Het effect van gluten op je gezondheid

Onderzoeker Kenneth Fine, gespecialiseerd in gluten, beweert dat een schrikwekkende 81 procent van de bevolking aanleg heeft voor glutenintolerantie. Dat wil zeggen dat vier op de vijf mensen gevoelig is voor negentig procent van wat in de supermarkt ligt. Reden genoeg om hier even wat dieper op in te gaan.

Deze in granen als tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, faro en kamut aanwezige stof bestaat uit eiwitcomponenten, ook wel polypeptiden genoemd. Vanwege zijn verdikkende en kauwbare structuur is het een veelgebruikt toegevoegd middel in de voedingsindustrie.

Dat veel mensen blijkbaar gevoelig zijn voor gluten heeft niets met onze levensstijl te maken: dit zit in de genen. Dat het vandaag de dag zo’n issue is, komt omdat levensmiddelenontwikkelaars steeds meer gebruik maken van deze stof, waardoor het bij steeds meer mensen tot uiting komt.

Dat gluten bij zoveel mensen ongemakken veroorzaakt, is te wijten aan de hierin aanwezig stof giadine. Deze beschadigt de darmvlokken door zich te binden aan bepaalde receptoren, waarna het knooppunten in het darmkanaal vernietigt. Dit verstoort de opname van belangrijke nutriënten en er komen stoffen in de bloedbaan terecht die daar niet horen, waardoor het lichaam antistoffen gaat maken. Als gevolg hieraan ontstaan er ontstekingen, met allerlei gezondheidskwalen als gevolg. Wanneer deze antistoffen zich tegen het lichaam zelf keren, ontstaat de meest extreme vorm van glutenintolerantie, genaamd coeliakie.

Dit proces heeft invloed op de algehele gezondheid. De symptomen zijn niet in één hokje te plaatsen omdat de gevolgen voor iedereen anders uit kunnen pakken. Veelgehoorde klachten zijn diverse huidaandoeningen, auto-immuunziekten, darmklachten, psychologische stoornissen en een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Daarnaast werkt het bestaande ziektes in de hand: epileptie, schildklieraandoeningen, vasculaire ziekten, ADHD, acne en taaislijmziekte kunnen allen verergeren door toedoen van gluten.

De enige echte oplossing voor dit probleem is het volledig elimineren van gluten uit het voedingspatroon. Dit doe je door glutenrijke producten te vervangen door onder andere quinoa, kokosbloem, boekweit of andere voedingsmiddelen die van zichzelf geen gluten bevatten (let op: dus niet de 'glutenvrije' bewerkte voedingsmiddelen waar de gluten uit zijn onttrokken). Naast dat dit na verloop van tijd de symptomen van glutenintolerantie doet verdwijnen, heeft het nog andere voordelen voor de gezondheid. Zo voel je je energieker, verlies je hoogstwaarschijnlijk gewicht door de koolhydratenbeperking en wordt in sommige gevallen zelfs het immuunsysteem verbeterd.

Let wel: een glutenvrij voedingspatroon is niet zomaar een tijdelijke verandering van spijs, maar een levensstijl die je gezondheid verbetert. Gluten hebben jarenlang systematisch schade aan het lichaam toegebracht, dus heeft het ook tijd nodig om zich te herstellen. Gun dit jezelf en jouw lichaam en ga voor glutenvrij!

Meer weten over dit onderwerp? De uitgebreide versie van dit artikel staat nu speciaal online voor leden van De Superverbrander Methode!

Share:

5 comments

  1. Refereer met dit arikel aan 1 onderzoeker of zijn er meerder grootschalige onderzoeken die dit probleem erkennen…..anders is het wel flinterdun om zo een mening over te nemen van 1 onderzoeker.

  2. Dit kan Keneth Fine natuurlijk wel beweren, maar daarmee is het nog niet waar natuurlijk. Waar baseert hij zijn bewering bijvoorbeeld op?

    Het meeste onderzoek is gedaan bij mensen die coeliakie hebben.
    Recent is er een onderzoek gepubliceert dat inderdaad laat zien, dat ook mensen zonder coeliakie klachten kunnen krijgen van gluten:

    Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, Barrett JS, Haines M, Doecke JD, Shepherd SJ, Muir JG, Gibson PR. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial.
    Am J Gastroenterol. 2011 Mar;106(3):508-14; quiz 515. Epub 2011 Jan 11.

    Een opmerking die ik hierbij wil plaatsen is dat de deelnemers wel IBS hebben. Hierdoor zijn de resultaten niet zomaar te vertalen naar mensen zonder IBS.
    Het onderzoek laat ook zien dat er geen verschil is in CRP, een acute-fase-eiwit dat terug te vinden als er sprake is van een ontsteking. Ook was er geen verschil gevonden in de doorlaatbaarheid van de darmen. Dit is weer in tegenspraak met het artikel.

    De bewering van Keneth Fine wordt in het artikel verandert in een feit met als advies om glutenvrij te eten. Een bewijs voor een causale relatie van gluten met huidaandoeningen, auto-immuunziekten, een tekort aan voedingsstoffenziektes en het in de hand werken van epileptie, schildklieraandoeningen, vasculaire ziekten, ADHD, acne en taaislijmziekte is afwezig of flinterdun.

    Dat mensen met coeliakie gluten het beste kunnen vermijden staat niet ter discussie. Nu heb ik het echter over mensen zonder coeliakie.

    p.s. de bewuste stof in gluten heet gliadine.

  3. Overzichtsartikelen laten bovendien zien dat het gebruik van volkoren graanproducten (inclusief gliadine) gepaard gaat met een lager risico op diverse ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, kanker). Daarom vraag ik mij af waar de informatie op gebaseerd is dat gluten vasculaire en andere ziekten in de hand werken.

    Mellen PB, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: a meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 May;18(4):283-90. Epub 2007 Apr 20.

    Jeroen S. L de Munter, Frank B Hu, Donna Spiegelman, Mary Franz, Rob M van Dam. Whole Grain, Bran, and Germ Intake and Risk of Type 2 Diabetes: A Prospective Cohort Study and Systematic Review. PLoS Med. 2007 August; 4(8): e261.

    Slavin JL, Jacobs D, Marquart L, Wiemer K. The role of whole grains in disease prevention. J Am Diet Assoc. 2001 Jul;101(7):780-5.

    Slavin JL. Mechanisms for the impact of whole grain foods on cancer risk. J Am Coll Nutr. 2000 Jun;19(3 Suppl):300S-307S.

  4. Hoi Jesse,

    Ik heb het stuk over gluten gelezen en ook je video hierover bekeken. Vreemd dat ik dan toch, ook op jouw site, een lunchrecept vin van havervlokken/banaan.
    Dat is toch tegenstrijdig?

    Groet,
    Petra

  5. haver is glutenvrij althans geen gliadine soms wel vervuild overigens.

Geef een reactie