik wat organic groente in wat boullion, doe ik er Turmeric en nootmuskaat bij en als de groenten klaar is doe ik er wat van het gekookte kipvlees bij Yammy!

  25. Ook helemaal met Jan eens! 24 tot 45 uren lang de botten van dode dieren laten sudderen??? vind het echt ranzig en walgelijk om iets te drinken wat helemaal dood gesudderd is, en wie maakt jullie wijs dat de mineralen nog in dat uitgekookte soep zitten dat 2 dagen op het gaspitje heeft gezeten he? denk even goed na! vind dit gewoon een mediastunt om mensen meer dierenlijken te beginnen te eten!
    soep dat gewoon een uurtje suddert is genoeg gevuld met mineralen , lees maar op internet!

  26. Hoi,
    Wat is de kooktijd als je een snelkookpan gebruikt?

  27. Daar zijn de veganisten weer hoor. Ga ergens anders lopen janken. Triest volk. Ieder z’n meug. Wij vallen jullie ook niet lastig dus laat de mensen hier met rust.

  28. Het heeft mij al geholpen met de genezing van mijn burnout.
    Ik voel echt wanneer ik het gegeten heb of niet. Dit was de raad van mijn moeder (89) die ook dagelijks bottenboullion eet. Het is een wondermiddel…

  29. Ik maak al jaren zelf bouillon. Gebruik hier alleen mergpijpen voor. 2 kilo mergpijpen en 5 liter water, wat uien en peper. Alles in een grote pan en op een warmhoudplaatje,,,,, Wat slowcoocker. Ik zog er wel voor dat de temperatuur tussen de 80 en 90 graden blijft. Na 48 uur gooi ik het door een keukenzeef in een andere pan. Daarna gebruik ik een passeerdoek om het nog tweemaal te filteren. Het resultaat is een heldere bouillon. Op smaak maken met zout en laten afkoelen. Volgende dag het vetlaagje er af en de bouillon in porties in de vriezer. Het afgeroomde vet kan je weer gebruiken voor het het bakken van vlees.

  30. Ik wilde speciaal de bouillon van Jesse omdat dit er staat (zie hier onder Gelatine) :
    (maar de potten bouillon (afgekoeld)bevatten géén gelachtige structuur, kon ik ze net zo goed bij de ‘SoepFabriek’ kopen, ik ben heel erg teleurgesteld)

    3.Gelatine
    Wanneer je botten langdurig laat sudderen wordt de collageen afgebroken tot gelatine. Dit maakt dat de bouillon als het afkoelt een dikke, gelachtige structuur heeft. Die gel is precies wat de darmwand helpt te beschermen en verzachten en ondersteunt ook de genezing van een beschadigde darmwand. Niet voor niks is bouillon het belangrijkste voedingsmiddel in het GAPS dieet voor mensen die beschadigde darmen hebben (Campbell, 2010)[5]. Mensen met voedselintoleranties kunnen hier dus ook veel baat bij hebben. Gelatine helpt ook bij de vertering doordat het spijsverteringssappen aantrekt naar de oppervlakte van de gekookte voeding waardoor ze makkelijker verteerd wordt.

    De gelatine die in bottenbouillon zit bevat twee belangrijke aminozuren: proline en glycine. Deze aminozuren stellen het lichaam in staat om het eigen bindweefsel, vooral de pezen en ligamenten, te versterken. Ook al is het geen volwaardig eiwit, gelatine helpt het lichaam om beter gebruik te maken van de eiwitten die binnenkomen (Fallon, 2000)[6]. Vandaar dat bouillon vroeger een belangrijk voedingsmiddel was voor mensen die weinig toegang hadden tot vlees of andere volwaardige eiwitbronnen.

    Verder gebruikt het lichaam de gelatine weer voor de productie van collageen, één van de belangrijkste bouwstoffen van de huid. De huid bestaat voor zo’n 70 % uit collageen en door regelmatig bottenbouillon te eten voorzie je de huid van grote hoeveelheden van dit lijmvormende eiwit. De consumptie van bottenbouillon kan daarom de huidstructuur enorm verbeteren en problemen als cellulitis en rimpels aanpakken.

  31. Ik zou binnen drie dagen een antwoord krijgen op mijn vraag, waarom de kippenbouillon die ik gekocht heb, geen gelachtige structuur heeft, de reden waarom ik de bouillon bij Jesse van der Velde had gekocht. Ik had 6 potten besteld en heb daar nu heel erg veel spijt van, want er zit helemaal geen gelachtige structuur in. Ik heb juist die gelachtige structuur nodig voor mijn gezondheid. Na 6 dagen heb ik nog geen antwoord gekregen

    Niet alleen dit, maar de bouillon is ook heel zout……….. je kan hierdoor niet zelf bepalen tot hoever je het wil verdunnen, ik kan nu maar weinig bouillon nemen per keer. …..De bouillon is ook nog eens niet lekker en proeft aangebrand……Ik hoop niet dat de kip eerst gebraden is.

Geef een reactie