Acne – De enige echte oorzaak uitgelegd

Je huid goed schoonhouden en een anti-acne zalfje erop smeren, dat is meestal wat je te horen krijgt als je last hebt van acne. Maar helpt dat ook echt? Misschien een beetje, maar echt minder wordt je acne er meestal niet van. Dit komt omdat je door de huid te reinigen en een zalfje erop te smeren niet de oorzaak van je acne wegneemt. De enige echte oorzaak heeft namelijk niets met je huid zelf te maken, en door het probleem bij de bron aan te pakken zorg je ervoor dat je acne een stuk minder wordt of misschien zelfs helemaal verdwijnt.

Wat is acne?

puistjesAcne vulgaris, in de volksmond meestal puistjes genoemd, is een van de meest voorkomende huidproblemen bij tieners en volwassenen. Bij acne raken de talgklieren verstopt, die vervolgens voor een vette en glimmende huid met puistjes zorgen. De verstopte talgklieren kunnen makkelijk gaan ontsteken, vooral als je de puistjes probeert uit te knijpen. Het uitdrukken van puistjes wordt daarom altijd sterk afgeraden, ook omdat je daardoor je huidweefsel beschadigt en dus eerder littekens krijgt.

Bij mensen die ernstige acne hebben is het huidprobleem niet beperkt tot hier en daar een vervelend puistje, soms is de gezichtshuid een waar ‘mijnenveld’ van mee-eters, pukkels en abcessen dat zich uitstrekt tot de nek, rug, schouders, armen en andere plekken op het lichaam. Behalve dat ernstige acne heel pijnlijk en lastig kan zijn zorgt het ook vaak voor psychische problemen zoals onzekerheid, een verminderd zelfvertrouwen, schaamte en zelfs depressiviteit. Ook kun je van acne ernstige littekens krijgen, die een leven lang zichtbaar blijven.

Wat is de oorzaak van acne?

Vroeger werd vaak verteld dat je van chocolade en frites puistjes krijgt, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Acne wordt veroorzaakt door tal van factoren, maar erfelijkheid en een hormonale disbalans lijken een cruciale rol te spelen. Om die reden krijgen mensen met ernstige acne vaak hormoonpreparaten voorgeschreven, die de symptomen van de acne enigszins kunnen verlichten. Onderzoekers wisten al een tijdje dat de groeifactor IGF-1 een belangrijke boosdoener is bij het ontstaan van acne, maar nog niet zo lang geleden hebben ze ook ontdekt dat een verhoogd gehalte aan IGF-1 in het lichaam met name wordt veroorzaakt door bepaalde soorten voeding.

IGF-1 is de afkorting van Insuline-like Growth Factor, wat vrij vertaald ‘op insuline lijkende groeifactor’ betekent, omdat IGF-1 wat betreft moleculaire structuur op insuline lijkt. De groeifactor wordt voornamelijk aangemaakt in de lever en de productie ervan wordt gestimuleerd door groeihormoon. IGF-1 is zeer belangrijk voor de groei van baby’s, kinderen en tieners, maar volwassenen hebben IGF-1 veel minder nodig.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat er een zeer sterk verband is tussen de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam en acne. Om die reden hebben vooral jongeren die in de puberteit raken het meest last van acne, omdat dan de aanmaak van het groeihormoon IGF-1 een piek bereikt (Deplewski& Rosenfield, 1999). Ook hebben onderzoekers ontdekt dat volwassen vrouwen met acne een verhoogd gehalte IGF-1 hebben (Cappel et al., 2005).

Welke voeding verhoogt de kans op acne?

IGF-1 is van nature in het lichaam aanwezig, maar de hoeveelheid wordt mede bepaald door het voedingspatroon. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is onlangs vastgesteld dat de aanmaak van IGF-1 wordt vergroot als je veel koolhydraten en suikers eet, omdat de verhoogde insulineproductie die daardoor in het lichaam ontstaat leidt tot een verhoogd IGF-1 gehalte. Maar de belangrijkste ontdekking die ze deden was dat de aanmaak van IGF-1 vooral wordt vergroot als je zuivelproducten eet, en dan met name melk en whey proteïne, omdat hier actieve IGF-1 zit die bij een dagelijkse zuivelconsumptie het IGF-1 gehalte in het lichaam met tot wel 20-30% kan vergroten. Bovendien stijgt als gevolg van melkconsumptie de insuline in het lichaam, ondanks dat melk een lage score heeft op de Glycemische Index (Melnik & Schmitz, 2009).

Hoe kan ik met voeding acne voorkomen?

Zoals al eerder gezegd wordt acne veroorzaakt door een combinatie van factoren, maar wat je eet blijkt een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van deze vervelende huidaandoening. In plaats van symptomen te bestrijden door je huid continu schoon te maken of allerlei middeltjes erop te smeren kun je het beste de oorzaak van je acne weg te nemen, en dat doe je door je voedingspatroon aan te passen en koolhydraten, suikers en zuivel zoveel mogelijk te vermijden.

Deze aanpassingen in het voedingspatroon zijn minder rigoureus dan ze misschien op het eerste gezicht lijken. Het belangrijkste is dat je de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en zuivel vermijdt, maar dat betekent absoluut niet dat je op een houtje moet gaan bijten. Als je namelijk weet wat je allemaal wel nog kunt eten dan zul je ontdekken dat gezond eten eigenlijk veel lekkerder is en dat je nooit honger hoeft te hebben en toch heerlijk van ieder maaltijd kunt genieten.

Hoe je dat kunt doen leer je bij het programma Gezonde Gewoontes, waarbij je stap voor stap leert ongezonde voeding te laten staan en te vervangen door gezonde alternatieven waarmee je jouw acne nou eens eindelijk de baas wordt!

Share:

16 comments

 1. Moet ik ook stoppen met het gebruiken van een Whey Isolaat Shake? Ik neem het met water. Ik ben al enige tijd gestopt met melk en kwark ed. Wel af en toe kaas op brood.

 2. Er staat hierboven duidelijk geen koolhydraten, suikers en zuivel. Brood met kaas is dus het eerste wat je moet laten staan. Je hebt ze meteen alle 3 te pakken.

 3. Is het voor een 15 jarige niet ongezond om geen koolhydraten meer te eten? En zijn er goede vervangers. Ik sport namelijk erg veel en wil liever geen tekort krijgen. Gr.

 4. Geen koolhydraten en zuivel eten is veel te rationeel. Die zogenaamde studies wil ik graag zien, de link tussen acne en voeding is zeker nog niet bewezen.

  De juiste koolhydraten kunnen erg veel bijdragen aan de voeding van sporters.

 5. Ik snap dit artikel niet. De titel is “Acne – de enige echte oorzaak uitgelegd”, en in de tekst staat vervolgens: “Acne wordt veroorzaakt door tal van factoren, maar erfelijkheid en een hormonale disbalans lijken een cruciale rol te spelen.”

  Dus er is uberhaupt geen “enige echte orzaak”?
  Bovendien wordt er in dit artikel gezegd dat een gelijke bloedspiegel dus voor minder of geen acné zou moeten zorgen? Ik heb een laag glycemische index dieet en heb nog steeds last van acné.

  Acne is niet iets wat je simpel kunt oplossen, propageer dan ook niet dat er een enige echte oorzaak is.

 6. Acne heeft zoals er wordt gezegd, meerdere oorzaken. Zelf ben ik schoonheidsspecialiste en ‘smeer’ ik mijn klanten nooit zo maar iets aan! De huid goed reinigen is wel een ‘must’ in deze wereld. In de’ Neanderthaler tijdperk’ hadden we geen milieu vervuiling, stress, airco, droge,vochtige lucht etc etc!
  Dus het is juist belangrijk dat je goed reinigt met de JUISTE producten. Alleen daar is het probleem niet mee opgelost.
  Mijn advies, eerst alle stress uit je leven bannen! Zoveel mogelijk in ieder geval(ja ik weet het dat kan heeeeeel moeilijk zijn) , stress kan namelijk je stoelgang in de war schoppen en je hormonen. En nog veel meer. Maar als je stoelgang en dus je darmflora niet op orde is, uit zich dat ook vaak in het gezicht d.m.v. onzuiverheden/onderhuidse ontstekingen. Daar kan je probiotica voor gebruiken.
  Vaak zie je ook na gebruik van anti biotica dat het meer wordt.

  Zelf heb ik dit ook allemaal ondervonden. Ben nu 27 en er nog niet helemaal vanaf. Soms kan het ook ‘genetisch’ bepaald zijn. Kortom er is zoveel wat het kan veroorzaken. Dit is alleen mijn eigen ervaring, wat ik hier boven neerzet. Maar iedereen moet daarin toch zijn eigen weg zoeken. Onderdrukken moet je niet doen, dan komt het er wel ergens anders uit, bijvoorbeeld je rug….

  Succes allemaal!

 7. Bedoelen ze met melkproducten dan ook sojaproducten en rijstmelk en cocosmelk enzo?

 8. Mij lijkt het nog verstandig om tot je 18e melk te drinken. Want ook al is het slecht voor de ‘puistjes’ je lichaam heeft het tot die tijd echt wel nodig. Het is gezond en goed voor je tanden. Natuurlijk niet 7 glazen per dag maar minstens 2 glazen melk mag wel. Ik moet het drinken. Ik heb een zalfje gekregen van de huisarts en die zei niets over melk.

 9. Het is natuurlijk onzin dat je lichaam koemelk nodig heeft. Je bent immers een mens en geen koe. Melk drinken is alleen voor zuigelingen en is voor (jong)volwassenen hartstikke onnatuurlijk. Ik denk dat je met de inname van zuivel net zo veel positieve als negatieve stoffen binnenkrijgt. Een overschot aan calcium heeft een heleboel bijwerkingen die je misschien niet zo gauw opmerkt, denk aan vermoeidheid en obstipatie, of juist diarree. Als je denkt dat je bepaalde stoffen tekort komt is het misschien een idee om je dieet te veranderen? Voor alles bestaat een alternatief.

 10. Ik geloof dat voeding zeker een rol speelt in het ontstaan van acne. Erfelijkheid speelt ook een rol, maar als eenmaal blijkt dat het erfelijk is zou je je voeding kunnen aanpassen. Ook al is het nooit bewezen dat voeding een rol speelt bij acne, maar voeding is wel het enige wat wij in ons lichaam krijgen, elke dag weer. Denk maar aan allergie voor voeding, dat uit zich ook of buiten het lichaam of klachten in het lichaam. Ik geloof ook zeker dat zuivel acne kan veroorzaken en wat ook heel belangrijk is om te weten dat bindmiddelen (fabriek bewerkte ) in vleeswaren acne veroorzaakt.

 11. Geldt dit ook voor melkkefir, Jesse?

 12. Pikant eten nadelig voor acne?
  En steeds binnen zitten, waarschijnlijk ook niet goed?

 13. Beste Jesse,

  Ik vraag me af welk gedeelte in de koemelk kan zorgen voor acne? Bijvoorbeeld bij lactosevrije melk? Alvast bedankt!

 14. Hallo Jesse,

  Ik zou ook graag wat meer wetenschappelijke onderbouwing willen zien, heb je voor mij dergelijke documentatie of verwijzingen naar wetenschappelijke sites?

  Vast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Ben Hillege

 15. Waarom reageert Jesse niet op berichten? Ik wilde een vraag stellen over acne die ik juist krijg sinds ik lactosevrij eet en green juice gebruik. Maar ik zie nergens een reactie dus laat maar.

Geef een reactie