Moet ik hele eieren eten, of juist het eigeel laten staan? Dit zal je verbazen

Eieren behoren misschien wel tot de minst begrepen voeding van de laatste veertig jaar. Er gaan al decennia lang allerlei verhalen de ronde dat eieren en dan met name eidooiers om verschillende redenen slecht zouden zijn voor je gezondheid. Als gevolg hiervan eten veel mensen geen eieren of alleen het eiwit, en gooien de eidooier weg omdat ze denken dat ze er dik van worden en een te hoog cholesterolgehalte van krijgen. Toch gooien ze daarmee het meest waardevolle deel van het ei weg… De hoogste tijd dus om alle fabels over eieren maar eens op een rij te zetten, want eieren zitten vol met stoffen die erg goed zijn om je lichaam gezond te houden!

In dit artikel:

De 4 grootste misverstanden over eieren

1. Eieren zijn slecht voor je cholesterol

eierenDe afgelopen 30 jaar hebben eieren een slechte reputatie gekregen omdat ze zouden bijdragen aan een te hoog cholesterolgehalte. Talloze wetenschappers hebben daarom de afgelopen decennia uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevaren van eierconsumptie en stelden allemaal vast dat mensen die regelmatig eieren aten helemaal geen verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. De reden hiervoor is dat als je voeding eet met een hoog cholesterol, zoals eieren, je lichaam de eigen productie van cholesterol verlaagt om zo een nieuwe balans te creëren. Als je daarentegen niet voldoende cholesterol binnen krijgt gaat je lichaam zelf meer cholesterol aanmaken omdat het lichaam dit nodig heeft om een aantal vitale functies van het lichaam goed te laten werken (o.a. Dawber et al., 1982[1], Hu et al., 1999[2])

2. Van eieren word je dik

Alhoewel eieren, net als elke andere voeding vol goede voedingsstoffen, een bepaalde hoeveelheid calorieën telt, bevatten de calorieën van de dooier van het ei zo’n hoge dichtheid in microvoedingsstoffen dat je daarmee de algehele dichtheid in microvoedingsstoffen per calorie in je voedingspatroon verhoogt. Wat dit betekent is dat het je hongergevoel reguleert voor de rest van de dag, zodat je op die dag in totaal veel minder calorieën eet. Daarnaast zorgen de gezonde vetten in de eidooier ervoor dat je vetverbrandende hormonen op het juiste niveau blijven. Het extra (gezonde) vet en de calorieën die in het ei zitten hebben zelfs zo’n hoge voedingsdichtheid dat ze de vetverbranding in het lichaam stimuleren! In een recent gepubliceerd onderzoek werd een groep mensen die ontbijten met eieren vergeleken met een groep mensen die ontbijten met brood of ontbijtgranen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de ei-eters gewicht verloren of hun gewicht op een gezond niveau wisten te houden, terwijl de brood/ontbijtgranen-eters aankwamen. Men nam aan dat dit kwam omdat de ei-eters gedurende de dag minder calorieën binnen kregen omdat zij langer een verzadigd gevoel hadden in vergelijking met de andere groep, die meer last had van sterke bloedsuikerschommelingen en een onbedwingbare trek in eten (Van der Wal et al., 2005[3])

3. De eidooier is het meest ongezonde deel van het ei en kun je beter niet eten

Om een of andere reden is ooit de hardnekkige fabel de wereld ingeholpen dat de eidooier het meest ongezonde deel van het ei is. Als gevolg daarvan gooien veel mensen de eidooier weg en eten alleen het eiwit of kopen kant-en-klaar eiwit in de supermarkt. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Het eiwit alleen bevat in tegenstelling tot de eidooier maar weinig goede voedingsstoffen, en zelfs het eiwitgehalte is niet zo krachtig zonder de aanwezigheid van de eidooier die het aminozuurgehalte in het ei uitbalanceert en daarmee de biobeschikbaarheid van de eiwitten verhoogt (o.a. Simopoulos, 1992[4], Sakanaka et al., 2004[5]).

4. Eieren bevatten weinig gezonde voedingsstoffen

Eieren behoren tot de gezondste dierlijke producten die je kan eten en kunnen met recht een Superfood worden genoemd:

 • Eieren zijn een perfecte bron van eiwitten (o.a. Inoue et al., 1973[6])
 • In eieren zit choline, een belangrijke voedingsstof die verantwoordelijk is voor een gezonde hersenfunctie en helpt bij de vermindering van ontstekingen en het hart- en bloedvatenstelsel reguleert. Als je twee grote eieren per dag eet krijg je dagelijks gemiddeld 252 mg choline binnen (Zeisel et al., 2009[7])
 • Onderzoeken hebben laten zien dat het eten van eieren het risico op hartaanvallen en hersenbloedingen vermindert omdat het soort eiwit dat in eieren zit de tijdsduur verlengt waarin fibrinogeen (een eiwit dat in het bloed zit) wordt omgezet in fibrine (o.a. Schaefer, 2002[8]; Kakafika et al., 2007[9])
 • In eieren zit meer luteïne dan in de meeste groene groenten. Luteïne is een caroteenachtige stof waarvan men vermoedt dat deze helpt je te beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en staar. Het type luteïne dat in eieren zit wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam dan de luteïne in groenten. Daarnaast zit er in eieren zeaxanthine, dat ook beschermt tegen maculaire degeneratie (Handelman et al., 1999[10])
 • Eieren zitten vol verschillende soorten vitamine B, ijzer en foliumzuur. Foliumzuur is met name een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en een rol speelt bij de aanmaak van genetisch materiaal in alle delen van het lichaam. Dankzij het hoge zwavel- en vitamine B12 gehalte zijn eieren ook goed voor haren en nagels (o.a. Naber, 1979[11])
 • Mogelijk dragen eieren bij aan de bescherming tegen borstkanker. In een onderzoek is aangetoond dat tienermeisjes die veel eieren, plantaardige oliën en vezels eten minder kans hebben om op latere leeftijd borstkanker te krijgen. De wetenschappers stelden daarbij vast dat het eten van één ei per dag leidt tot 18% minder kans op borstkanker (Frazier et al., 2003[12]).

Het mag wel duidelijk zijn dat het eten van eieren allesbehalve ongezond is. Dus mocht iemand je in de toekomst willen vertellen dat je beter geen eieren of alleen het eiwit van een ei kan eten dan kun je dat goedbedoelde advies beter negeren. Eieren zijn een gezonde, natuurlijke en goedkope voedingsbron die je lichaam voorziet van veel eiwitten, vitamines en mineralen die je elke dag nodig hebt om gezond te blijven.

Moet ik wel of geen eigeel eten?

Zoals je al in de vorige paragraaf hebt kunnen lezen is de eidooier juist het gezondste deel van het ei, je moet het eigeel dus altijd opeten! De eidooier zit onder andere vol kalk, ijzer, fosfor, zink, thiamine, vitamine B6 en B12, de vetoplosbare vitamines A, E en K, een natuurlijke vorm van vitamine D, alle essentiële vetzuren, foliumzuur, choline en pantotheenzuur. Bovendien zitten eidooiers vol gezonde omega-3 vetzuren, luteïne en andere antioxidanten die je helpen bij de bescherming tegen ontstekingen in het lichaam. Vaak wordt ook beweerd dat de eidooier een ongezonde hoeveelheid cholesterol bevat. Echter, er zijn recentelijk ook veel onderzoeken uitgevoerd waarin werd aangetoond dat het eten van eidooiers je HDL (goede) cholesterol meer verhoogt dan je LDL (slechte) cholesterol, waardoor je met het eten van eieren inclusief eidooiers je algemene cholesterolverhouding in het lichaam en bloedsamenstelling verbetert en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt (Weggemans et al., 2001[13]). Bij een onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Connecticut bijvoorbeeld kreeg een groep mannen 12 weken lang 3 hele eieren per dag te eten als onderdeel van een voedingspatroon met een laag koolhydraatgehalte en hoger vetgehalte. Hun HDL cholesterolgehalte nam in die periode met 20% toe terwijl hun LDL cholesterolgehalte gelijk bleef. Echter, bij de controlegroep die alleen de eiwitten van de eieren at was geen verandering waarneembaar in beide soorten cholesterolgehalte, en het HDL cholesterolgehalte verbeterde bij hen niet (Fernandez, 2006[14]).

Kan ik teveel eieren eten?

Wie niet overgevoelig is voor eieren en een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft mag zonder bezwaar elke dag een ei eten. Vegetariërs mogen zelfs twee eieren per dag eten, om zo dagelijks voldoende eiwitten en B-vitamines binnen te krijgen.

Maar voordat je dagelijks een of twee eieren gaat eten zou je eerst voor jezelf moeten bepalen of jouw lichaam eieren wel kan verdragen. Eieren behoren namelijk tot de groep van meest voorkomende allergenen, wat betekent dat de kans bestaat dat je overgevoelig bent voor eieren, soms zelfs zonder dat je daar zelf bewust van bent. De symptomen van overgevoeligheid voor eieren zijn heel divers. Sommige mensen vertonen vlak na het eten van eieren een allergische reactie, terwijl anderen pas na enkele uren of zelfs dagen kampen met vermoeidheidsklachten en futloosheid. Mocht jij het vermoeden hebben dat je overgevoelig bent voor eieren dan zou je kunnen overwegen een voedselintolerantietest te doen. Mensen waarbij is vastgesteld dat ze overgevoelig zijn voor eieren kunnen het beste helemaal geen eieren eten.

Welke eieren kan ik het beste kopen?

Alle eerdergenoemde gezondheidsvoordelen van eieren gelden alleen voor biologische scharreleieren, want conventionele scharreleieren en eieren uit legbatterijen hebben doorgaans een veel lagere voedingswaarde. Biologische legkippen kunnen royaal rondscharrelen zodat ze een gevarieerd aanbod aan natuurlijke voeding binnen krijgen, waaronder bladgroente, insecten en wormen. Al die goede voedingsstoffen komen uiteindelijk in het ei terecht. Als je biologische scharreleieren vergelijkt met conventionele scharreleieren dan zie je duidelijk een verschil. Niet-biologische legkippen krijgen meestal eenzijdige voeding te eten waarbij maïs de boventoon voert, waardoor de eierschaal dun is en makkelijk breekt en de eidooier bleekgeel is. Biologische scharreleieren hebben een dikkere schaal en de eidooiers hebben een dieporanje kleur, wat allemaal indicatoren zijn dat de voedingswaarde van de voeding die deze kippen krijgen een stuk hoger is: veel meer vitaminen en mineralen, een beter gebalanceerd omega-3/omega-6 gehalte en een grotere hoeveelheid carotenoïden.

Als je biologische scharreleieren koopt, haal ze dan bij voorkeur bij een lokale boer en leg ze na thuiskomst meteen in de koelkast om ervoor te zorgen dat ze vers blijven. Leg ze echter nooit in de deur van de koelkast, omdat de eieren door het steeds open- en dicht gaan van de koelkastdeur niet goed gekoeld kunnen worden. Laat ze gewoon in de doos zitten waarin je ze gekocht hebt, en met de punt van het ei naar beneden, zodat ze in de koelkast goed beschermd worden en minder snel geurtjes of vocht uit de directe omgeving opnemen.

Referenties

[1] Dawber, Thomas R., et al. “Eggs, serum cholesterol, and coronary heart disease.” The American journal of clinical nutrition 36.4 (1982): 617-625.
[2] Hu, Frank B., et al. “A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women.” Jama 281.15 (1999): 1387-1394.
[3] Vander Wal, Jillon S., et al. “Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects.” Journal of the American College of Nutrition 24.6 (2005): 510-515.
[4] Simopoulos, Artemis P., and Norman Salem. “Egg yolk as a source of long-chain polyunsaturated fatty acids in infant feeding.” The American journal of clinical nutrition 55.2 (1992): 411-414.
[5] Sakanaka, Senji, et al. “Antioxidant activity of egg-yolk protein hydrolysates in a linoleic acid oxidation system.” Food Chemistry 86.1 (2004): 99-103.
[6] Inoue, Goro, Yoshiaki Fujita, and Yoshiaki Niiyama. “Studies on protein requirements of young men fed egg protein and rice protein with excess and maintenance energy intakes.” The Journal of nutrition 103.12 (1973): 1673-1687.
[7] Zeisel, Steven H., and Kerry-Ann Da Costa. “Choline: an essential nutrient for public health.” Nutrition reviews 67.11 (2009): 615-623.
[8] Schaefer, Ernst J. “Lipoproteins, nutrition, and heart disease.” The American Journal of Clinical Nutrition 75.2 (2002): 191-212.
[9] Kakafika, A. I., E. N. Liberopoulos, and D. P. Mikhailidis. “Fibrinogen: a predictor of vascular disease.” Current pharmaceutical design 13.16 (2007): 1647-1659.
[10] Handelman, Garry J., et al. “Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk.” The American journal of clinical nutrition 70.2 (1999): 247-251.
[11] Naber, E. C. “The effect of nutrition on the composition of eggs.” Poultry Science 58.3 (1979): 518-528.
[12] Frazier, A. Lindsay, et al. “Adolescent diet and risk of breast cancer.” Breast Cancer Res 5.3 (2003): R59-64.
[13] Weggemans, Rianne M., Peter L. Zock, and Martijn B. Katan. “Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis.” The American journal of clinical nutrition 73.5 (2001): 885-891.
[14] Fernandez, Maria Luz. “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations.” Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 9.1 (2006): 8-12.

Share:

61 comments

 1. Hai,
  Wat een goed stuk over eieren!
  Kun je ook aangeven hoeveel eieren per week gezond is?
  Groetjes daphne

 2. Je hebt zelf verteld dat je beter maximaal 1 eigeel per dag kan eten met 4 of 5 eiwitten…
  Klopt dat nog steeds dan?

 3. Hallo,

  Ik eet zelf elke dag 4 “hele” eieren, samen met een beetje roomboter en 100 gram groente roerbakken. Gezonde en lekkere eiwitmaaltijd !!

  Wel sport ik 4 uur per week.

 4. Ik eet al een aantal weken 2 zacht gekookte eieren per dag omdat ik op diverse gezonde sites had gelezen dat mits het eigeel nog zacht is er geen enkel bezwaar is om de helle ei te eten klopt dat?

  Verder heeft het me enorm geholpen om mijn snack/snaai piek momenten smorgens rond 10 en smiddags rond 4 in toom te houden en heeft me dus inderdaad voorkomen om meer te eten….

 5. wat ben ik blij dat je zo uitgebreid uitlegt waarom het eten van eieren zo goed voor ons is.
  we moeten snel af van het fabeltje dat eieren niet goed voor ons zouden zijn.

  vanmorgen de dag begonnen met een smoothie waar 2 rauwe eieren doorzaten!

 6. @ marja: rauwe eieren is niet goed 1) het kan salmonela veroorzaken (deze kans is wel heel miniem) 2) de voedingswaarden van een rauw ei zijn veel minder dan wanneer het gekookt of gebakken is en je lichaam kan de voedingswaarden bv eiwitten veel minder goed opnemen dacht ik.

 7. Ik ga nieuwe informatie meteen aan mijn eet gewoontes aanpassen.

  Informatie was echt nuttig.

  Ik ga door..

 8. waar kan ik vinden waar je zelf mayonaise kan maken ?
  Ik weet dat ie ergens moet staan bij jou maar waar ?
  groetjes Desiree

 9. Eureka, eindelijk bevestiging van wat wij op het forum van GOK (Grip op Koolhydraten) al langer roepen.

 10. Beste Jesse,Wat een goed artikel over eieren.Heb ik niet geweten en ik ga er wat mee doen.
  Dank voor de vele berichten die je ons stuurt.Ik lees ze altijd en heb er veel aan.
  Nogmaals dank
  Hillie

 11. Goed nieuws! Ik ben dol op eieren. Door mijn familiaire hypocholesterolemie is mij lang voorgeschreven dat ik maar 1 ei per week mocht hebben. Daar heb ik me nooit aan gehouden.
  Het is wel heel belangrijk om biologische eieren te kopen omdat die kippen gevoerd worden met gezond voer en ook omdat ze zelf onder veel betere leefomstandigheden gehouden worden. Dit beinvloed de kwaliteit van het uteindelijke product en dus ook jouw gezondheid.

 12. Een tijdje geleden hoorde ik dat eieren absoluut niet in de koelkast bewaard mogen worden. Er ontstaat dan een giftige stof.
  Hoe kan het dat dit hier juist aangeraden wordt?

  groeten,
  Anne

 13. Ik vind dit een leerzaam en interessante stuk..
  Maar hoeveel eigel mag ik dan per week eten?
  Josephine

 14. @Claudia T.: Ik heb pasgeleden in het forum nog gemeld dat Jesse hetzelfde verkondigd als Yvonne, en heel raar, maar dat bericht is VERWIJDERD! Zou Yvonne het niet leuk vinden dat Jesse ook de waarheid over eten verkondigd?
  Er zijn wel verschillen, maar ieder moet daar uit pikken wat ie het best kan gebruiken toch?

 15. Aanvullende info.
  Mijn vader hield kippen in een vrij grote ren, scharrelkippen dus. Soms kregen de kippen het etensafval uit de keuken; tot mijn zwager het overtollige van de friettent met name de overgebleven bami en nasi mee bracht en opvoerde aan de kippen. De eieren hiervan waren niet te (vr)-eten, ze stonken, Dus meteeen gestopt met bijvoeren van afval. Het is dus echt wel van belang wat de kippen eten voor de kwaliteit van de eieren.

 16. nu weet ik wat meer over ei nu weet ik dat het gezond is en 2 eieren mag eten dank je jesse groetjes jolanda

 17. Wat ik mis zijn referenties, verwijzingen. Leuk verhaal, maar waar ‘t op gebaseerd is mag Joost weten kennelijk! Als je serieus wilt zijn Jesse, zet er dan verwijzingen naar studies bij, ipv dat je enkel een leuk verhaal blogt.

  Met betrekking tot cholesterol en hoeveelheid eigeel, dat hangt uiteraard af van wat je verder nog eet. Dus daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Mensen die lukraak een hoeveelheid noemen praten dus aantoonbaar uit hun nek.

 18. Jesse, leuk verhaal maar het laatste deel is niet compleet. Dat biologische eieren hogere graad van nutrienten dichtheid bevat neem ik meteen van je aan, maar ze bevatten ook de grootste hoeveelheid dioxinen, en legbatterij eiren bevatten geen dioxinen. Het is dus niet zo dat bio-eieren gezonder zijn, ondanks dat ze meer nutrientne bevatten.

 19. eieren in de koelkast???? niet nodig toch , alles wat in een supermarkt niet in de koeling ligt hoeft thuis ook niet gekoeld te worden dus ook eieren niet

 20. Help…ik weet dat eieren een goede bron van eiwitten zijn.MAAR….ik krijg altijd een enorme energiedip na het eten van ei…Kun je me vertellen waar dat aan ligt en hoe dat te voorkomen???

 21. Henk, de temperatuur in de supermarkt is altijd lager dan de temperatuur thuis. De beste plaats om eieren te bewaren is een kelder, maar die heeft niet iedereen 😉 de koelkast zorgt ervoor dat de eieren misschien droger worden, maar ze blijven ook langer goed.

 22. mayo maken
  scheidt 2 eierdooiers van het eiwit
  eiwit kan je met poedersuiker opkloppen voor op toetjes of schuim gebak van maken

  2 eidooiers in schaal met kwakje mosterd 5 min kloppen /hand of mixer.
  voeg dan steeds pietepeuterig scheutje zonnebloemolie toe en kloppen.

  langzaam scheutje voor scheutje 250 dl olie toevoegen
  tot het geheel dik is en een.

  langzaam ook weer beetje bij beetje , verdunnen naar smaak met azijn.

  succes

 23. Hoi Jesse

  Wat een verhelderend artikel. Het wordt tijd dat ik meer eieren ga eten, maar hoeveel mag je er max. per dag?

 24. Ik eet al heel mijn leven (ben nu 65) elke dag 2 tot 4 eieren en heb nergens last van, integendeel voel me heel gezond, zie er jonger uit zegt men, en alles werkt nog perfect. Ik trek me trouwens niks aan van wat de valse media en reclame over gezondheid zeggen. Trouwens melk drink ik nooit en suiker probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken (zo goed als niets dus) Zout (zee- meer- of ander beter zout) gebruik ik naar eigen goeddunken en hartelust omdat het gezond is (nog zo een fabeltje). Recent nog groot onderzoek gehad bij de dokter voor nieuw rijbewijs en alles is prima in orde. Trouwens medicijnen neem ik ook al niet meer sinds 1974 want zeer ongezond. Margarine eet ik ook nooit, wel echte boter. En zo zijn er nog zaken.

 25. Reactie op Frederic.
  Beste Frederic, uw uitleg over rauwe eieren is niet juist vrees ik. Ook rauw eet ik ze al van kindsbeen af zonder problemen, integendeel. Trouwens iets dat je kookt of bakt verliest altijd een deel van zijn voedingswaarde, waarom zouden rouwe eieren dan ongezond zijn ? Altijd logich nadenken “mannekkes” Uit een ei komt nieuw leven voort, dus er zit alles in wat je nodig hebt en kan dus nooit ongezond zijn.

 26. Lees hier zopas over mayonaise maken.
  Met 2 eidooiers doe ik die in een keukenrobot, een goede scheut zuiver citroensap (en geen azijn, citroensap is ook een bewaarniddel en is gezonder) een goede hoeveelheid mosterd en flink wat zout en desnoods wat peper. Robot starten en slaolie toevoegen met fijne “gietscheut” er gaat ongeveer 750 ml olie bij en men heeft 2 tot 3 potjes echte goede mayonaise die niet snel slecht wordt. Als keukenrobot gebruik ik een zeer oude Krups met het snijmes als menger.

 27. Vindt het raar datJesse niet reageert op vragen die hier worden gesteld.

 28. reactie op George Puttemans,

  ik ben 33 en eet al 18 jaar tussen de 10 en 20 eieren per dag! kerngezond. Laat elk jaar mn lichaam testen en altijd supergezond. Eet er dan 2 tot 4 met geel en de rest alleen wit. Train elke dag en inderdaad, George, eieren zijn supergezond.
  Mooi stuk, Jesse.

 29. Leg mij is uit. Waarom er geen GEZOND op de doos eieren mag staan en alleen vers. !! Ja ben vanmorge naar de wc geweest en die was ook vers. EN WIE financiert het onderzoek net als het zogenaamde gezonde glaasje melk casein ??

 30. Wat heerlijk om te weten! Ik ben dol op een ei en eet geen vlees en vis. Dat bio-eitje is voor mij een echt lekkernij!
  Ik lees alleen wat tegengestelde berichten over rauwe eieren! Hoe zit dat?

 31. Ik eetelke dag bijna een eitje
  Ik vind dat niet lekker

 32. Verse eieren kun je makkelijk twee maanden bewaren als je ze na aankoop insmeert met (olijf)olie

 33. Volgens Mary J Enig zijn kun je rond de 12 eieren per dag eten. Leen het boek Feiten over vetten eens. Helaas niet meer te koop.

 34. Ik neem dagelijks 2 rauwe dooiers om die reden dat ik CVS en fibromyalgie heb.
  Nu na 11 maanden voel ik mij goed en hang mijn tong niet meer op mijn schoenen.
  Ik heb dit advies gehad va een natuur arts….kort geleden belde bij mij over het resultaat..
  Het rauwe eiwit neem ik enkele uren later in voor mijn spieren.
  ben heel blij mee met zijn advies.

  liesbeth

 35. ps de eieren die ik neem zijn rauw en dan de gehele eieren, niet alleen de dooiers…

 36. Ik eet tussen de 30 a 35 eieren per week, en weet je waarom?? omdat ik ze lekker vindt. Velen zullen zeggen dat is toch niet goed, dan zeg ik ,alles is goed zolang je voor jezelf kan uit maken dat het goed is voor jezelf!!.
  Het is je eigen gedachte die je er aan verbind, luister niet naar het verhaal van een ander, het gaat erom wat je er zelf van vind.
  Als je voor jezelf kan uitmaken dat een brandnetel of een bak gras voor jou superfood is dan is dat ook zo, jij bepaalt het zelf, en wat en de mening van een ander doet er niet toe!!!. Succes…

 37. Het is cruciaal om genuanceerd te blijven over ei consumptie. De heer Van der Velde draagt bij aan een vertekend beeld door alleen voor zijn doel gunstige informatie uit wetenschappelijke artikelen aan te halen. Zo geeft de School of Public Health van Harvard duidelijk aan dat het niet is aan te raden meer dan één ei per dag te consumeren in verband met lange termijn risico’s van hart en vaatziekten en dat er beslist risico groepen bestaan die ei consumptie het best beperken, bijvoorbeeld mensen met een verhoogd totaal-cholesterol en mensen met diabetes. Let dus op met fans van bepaalde voeding: ze hebben de neiging alleen goed of alleen slecht nieuws te melden.

 38. Waar zijn de bronnen om dit verhaal te onderbouwen?

 39. Mijn moeder is van terminale kanker genezen met het Moermandieet, daarin spelen (rauwe) eidooiers en belangrijke rol. Vol goede voedingsstoffen dus zeker niet mijden!

 40. Goed stuk! Maar hoe zit het met de antibiotica in legbatterij-kippeneieren? Daar ben ik heel benieuwd naar (ik eet overigens eieren van eigen kippen die lekker in de wei rond scharrelen😉)

 41. Hier zitten fouten in beste mensen. Bio eieren zijn al niet de best eieren die je kan krijgen. Ik heb al verschillende bio eieren gehad en allen hadden ene bleke dooier, waterig eiwit en een dunne schaal en dit terwijl ik zeker weet dat deze kippen buiten lopen MAAR worden wel bijgevoerd en je raad het al… dat voer kan dan wel als biologisch bestempeld worden maar dat is het niet want dan zouden die boeren redelijk snel de deuren toe hebben omdat dat niet meer te bekostigen is. Dus krijgen ze plantaarde troepvoer en dat kan ook niets anders of die eieren waren perfect! Ook zijn de kwaliteit van eieren van kippen die BUITEN lopen niet aan te raden omwille van de dioxines. Dat is vervuiling dat op de grond valt en die pikken dat mee op. Dus de eieren van kippen die binnen lopen zijn veilig ivm. dioxines want dat is daar niet. Wel een ietz verhoogde kans op salmonella en ik denk dat ik dit al eens een keertje heb gehad want had iets verkeerd gegeten en maagpijn en overgeven maar een dagje of twee MMS gepakt en was er redelijk snel vanaf. Ook kan je gerust meer eten dan een eitje per dag hoor. Ik ken er die eten er 40 op een week en op doktersonderzoek iedere jaar geen problemen. Zelf eet ik hier zo’n 20 eieren per week en GEEN bio’s. Moet die troep eieren niet meer hebben. Heb ern u van binnen en heb navraag gedaan ivm. het voer en antibiotica’ en het ziet er goed uit. Geen antibiotica’s en het voer is redelijk want de dooiers zijn oranje, dik eiwit en dikke schaal en nog een ding: NOOIT het eiwit bakken want dat vet gaat oxideren en dat willen we niet. Zelf eet ik ze ofwel rauw voor dat ik het wel gebakken eiwit eet of ze zijn zeer licht gekookt waarbij het eigeel nog grotendeels vloeibaar is. O en nog een ding laat je niets wijsmaken ivm. die omega 3 eieren want die krijgen ook plantaardige troep voer en omega 3 is zeer gevoelig voor oxidatie. daarbij neem ook NOOIT meer visolie want dat is ranzige troep. Neem liever krillolie want daar zitten veel meer oxidanten in en dat zorgt dat het wel 190 uren in lucht of licht aanraking kan komen eer het begint te oxideren terwijl dat bij visolie 1 uur is. Dus men begrijpt dat dat uurtje in de praktijk niet haalbaar is dus neem veel liever krillolie. Voor meer info hierover zoek via google of kijk eens op de site van Dr. Mercola.

 42. kleine foutje gemaakt bij ‘ september 14, 2015 at 3:34 pm #’ -> NOOIT het eiwit bakken want dat vet gaat oxideren en dat willen we niet.

  -> dient ‘NOOIT het eiGEEL bakken want dat vet gaat oxideren en dat willen we niet.’ te zijn 🙂

 43. Wat laten jullie mails met links niet doorkomen? Denken jullie de enige te zijn met de waarheid in pacht of wat is dat daar bij jullie? Laatste keer dat ik hier ben geweest want dit trekt op niets en jullie willen de massa bereiken? Ja de droedels stelletje kinderachtige ****

 44. Dag Jesse,

  Weer een goed artikel ,nu over eieren. Alleen is 1 a 2 eieren per dag het maximum ? In een ander weenschappelijk artikel stond dat 4 per dag het maximum is ??
  Zo maar een vraag, want ik eet maximaal 1 ei per dag van mijn eigen kippen.
  Vriendelijke groeten
  Wicher

 45. Ben ik eff blij zelf kippetjes te hebben en ze te geven wat wél gezond is voor kip en ei!
  De eierschillen zijn dan ook bijna niet de breken en de dooier is geeloranje!
  Ik geef ze kippenvoer van een goede kwaliteit.
  Daarnaast müsli meelwormen sla andijvie druiven tomaten appel enz.
  Daarbij extra vitamine en mineralen en schelpstukjes van oesters..

 46. Ik ben allergisch voor kippeneieren. Maar niet voor eendeneieren. Dus mocht je niet goed tegen kippeneieren kunnen, ga dan eens op zoek naar eendeneieren. Ik ga al jaren naar een boer bij ons in de buurt.

 47. Mooi artikel! Dank u voor de info!
  Alleen uw conclusie over biologisch = beter is niet juist…
  Delhaize en Colruyt vragen om de scharrelkippen – ook vrije uitloop en biologische – plantaardig voeder geven. U spreekt over biologisch kippen gezonder zijn omdat ze wormen en insecten kunnen eten. Wormen die dioxines kunnen bevatten en insecten die eventueel drager zijn van ziektes? Ook gewone scharrelkippen eten een uitgebalanceerd voer zodat er nutritioneel geen verschil is tussen het ei.

 48. Goed artikel Jesse. Ben het vrijwel overal mee eens. Ik mis alleen wel adviezen voor diabetici en mensen met hart- en vaatziekten, want die moeten toch echt niet een ei per dag gaan eten…

 49. de onderzoeken die hij aanhaalt zijn gesponsord door de vlees-, melke en zuivelindustrie. Jesse is niet eens een dokter, ik neem liever advies van een echte kenner aan dan van iemand die business gestudeerd heeft (iemand die dus leert om geld uit jullie zakken te nemen door slimme verkooppraatjes en zogenaamde pseudowetenschap)

 50. Ik ben echt gek op eieren, maar paar jaar geleden ben ik doodziek geworden van een ei (maanden nog last van gehad) en sindsdien verdraag ik ze niet meer. Vooral het eigeel maakt me ziek. Ook heb ik spastische darmen en verdraag ik een hoop voeding slecht. Eiwit kan ik onbeperkt eten, zonder problemen. Maar als de voedingswaarde nihil is, vraag ik me af of dat wel nut heeft dan.

 51. Over het eten van rauwe eieren: Mocht er samonella zijn, dan zit dit aan de buitenkant van het ei, want de inhoud is steriel!
  Dus eerst je handen wassen en het eitje wassen en dan heb je zeker weten een heerlijk rauw eitje!

  En wat biologische eieren betreft, biologische kippen zijn niet ingeënt en daardoor komen de toxische stoffen – medicijnen ook niet in het ei.
  Het gaat dus niet alleen om al dan niet biologisch eten van de kipjes.

 52. @ dr. Esselstyn:
  En wie is de echte kenner dan? Ik weet echt niet meer wie en wat ik nu moet geloven omtrent voeding. Voedingscentrum geloof ik ook geen bal van, maar wie zegt dan wel de waarheid? Ik vind het maar lastig allemaal.

 53. wanneer is een ei gezond? Gekookt, gebakken of rauw??

  Op welke manier van bereiden halen we de gezonde voedingsstoffen uit een ei?

 54. Ik heb de proef op de som genomen en gedurende 5 maanden elke ochtend 2 biologische eieren per dag gegeten terwijl ik daarvoor maximaal 2 eieren per week at.

  De eieren hebben helaas wel degelijk een slechte invloed op het LDL colesterol, althans bij mij. Ook verhoogde zij het goei cholesterol HDL niet.

  Dit heb ik proefondervindelijk bij mij vastgesteld.

 55. Dankjewel Jesse.gorde informatie. Als vegetarier sins bijna 40 jaar eet ik sinds enkele jaren 2 eieren per dag meedtal kleintjes want de bio eieren zijn vaak wat kleiner. Cholesterol bleef er goed op. 🙂

 56. Wat stellen mensen toch een dwaze vragen, is net zoiets als: ” ik heb gehoord dat bij het eten van brood je alleen de korst moet eten, de rest weg moet gooien”. Eet smakelijk.

 57. De hele wetenschap loopt wat eieren betreft al zo lang achter de feiten aan, dr. Moerman wist in 1939 al hoe gezond eieren voor ons zijn, en dan met name de eidooier. Omdat het zaad is voor het jonge leven waar het voor bedoelt is nl . Het kuiken. Het bevat alle voedingstoffen voor de groei van van het leven. Ik heb dat altijd ter harte genomen, en eet elke dag 2 eidooiers. Als ik ze met het eiwit samen eet krijg ik problemen met mijn darmen. Gelukkig heb ik wel in deze arts geloofd. En dat doe ik nog steeds. De wetenschap gaat nu met een eer strijken, die Dr. Moerman al in 1939 verdiende.

Geef een reactie