Zo overleef je de Feestdagen: 3 zeer ongebruikelijke tips om slank te blijven

Met de kerstdagen en jaarwisseling voor de boeg beginnen we ons al stilletjes zorgen te maken over wat de weegschaal op 2 januari zal zeggen.

Een beetje in de trant van 'ik ken mezelf' weten we al dat de weegschaal een getal zal laten zien waar we eigenlijk liever niet naar kijken. Door echter een paar simpele dingen toe te voegen aan wat je tijdens de feestdagen eet kan je een enorm verschil maken.

"Wat zeg je nou? Nog meer eten?"

Ja, want door meer te eten, ga je minder eten.

Door bepaalde voedingsmiddelen (die je ook nu gewoon in huis hebt) 's ochtends en voor de (feest)maaltijd te eten kan je eerder een verzadigd gevoel hebben. Je kunt daardoor meer genieten van al het lekkers, zonder je na het eten slecht te voelen. En zonder dat je op 2 januari de neiging hebt om de weegschaal uit het raam te gooien.

Ik zou je het volgende advies willen geven.

Stop met dwangmatig te proberen om bepaalde dingen die je eigenlijk heel lekker vindt te laten staan. Geniet er gewoon van!

Stop met achteraf spijt hebben van de dingen die je hebt gegeten. Zorg dat je er van hebt genoten!

Maar voeg juist buiten (en eventueel tijdens) de maaltijden een aantal gezonde voedingsmiddelen toe zodat je automatisch:

  • De slechte dingen met mate eet
  • Meer kunt genieten van de dingen die je eet, omdat je weet dat je ze al bij voorbaat hebt gecompenseerd met een aantal goede voedingsmiddelen

Door vooraf een aantal gezonde dingen eten zorg er voor dat je je minder schuldig hoeft te voelen over de slechte dingen die je hebt gegeten! Je hebt ze al bij voorbaat 'in balans' gebracht. Zo kan je genieten van de lekkere feestmaaltijden zonder in je achterhoofd een vervelend stemmetje te horen.

De kern

'Focus tijdens de feestdagen op het toevoegen van gezonde voedingsmiddelen, in plaats van de drang om de slechte te laten staan. Geniet van al het lekkers door dit bij voorbaat al met een aantal gezonde dingen te hebben gecompenseerd.'

Twee vragen:

  • Welke gezonde dingen zou je buiten de feestmaaltijden en alle lekkere snacks kunnen eten, zodat je minder trek hebt en met mate van al het lekkers kunt genieten?
  • Welke dingen zou je tijdens de maaltijd kunnen eten, zonder dat het ten koste gaat van de gezelligheid, die er voor zorgen dat je minder kilo's aankomt?

Hieronder geef ik je 3 zeer ongebruikelijke tips, die zeer effectief zijn!

3 tips

Tip 1: Start je dag gezond (ook al eet je daarna een feest ontbijt).

Een gezonde start laat je behoefte aan meer gezond toenemen, en je behoefte aan een overdaad aan slecht eten afnemen.

Je moet onthouden dat trek hebben altijd voort komt uit een tekort aan één of meerdere voedingsnutriënten. Meestal is dat niet suiker (:))! Maar juist een tekort mineralen, vitamines en essentiële vetten.

Wij vertalen het gevoel dat ons lichaam aangeeft dat we ergens een tekort aan hebben, als trek hebben en vervolgens willen we onze maag vullen, in plaats van ons lichaam te voorzien van de voedingsnutriënten die we echt nodig hebben.

Door 's ochtends je lichaam te voorzien van de vitamines, mineralen en gezonde vetten die je nodig hebt, heb je automatisch minder trek in het slecht eten.

Start je dag daarom als volgt:

  • Drink een groene smoothie. Nu denk je: Heb je hem weer met z’n groene smoothies! Het punt is echter dat dit waarschijnlijk het beste begin van de dag is. Met 200 gram bladgroente (bijvoorbeeld verse blad spinazie) en twee stuks fruit (een banaan en een peer), aangevuld met water, heb je niet alleen een lekkere, zoete smoothie, maar geef je in één klap je lichaam de vitamines en mineralen die het minimaal nodig heeft. Je zult veel energie hebben, minder snel trek en je minder schuldig voelen als je lekkere dingen snoept. En dat is waar het om gaat.
  • Neem een eetlepel visolie. Terwijl je dit keer misschien denkt: Gatver!…. weet ik dat als je dat denkt, je nog nooit de juiste visolie hebt genomen (omdat het helemaal niet zo vies is als je denkt). Ook weet ik dat als je het wel hebt genomen en het 'weer naar boven kwam' je lichaam het niet goed kon opnemen en je het eigenlijk des te meer nodig hebt.
    Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetten, je lichaam kan ze niet zelf aanmaken. De meeste mensen hebben er tekorten aan omdat we over het algemeen voldoende omega 6 en 9 uit onze voeding krijgen, maar zeker niet vanzelfsprekend voldoende omega 3. Opnieuw: je lichaam geeft het aan, maar wij vertalen het naar 'trek hebben'. Ook het nemen van deze goede, essentiële omega 3 vetzuren geeft je een verzadigd gevoel (het voorziet je lichaam van de échte behoefte die je hebt!). Visolie is zeer goed voor hart- en bloedvaten, je bloeddruk, je cholesterol, het remt vetopslag-genen en stimuleert vetverbranding-genen, het is noodzakelijk voor je zenuwstelsel en je hersenen (visolie bevat DHA, het belangrijkste bestandsdeel van je hersenen), het gaat (huid)veroudering tegen, en noem maar op.

Door 's ochtends met deze twee simpele dingen te starten, verandert je dag compleet.

Tip 2: Eet tussendoor gezonde snacks.

Klopt het dat we na een feestmaaltijd vaak juist moe zijn, in plaats van dat we er meer energie van krijgen? Na een zware maaltijd, heb je dan zin om te sporten of om lekker te blijven zitten waar je zit?

Het is een feit dat sommige voeding ons energie geeft, en andere voeding ons energie kost.

De voeding waarvan wij denken dat het energie geeft (zoals suikers, brood, pasta’s, rijst, sultana’s/evergreens, mars, etc), is eigenlijk de voeding die energie kost. Het geeft een snelle stijging in onze bloedsuikerspiegel waardoor we ons kort energieker voelen, maar daarna daalt onze bloedsuikerspiegel en raken we in een energie dip.

Bijna 60% van onze energie (afhankelijk van je voeding) gaat naar onze spijsvertering. 60%! Geen wonder dat je na een zware maaltijd moe bent.

Wanneer je gedurende de dag af en toe levend voedsel snackt, zoals rauwe groentes (denk aan komkommer, paprika, wortel, tomaat, bleekselderij, etc) dan voel je je vele malen vitaler.

Extra tip: Maak zelf een lekkere hummus. Google eens op ‘raw hummus’, rauwe hummus. Deze kan je als saus voor je groentes gebruiken.

En opnieuw: gezond eten geeft een behoefte aan nog meer gezond en door dit af en toe te snacken kan je zonder schuldgevoel de andere lekkere dingen eten.

Andere (redelijk) gezonde dingen die je kunt eten staan hieronder. Deze voedingsmiddelen zijn minder levend, maar zijn ook gezonde snacks om tijdens de feestdagen te eten:

  • Vijgenbrood. Kan je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kopen, ligt bij de kaasafdeling. Meestal met amandelen. Eet het alleen als het 100% vijgen met amandelen is, zonder verdere toevoegingen.
  • Noten. Zoals macadamia noten, amandelen, walnoten, pistache noten en cashew noten.
  • Pure chocolade. Neem de chocoladerepen met minimaal 70% cacao en bij voorkeur die van 86% cacao (verkrijgbaar bij de Albert Heijn).
  • Vlees snacks. Geen worst, maar pure vlees producten. Maak bijvoorbeeld rosbief rolletjes met roomkaas en bieslook.
  • Andere groente snacks. Je kunt bijvoorbeeld een klein blokje feta kaas op een plakje komkommer doen, met een paar pijnboompitten er op.

Uiteraard zijn niet al deze ingrediënten (zoals de kaas) optimaal gezond en kan je al deze bovenstaande snacks het beste met mate eten, maar ze zijn een stuk gezonder dan chips en andere dergelijke dingen die we meestal eten!

Tot slot:

Tip 3: Eet eerst soep, dan eiwitten en dan de rest.

Toen ik een naam zocht voor deze 'truc' bedacht een vriend van me deze naam: 'de maag-misleiding methode'.

Wat je eigenlijk doet is door eerst soep te eten je maag al enigszins vullen.

Daarna is het belangrijk dat je eerst vlees of vis eet, omdat het signaal wat naar je hersenen gaat om te vertellen dat je 'vol' zit, alleen wordt aangemaakt als je eiwitten eet. Dit stofje heet CRH, en wordt niet aangemaakt bij het eten van koolhydraten of suikers.

Heb je wel eens lasagne kunnen eten, zonder het gevoel te hebben dat je ooit vol kwam te zitten? Soms kan je blijven eten.

Door eerst iets van eiwitten te eten (vlees of vis), maakt je lichaam na 20 minuten dit stofje aan en krijgen je hersenen het signaal dat je vol zit.

Bonus tip: Als je langzamer eet door vaker te kauwen eet je in deze 20 minuten minder, en komen er ook minder kilo's aan! Tegelijkertijd kan je meer van het eten genieten. Kauw vaker op iedere hap, neem de tijd!

Afsluiting
De feestdagen hoeven geen probleem te zijn.

Je hoeft niet veel aan te komen tijdens de feestdagen.

Mijn advies is om als je iets eet wat je lekker vindt, er ten volle van te genieten.

Door 's ochtends voordat je gaat ontbijten een paar gezonde dingen te eten en gedurende de dag een aantal gezonde dingen te snacken, heb je bij voorbaat al de slechtere dingen gecompenseerd. Zo heb je tijdens het eten minder 'het stemmetje in je achterhoofd' en minder een schuldgevoel achteraf.

Eet rustig tijdens de feestmaaltijd en geniet van het samenzijn met je familie. Want dat is uiteindelijk waar kerst toch het meest om draait?

Laat je je reactie achter na het lezen?

Heb je nog vragen of aanvullingen?

Ik hoor ze graag.

Fijne feestdagen!

p.s. Volgende week publiceer ik 12 recepten voor de feestdagen, die niet teveel tijd kosten om te maken en die iedereen lekker zal vinden (en die nog enigszins gezond zijn ook). Stay tuned!

Share:

59 comments

  1. Bedankt voor de tips maar weer 🙂

  2. Groene smoothie… toch ? Vult goed en eet je minder…dacht ik… en wat zijn feestdagen nou 2- dagen kerst en 1 dag oudjaarsavond ? ofzoiets? Daar kom je toch niet zo snel van aan ? Of wel ?

    vivaldi

  3. Nog eens bedankt voor je zeer nuttige tips,
    vriendelijke groetjes,
    Serge

  4. Ik vind de tips erg handig 🙂
    Ik moet alleen op 1e kerstdag mijn verjaardag combineren met het kerstverhaal..
    Dus bovenop de kerstmaaltijd heb ik ook nog taart en andere verjaardagshapjes..
    Heb je tips?
    Groetjes, Sanne

  5. PS. de visite voor de verjaardag komt juist wanneer het uitkomt en dus op de raarste tijden..

  6. Bedankt voor de tips. Nog een volgens mij gezonde snack tip: gevulde eieren. Staan altijd erg feestlijk op tafel en zijn ook een goede bron van eiwitten. Alvast prettige feestdagen.

    Groetjes Jessica

  7. Beste Jesse,

    Dank voor weer zo’n goed verhaal! Deze keer niet met wat je alleen maar moet doen om gewicht te verliezen etc, maar ook om de gedachten achter kerst.
    Genieten met elkaar en (met mate) van de lekkere dingen in het leven.
    Ook mijn ervaring is, als je ‘s ochtends al begint met kerstbroodjes je gelijk al geen lekker gevoel meer hebt. Door gewoon gezond te ontbijten, even genieten van de buitenlucht voel je je al veel “gezonder” en wil je dit gevoel ook voortzetten.
    Tot nu toe lukt het mij goed om niet of nauwelijks aan te komen tijdens dit soort dagen. Ik laat de pasta/aardappels staan, geniet van een mooi stukje vlees of vis en eet rijkelijk lekkere groenten. Een klein toetje achteraf gooit bij mij dan echt geen roet in het eten!
    Ik hoop dat het me dit jaar ook gaat lukken, want helaas moeten wij de kerstdagen in het ziekenhuis doorbrengen, omdat mijn dochtertje de 24e geopereerd wordt.
    Ik denk dat ik zelf maar wat ga meenemen. Als iemand anders tips heeft, hoor ik het graag!

    Fijne dagen allemaal.
    Petra

  8. Hallo Jesse,
    Hartelijk dank voor deze en alle voorgaande fantastische tips. Kan ik goed gebruiken. Ik houd de ‘post’ nauwlettend in de gaten en houd me aanbevolen voor de volgende!
    Met groet, van
    Connie

  9. Wat heb je dit toch overzichtelijk en goed neergezet. Heel erg bedankt voor de alle voorgaande fantastische tips! Hier heb ik echt wat aan…

  10. Kijk daar heb je wat aan, wat een goede tips, maar dat wisten we natuurlijk al maar hoopte dat Jesse zou zeggen :’ Met Kerst mogen alle remmen los”.
    Nee alle gekheid op een stokje, dit gaat helemaal goed komen.
    Dank je wel ook voor de andere mails en die nog komen.

    Heel gezonde en vredige feestdagen allemaal

    Margriet

  11. Bedankt weer voor de geweldige tips hier heb ik wat aan !!!!

  12. Bedankt Jesse,

    Ik ben echt tevreden met al jouw tips en kan ze goed gebruiken!
    Soms heb ik van die momenten, dat ik naar alles goesting krijg. Maar als ik
    dan jouw berichten lees, gaan ze wel over!

  13. hallo Jesse,
    Bedankt voor de tips. Mijn man die jouw dieet bijlange niet zo strikt volgt, verliest veel meer gewicht dan ik. Dank zij je tips zal ik in de toekomst ook niet zo’n pietje precies zijn en genieten van wat eigenlijk niet mag. En wat die smoothies betreft, we vinden ze allebei heerlijk. Ik kocht een nieuwe blender en hij heeft al goed zijn werk gedaan!
    In afwachting van je nieuwe tips stuur ik je nog veel groetjes,
    Agnes

  14. Nuttige tips voor gezellige dagen!
    Thanks en fijne feestdagen gewenst.

    Wendy

  15. Hallo Jesse,
    Bedankt voor je mails. Ik moet zeggen dat mijn dieet nog niet zo goed lukt maar dankzij jouw tips zal ik de feestdagen toch goed kunnen doorspartelen.(hoop ik)
    Vanaf vandaag ga ik ook starten met jouw tips naar beweging toe. (kga jouw eerdere mails daarvoor eens opvissen.
    Groetjes en ik wens jou en allen die we dankzij dit forum bereiken een zéér leuke, ontspannen en veilige eindejaarsperiode.
    Sophie

  16. Bedankt Jesse, ik kijk al uit naar de recepten voor de feestdagen.
    Hartelijke groeten en hele fijne feestdagen

  17. Bedankt!!

    En smakelijke feestdagen!!

  18. Zeer handig die tips, gemotiveerd mijn doel te bereikenkan ik gerust genieten van de feestdagen.

  19. Dank voor het schrijven!
    Probeer e.e.a. zeker toe te passen.

  20. Wat een super adviezen. Als je probeert af te vallen zijn feestdagen echt een crime, maar op deze manier kan ik er toch juist ook van genieten!

  21. Hey Jesse,

    Dank je wel voor je geweldige tips!
    Het gaat heel goed, het is gewoon je levensstijl veranderen, en door jouw goede coaching ben ik ook erg gemotiveerd.

    Thankx,

  22. Ik denk dat deze adviezen simpel maar doeltreffend zijn.
    bedankt

  23. Hoi Jesse, heel hartelijk bedankt voor deze tips en al de andere!

    Prettige kerstdagen!

    Tineke

  24. Het is zo’n kik om juist af te vallen in de dagen waar je normaliter aankomt… Dat zie ik persoonlijk als een dubbele winst! Geweldig! Voel me een ander mens!

  25. Goedemiddag Jesse,
    Erg handig, al die tips die we van je krijgen!
    Ik heb ook erg veel aan de filmpjes die we steeds krijgen,
    voor mij is dat regelrechte “peptalk” !
    Ik ontdek steeds meer recepten, lekkere dingen die wij eerst nooit gegeten hebben, zeker niet in deze combinaties
    Die groene smoothie ga ik morgen ook proberen!

  26. Ik wou je nog even zeggen dat dit voor mij veel beter werkt. Zo handig overzicht qua tekst. Niet dat je video’s niet werken maar op de 1 of ander manier sla ik dit zo beter op in mijn brain.
    De video’s gebruik ik dus wel als achterliggende informatie
    Ik wens jou en iedereen een fit nieuw jaar toe.

  27. Hallo Jesse,
    Sinds oktober ben ik met jouw hulp bezig mijn eetgewoontes te veranderen. Met succes! Ik pas weer goed in maat 40 en ik ben nog maar 3 kilo en 3 ons verwijderd van mijn streefgewicht. Nog maar 1 kilo en drie ons eraf en ik bevind me in de zone “gezond gewicht”. Daarbij heb ik niet het gevoel dat ik IETS tekort kom. In tegendeel: ik voel me prima en ben trots op mezelf! Ik zie dan ook absoluut niet op tegen de feestdagen waar ook nog eens mijn eigen verjaardag bij komt! Er is genoeg wat ik WEL mag eten en dat vind ik allemaal nog lekker ook. Toch bedankt voor de tips. Ik zal er zeker iets mee doen.
    Met de oefeningen gaat het iets minder hard dan ik zou willen. Aan kettlebell durf ik voorlopig niet te beginnen i.v.m. het feit dat ik volgende week 65 word en al een aantal jaartjes niet veel meer gedaan heb. Ik heb COPD (longziekte) en begin dus noodgedwongen op een laag pitje. Ik doe minimaal drie keer per week de 8-minuten oefeningen en ook nog op het laagste niveau. Ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk om dat toe te geven, maar het zal vanzelf wel beter worden. Ik heb ook al resultaat anders zou ik niet al ruim één kledingmaat minder aankunnen.
    Jesse, ik dank je hartelijk voor je niet aflatende toewijding aan mijn succes en ik wens jou, je team en mijn mede-enthousiastelingen heel fijne feestdagen en een gezond en fit 2011 toe.

  28. Goed idee deze tips

  29. Thanks voor de bruikbare Tips..
    Was ik hier mee al bezig, en had dus geen Idee hoe ik de feest dagen moeste door brengen zonder te zonde..

    Groene Smoothie spreek me erg aan, dus ga ik morgen al proberen..

    Gr,

    Joh.

  30. bedankt voor je tips Jesse, ik zal er zeker gebruik van maken

  31. Ik sluit mij helemaal aan de vorige reacties. Bedankt voor al je wijze tips. Ik ben nu al verslaafd aan de groene smoothie.

    Ga zo door!

    Fijne feestdagen en een GEZOND 2011

  32. Zeer goede tips en ik ga deze dan ook zeker toepassen. Dank je wel daarvoor!!!
    Het lukt mij al vele maanden om jou tips op te volgen en heb er succes mee, ben al 32 kilo kwijt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het me met de feestdagen óók gaat lukken!

    gelukkige kerstdagen en een gezond nieuw jaar, groetjes Heike

  33. ik sluit me volledig aan bij al het voorgaande, Jesse een dikke merci voor al uw tips
    groetjes en fijne feestdagen

  34. Hey jesse
    Thanks voor de tips.
    Hier heb ik wat aan en ik vind het nog leuk om te lezen ook !
    Ook bedankt voor de bewegings tips enzo..
    tot de volgende mail, en volgens mij gaat het afvallen en gezonder leven nu echt lukken !thankss!!
    En fijne feestdagen !!

  35. Hoi Jesse,
    dank voor je mail en goede tips maar waar vindt ik die visolie waar ik een eetlepel van kan gebruiken zoals je aanbeveelt?
    Gr. Gerrita

  36. Hoi Jesse, mag je in je groene smooties ook altijd spinazie doen want dat vind ik het lekkerst het fruit varieer ik wel. En bedankt ik ben benieuwd naar de recepten. En of ze ook een beetje Nederlands zijn en niet Belgies.
    Groetjes Angenie

  37. Zal je tips gebruiken en laten weten dat het helpt. Ik ben trouwens nog steeds op mijn streefgewicht. Na de feestdagen gaan er nog 5 kg vanaf.

    Fijne feestdagen gewenst voor jullie allemaal

  38. Hoi, Jesse,
    Bedankt voor alle goede raadgevingen, ze worden allemaal opgevolgd.
    Fijne feestdagen en een gezond 2011.
    Gr. Bep

  39. Bedankt voor alle goede en gezonde tips, gezond en voedzaam. We volgen het goede advies op. Goede tips blijven welkom. Groetjes en fijne feestdagen en een gelukkig 2011 met hopelijk nog meer goede adviezen

  40. Hoi Jesse,

    hier nog eentje: supergoeie tips! Fijne “handvaten” om niet op te zien tegen de Kerst.
    Enne, een spierpijn dat ik heb gehad met de Kettlebeltraining…
    De groene smoothie ga ik zeker proberen, lees er alleen maar goeie dingen over.
    Thanks, en blijf mij vooral mailtjes sturen want het is niet gemakkelijk om steeds bewust te zijn…

  41. Dag Jesse,
    Weer heel veel dank voor je waardevolle adviezen,die ik altijd met veel interresse lees en zo veel mogelijk probeer op te volgen[Ook al laat ik op de site te weinig reacties na]
    De smoothie lijkt me erg lekker en gezond .Heb je nog meer smoothie recepten?
    Heel fijne en gezonde feestdagen gewenst,Wicher.

  42. Hoi
    Ik heb al heel wat groene smooties gemaakt! zeer lekker en zeer verzadigend!
    Ik vraag me af of ik ook spinazie uit glazen pot mag gebruiken?
    Mag je er max 2 stuks fruit in doen of mag er meer in? Bv halve banaan- schijf ananas-halve citroen-en ev sinaasappel
    grtjs Greet

  43. Jesse,

    Ik pik stukjes uit je schrijven eruit die ik wil gaan toepassen. Zelf heb ik moeite om ideen of andere of nieuwe dingen te bedenken dus niet zo creatief in die zin met wat je nou met eten allemaal kan gaan doen en dan doe je er niks mee en heb je vaste eetpatroon die bijna altijd hetzelfde blijft want anders wordt alles een lekkere soep namelijk ja echt ! Maar dit zijn kleine en wel simpel eigenlijk dus ook leuk dat je dit allemaal doet voor ons… Je doet echt veel !!! ECHT !!!

    fijn dat je zo ! er bent…

    vivaldi

  44. Herken wat je schrijft. Goed om het zwart op wit te hebben en herhaaldelijk te lezen zodat ik ervan doordrongen ben dat dat de manier is!!!!! Samen met de visie en doelstellingen die ik voor ogen (probeer te) hou(den), moet dat vast iets positiefs opleveren!

  45. Hey Jesse,

    Alweer hele goeie tips en adviezen, bedankt. Ik ga deze zeker toepassen.
    Hele fijne feestdagen toegewenst en een sportief, gezond 2011.
    Hartelijke groeten,

  46. Larissa ,

    Je uitroeptekens vielen me erg op !!!!! doe ik ook veel te vaak als woorden niet genoeg zijn wel grappig om dat ook bij een ander te zien Hoop dat je niet erg vind dat ik het zeg

    En de tip van jou Jessica vind ik ook erg goed en lekker makkelijk en handig en ziet er lekker uit in mijn kop waar ik nu tientallen eieren zie verschijnen werkelijk… Heb je wel gemist…

    liefs,
    vivaldi

  47. bedankt voor de tips.
    hier ga ik zeker mee aan de slag,

    vriendelijke groet,

    alex

  48. Mag je ook viscapsules slikken i.p.v. visolie? En voor de mensen die het niet weten. Visolie is bijna bij elke drogisterij te koop en anders bij de apotheek.
    Ik ben wel eens benieuwd naar de dagindeling qua eten,drinken en sporten van mensen die veel zijn afgevallen.
    Ik zelf begin met een glas water. Daarna maak ik groene smoothie. Ik doe altijd rauwe blad andijvie, sla en een halve banaan. Soms gooi ik er nog wat citroensap erdoor. Daarna neem ik een glas water met een visolie capsule. Dan neem ik een gebakken ei op een gerooster toast. En als ik teveel ei heb gehad dan doe ik alleen de eiwit en die klus ik en doe ik kanneel door en bak het. Heerlijk! Tussendoor neem ik thee zoals kanneel thee of groene thee. En als tussendoortje trosttomaten of komkommer.
    Lunch: neem ik zouten haring of bak ik een visje. Met glas water en visolie capsule. Soms maak ik ook wel mini gehaktballetjes. Of ik maak een maaltijdsalade. Doe ik sla met pinboompitten, komkommer en soms wat tonijn erdoor.
    Tussendoortjes: thee,water en komkommer of tomaatje. (restje maaltijdsalade)
    Avondeten: eet ik normaal omdat ik niet goed weet je wel of niet mag. Ik probeer de koolhydraten te beperken. Dus neem ik meer groentes dan aardappels.
    Vertel je tips!

  49. Super blij weer met de tips. Met kerst ga ik goed ontbijten en dan toch deelnemen aan het gezamenlijke ontbijt met croissants en andere verboden koolhydraten, zonder schuldgevoel.

    Aardappels, rijst en pasta mis ik totaal niet. Brood en stampot wel maar aangezien ik mij veel beter en fitter voel….

    De groene smoothies smaken echt verrassend goed. Zeker met een stuk ananas er door heen. De tips werken goed en ik ben ondertussen al 20 kg lichter.

    Wat ik nog goed kan gebruiken zijn een paar goede oefeningen die uit te voeren zijn voor mensen met een ernstig knie letsel.

  50. Alle tips werken goed.
    Ik ben nu al 7 kilo kwijt en heb de laatste 4 weken niet getraind met de kettle bell.
    In het weekend eet ik wat meer lekkere dingen en dit maakt niets uit.
    In het nieuwe jaar wil ik nog 5 kilo afvallen, wel kijken of je dit niet te veel aan mijn
    gezicht gaat zien.
    Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling Jesse

  51. Weet je Jesse en iedereen,
    ik gebruik vanaf nu iedere dag de smoothies en de oefeningen, eindelijk een prettige en gezonde verslaving waarmee je oud en fit wordt.

    Thanks kan ik later misschien een “vertegenwoordiger” van je worden??

    Bye Paula

  52. bedankt voor de vele tips !
    prettige feestdagen grtjes

  53. Beste Jesse,

    dankzij je adviezen is mijn BMI van een riskante 30 naar een iets meer aanvaardbare 26 teruggebracht.
    Het is nog een heel traject naar de 22, maar ik doe net of ik daar al ben.
    Dat scheelt een stuk.
    Naast de fitnesstoestellen waar ik al over beschikte, zijn daar nu ook een aantal kettlebells bijgekomen. Ook een idee van jou. Ongelofelijk wat die dingen bij je losmaken.

    Ik waardeer in het bijzonder je bijzonder goede achtergrondinformatie.
    Zoals je b.v. CRH noemt. Voor bijna iedereen is dit denk ik helemaal nieuw.
    Het bevestigt weer eens hoe onze voedselindustrie (en de reclame die daar bij hoort) verantwoordelijk is voor de welvaartsziekten die wij een eeuw geleden nog niet kenden.

    Veel succes in het goede werk dat je doet.

  54. Hallo Jesse,

    Allereerst bedankt voor je tips, ik heb ze al doorgestuurd aan mijn zussen. Persoonlijk vind ik dat je heerlijk kunt eten zonder kh tijdens de kerstdagen en de broodjes in de ochtend zijn goed te vervangen door een extra lekker biefstukje (en dan doen mijn man en dochtertje ook mee) Mijn grootste zonden zullen zijn de aardappelkroketjes en het toetje maar als je dit pas eet na je eiwitten zoals je aangeeft bij het SVD valt de schade flink mee. Een tip voor mensen die toch dat broodje zo lekker vinden AH verkoopt tegenwoordig ook KH “arm” brood, of je kunt het bakken met “meel” van “Atkins”.

    fijne feestdagen

  55. Dear Jesse,

    Thanks for the many good ideas that you provide us with.
    I’m using your tips and I feel much better. Your menus are not usual but not bad.
    I look far better as when I started with it and I thank you for that.

    Thanks and happy holidays

    Wenona
    Minneapolis, USA

  56. Het meeste wist ik nog van al je voorgaande informatie. Het blijft goed om reminders te krijgen! Zo kom ik samen met mijn gezin en familie en vrienden goed de feestdagen door.

    In januari gaan mijn man en ik starten met het 30-dagen dieetplan.

    Jullie alvast fijne feestdagen!!

    Groetjes

  57. Hier ben ik weer…Wie ow wie weet of je ook viscapsules mag nemen i.p.v. visolie uit een fles? Want ze verkopen i.d.d. de visolie alleen nog in capsules, zover ik het weet!

  58. Hallo Jesse

    Bedankt voor de nuttige tips .
    Ik ga ze zeker gebruiken en hoop nog meer van deze goede tips te mogen ontvangen.
    Groetjes.

  59. Jesse. Goede tips! Duidelijk uitgelegd met praktijk voorbeelden, TOP!

Geef een reactie