Hoe vet verbranden op buik

Hoe kan ik vet verbranden op mijn buik? Hoe krijg ik een plattere buik? Deze vragen krijgen we regelmatig van cliënten en leden van ons gezondheidsprogramma. Buikvet is hardnekkig, maar met de juiste strategie kun je overtollig buikvet verbranden. Wat hoe dan ook niet werkt is het tellen van calorieën. We leggen in dit artikel uit waarom dit niet werkt en je kunt natuurlijk ook lezen wat de juiste manier dan wel is.

Hoe vet verbranden op buik

Wanneer je buikvet wilt verbranden is het doel niet om in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen. Een ‘crash dieet’ raden wij altijd af. Het doel is om je lichaam van binnen gezond te maken door het van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Met de juiste voeding en een trainingsschema kun je overtollig buikvet verbranden.

Waarom calorieën tellen niet werkt

Calorieën tellen is een veel gebruikte methode om af te vallen. De gedachte hierachter is dat je van elk voedingsmiddel precies kunt berekenen hoeveel het bijdraagt aan je totale maximale dagelijkse calorie-inname, zodat je kunt voorkomen dat je teveel eet. Als je deze theorie letterlijk zou volgen zou je dus in plaats van dagelijks drie gevarieerde maaltijden vol verse groenten, gezonde eiwitten en vetten ook drie pakken met gevulde koeken of drie slagroomgebakjes kunnen eten. Maar ook al eet je geen slagroomgebakjes, toch klopt het niet om het zo te doen, aldus verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Als je wil afvallen maakt het namelijk niet uit hoeveel je eet maar wat je eet. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Harvard University (Mozaffarian D. et al. 2011). Dit uitgebreide onderzoek werd uitgevoerd door vijf voedings- en gezondheidsexperts verbonden aan Harvard University. Ze bestudeerden maar liefst twaalf tot twintig jaar lang 120.877 gezonde mannen en vrouwen. Iedere twee jaar vulden de testpersonen een vragenlijst in over hun gewicht, eetgedrag en andere gewoontes.

De gemiddelde testpersoon kwam 1,51 kilo aan per vier jaar, wat in totaal leidde tot een toename van 7,6 kilo in twintig jaar. Uit deze analyse kwam naar voren dat een combinatie van factoren de oorzaak is hiervoor. Volgens de onderzoekers bleek dat ‘minder eten, minder calorieën en weinig vet’ zeker niet de beste aanpak is om af te vallen. Het gaat er vooral om wat je eet. Alleen calorieën tellen zal niet helpen, tenzij je vooral kijkt naar de soort calorieën die je tot je neemt. Naar aanleiding van de analyse stelden de onderzoekers een lijst samen van voedingsmiddelen waar de testpersonen het meest van aan zijn gekomen. Patat staat op nummer één, gevolgd door chips, frisdrank, rood vlees, zoetigheden, toetjes, geraffineerde granen, gefrituurd eten, vruchtensappen (zelfs puur van vruchten) en boter. Geraffineerde of ‘snelle’ koolhydraten hebben een negatief effect op de spijsvertering, zo bleek.

Niet hoeveel je eet maar wat je eet

Een stronkje broccoli en een koekje hebben misschien ieder dezelfde hoeveelheid calorieën maar zijn toch niet hetzelfde. Ze hebben elk namelijk een andere samenstelling van voedingsstoffen en van sommige van deze stoffen is bekend dat je er veel sneller van aankomt dan van andere. Calorieën kun je dus niet zomaar met elkaar vergelijken of voor elkaar vervangen, omdat elke calorie op een andere manier wordt opgenomen door je lichaam. Als gevolg daarvan zal je van een koekje van 200 Kcal eerder dikker worden dan van een stronkje broccoli van 200 Kcal. Het heeft dus ook weinig zin om een calorieteller te gebruiken als je wil afvallen, want het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Koolhydraten en suikers zijn dus de reden waarom je veel sneller aankomt, zo blijkt uit dit en andere onderzoeken. Dat komt omdat ze het insulinehormoon beïnvloeden. Dit hormoon speelt een grote en belangrijke rol bij vetopslag en vetverbranding in het lichaam. Vetten en eiwitten beïnvloeden insuline in veel mindere mate. Je wordt dus niet dik omdat je teveel calorieën eet maar omdat je de ‘verkeerde’ calorieën eet. Koolhydraten en suikers zitten verborgen in de overgrote meerderheid van alle bewerkte (niet-verse) voeding, inclusief voedingsmiddelen waarvan je niet zo snel zou verwachten dat ze suikers bevatten, zoals slasauzen, soepen, ingeblikte bruine bonen of augurken. Kortom als je wilt afvallen is het dus belangrijker om naar de bronnen van de calorieën te kijken dan ze te tellen. Uit Brits onderzoek bleek bovendien dat mensen die ‘snel even’ gewicht willen verliezen daar vrijwel nooit in slagen. Ze ontdekten dat mensen die op dieet gaan dit gemiddeld niet langer dan 15 dagen volhouden en dat zij vervolgens binnen drie weken meer dan drie kilo aankwamen.

Hoe vet verbranden op buik

De consumptie van koolhydraten, of dit nu is in de vorm van granen (inclusief volkorenbrood en ontbijtgranen), aardappelproducten of suikers is, bepaalt of je in staat bent een gezond gewicht te houden. Het beste kun je dus voeding die veel koolhydraten of suikers bevat zoveel mogelijk uit je voedingspatroon elimineren en in plaats daarvan voldoende complexe koolhydraten (verse biologische groenten), eiwitten (biologische vrije uitloop scharreleieren, wilde vis) en gezonde vetten (kokosolie, extra virgin olijfolie, avocado’s, noten) eten, eventueel in combinatie met superfoods. Op die manier zal je veel beter in staat zijn je gewicht onder controle te krijgen en je gezondheid te verbeteren, zonder ook maar ooit je calorieën te tellen!

Daarbij toonde het onderzoek van Harvard University aan dat beweging ook bijdraagt aan gewichtscontrole. Degenen die minder bewogen gedurende de onderzoeksperiode kwamen meer aan, terwijl degene die meer bewogen niet aankwamen. De groep die het meeste bewoog, kwam 0,79 kilo minder aan binnen vier jaar. De onderzoekers zeggen daar wel bij dat diegenen die wel bewegen, maar niet op voeding letten, toch kunnen aankomen. Uit ander onderzoek (Porcari & Schnettler, 2010) bleek dat intervaltraining met hoge intensiteit vooral tot een snelle en effectieve vetverbranding leidt, met name op de buik. Dit omdat het de hormonen stimuleert die zorgen voor vetverbranding (zoals groeihormoon en testosteron).

Welke training voor vet verbranden op buik

De tijd dat je ervoor kiest om te trainen schijnt ook wat uit te maken, dat bleek in ieder geval uit een onderzoek in 1995 (McCarty MF). Volgens deze onderzoeker kun je sneller vet verbranden als je ervoor een aantal uren niet hebt gegeten, en bij voorkeur meteen traint na het opstaan en voor het ontbijt. Hij voegt toe dat krachttraining toevoegen aan cardio extra kan helpen bij het snel verbranden van vet. Het is goed hier rekening mee houden als het past in je persoonlijke schema, maar laat het geen excuus zijn om niet te trainen. Het is één van de mogelijkheden, maar trainen is überhaupt belangrijk. Het beste moment om te trainen is het moment dat je kunt! Sla geen trainingen over, ook al is het niet op het meest ideale tijdstip. Ook al heb je maar tijd voor een halve training, dat is altijd beter dan helemaal niet bewegen.

Je lichaam heeft verschillende manieren om te laten zien hoe de ‘motor’ draait, zoals een auto dat ook heeft. Zo ook om te laten zien hoe goed en snel je lichaam vet kan verbranden (dit heet in het Engels respiratory quotient of RQ). Deze wordt gemeten via in- en uitademing. Het lichaam kan vet alleen als voornaamste brandstof gebruiken als de cellen genoeg zuurstof hebben. Tijdens intensieve training wordt de RQ hoger, hoe hoger de RQ hoe minder vet iemand aan het verbranden is. De meeste calorieën worden verbrand op rust(ige) momenten tussen en na het trainen. Onderzoekers (Barwell N, Malkova D et al. 2009) vonden het interessant dat een beperkte calorie inname niet altijd effectief blijkt om af te vallen. Zij ontdekten dat deze respiratory quotient vooral een zeer bepalende factor is of iemand succesvol kan afvallen. Uit het onderzoek bleek dat degene met de laagste RQ het gemakkelijkste gewicht verloor. Dat waren dus de mensen die het hoogste percentage vet verbranden tijdens rust(ige) momenten. Zij kwamen ook het minst en het minst snel weer aan na een langere periode, zo bleek. Het goede nieuws uit dit onderzoek is dat deze respiratory quotient kan dalen door de juiste manier van trainen en door het eten van gezonde, pure en niet bewerkte voeding. De juiste training voor het maximaal verbranden van vet zijn kortere interval trainingen met een hoge intensiteit, zo blijkt uit vele onderzoeken. In een publicatie van Stephen H. Boutcher van de School of Medical Sciences in Australië worden verschillende onderzoeken op dit vlak naast elkaar gelegd. Zijn conclusie is dat korte interval trainingen met een hoge intensiteit (HIIE) effectiever zijn dan elke andere vorm van bewegen om vet en buikvet te verminderen. Mensen die interval trainingen doen raken meer onderhuids vet kwijt dan mensen die cardio doen. Uit de onderzoeken bleek ook dat de resultaten vooral kwamen door langdurig trainen (vanaf zes weken), in twee tot zes weken was het resultaat nog minimaal. De uitkomsten waren het meest spectaculair bij de onderzoeken waarin de testpersonen last hadden van overgewicht. Tot slot bleek uit verschillende onderzoeken dat de voornaamste reden voor mensen om niet te sporten een gebrek aan tijd was. Kortere effectieve HIIE trainingen bleken hierdoor juist interessant te zijn voor mensen die graag vet willen verliezen. Een effectieve HIIE training is trainen met een Kettlebell.

Kun je meer hulp en begeleiding gebruiken op het gebied van vet verbranden of afvallen? Ons programma de Superverbrander Methode helpt je om in 8 weken tijd overtollig vet en gewicht te verliezen door je lichaam van binnen gezond te maken. Dit levert je niet alleen minder vet en gewichtsverlies op, maar ook een mooiere huid, meer energie en een betere algehele gezondheid.

Share:

11 comments

  1. Bedankt voor dit Artikel Jesse,

    Ik ben het met je eens dat niet elke calorie hetzelfde is. Dit wilt niet zeggen dat er af en toe geen ruimte moet zijn voor een zoet tussendoortje. Om het ‘dieten’ een stuk aangenamer voor jezelf te maken ben ik van mening dat het helemaal niet erg is als zo’n 20% van je voeding bestaat uit dingen waar je echt zin in hebt en mits het past binnen je dagelijkse calorien. Idealiter eet je deze zoetigheid direct na het sporten en zal het weinig tot niks negatiefs voor je doen.

    Ook ben ik het met je eens dat calorieën tellen niet noodzakelijk is, maar ik adviseer het wel altijd aan mensen om het voor een tijdje bij te houden omdat je zo heel veel inzicht krijgt in wat je nou daadwerkelijk binnenkrijgt.

    Ik heb jarenlang heel schoon gegeten. Kip, broccoli, water, groente, zilvervliesrijst, havermout etc. Ik at nooit zoetigheid en zoals ik er nu op terug krijg was het een ware kwelling.

    Denk dat je een ‘dieet’ veel gemakkelijker volhoud als je zo nu en dan iets eet waar je echt zin in hebt en je dit compenseert met de calorieën die je eet.

  2. Wat een bullshit!! Een calorie is een calorie!! Eet iedere dag alleen, 3 gevulde koeken.. En je valt af.. Kwestie van meer verbruiken dan binnenkrijgen. Echt deze jongen is een kwakzalver eerste klas! Ga maar eens 20km hardlopen(boven de 13 km/h dus nie da gejog van tegenwoordig?) op een stronkjr brocoli. Dat je na 10min al op he reserves loopt.. Dat doet zon pijn dat je niet meer gaat trainen, dus gewoon net iets minder eten dan dat je verbruikt.. En ja dat gaat niet snel maar afvallen doe je en het blijft eraf.. Afvallen is gewoon kei hard trainen en discipline en gen gelul

  3. Heb al een paar keer mijn naam en email ingevuld, maar ik heb nog steeds geen bericht in mijn in-box ook niet in de spam-box. Zo schiet het niet echt op.

  4. Goed artikel~!

  5. Goh wat een interessant artikel zeg. Wie had gedacht dat er ook nog “een beste tijd” voor sporten was. Ik niet in ieder geval. Ik heb na de bevalling van mijn twee kinderen een klein buikje overgehouden. Tijd dat die er af gaat 🙂

    Ik ga nog snel even de andere artikelen lezen.

    Groetjes

  6. 1 calorie = 1 calorie en niks anders het aantal calorieen is de samenstelling van Vet, Eiwit en koolhydraten deze drie bepalen het aantal calorieen. Het enige verschil is de samenstellingen van het aantal calorieen je kan bijvoorbeeld 1000 calorieen innemen door bijvoorbeeld 90 % vet inname en 10 % eiwit en 0 % koolhydraten ook wel ketose toestand genoemd of je kan bijvoorbeeld 90 % koolhydraten nuttigen en 5 % vetten en 5 % eiwitten het blijven altijd 1000 calorieen niet meer en niet minder. Hoe je het ook went of draait je lichaam zal hoe dan ook 1000 Calorieen moeten verbranden of dit nu vetten zijn, eiwitten zijn of koolhydraten zijn. Wil wel even opmerken dat dit niet gezond is.

    Even een voorbeeldje van deze site:
    Van een koekje van 200 Kcal zal je eerder dikker worden dan van een stronkje broccoli van 200 Kcal.

    Als ik mijn broccoli roerbak in transvet en dit te samen 200 Kcal is dan is dit even slecht dan het koekje en als ik zelf een gezond koekje bak van 200 Kcal is dit even gezond als het stukje broccoli wat men bijvoorbeeld heeft gekookt de samenstelling van een product bepaalt alleen maar hoe gezond het voor je lichaam is maar het bepaalt niet dat je eerder dikker wordt van een koekje van 200 Kcal dan van een stukje broccoli van 200 Kcal het aantal Kcal blijft dan ook gewoon gelijk.

    Het heeft dus ook weinig zin om een calorieteller te gebruiken als je wil afvallen, want het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Koolhydraten en suikers zijn dus de reden waarom je veel sneller aankomt,

    De combinatie van suiker en koolhydraten maakt je niet dik.
    Alleen suikers eten maakt je niet dik.
    Alleen vet eet maken je niet dik.
    Het enige waar je dik van wordt zijn producten die veel vet en suiker bevatten zal hier niet verder op ingaan omdat dat te complex is.

    Maar wie het niet gelooft zou ik zeggen probeer het zelf uit en ervaar het.

    Doe 3 weken ketose dus 0 – 50 gram koolhydraten en 90 % vet je zal direct flink wat kilo`s verliezen
    Doe daarna 3 weken bijvoorbeeld eens sap en fruit eten en nuttig producten met veel suiker 90% suikers je zal afvallen.
    Doe daarna eens 3 weken producten eten die veel vet en suiker bevatten zoals snoep, drop,koekjes, donuts, kant en klaar maaltijden enz en je zult in die drie weken meer bijkomen dan dat je met de vorige 6 weken bent afgevallen

  7. Waarom noemen mensen koolhudraten en suiker apart? Elk suiker is een koolhydraat, niet elke koolhydraat is een suiker (heeft te maken met de molecuul grootte). Ze bestaan allemaal uit een keten van moleculen opgebouwd uit koolstofatomen (c), zuurstofatomen(o) en waterstofatomen (h).

  8. Ik houdt van lekker eten, af en toe een lekker vet speklapje, friet met veel mayo etc. maar verder wel gevarieerd met o.a. diverse groente. Suiker heb ik in de ban gedaan, slechter spul is er niet. Ik zou zeggen probeer gewoon lekker uit wat bij je past en begin bij minderen van alle bewerkte goedkope etenswaar.

  9. Jammer genoeg moet ik Henk gelijk geven en deel zijn mening. Afvallen doe je als je net iets meer verbruikt dan opslaat, en calorieën heb je nodig om te functioneren, ik herinner mij dat E. Merkx en ronde van Frankrijk verloor omdat hij de tijd niet had genomen om te eten op de fiets, alle calorieën waren opgebrand en (denk dat het Hinault was?) die zijn ogen niet kon geloven ging hem toen voorbij en won zijn eerste ronde.

  10. prachtig artikel!

  11. Interessant om te zien aangezien dit artikel al enigzins gedateerd is. Ben benieuwd; wat vind je van de hypothesis dat lokale vetverbranding tot een zekere mate mogelijk zou kunnen zijn, bijv. in de buikregio? Daarmee bedoel de theorie dat je door het doen van buikspieroefeningen, meer activiteit, meer bloedtoevoer en een verhoogde lichaamstemperatuur creëert in de buikregio en daardoor wellicht meer lokaal vet kunt verbranden? Benieuwd naar je mening hierover..

Geef een reactie