Waarom koud douchen wel degelijk nuttig is (uitkomst recent onderzoek)

Vrijwel iedere dag douche ik koud. Volledig koud, ook als ik m’n haren was. Het geeft me energie, mentale kracht en het voelt goed voor m’n lijf. Maar het voelt niet alleen goed. Want dat koud douchen daadwerkelijk goed is voor je gezondheid is onlangs ook wetenschappelijk aangetoond.

Immuunsysteem versterken

Onderzoekers (Buijze et al., 2016[1]) hebben ontdekt dat koud douchen mogelijk het immuunsysteem versterkt. Begin 2015 onderzochten ze 3 maanden lang 3018 proefpersonen tussen de 18 en 65 jaar, die geen ervaring hadden met koud douchen. Ze werden in 4 groepen verdeeld en dienden 30 dagen lang respectievelijk 30, 60 of 90 seconden koud te douchen of niet koud te douchen. Vervolgens mochten de eerste 3 groepen 60 dagen lang net zoveel koud douchen als ze wilden. Tijdens de onderzoeksperiode werd bijgehouden hoeveel dagen de proefpersonen ziek waren en zich ziek hadden gemeld op hun werk. Daarnaast werd ook onderzocht hoe ze zich voelden, hoe hun productiviteit op het werk was, of ze angsten hadden, of ze het warm genoeg hadden en of koud douchen ook negatieve effecten had.

Onderzoeksresultaten

Uit de onderzoeksrapporten bleek dat onder de mensen die tijdens de onderzoeksperiode koud moesten douchen maar liefst 29% minder ziekmeldingen waren vergeleken met de groep die niet koud douchte. Daarnaast werden er geen negatieve effecten gemeld ten aanzien van koud douchen. De onderzoekers concludeerden daaruit dat koud douchen wel degelijk nuttig is, omdat het mogelijk het immuunsysteem versterkt!

Mijn persoonlijke ervaring en de mentale kant van koud douchen

Laat ik er eerlijk over zijn: Het (begin) is niet gemakkelijk. Het wordt geleidelijk gemakkelijker: als je er minder zwaar aan gaat tillen. Als je er minder tegenop gaat zien door te denken: “Just go with the flow”. Maar zo begon het niet. Althans niet voor mij. Het begon met “Ik moet dit doen”. Voor mij begon het met de stap willen zetten om koud te gaan douchen. Weten dat het goed is voor je lijf en het doen ondanks dat je er tegenop ziet. Ik verantwoordde dat mentaal door te zeggen: “zo blijf ik de baas over mijn mind”. En dat is ook zo. Als je iets wilt doen en het dient een lange termijn doel en is goed voor je, maar je ziet er tegenop, wat doe je dan? Er aan toegeven? Of zeg je: “Ik ben de baas”. “Ik vertel mijn mind wat wel en niet te doen”. Onze mind (en discipline) is als een spier. Als je ‘m niet traint, dan wordt deze zwakker.

Tegelijkertijd is dat een geforceerde manier van handelen. Vandaag de dag ga ik onder die koude douche staan vanuit “flow”. Vanuit kwetsbaarheid. Ja, het is koud. Ja, laat het koude water maar op m’n lijf komen. Dankjewel. Ik ontvang het, m’n lijf kan het aan, ik hoef daar niets voor te doen. Gewoon gaan staan. “Just go with the flow”. Niet gaan vechten. Je lijf gaat in een “fight or flight” reactie. Door daar juist aan toe te geven (“Laat maar komen”) en je er niet tegen te verzetten, kan het verdwijnen.

Persoonlijk denk ik dat dit twee verschillende mentale stadia zijn. Oftewel: “Ik ben de baas over mijn mind en ik doe wat het wil”. Dat is waar. Dat is training van discipline en dat dient voor veel doelen in ons leven. Maar er is ook de mentale staat van “gewoon ontvangen”. In volle kwetsbaarheid met je blote lijf onder het koude water gaan staan. En vanuit een diep vertrouwen beseffen: ik kan dit, ik kan dit aan.

Kies welk mentaal proces nu het meeste met jou resoneert. En zet de volgende stap in je leven.

Referenties

[1] Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BCJM, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MHW (2016) The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial. PLoS ONE 11(9): e0161749.

Share:

11 comments

  1. Is er ook onderzocht over de effecten (positief) aangaande koud afspoelen na een warme douche? Geeft dit dezelfde gezondheidsresultaten als een complete koude douche?

  2. Het onderzoek is in het kader v.d. WHM: Wim Hof Methode. Koud douchen is idd gezond.
    Ik douche d.m.v. wisseldouches.
    De proefpersonen douchten eerst warm zolang ze wilden, daarna koud.
    Wisseldouches zijn iets makkelijker te doen en blijken meer voordelen te hebben dan enkel koude douches.
    Het wordt afgeraden als beginner het hoofd koud te douchen (brain freeze, zeer onaangenaam). Koud douchen moet je geleidelijk aan opvoeren, bijv. van 30 sec een week naar 1 min de volgende week, naar 2 min etc. Als beginner moet je niet ineens minuten lang koud gaan douchen, dus nee, je kan niet “zolang koud douchen als je wilt”. Je kan dan een “afterdrop” krijgen (ongecontroleerd bibberen). Alleen mensen met ervaring in koud douchen kunnen zolang koud douchen als ze willen. Je moet weten hoe je met je lichamelijke reactie en je ademhaling omgaat.

  3. Moet er niet aan denken, zeker nu het kouder wordt gaat de temperatuur van de douche meestal juist iets hoger. Maar ik ga het proberen!

  4. Volgens mij wordt er volledig voorbij gegaan aan het weldadige ontspannende effect van een warme douche. Hoe goed koud douchen ook voor je lichaam zal zijn, ik kan me niet voorstellen dat het ontspannend is. In een tijd waarin stress zoveel gezondheidsproblemen geeft lijkt het warme relaxmomentje onder de douche me een belangrijk rustmoment.

  5. prima dat koude douchen maar doe t dan niet elke dag. Onze huid maakt een natuurlijk laagje aan ter bescherming. Te hygienisch maakt dat laagje kapot. Elke dag douchen is niet nodig. Het zelfde met haren wassen. Koud water sluit de haar schulpjes na een wassing, wat goed is. Maar te vaak wassen tast natuurlijk vetlaagje op de hoofdhuid aan en verstoord de balans in de haargroei. Neem dan ook geen chemisch cosmetische douche en haarproducten. Wat daar in zit wordt via de huid geabsorbeerd en komt in je bloed. Daar gaat je inmuunsysteem weer. Helpt niet opbouwend. We hebben al die dingen niet nodig. Natuurvolkeren gebruikten het ook niet. En als ze het deden bestaat t uit planten kruiden en bloemen wat veel en veel gezonder en inmuunsysteem versterkend is

  6. Drie jaar lang heb ik koud gedoucht, en het maakt je wel degelijker sterker. Heeft niets te maken met een “rustmomentje onder de warme douche”, dat is appels met peren vergelijken.

    Ik douche nog steeds koud, wel minder vaak, maar dat compenseer ik ook met buitensport. Anderhalf uur rennen of drie uur buiten fietsen heeft een soortgelijk effect op je weerstand.

    Het vreemde is, is dat wanneer je een koude neemt als je het koud hebt, je het achteraf warmer hebt dan waneer je een warme douche neemt. En het is ook nog eens beter voor het milieu 🙂

    Wat mij altijd hielp, is tellen. Dus douche aanzetten, tot drie tellen en eronder gaan (terwijl je rustig doorademt en jezelf niet gek maakt). Het leidt namelijk af en je neemt jezelf dus op een positieve manier in de maling.

    Leuk artikel.

  7. Je kunt het ook prima steeds een standje kouder zetten. Je hoeft niet ineens onder een ijskoude douchen. Dat is wat mensen vaak vergeten of vanuit perfectionisme willen ze dat kunnen. Maar wees verstandig en leer je jezelf aan stap voor stap met het einddoel voor je. Dat laat het ook makkelijker in je leven integreren.

  8. Grappig, na dit onderzoek ben ik ook begonnen met koud afdouchen. De eerste week vond ik heftig, na het douchen had ik het nog uren koud. Dat ging na een tijdje over en nu vind ik het ook onder de koude douche beter te doen. Het lijkt wel alsof je lijf zichzelf beter en sneller leert opwarmen, kan dat?

    Ik probeer wel om de seconden rustig te tellen, als je dat opgejaagd doet is het veel kouder, misschien is dat wat jij met flow bedoelt 🙂

  9. ik douche al 40 jaar koud. Eerst een paar minuten warm+zepen. Daarna een aantal minuten koud, waarbij ik de uiteinden van mijn ledematen eerst doen en zo via arm of been langzamerhand richting torso ga. Ik heb ooit gehoord dat het goed is omdat je zo ahw het bloed (door samentrekking-door-kou) je het bloed richting het hart stuwt.
    Ik heb al tientallen jaren geen griep of verkoudheid gehad.
    We leven hier in de westerse wereld op een manier als of een beetje koud af en toe, iets verschrikkelijks is.. tegelijkertijd willen we wel gezond zijn. In mijn opvatting gaat dit niet samen..
    Alles is verwarmd het huis, de slaapkamer, het kantoor, de auto, de winkels.. alles, overal. Het is ontzettend goed voor je weerstand je lijf af en toe eens een hard aan zijn temperatuur huishouding te laten werken. Ik ben door eigen ervaring volledig overtuigd. Van jongs af aan zou het als iets heel gewoons aangeleerd kunnen worden. Zo zijn er in Rusland zijn er scholen waar kinderen in hun zwembroekjes in de sneeuw rollen !!

  10. is koud douchen echt voor iedereen goed? Ik heb 3 immuunziektes en vraag me af of dit voor mij wel goed zou zijn en zo niet wat dan goed is om te doen.
    Bij voorbaat dank Jesse,
    Wil

Geef een reactie