Eieren, alleen eiwit of helemaal geen eieren... wat is het gezondst?

Eieren behoren misschien wel tot de minst begrepen voeding van de laatste veertig jaar. Er gaan al decennia lang allerlei verhalen de ronde dat eieren en dan met name eidooiers om verschillende redenen slecht zouden zijn voor je gezondheid. Als gevolg hiervan eten veel mensen geen eieren of alleen het eiwit, en gooien de eidooier weg omdat ze denken dat ze er dik van worden en een te hoog cholesterolgehalte van krijgen. Toch gooien ze daarmee het meest waardevolle deel van het ei weg... De hoogste tijd dus om alle fabels over eieren maar eens op een rij te zetten, want eieren zitten vol met stoffen die erg goed zijn om je lichaam gezond te houden!

De meest gehoorde misverstanden over eieren

1. Eieren zijn slecht voor je cholesterol

De afgelopen 30 jaar hebben eieren een slechte reputatie gekregen omdat ze zouden bijdragen aan een te hoog cholesterolgehalte. Wetenschappers van de Harvard School of Public Health hebben daarom uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevaren van eieren. Zij volgden acht tot veertien jaar lang het voedingspatroon van 117.000 verpleegsters, en ontdekten dat mensen die meer dan één ei per week aten helemaal geen verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. De reden hiervoor is dat als je voeding eet met een hoog cholesterol, zoals eieren, je lichaam de eigen productie van cholesterol verlaagt om zo een nieuwe balans te creëren. Als je daarentegen niet voldoende cholesterol binnen krijgt gaat je lichaam zelf meer cholesterol aanmaken omdat het lichaam dit nodig heeft om een aantal vitale functies van het lichaam goed te laten werken.

eieren

2. Van eieren word je dik

Alhoewel eieren, net als elke andere voeding vol goede voedingsstoffen, een bepaalde hoeveelheid calorieën telt, bevatten de calorieën van de dooier van het ei zo’n hoge dichtheid in microvoedingsstoffen dat je daarmee de algehele dichtheid in microvoedingsstoffen per calorie in je voedingspatroon verhoogt. Wat dit betekent is dat het je hongergevoel reguleert voor de rest van de dag, zodat je op die dag in totaal veel minder calorieën eet. Daarnaast zorgen de gezonde vetten in de eidooier ervoor dat je vetverbrandende hormonen op het juiste niveau blijven. Het extra (gezonde) vet en de calorieën die in het ei zitten hebben zelfs zo’n hoge voedingsdichtheid dat ze de vetverbranding in het lichaam stimuleren! In een recent gepubliceerd onderzoek werd een groep mensen die ontbijten met eieren vergeleken met een groep mensen die ontbijten met brood of ontbijtgranen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de ei-eters gewicht verloren of hun gewicht op een gezond niveau wisten te houden, terwijl de brood/ontbijtgranen-eters aankwamen. Men nam aan dat dit kwam omdat de ei-eters gedurende de dag minder calorieën binnen kregen omdat zij langer een verzadigd gevoel hadden in vergelijking met de andere groep, die meer last had van sterke bloedsuikerschommelingen en een onbedwingbare trek in eten.

3. De eidooier is het meest ongezonde deel van het ei en kun je beter niet eten

Om een of andere reden is ooit de hardnekkige fabel de wereld ingeholpen dat de eidooier het meest ongezonde deel van het ei is. Als gevolg daarvan gooien veel mensen de eidooier weg en eten alleen het eiwit of kopen kant-en-klaar eiwit in de supermarkt. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is. De eidooier zit onder andere vol kalk, ijzer, fosfor, zink, thiamine, vitamine B6 en B12, de vetoplosbare vitamines A, E en K, een natuurlijke vorm van vitamine D, alle essentiële vetzuren, foliumzuur, choline en pantotheenzuur. Het eiwit alleen bevat in tegenstelling tot de eidooier maar weinig goede voedingsstoffen, en zelfs het eiwitgehalte is niet zo krachtig zonder de aanwezigheid van de eidooier die het aminozuurgehalte in het ei uitbalanceert en daarmee de biobeschikbaarheid van de eiwitten verhoogt. Bovendien zitten eidooiers vol gezonde omega-3 vetzuren, luteïne en andere antioxidanten die je helpen bij de bescherming tegen ontstekingen in het lichaam. Vaak wordt ook beweerd dat de eidooier een ongezonde hoeveelheid cholesterol bevat. Echter, er zijn recentelijk ook veel onderzoeken uitgevoerd waarin werd aangetoond dat het eten van eidooiers je HDL (goede) cholesterol meer verhoogt dan je LDL (slechte) cholesterol, waardoor je met het eten van eieren inclusief eidooiers je algemene cholesterolverhouding in het lichaam en bloedsamenstelling verbetert en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Onlangs werd een onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Connecticut gepubliceerd waarin een groep mannen 12 weken lang 3 hele eieren per dag aten als onderdeel van een voedingspatroon met een laag koolhydraatgehalte en hoger vetgehalte. Hun HDL cholesterolgehalte nam in die periode met 20% toe terwijl hun LDL cholesterolgehalte gelijk bleef. Echter, bij de controlegroep die alleen de eiwitten van de eieren at was geen verandering waarneembaar in beide soorten cholesterolgehalte, en het HDL cholesterolgehalte verbeterde bij hen niet.

4. Eieren bevatten weinig gezonde voedingsstoffen

Eieren behoren tot de gezondste dierlijke producten die je kan eten en kunnen met recht een Superfood worden genoemd:

 • Eieren zijn een perfecte bron van eiwitten
 • In eieren zit choline, een belangrijke voedingsstof die verantwoordelijk is voor een gezonde hersenfunctie en helpt bij de vermindering van ontstekingen en het hart- en bloedvatenstelsel reguleert. Als je twee grote eieren per dag eet krijg je dagelijks gemiddeld 252 mg choline binnen.
 • Onderzoeken hebben laten zien dat het eten van eieren het risico op hartaanvallen en hersenbloedingen vermindert omdat het soort eiwit dat in eieren zit de tijdsduur verlengt waarin fibrinogeen (een eiwit dat in het bloed zit) wordt omgezet in fibrine.
 • In eieren zit meer luteïne dan in de meeste groene groenten. Luteïne is een caroteenachtige stof waarvan men vermoedt dat deze helpt je te beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en staar. Het type luteïne dat in eieren zit wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam dan de luteïne in groenten. Daarnaast zit er in eieren zeaxanthine, dat ook beschermt tegen maculaire degeneratie.
 • Eieren zitten vol verschillende soorten vitamine B, ijzer en foliumzuur. Foliumzuur is met name een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en een rol speelt bij de aanmaak van genetisch materiaal in alle delen van het lichaam.
 • Dankzij het hoge zwavel- en vitamine B12 gehalte zijn eieren ook goed voor haren en nagels.
 • Mogelijk dragen eieren bij aan de bescherming tegen borstkanker. In een onderzoek was aangetoond dat vrouwen die gemiddeld zes eieren per week aten in staat waren hun risico op borstkanker tot wel 44% te verlagen.

Het mag wel duidelijk zijn dat het eten van eieren allesbehalve ongezond is. Dus mocht iemand je in de toekomst willen vertellen dat je beter geen eieren of alleen het eiwit van een ei kan eten dan kun je dat goedbedoelde advies beter negeren. Eieren zijn een gezonde, natuurlijke en goedkope voedingsbron die je lichaam voorziet van veel eiwitten, vitamines en mineralen die je elke dag nodig hebt om gezond te blijven.

Welke eieren je het beste kan kopen

Alle eerdergenoemde gezondheidsvoordelen van eieren gelden alleen voor biologische scharreleieren, want conventionele scharreleieren en eieren uit legbatterijen hebben doorgaans een veel lagere voedingswaarde. Biologische legkippen kunnen royaal rondscharrelen zodat ze een gevarieerd aanbod aan natuurlijke voeding binnen krijgen, waaronder bladgroente, insecten en wormen. Al die goede voedingsstoffen komen uiteindelijk in het ei terecht. Als je biologische scharreleieren vergelijkt met conventionele scharreleieren dan zie je duidelijk een verschil. Niet-biologische legkippen krijgen meestal eenzijdige voeding te eten waarbij maïs de boventoon voert, waardoor de eierschaal dun is en makkelijk breekt en de eidooier bleekgeel is. Biologische scharreleieren hebben een dikkere schaal en de eidooiers hebben een dieporanje kleur, wat allemaal indicatoren zijn dat de voedingswaarde van de voeding die deze kippen krijgen een stuk hoger is: veel meer vitaminen en mineralen, een beter gebalanceerd omega-3/omega-6 gehalte en een grotere hoeveelheid carotenoïden.

Als je biologische scharreleieren koopt, haal ze dan bij voorkeur bij een lokale boer en leg ze na thuiskomst meteen in de koelkast om ervoor te zorgen dat ze vers blijven. Leg ze echter nooit in de deur van de koelkast, omdat de eieren door het steeds open- en dicht gaan van de koelkastdeur niet goed gekoeld kunnen worden. Laat ze gewoon in de doos zitten waarin je ze gekocht hebt, en met de punt van het ei naar beneden, zodat ze in de koelkast goed beschermd worden en minder snel geurtjes of vocht uit de directe omgeving opnemen.

Direct aan de slag?
"Ontdek mijn stappenplan tot een gezond leven"
Download de eerste twee hoofdstukken van mijn bestseller "Voor Altijd Jong"

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

36 Responses to “Eieren, alleen eiwit of helemaal geen eieren... wat is het gezondst?”

 1. daphnejanuari 27, 2012 at 11:29 am #

  Hai,
  Wat een goed stuk over eieren!
  Kun je ook aangeven hoeveel eieren per week gezond is?
  Groetjes daphne

 2. Hannekejanuari 27, 2012 at 11:34 am #

  Je hebt zelf verteld dat je beter maximaal 1 eigeel per dag kan eten met 4 of 5 eiwitten...
  Klopt dat nog steeds dan?

 3. Mischajanuari 27, 2012 at 12:43 pm #

  Hallo,

  Ik eet zelf elke dag 4 "hele" eieren, samen met een beetje roomboter en 100 gram groente roerbakken. Gezonde en lekkere eiwitmaaltijd !!

  Wel sport ik 4 uur per week.

 4. Evelienjanuari 27, 2012 at 3:00 pm #

  Ik eet al een aantal weken 2 zacht gekookte eieren per dag omdat ik op diverse gezonde sites had gelezen dat mits het eigeel nog zacht is er geen enkel bezwaar is om de helle ei te eten klopt dat?

  Verder heeft het me enorm geholpen om mijn snack/snaai piek momenten smorgens rond 10 en smiddags rond 4 in toom te houden en heeft me dus inderdaad voorkomen om meer te eten....

 5. marjajanuari 30, 2012 at 10:05 am #

  wat ben ik blij dat je zo uitgebreid uitlegt waarom het eten van eieren zo goed voor ons is.
  we moeten snel af van het fabeltje dat eieren niet goed voor ons zouden zijn.

  vanmorgen de dag begonnen met een smoothie waar 2 rauwe eieren doorzaten!

 6. frederickjanuari 30, 2012 at 11:16 am #

  @ marja: rauwe eieren is niet goed 1) het kan salmonela veroorzaken (deze kans is wel heel miniem) 2) de voedingswaarden van een rauw ei zijn veel minder dan wanneer het gekookt of gebakken is en je lichaam kan de voedingswaarden bv eiwitten veel minder goed opnemen dacht ik.

 7. soeljanuari 30, 2012 at 11:40 am #

  Ik ga nieuwe informatie meteen aan mijn eet gewoontes aanpassen.

  Informatie was echt nuttig.

  Ik ga door..

 8. Desireejanuari 30, 2012 at 2:34 pm #

  waar kan ik vinden waar je zelf mayonaise kan maken ?
  Ik weet dat ie ergens moet staan bij jou maar waar ?
  groetjes Desiree

 9. Claudia Tfebruari 2, 2012 at 9:05 am #

  Eureka, eindelijk bevestiging van wat wij op het forum van GOK (Grip op Koolhydraten) al langer roepen.

 10. Hilliemaart 22, 2012 at 7:40 pm #

  Beste Jesse,Wat een goed artikel over eieren.Heb ik niet geweten en ik ga er wat mee doen.
  Dank voor de vele berichten die je ons stuurt.Ik lees ze altijd en heb er veel aan.
  Nogmaals dank
  Hillie

 11. Bayla-Avivamei 3, 2012 at 11:15 am #

  Goed nieuws! Ik ben dol op eieren. Door mijn familiaire hypocholesterolemie is mij lang voorgeschreven dat ik maar 1 ei per week mocht hebben. Daar heb ik me nooit aan gehouden.
  Het is wel heel belangrijk om biologische eieren te kopen omdat die kippen gevoerd worden met gezond voer en ook omdat ze zelf onder veel betere leefomstandigheden gehouden worden. Dit beinvloed de kwaliteit van het uteindelijke product en dus ook jouw gezondheid.

 12. annejuni 18, 2012 at 12:52 am #

  Een tijdje geleden hoorde ik dat eieren absoluut niet in de koelkast bewaard mogen worden. Er ontstaat dan een giftige stof.
  Hoe kan het dat dit hier juist aangeraden wordt?

  groeten,
  Anne

 13. Josephinejuli 2, 2012 at 3:44 pm #

  Ik vind dit een leerzaam en interessante stuk..
  Maar hoeveel eigel mag ik dan per week eten?
  Josephine

 14. Angelaaugustus 4, 2012 at 10:45 pm #

  @Claudia T.: Ik heb pasgeleden in het forum nog gemeld dat Jesse hetzelfde verkondigd als Yvonne, en heel raar, maar dat bericht is VERWIJDERD! Zou Yvonne het niet leuk vinden dat Jesse ook de waarheid over eten verkondigd?
  Er zijn wel verschillen, maar ieder moet daar uit pikken wat ie het best kan gebruiken toch?

 15. Gert Vermeulenaugustus 29, 2012 at 7:24 pm #

  Aanvullende info.
  Mijn vader hield kippen in een vrij grote ren, scharrelkippen dus. Soms kregen de kippen het etensafval uit de keuken; tot mijn zwager het overtollige van de friettent met name de overgebleven bami en nasi mee bracht en opvoerde aan de kippen. De eieren hiervan waren niet te (vr)-eten, ze stonken, Dus meteeen gestopt met bijvoeren van afval. Het is dus echt wel van belang wat de kippen eten voor de kwaliteit van de eieren.

 16. jolandaseptember 13, 2012 at 10:27 am #

  nu weet ik wat meer over ei nu weet ik dat het gezond is en 2 eieren mag eten dank je jesse groetjes jolanda

 17. Julesdecember 9, 2012 at 2:24 pm #

  Wat ik mis zijn referenties, verwijzingen. Leuk verhaal, maar waar 't op gebaseerd is mag Joost weten kennelijk! Als je serieus wilt zijn Jesse, zet er dan verwijzingen naar studies bij, ipv dat je enkel een leuk verhaal blogt.

  Met betrekking tot cholesterol en hoeveelheid eigeel, dat hangt uiteraard af van wat je verder nog eet. Dus daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Mensen die lukraak een hoeveelheid noemen praten dus aantoonbaar uit hun nek.

 18. haralddecember 21, 2012 at 8:22 pm #

  Jesse, leuk verhaal maar het laatste deel is niet compleet. Dat biologische eieren hogere graad van nutrienten dichtheid bevat neem ik meteen van je aan, maar ze bevatten ook de grootste hoeveelheid dioxinen, en legbatterij eiren bevatten geen dioxinen. Het is dus niet zo dat bio-eieren gezonder zijn, ondanks dat ze meer nutrientne bevatten.

 19. henkjanuari 20, 2013 at 12:40 pm #

  eieren in de koelkast???? niet nodig toch , alles wat in een supermarkt niet in de koeling ligt hoeft thuis ook niet gekoeld te worden dus ook eieren niet

 20. Leoniefebruari 5, 2013 at 12:28 pm #

  Help...ik weet dat eieren een goede bron van eiwitten zijn.MAAR....ik krijg altijd een enorme energiedip na het eten van ei...Kun je me vertellen waar dat aan ligt en hoe dat te voorkomen???

 21. Kimmaart 21, 2013 at 9:36 am #

  Henk, de temperatuur in de supermarkt is altijd lager dan de temperatuur thuis. De beste plaats om eieren te bewaren is een kelder, maar die heeft niet iedereen ;) de koelkast zorgt ervoor dat de eieren misschien droger worden, maar ze blijven ook langer goed.

 22. freyamaart 30, 2013 at 10:42 am #

  mayo maken
  scheidt 2 eierdooiers van het eiwit
  eiwit kan je met poedersuiker opkloppen voor op toetjes of schuim gebak van maken

  2 eidooiers in schaal met kwakje mosterd 5 min kloppen /hand of mixer.
  voeg dan steeds pietepeuterig scheutje zonnebloemolie toe en kloppen.

  langzaam scheutje voor scheutje 250 dl olie toevoegen
  tot het geheel dik is en een.

  langzaam ook weer beetje bij beetje , verdunnen naar smaak met azijn.

  succes

 23. Josemei 15, 2013 at 12:45 pm #

  Hoi Jesse

  Wat een verhelderend artikel. Het wordt tijd dat ik meer eieren ga eten, maar hoeveel mag je er max. per dag?

 24. Georges Puttemansjuli 26, 2013 at 12:08 pm #

  Ik eet al heel mijn leven (ben nu 65) elke dag 2 tot 4 eieren en heb nergens last van, integendeel voel me heel gezond, zie er jonger uit zegt men, en alles werkt nog perfect. Ik trek me trouwens niks aan van wat de valse media en reclame over gezondheid zeggen. Trouwens melk drink ik nooit en suiker probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken (zo goed als niets dus) Zout (zee- meer- of ander beter zout) gebruik ik naar eigen goeddunken en hartelust omdat het gezond is (nog zo een fabeltje). Recent nog groot onderzoek gehad bij de dokter voor nieuw rijbewijs en alles is prima in orde. Trouwens medicijnen neem ik ook al niet meer sinds 1974 want zeer ongezond. Margarine eet ik ook nooit, wel echte boter. En zo zijn er nog zaken.

 25. Georges Puttemansjuli 26, 2013 at 12:32 pm #

  Reactie op Frederic.
  Beste Frederic, uw uitleg over rauwe eieren is niet juist vrees ik. Ook rauw eet ik ze al van kindsbeen af zonder problemen, integendeel. Trouwens iets dat je kookt of bakt verliest altijd een deel van zijn voedingswaarde, waarom zouden rouwe eieren dan ongezond zijn ? Altijd logich nadenken "mannekkes" Uit een ei komt nieuw leven voort, dus er zit alles in wat je nodig hebt en kan dus nooit ongezond zijn.

 26. Georges Puttemansjuli 26, 2013 at 1:58 pm #

  Lees hier zopas over mayonaise maken.
  Met 2 eidooiers doe ik die in een keukenrobot, een goede scheut zuiver citroensap (en geen azijn, citroensap is ook een bewaarniddel en is gezonder) een goede hoeveelheid mosterd en flink wat zout en desnoods wat peper. Robot starten en slaolie toevoegen met fijne "gietscheut" er gaat ongeveer 750 ml olie bij en men heeft 2 tot 3 potjes echte goede mayonaise die niet snel slecht wordt. Als keukenrobot gebruik ik een zeer oude Krups met het snijmes als menger.

 27. Henkdecember 3, 2013 at 4:01 pm #

  Vindt het raar datJesse niet reageert op vragen die hier worden gesteld.

 28. Fedormaart 6, 2014 at 12:26 pm #

  reactie op George Puttemans,

  ik ben 33 en eet al 18 jaar tussen de 10 en 20 eieren per dag! kerngezond. Laat elk jaar mn lichaam testen en altijd supergezond. Eet er dan 2 tot 4 met geel en de rest alleen wit. Train elke dag en inderdaad, George, eieren zijn supergezond.
  Mooi stuk, Jesse.

 29. Jeffmei 24, 2014 at 12:32 pm #

  Leg mij is uit. Waarom er geen GEZOND op de doos eieren mag staan en alleen vers. !! Ja ben vanmorge naar de wc geweest en die was ook vers. EN WIE financiert het onderzoek net als het zogenaamde gezonde glaasje melk casein ??

 30. Jannieaugustus 24, 2014 at 7:23 am #

  Wat heerlijk om te weten! Ik ben dol op een ei en eet geen vlees en vis. Dat bio-eitje is voor mij een echt lekkernij!
  Ik lees alleen wat tegengestelde berichten over rauwe eieren! Hoe zit dat?

 31. Giselejanuari 4, 2015 at 1:32 pm #

  Ik eetelke dag bijna een eitje
  Ik vind dat niet lekker

 32. Fransfebruari 15, 2015 at 4:34 pm #

  Verse eieren kun je makkelijk twee maanden bewaren als je ze na aankoop insmeert met (olijf)olie

 33. Sarahmaart 19, 2015 at 2:09 pm #

  Volgens Mary J Enig zijn kun je rond de 12 eieren per dag eten. Leen het boek Feiten over vetten eens. Helaas niet meer te koop.

 34. liesbethmaart 25, 2015 at 9:46 pm #

  Ik neem dagelijks 2 rauwe dooiers om die reden dat ik CVS en fibromyalgie heb.
  Nu na 11 maanden voel ik mij goed en hang mijn tong niet meer op mijn schoenen.
  Ik heb dit advies gehad va een natuur arts....kort geleden belde bij mij over het resultaat..
  Het rauwe eiwit neem ik enkele uren later in voor mijn spieren.
  ben heel blij mee met zijn advies.

  liesbeth

Trackbacks/Pingbacks

 1. Angelsfire.nl » Eieren, alleen eiwit of helemaal geen eieren… wat is het Gezondst? - april 5, 2012

  [...] berichten, helemaal geen ei meer aan durven raken omdat ze bang zijn dat het slecht voor je is. Bij Eieren, alleen eiwit of helemaal geen eieren… wat is het Gezondst komen alle feiten over eieren aan bod en worden een hoop onwaarheden uit de wereld geholpen. De [...]

 2. Vet Cool | Onder Moeders Vleugels - juni 20, 2013

  [...] jessevandervelde.com/eieren-alleen-eiwit-of-helemaal-geen-eieren-wat-is-het-gezondst/ [...]

Geef een reactie