We zijn allemaal wel eens wakker geworden met de verrassing dat er een puist prijkt op ons gezicht, en waarschijnlijk niet op het meest handige moment. Er zijn echter mensen die chronisch last hebben van deze huiduitbarstingen, wat naast dat het er niet al te charmant uitziet, een behoorlijke domper voor het zelfvertrouwen kan zijn. Farmaceutische bedrijven spelen hier maar al te graag op in met crèmepjes en pillen, terwijl wanneer je kijkt naar de oorzaak kijkt, het kortweg allemaal neerkomt op insulineresistentie en chronische ontsteking.
Insulineresistentie
Het lichaam wordt niet zomaar insulineresistent: hier gaat een geschiedenis van overmatige consumptie van geprocesseerde en suikerrijke voeding aan vooraf, wat veroorzaakt dat de pancreas steeds meer insuline moet afscheiden om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden door deze voedingsbestanddelen te vervoeren naar de lichaamscellen. Wanneer men consequent dit proces voortzet, komt er een punt dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline, wat insulineresistentie als gevolg heeft. Overigens heeft een te hoog buikvetpercentage ook invloed op insulineresistentie.
Vervolgens heeft insulineresistentie weer gevolgen voor de gezondheid, waaronder acne. Wanneer je bloedsuikerspiegel zo extreem schommelt, heeft dit gevolgen voor de aanmaak van bepaalde hormonen. Dit is wat er stap voor stap gebeurt:
- Je eet voeding met een hoge Glycemische Index (GI) omdat je lichaam hier om vraagt, gezien de bloedsuikerspiegel laag staat. Het gevolg hiervan is dat de bloedsuikerspiegel explosief stijgt. De pancreas moet heel veel insuline aanmaken om deze weer te laten dalen omdat de cellen minder gevoelig zijn voor insuline door de insulineresistentie.
- Insuline heeft weer effect op andere hormonen: de concentratie IGF1 (een metaboliet van groeihormoon HGH) stijgt, terwijl die van het daaraan bindende eiwit IGFBP-3 daalt. Hoe een te hoge bloedsuikerspiegel acne veroorzaakt heeft te maken met de bijwerkingen die gepaard gaan met deze drie factoren. Insuline en IGF1 hebben als neveneffect dat de talgproductie wordt gestimuleerd. Daarnaast zijn het beide krachtige groeihormonen die het groeitempo van de huidcellen verhogen. Ten slotte zorgt een lage concentratie aan IGFBP-3 voor een hogere afscheiding van aan elkaar geplakte dode huidcellen.
- Omdat er zoveel insuline is aangemaakt, daalt de bloedsuikerspiegel drastisch. Om dit op te vangen scheiden de bijnieren cortisol en androgenen af, wat de lever aanzet tot het aanmaken van glycogeen (bloedsuiker). Daarnaast neemt de trek naar suikerrijk voedsel weer toe, wat na het eten hiervan de bloedsuikerspiegel weer omhoog doet schieten. Ook androgenen stimuleren de talgproductie, wat insulineresistentie een constante aanmoediging van het aanmaken van talg maakt.
De vorming van acne wordt door insulineresistentie dus op de volgende manier gestimuleerd:
- Het verhoogt de talgproductie;
- De aanmaak van cellen wordt gestimuleerd, welke vervolgens ook sneller worden afgescheiden. Dit blokkeert de poriën;
- De huidcellen blijven aan elkaar geplakt zitten wanneer de afsterven, waarna ze klonters vormen.
Chronische ontsteking
Een ontsteking is eigenlijk iets goeds: het draagt bij aan het helingsproces van het lichaam. Zonder zou je zelfs overlijden. Het wordt echter een ander verhaal wanneer ontstekingen chronisch worden. Met ons hedendaagse eetpatroon en levensstijl brengen we onszelf constant schade toe, maar omdat deze pijn zich onder onze pijngrens bevindt voelen we dit niet. Wij doen dit onder andere door verkeerde voeding te eten, stress, onszelf blootstellen aan vervuiling en een tekort aan slaap. Dit veroorzaakt vrije radicalen in ons lichaam, die vervolgens leiden tot geoxideerde stress. Dit brengt schade toe aan onze lichaamscellen, en deze moeten vervangen of genezen worden. En bij dit genezingsproces komt ontsteking kijken. Wanneer dit keer op keer gebeurt (dagelijks meerdere malen door ons voedingspatroon en de manier waarop we ons leven inrichten), vallen vrije radicalen cellen door het hele lichaam aan. Langzamerhand ontwikkelt zich op deze manier chronische ontsteking.
Ontsteking verlaagt de insulinegevoeligheid van cellen nabij het ontstoken gebied. Wanneer het hele lichaam lijdt aan ontstekingen, zal het hele lichaam vervolgens nog insulineresistenter worden. Daarnaast belast deze situatie het immuunsysteen. Het gevolg hiervan is dat het lichaam minder energie heeft om terug te vechten tegen virussen en bacteriën. Dus wanneer een acneveroorzakende bacterie het lichaam binnentreedt, neemt het met gemak de regie over de huidcellen over.
En last but not least: ontstekingen zorgen ervoor dat het hormoonniveau constant hoog staat. Dit betekent dat wanneer het immuunsysteem achter de bacteriën in de poriën aangaat, de ontsteking te heftig gaat zijn. Dit verandert normaliter onschadelijke mee-eters en kleine puistjes in vervelende, rode, pijnlijke en met pus gevulde cysten.
Triggers
Het is belangrijk in te zien dat insulineresistentie en chronische ontsteking de oorzaak zijn van acne, maar dat er talloze zaken zijn die het alleen maar verergeren. Deze triggers zorgen ervoor dat deze gezondheidsproblemen zich uiten in een explosieve puistenaanval:
- Suiker en voeding met een hoge Glycemische Index
- Voeding die allergische reacties opwekt
- Melkproducten (deze zitten boordevol IGF1)
- Stress
Vaak denken mensen dat deze triggers de oorzaak zijn van acne. Zij zijn echter alleen de uiting van het onderliggende probleem.
Vicieuze circel
Zoals je ziet staan insulineresistentie en chronische ontstekingen in nauw verband met elkaar. Het één verergert het andere en andersom. Het is daarom ook een niet gemakkelijk op te lossen probleem en kan al helemaal niet worden verholpen met een zalfje of pilletje. Het onderliggende probleem wordt daar niet mee opgelost. Je bent niet geboren met insulineresistentie en ook niet met chronische ontstekingen, dus ook niet met acne. Om dit probleem bij de wortel aan te pakken moet je jezelf dus één ding heel goed realiseren:
Acne komt door het hebben van een bepaalde levensstijl, dus kan je het alleen laten verdwijnen door deze levensstijl compleet aan te passen.
Dit klinkt misschien hard, maar het is nog harder je te realiseren dat niet alleen acne een gevolg voor de gezondheid is van deze lichaamsstaat; wanneer je dit uit de hand laat lopen, kijken een aantal serieuze gezondheidsproblemen als diabetes, hart- en vaatziekten, hartaanvallen en kanker om de hoek. Kies dus voor de kwaliteit van je leven en pak het probleem bij de wortel aan, voor het te laat is. Hoe pak je acne het beste aan?
Beste,
Dank je wel voor dit bericht het is precies waar ik last van heb helaas. Eindelijk na zoveel jaren zoeken, een artikel die de kern van het probleem goed beschrijft. Het roept wel veel vragen bij mij op. Zoals hoe kan ik dit in de praktijk brengen? Welke producten moet ik nu bijvoorbeeld mijden? En welke producten hebben een glychemische index, of roepen een allergische reactie op. Ik zou graag mijn bloedsuikerspiegel in balans krijgen maar die is zo extreem nu. Hoe verhelp je dat je insulineresistent bent door het volgen van een dieet? Ik ben zelf heel slank. En kan dat ook nog verholpen worden? Ook het verhaal van de ontstekingen klinken mij bekend. En inderdaad mijn vader had hetzelfde en is overleden aan diabetes en kanker. Dus ik wil echt graag veranderen.
Hey,
Mijn zus en ik hebben al vele jaren last van acne.Veel mensen denken ook dat dit komt doordat we ‘fout’ eten. Maar er bestaan verschillende soorten acne. Acne kan ook een bacteriële infectie zijn, zoals dit bij ons het geval is. En dan helpt enkel gezond eten dus niet. Ikzelf eet al een aantal jaren wel gezond. Hier ben ik van overtuigd, omdat ik geregeld mijn bloed laat nemen, zodat ik kan zien of er bepaalde tekorten zijn of dat ik mijn dieet moet aanpassen. Ik vind het jammer dat dit artikel enkel één kant van acne laat zien, terwijl er zoveel soorten zijn. Nu wordt enkel het idee bevordert dat mijn zus en ik ongezond leven, terwijl dit zeker niet het geval is.
Al 25 jaar heb ik last van een onzuivere huid. Sinds 5 jaar eet ik 100% natuurlijke voeding. Sinds 1 jaar 100% vegetarisch, sinds een aantal maanden veganistisch en RAW. Voeding is mijn passie, ik weet er echt alles van omdat het me zo ontzettend boeit, kan ik er geen genoeg van krijgen om telkens bij te leren.
Mijn huid is nog steeds onzuiver! Ik eet al jaren volgens de natuurvoeding, alles zelf maken, vers, seizoens/regionaal verbonden, biologisch/biologisch dynamisch en onbewerkt. Sinds een jaar geen vlees, vis en zuivel. sinds 4 maanden geen gluten, of dierlijke voeding en RAW.
Ik voel me helemaal geweldig en alive, doe aan yoga, pilates, ademtherapie… heb alle energie (maar die had ik al heel veel) ben slank en fit, maar mijn gezicht is nog steeds onzuiver… Tja, ben het dus met de vorige reactie eens… volgens mij ligt het niet aan de voeding.
Hi mates, its enormous post regarding tutoringand fully
explained, keep it up all the time.
@Lien & @Betty
Ik ben het zeker met jullie eens, acne wordt niet veroorzaakt door voeding. Misschien is het wel zo dat in de puberteit bepaalde voeding je hormonen in onbalans brengen waardoor acne wordt verergerd in je ‘groei periode’, namelijk de puberteit, waardoor dit mogelijk een chronisch/blijvend probleem is geworden en dus daarna gezond leven alleen, niet genoeg is.
Het is erg makkelijk om te zeggen dat het aan iemands levensstijl ligt. Ik durf hardop te beweren dat ik altijd gezond heb geleefd en dat nog steeds doe. Ik had altijd vrij veel last van acné en tegenwoordig beperkt zich dit tot één gebied, namelijk de kin, wat mijns inziens (aan de hand van mijn jarenlange ervaringen) te relateren valt aan hormonen. De pil is voor mij niet toereikend genoeg om een uitbarsting van behoorlijk heftige acné zeker eens per maand te voorkomen. Dit heeft níks van doen met wat ik eet, want ik eet gezond, probeer melkproducten over het algemeen te vermijden, ik sport vrijwel dagelijks en heb geen last van stress. Ik ben geen puber meer maar ervaar nog maandelijks de ongenoegen van acne naast een gezonde leefstijl.
Herzie je onderzoek naar dit onderwerp of wees niet zo kortzichtig.
Heb ook sinds dat ik 12 jaar oud was last van acne. Ben nu 29. Heb geen last van acne gehad zolang dat ik diane-pil slikt of zwanger ben. 6 maanden geleden is het ondekt dat ik een te hoge bloeddruk heb en moest/wou met de pil stoppen. I.p.v de pil een mirena spiraal gekregen want geen kinderwens. En zo gauw als ik met de diane stopt komt de acne terug! Ik eet sinds 2 jaar geleden natuurlijk/biologisch/suikervrij/glutenvrij/melkvrij, gebruik alleen natuurlijke verzorgingsproducten dus ik had er grote vertrouwen in dat mijn acne niet terug zou komen na het stoppen met de pi deze keer omdat ik mijn levensstijl en voedingsgewoonte drastich veranderd heb. Maar de acne is terug en oh wat baal ik en verlang ik weer naar de pil maar gelukkig is dat geen optie meer(krijg een hoge bloeddruk van).
Een eye-opener…al deze reacties. Ik let op voeding, gebruik goede producten, probeer van alles en nog wat om van de acne af te komen. Maar telkens als ik denk dat het weer beter gaat, krijg ik weer een terugval en wordt het weer gezellig reizen in mijn vicieuze cirkel.
Wel gemerkt dat mijn darmen een belangrijke rol spelen, naar stress en hormonen. Darmen reinigen dmv probiotica helpt wel. En suiker vermijden om me energieker te voelen werkt ook goed. Maar verder…..
Ben nu begonnen aan magnesium citraat en omega 3 om de stress te reduceren. Wie weet….
ik heb de oplossing. helpt echt, estroblock,,,,, echt geweldig.
wou dat ik het eerder had gebruikt, maar ik ben echt overdonderd van het resultaat.
Ik heb in een ander artikel over acne ook al gereageerd, maar wederom: dit artikel klopt van geen kant. Net als andere mensen die hebben gereageerd ondervind ik dat mijn lage glycemische dieet nog steeds acne tot gevolg heb.
Belachelijk dat dit artikel claimt de oplossing tot acne te hebben en er vervolgens in de reacties totaal niet wordt ingegaan op wat mensen hierover te zeggen hebben.
Nou, zo te lezen verkoopt Jesse van der Velde meer onzin dan waarheid. Ik ben inmiddels ook al een paar maanden bezig met zeer gezond eten. Mijn patroon daarvoor was ook al erg gezond maar er zaten toch nog wel wat ‘foutjes’ in. Sinds enkele maanden elke dag groene smoothie, geen suikerrijke voeding meer maar dat doe ik al een aantal jaar. Sinds enkele maanden geen zuivel, geen kaas (wat ik mis) en veel minder koolhydraten en gluten. Verzorgingsproducten op natuurlijke basis, zonder conserveringsmiddelen en parfum. Mijn huid lijkt wel erger te zijn geworden, vooral borst, schouders en rug is een drama. Ik ben sinds mei van de pil af en toen is de ellende met de huid begonnen. Daarnaast ben ik sinds dit gezonde eetpatroon ook nog erg weinig afgevallen. In 3 maanden slechts 2 kilo. Ik geloof wel dat ik lekker gezond bezig ben zo en daarom blijf ik het doen. Maar wat het beloofd, doet het naar mijn mening niet!
ik ben nu een week gestopt met het eten van gerafineerde suikers, snelle koolhydraten en dat soort dingen..
Het resultaat is geweldig.. Helemaal weg is de acne niet. Maar daar ging ik ook niet vanuit. Maar wel is het zeker voor 80% minder.. Ik kan nu ‘s ochtends opstaan en mezelf verbazen dat er niet een nieuwe ontsteking bij is gekomen..
Moet wel zeggen dat het stoppen met het eten van slechte producten zwaar is.. Lijkt verdacht veel op een rook of drugs verslaving (hiermee heb ik helaas ook te maken gehad in mijn leven).
Nu zou ik graag van jou willen weten Jesse; Is het verantwoord om heel af en toe een een chipie of een patatje te eten? Of is een kleine portie al genoeg om de bloedsuikerspiegel explosief te laten stijgen? Hierover ben ik nog niet helemaal uit.
Ik zie je reactie graag tegemoet!
Vriendelijke groetjes Chris
Het verhaal is me duidelijk echter ik heb mijn hele leven al last van acne, ben inmiddels 44 jaar en nog steeds heb ik hier last van. Ik eet al jaren geen snelle koolhydraten, elke dag een smoothie met veel groenten en superfoods. Geen gluten, geen zuivel en geen suikers. Kortom ik eet super gezond volgens orthomoleculaire dietiek, doe 3x in de week aan krachttraining en loop 2x in de week hard. Mijn menstruatie is regelmatig zonder de pil en ik heb ook geen last van pms. Is er iemand die me nog een tip kan geven?
Zo jammer dat Jesse belangrijkere zaken te doen heeft…
Ik eet al jaren gezond met zo nu en dan periodes van zwakte. Maar ik krijg overduidelijk puisten van vlees, vooral varken. Ik kijk in de spiegel en ga na wanneer ik dat heb gehad en het klopt altijd. Ik eet normaliter eens in de maand of zo vlees. Het valt meteen op als ik dat vaker eet!
Stop met die pil …vergif is het!
Vital, Acné instituut in Veldhoven. Hun werkwijze met voeding heeft ervoor gezorgd dat mijn gezichtje na ellende van jaaaaaaaren weer glad en stralend is!!! Niet goedkoop maar als ik eerder van hun bestaan wist had me dat een hoop ellende bespaart! Ik zeg: DOEN!!!
Kon overigens zelfs stoppen met de pil na ruim 10 jaar. Onderdrukken hoeft niet meer!
Ik zie dat sommige mensen met acne negatief op dit artikel reageren (JAMMER!). Het is absoluut een zinnig artikel en bij een ontstekingsgerelateerd huidprobleem als acne is het belangrijk om je voeding zoals hierboven vermeld aan te passen. Allen je voeding aanpassen is niet voldoende, omdat het probleem ook een gevolg is van verstopping van haarfollikel door talg en dode huidcellen. Hier moet je dus ook iets aan doen. Bij acne is het belangrijk om de binnenkant van je lichaam aan te pakken maar de buitenkant is net zo belangrijk! Bij acne heeft de huid echt jouw hulp nodig om de dode huidcellen te verwijderen en je moet die acnebacterie aanpakken! Je huid redt het niet alleen, maar met de juiste producten kun je jouw huid een handje helpen en zo de acne onder controle krijgen. Je zal wel de discipline moeten opbrengen om je huid 2x per dag op de juiste manier te verzorgen. Je talgproductie gaat namelijk 24 uur per dag 7 dagen in de week door; JE TALGPRODUCTIE GAAT NOOIT OP VAKANTIE! Bij de juiste verzorging krijg je in 3 tot 6 maanden (bij heftige acne kan het ook langer duren) een verbetering van 75-95% en is je acne onder controle. Ik hoop, dat dit enige opheldering geeft aan de mensen die negatief op dit bericht hebben gereageerd.
Met huidverbeterende groet,
Bianca Buijs
Praktijk voor huidverbetering
Ook ik heb sinds twee jaar een vette puistenkop.Begonnen nadat ik stopte met de pil. Foute voeding en medicatie door de jaren heen maakt dat je lever minder goed functioneert. Ik eet relatief gezond maar ga nu een leverreiniging doen en hoop dat de acne minder wordt.
Wat ik totaal mis in dit verhaal is dat acne het gevolg is van een teveel aan mannelijke hormonen waardoor er teveel talg wordt geproduceerd! Punt.
Dus je kunt zoveel behandelen van buitenaf als je wilt, daar gaat het niet door over, het bestrijdt het symptoom. Een dieet is wel een bestrijding van binnenuit, maar pakt ook niet de oorzaak aan!
Wat helpt nog meer:
Ik heb al bijna 50 jaar acne in diverse vormen, nu nog maar licht. (En niet omdat ik er niet goed mee kan omgaan, ha ha, en ik heb ook heel wat middeltjes geprobeerd en jarenlang suikervrij en glycemisch gezond gegeten, dat hielp wel, maar niet alles. Nu ik weer suiker eet, is het zeker niet erger geworden, maar ik ben in de overgang en dan verandert het hormoonpatroon vanzelf.)
Het helpt wel als je zo min mogelijk aan je gezicht zit en regelmatig je handen wast. Af en toe chips eten en dan met je vette vingers aan je gezicht zitten (gaat vanzelf) levert een nieuwe uitbraak op. Sporadisch chips eten en vermijden dat je je gezicht met vette handen aanraakt, hoeft geen uitbraak op te leveren, in mijn ervaring.
Ik draag ‘s nachts slaapmaskertjes en die moet je ook na een paar dagen vervangen anders krijg je daar acne van op je neusbrug en onder de ogen. Het wordt vet en irriteert.
Mutsen en haarbanden etc, kunnen allemaal acne triggeren. Make-up en dagcreme! Laatste wat je nodig hebt als je een vette huid hebt. Als iedereen een gerimpeld appeltje is, ben jij nog verbazend glad 😉
Acnelijders verbergen graag hun gezicht achter hun handen, dan moet je zorgen dat ze steeds schoon zijn!
Hitte en veel transpireren: bingo! Zon kan helen, maar dus ook opwekken.
Als je acne krijgt van bepaald eten, zou ik zeggen, stop met die voedingsmiddelen, daar ben je kennelijk overgevoelig door.
Niet uitknijpen lees je overal, terwijl dat vaak juist voorkómt dat het erger wordt. Ooit een weddenschap over gehad. Als je hygiënisch en voorzichtig verwijdert, (er zijn veel filmpjes waarin het fout gedaan wordt, ook door ‘experts’) en daarna desinfecteert, heelt het plekje snel. Anders gaat zo’n puist onder de huid zitten als een rode bult en duurt het 2 tot 3 weken voordat die troep intern is afgebroken en afgevoerd. Is ook pijnlijker. Maar dan ook goed en voorzichtig ónder de puist knijpen en niet ernaast, dan schiet die troep naar beneden. En van 4 kanten duwen ipv 2. (links en rechts) Of trekken, dat helpt soms beter en maakt minder schade.
De dermatoloog kan je beter helpen dan zo’n eenzijdig verhaal als dit.