De gevaren van ongefermenteerde soja

Mede door de toegenomen populariteit van vegetarisme sinds de jaren ’70 is soja tegenwoordig uitgegroeid tot een ‘bijna perfect’ voedingsmiddel. Fervente liefhebbers van soja menen dat soja onder andere een ideale voedingsbron is voor eiwit, bijdraagt aan een lager cholesterolgehalte, helpt tegen kanker, beschermt tegen hartziekten, de symptomen van de menopauze reduceert en helpt tegen botontkalking.

Soja lijkt dus erg gezond, maar is dat ook echt zo? Je zou het niet zeggen als je bedenkt dat de sojaboon tot 1913 door de U.S. Department of Agriculture (USDA) in Amerika gekwalificeerd werd als industrieel product in plaats van voedsel!

Wat is soja en in welke voedingsmiddelen zit het

De sojaboon is een peulvrucht en komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten, waar het al duizenden jaren een belangrijk onderdeel is van het voedingspatroon. In het Chinese keizerrijk behoorde de sojaboon zelfs tot de vijf heilige gewassen, naast tarwe, rijst, gierst en gerst. Vandaag de dag zit soja in producten zoals tofoe, tahoe, tempé, sojamelk, sojasaus en vegaburgers.

Waarom ongefermenteerde sojaproducten helemaal niet gezond zijn

Soja behoort tot de familie van de peulvruchten. Alle peulvruchten en volkoren granen zoals rijst, gerst, haver, tarwe en rogge bevatten fytinezuur. Aangezien soja ook een peulvrucht is zit er dus een grote hoeveelheid fytinezuur in, dat in ongefermenteerde soja volop aanwezig is. Fytinezuur kan bij consumptie van grote hoeveelheden de inname van essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink in het spijsverteringsstelsel blokkeren. Bij kinderen en menstruerende vrouwen kan fytinezuur een belangrijk negatief effect hebben, omdat vrouwen en kinderen ijzer nodig hebben.

Er zijn ook nog een aantal andere redenen waarom ongefermenteerde soja een ongezonde keuze is, maar misschien wel het meest gevaarlijke effect op de gezondheid van dit type soja heeft te maken met de aanwezige fyto-oestrogenen, die de effecten van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen imiteren. Doordat de fyto-oestrogenen in soja de endocriene functie verstoren hebben ze de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Bovendien wordt door inname van fytro-oestrogenen de kans op borstkanker in volwassen vrouwen vergroot. Ook hebben fyto-oestrogenen een sterke invloed op de schildklier waardoor zij een overmatig werkende schildklier en schildklierkanker kunnen veroorzaken. Ongefermenteerde soja is het meest problematisch voor zuigelingen, omdat zuigelingen die uitsluitend zuigelingenmelk op basis van soja krijgen per dag naar schatting dezelfde hoeveelheid oestrogeen binnen krijgen als in vijf anticonceptiepillen zit.

Het gezonde alternatief: gefermenteerde soja

Om de gezondheidsvoordelen uit soja te halen kun je daarom het beste alleen gefermenteerde sojaproducten consumeren, en dan nog bij voorkeur alleen gemaakt van bio-organische niet-bewerkte soja. Gefermenteerde soja, dat terug te vinden is in producten als tempé, sojasaus (specifiek de gefermenteerde) en miso, is in tegenstelling tot ongefermenteerde soja wel gezond omdat het fytinezuur, dat zich van nature in sojabonen bevindt, tijdens het fermentatieproces geneutraliseerd wordt. Daarnaast helpt gefermenteerde soja bij het hergroeperen van de ‘vriendelijke’ bacteriën in de dikke darm die de ‘onvriendelijke’ bacteriën neutraliseren en zorgt het voor een betere algemene opname van voedsel en voedingsstoffen.

Dit is een samenvatting van het artikel “De gevaren van ongefermenteerde soja” op de Superverbrander Methode leden website, waarin je leert dat soja niet altijd gezond is en waarom, en welke type sojaproducten je wel kan eten.

Share:

18 comments

  1. Heftig misverstand dus. Zo blijkt maar weer, er bestaan 0 producten op aarde die je zonder Problemen kan consumeren.

  2. Dat verklaard een hoop. Ik heb na mijn melkallergie PCOS gekregen (lees nauwelijks een ovulatie en menstruatie) en het heeft 2,5 jaar geduurd voordat ik zwanger werd.

    Ik dronk veel sojamelk en als ontbijt at ik sojayoghurt, maar daar ben ik zo’n 10 maanden geleden mee gestopt vanwege het hoge suikergehalte. En nu nog een reden! Meer mensen met zo’n ervaring?

  3. Bedoel je dat lecithine granulaat ook niet gezond is? Ik heb het gekocht vanwege verhoogd cholesterol (familiair). Bij de fabrikant heb ik nagevraagd of het gemaakt is van gefermenteerde of ongefermenteerde soja. Als antwoord kreeg ik: ongefermenteerde.

  4. Ik heb je blog vandaag gevonden, mijn excuus als ik schrijf wat anderen al hebben geschreven.
    De oude chinezen aten weinig tofu/tahoe/tofoe vanwege de zeer tijdrovende proces om tofu te maken.
    Tofu werd vroeger gezien als zeer yin voedsel en niet iets dat elke dag gegeten kon worden.
    Ik zou het interessant vinden om een artikel van jou te lezen over Yin & Yang en de kracht van voedsel in deze termen vanuit jou perspectief!?

  5. Jesse, bedankt voor alle geweldige informatie over gezond leven! Ik leef voor 99% volgens de principes: qua voeding, supplementen en lichaamsbeweging. Hierdoor houd ik mijn coeliakie, histamine intolerantie en ‘hormoonhuishouding’ goed onder controle, zonder medicijnen! Ik heb wel een vraagje over de soja. Ik zou me graag één keer per week een cappuccino met suikervrije sojamelk veroorloven (met een stukje rauwe chocolade

  6. Hoi,

    Erg interessant artikel. Ik drink al jaren sojamelk. Elke dag geklopt in de koffie en ongeveer twee keer per week maak ik er een kom havermout mee. Als ik pannekoeken maak of cake etc gebruik ik het ook. We zijn thuis niet opgevoed met melk en ik krijg er ook buikpijn van. Er gaat dus flink wat sojamelk doorheen in een dag, week,. maand. Wat is een goede vervanger dan? Want nu ben ik een beetje het spoor bijster. Dacht dat we goed bezig waren met het soja verhaal…
    Alvast bedankt!

  7. Hoi Sas, ik ben dan Jesse wel niet maar misschien lees je wel mijn antwoord 😉 ik gebruik in de havermout en voor de pannenkoeken gewoon water en dat werkt prima. Voor zover ik weet doet dat de voedingswaarde ook geen schade. Ik gooi de havermout er direct in bij het begin en laat het samen met het water opwarmen en koken. Het ziet er natuurlijk minder melkerig uit maar qua smaak is het prima te doen. Geldt ook voor de pannenkoeken!

  8. Jesse schrijft toch ook dat gefermenteerde sojamelk wel goed is, alleen de ongefermenteerde niet, de supermarkt sojamelk dus mijden, ga voor biologisch gefermenteerde sojaprodukten

  9. Ja maar natuurlijk zeik je eerst het ene product af om vervolgens het andere “biologische” product te promoten..

    Alles waar te veel voor staat is niet goed.

    Kortom geniet af en toe van een glas soja of gewone melk, Daar ga je niet dood aan en denk maar niet dat het mijden daar van je lot echt bepaald..

  10. Wat ik mis bij dit stuk is je onderbouwing. Waar zijn de bronnen? Wat zijn de wetenschappelijke onderzoeken? Iets roepen is wel heel gemakkelijk tegenwoordig! Veel onderzoeken zijn gedaan bij ratten met een hele hoge dosering soja voor mensen. Daarnaast zijn wij mensen geen ratten…

  11. Pingback: SOJA | Zij eet ook
  12. Welke bronnen heb je gebruikt? Zou je die kunnen plaatsen? Iedereen kan namelijk wat roepen op het internet en er zijn altijd domme mensen die alles geloven wat ze op het internet lezen.

  13. Menno
    7-5-2017 14:40:40
    Hoe kom je erachter dat je soja (melk) wel of niet gefermenteerd is
    het staat namelijk niet op vermeld op de verpakking

  14. Jammer dat er nooit antwoorden komen op de vragen van lezers, dat maakt de site en het artikel zo robotachtig.

  15. Geluk van een dronken aardbei.
    Wat schrijf je nou; tegenwoordig zit er overal soja in zoals taboe en tempe. Hele volksstammen eten dit al meer dan honderd jaar..en nu het hier een beetje bekend word hebben we het er ineens over. Niks mis met de een goeie tahoe van de toko, niet die gemanipuleerde troep bij de AH die harde troep nee een lekkere zachte taboe.
    Zo dat wilde ik ff kwijt

Geef een reactie