Opvliegers - gezond de overgang door

Opvliegers? Liever niet!

De overgang is de periode waarin de vruchtbaarheid van vrouwen vermindert. De menstruatie neemt af en stopt uiteindelijk. Dit kan een heftige periode zijn met allerlei vervelende klachten zoals opvliegers. Het goede nieuws: met de juiste voeding kun je de klachten verminderen.

Wat gebeurt er?
Gemiddeld komen vrouwen tussen de 45 en 56 in de overgang, doordat de productie van oestrogeen en progesteron, de hormonen die de menstruatie reguleren, afneemt. Ook de rijping van de eicellen verandert en uiteindelijk stopt de rijping helemaal waardoor de oestrogeenproductie volledig daalt. Dit veranderende oestrogeenniveau zorgt voor allerlei overgangsverschijnselen.

Klachten
Bijna alle vrouwen merken het wel wanneer ze in de overgang zijn, maar echt niet elke vrouw heeft jarenlang opvliegers of stemmingswisselingen. Mogelijke klachten zijn bijvoorbeeld heftige en onregelmatige menstruatie, opvliegers, darmproblemen, vermoeidheid en zoals gezegd de stemmingswisselingen. Deze laatste hebben een lichamelijke oorzaak. Een vrouw komt in de overgang doordat de hormoonspiegels in haar lichaam veranderen en het dalende oestrogeen heeft invloed op het ‘gelukshormoon’ serotonine dat in de hersenen wordt aangemaakt. Hierdoor hangen schommelingen van de hormonen vaak samen met schommelingen in het humeur.

Opvliegers
Veel vrouwen in de overgang hebben last van opvliegers. Ernstige opvliegers komen het meeste voor bij vrouwen tussen de 45 en 49 jaar (Ellen W. Freeman, PhD, Mary D. Sammel, ScD, Hui Lin, MS, Ziyue Liu, PhD en Clarisa R. Gracia, MD, 2011). Het zijn een soort aanvallen van hitte die een vrouw overvalt, met roodheid en transpireren als bonus. Ook het hart kan flink tekeer gaan. Ze duren soms een paar seconde en als je pech hebt wel een half uur. Ze komen altijd onaangekondigd en ongelegen, dag of nacht. Ze kunnen geen kwaad, maar vervelend zijn ze wel. De exacte oorzaak is niet bekend, maar ook hier lijken de dalende oestrogeenspiegels een oorzaak. Hierdoor veranderen de neurotransmitters, wat leidt tot een verstoring in het gebied in de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt.

To do
Veel vrouwen doen niets aan de klachten omdat ze denken dat het erbij hoort. Think again, je kunt zelf zeker invloed uitoefenen op de vermindering van klachten zoals opvliegers.

Beweging: is absoluut een must tijdens de overgang. Vrouwen slaan oestrogeen in vetweefsel op, als dit teveel wordt in verhouding tot progesteron geeft dat klachten. Door op je gewicht te letten en regelmatig te bewegen voorkom je die vervelende overgangsverschijnselen. Ik raad je aan krachttraining te doen, bijvoorbeeld met de Kettlebell Workout.

Voeding: Vette vis en gezonde oliën kunnen opvliegers voorkomen evenals lijnzaad waar hormonen inzitten die op een natuurlijke manier het oestrogeen aanvullen. Lijnzaad werkt effectief tegen opvliegers zo blijkt uit onderzoek (Division of General Internal Medicine, Mayo Clinic, Rochester USA, 2007). Drink veel water, zeker anderhalve liter per dag. Saliethee kan helpen tegen transpiratie.

Vermijden: stress is een grote trigger voor opvliegers. Net als suiker, sterk gekruid eten, cafeïne, alcohol en roken.

Extra’s: vitamine B12 kan helpen bij neerslachtige gevoelens, dit zit ook in vis, kip, kalkoen en eieren. Opvliegers kosten het lichaam vitamine B, C, kalium en magnesium het is dus goed om dit in de gaten te houden. Het superfood maca brengt hormonen en het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron in balans.

Als je hier rekening mee houdt dan ben je al een heel end, je voelt je steviger en beter in balans waardoor je eventuele klachten al minder heftig zijn. Wil je weten welke factoren nog meer belangrijk zijn om opvliegers te verminderen, lees dan de blog Opvliegers oorzaken.

Laat je hormoonhuishouding analyseren
Wil je jouw hormoonhuishouding laten analyseren en advies krijgen over wat je kunt doen om je hormonen weer in balans te krijgen? Klik hier voor meer informatie.

Share:

3 comments

  1. Hallo Jesse
    met veel interesse heb ik de eerste pagina,s van je boek gelezen.
    er staan dingen in die mij bijzonder intrigeren, kijk dat teveel suiker niet goed voor is dat wisten we al, dat dit wordt opgeslagen wisten we ook al, maar dat zuivel enz slecht voor je is, nee dat wist ik niet.
    De reden dat ik het boek heb aangeschaft is dat ik al lange tijd op het proteïne dieet ben overgegaan, ik nuttig veel eiwit en voel mij eigenlijk helemaal niet fit.
    Daarom dacht ik ,ik ga het boek lezen en kijk wat voor mij en mijn gezin te doen is.
    Het nuttigen van biologische groenten en fruit/scharrelvlees/kip.
    Zelf ben ik helemaal geen vleesliefhebber dus eet ik vaak vegetarisch,maar mijn puberzoon vindt vlees heerlijk.
    Biologisch vlees/groenten/fruit zijn behoorlijk aan de prijzige kant, het scheelt vaak vele euro,s met de groenten uit de supermarkt.Ik zeg eerlijk dat ik het niet zou kunnen betalen om dagelijks biologisch te eten met een gezin.
    Voor de rest gaan we zeker de tips die erin staan (buiten de biologische producten) ten harte nemen , uit proberen en ben erg benieuwd of ik straks energieker/productiever ben.

    Met vriendelijke groet gerda

  2. Hallo Jesse,

    Ik lees al dagen van alles over superfood, het smaakt goed en ik probeer
    van alles uit. Maar ik heb ook een vraag.
    Overal lees je dat je geen fruit met groenten moet mengen omdat dit
    voor gisting zorgt. Wat vind jij hiervan?

    Groet Belinda

  3. Hoi Jesse
    mag ik ook maca gebruiken in combinatie met m’n anti depressiva ?

Geef een reactie