Is koolzaadolie nou gezond of niet? De wetenschap is er verdeeld over. Koolzaadolie wordt relatief gezien nog niet zo lang verkocht als voedingswaar, vroeger werd het eigenlijk voornamelijk gebruikt als lampolie. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad (Brassica Napus). De smaak van koolzaadolie is heel mild en neutraal en wordt daarom wel gekozen in plaats van een sterk smakende olijfolie. In dit blog de feiten over koolzaadolie op een rijtje.
1 eetlepel (14 g) koolzaadolie bevat o.a.
- 2.4 mg vitamine E (12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
- 10 mcg vitamine K (12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
- 1300 mg Omega-3 vetzuren
- 2600 mg Omega-6 vetzuren
- Bevat een omega 3:6 verhouding van 1:2
Hieruit zou je kunnen concluderen dat koolzaadolie een belangrijke bron van Omega-6 is. Omega 6 (ook wel linolzuur genoemd) zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zou verschillende positieve eigenschappen hebben als het remmen van de aanmaak van cholesterol en het versterken van je afweersysteem. Maar het is alleen gezond mits in beperkte mate en in de juiste verhouding tot omega 3. Een te grote inname van omega 6 zou juist ontstekingen bevorderen en de werking van insuline remmen. Het probleem is dat het in veel producten zit en vaak wordt toegevoegd waardoor veel mensen een overschot hebben van omega 6 ten opzichte van omega 3. Wil je dit voorkomen eet dan zo min mogelijk bewerkte en voorverpakte producten en zo veel mogelijk vers. De balans tussen omega 6 en omega 3 is dus belangrijk en deze balans is in koolzaadolie van nature juist prima.
Omega 6 en zo ook koolzaadolie verlaagt het slechte cholesterol (al heeft het geen bewezen gunstig effect op hart- en vaatziekten). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer het gebruik van boter tijdelijk wordt vervangen door koolzaadolie de concentratie LDL-cholesterol (slechte cholesterol) in het lichaam vermindert (Ari Palomäki, Hanna Pohjantähti-Maaroos, Marja Wallenius et al. 2010). Volgens Zweeds onderzoek is koolzaadolie een uitstekende bron van antioxidanten (E Södergren, L-B Gustafsson, S Basu et al. 2001).
Voordelen
- Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën
- Bevat veel vitamine E en K
- Bevat antioxidanten
- Rijk aan waardevolle omega-3 vetzuren
- Hoog gehalte onverzadigde vetzuren
Niet verhitten
Al heeft koolzaadolie een vrij hoge warmtetolerantie, je kunt deze toch beter niet verhitten. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, koolzaadolie en saffloerolie zijn zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten die oxideren zodra je ze boven een bepaalde temperatuur verhit. Geoxideerde oliën zijn zeer ongezond voor hart- en bloedvaten omdat ze aderverkalking kunnen veroorzaken. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend (Chen H, Yang M et al. 1992).
Koolzaadolie wordt zoals gezegd gewonnen uit koolzaad, en is dus een andere olie dan raapolie of raapzaadolie die wordt gewonnen uit raapzaad. Deze worden regelmatig door elkaar gehaald en de termen door elkaar heen gebruikt. Het betreft twee verschillende variëteiten en in dit blog hebben we het over koolzaad (Brassica Napus).
Hoe zit het dan met de potjes olvarit etc hier wordt het ook in verwerkt
ik koop altijd koudgeperste koolzaadolie in frankrijk, 3/4 liter, ook nog afkomstig uit de biologische landbouw, gewoon bij supermarkt Auchan, voor een een heel bescheiden prijs; inderdaad, niet verhitten is de boodschap.
groet, joanne
nog even over die potjes: ik ben al wat ouder en misschien heel ouderwets, maar als je de gewoonte neemt alles te lezen over de inhoud, staan daar vrijwel altijd ongewenste zaken bij. hoe moeilijk is het nu zelf iets te koken van dingen, die niet uit een zakje of pakje zijn gekomen, en dat desnoods te malen? heb je wel eens de inhoud van zo’n potje geproefd? het lijkt niet erg op menseneten toch?
in elk geval heeft mijn kleindochter ongeveer een half jaar elk gekookt voedsel geweigerd, zo gewend ze was aan de abnormale smaken. dat was niet gemakkelijk dus.
sterkte! groet, joanne
Ik gebruik koolzaadolie om in te bakken, aangezien dat volgens de verpakking prima kan. Is niet zo dus?
Ik heb een video gezien waar ze vertellen dat Raapolie GMOs is.
Wat is hier van waar, ik heb een paar liter in voorraad en ben van plan het weg te gooien als het zo is.
Ik schrik erg van het stukje over de risico’s bij verhitting.
Ik ben ook boos dat de winkelketen waar ik het vandaan heb gehaald, er duidelijk bij vermeld heeft dat het op hoge temperatuur verhit baar is. Dat is dus onjuiste informatie.
Ik hoop dat ik nog niks ergs heb opgelopen hiervan.
je vraagt je af; “Waarin kan ik nog wel bakken?” ;niet in plantaardige olie dus?
Ik schrik ook van je mededeling over verhitting. Ik had koolzaadolie net ontdekt voor taarten maken en het resultaat is verrukkelijk. De fabrikant (teutoburgermolen) claimt dat hun procedee de olie juist uitermate geschikt maakt voor verhitting. Kan het niet makkelijk zo samenvatten maar heeft onder meer hier mee te maken dat zij alleen de kiem gebruiken en niet de schil. Ik zou graag je reactie hier op horen Jesse.
Bakken en frituren is kokosolie dat is veilig en gezond.
Te koop bij de AH en reformwinkels.
Klopt Nathalie, kokosolie is het gezondst om in te bakken en te frituren.
Tot 180 graden is koolzaadolie prima te verhitten. De producent Hollands Goud (te koop bij o.a. AH heeft twee varianten. Eentje om in te bakken en braden en eentje voor koude gerechten.
En dat kokosolie het meest gezond is om in te frituren is ook een fabeltje. Dat is een goede marketingstunt geweest, maar alles heeft z’n voor- en nadelen. Ook kokosolie.
Ik heb zelf een enorme diversiteit aan oliën in de keuken staan, en gebruik de soort die het beste bij het gerecht past. Elke soort heeft en mist essentiële voedingsstoffen. Zoals met alles, blijft afwisseling het beste. En alles met mate. Je lichaam is erop gebouwd om afvalstoffen af te breken en kan hier dus prima tegen, zolang je geen ‘overload’ krijgt.
Hoi Jesse,
Ik wil graag gezonde crackers maken van maismeel en zaden, maar in het recept staat dat ik koolzaadolie moet gebruiken. Ik heb dit niet in huis. Zou ik dit ook kunnen vervangen voor kokosolie?
Groetjes,
Anne-Loes
Het beste kan men gewoon olijfolie gebruiken. Wil even aangeven dat je nog beter veel boter kunt gebruiken dan kokosolie, zoveel verzadigd vet heeft het.Ja het heeft wat voordelen, maar als je dichtgeslibde aderen wilt hebben en dan ook snel moet je vooral veel kokosolie gebruiken.Word zo moe van die gekkies die de hele tijd kokosolie adverteren alsof het SUPER gezond is voor je JA het heeft een paar voordelen (op hoge temp.te verhitten) MAAR het bevat nog steeds veel te veel vezadigd vet. Je ziet soms : ‘bron van omega 3!’ Op potjes staan. Slaat nergens op! Het schijnt alleen door gelijktijdige inname van veel omega 3 (lees: vis) enigszins gebalanceerd te worden.
Volgens mij staat er een fout in het rijtje “voordelen”:
Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën
Bevat veel vitamine A en K
Bevat antioxidanten
Rijk aan waardevolle omega-3 vetzuren
Hoog gehalte onverzadigde vetzuren
Dit moet toch zijn “Bevat veel vitamine E en K ” ?
Groenten bevatten namelijk niet eens vitamine A. Alleen caroteen, waar ons lichaam vitamine A van maakt.
Er is mij geen onderzoek bekend waaruit volgt dat verzadigde vetten de aderen doen dichtslibben. Hetzelfde geldt voor “slecht cholesterol”. Wel hebben mensen onverzadigde vetten nodig, maar daarom hoef je er nog niet in te frituren want dan ontstaan er onplezierige bijproducten. Verzadigde vetten zijn stabieler en kunnen beter tegen verhitting. Kokosolie is dus beter voor frituren, maar bevat geen antispatmiddel. Aanbevolen boeken: De Cholesterolhype en De Cholesterolleugen.
Tot welke temperatuur mag je koolzaadolie verhitten? M.a.w vanaf welke temperatuur gaat koolzaadolie oxideren? Dit artikel is onvolledig en misleidend!
Koolzaadolie is helemaal niet gezond – beter ‘t te vermijden!
Zie het boek Medical Medium van Anthony William. Het boek is net uit in het Nederlands.
Een medium wat heel veel medische informatie mag doorgeven en al tienduizenden mensen heeft kunnen genezen met de meest uiteenlopende ziekten waar artsen geen raad mee weten. Hij werkt nu ook samen met artsen als die er niet uitkomen.
Alles wordt genezen met voeding, kruiden en supplementen. Echt een fantastisch boek! Dus wil je gezond worden en blijven – ga ‘t lezen.
De wetenschap heeft bewezen dat roken en drinken nog steeds het gezondst zijn. En frituren in reuzel geeft je toch minder snel kanker dan frituren in motorolie! Lees maar na in Zen Of De Kunst Van Het Glutenvrij Motor Onderhoud van Sonja Bakker, de vrouwelijke Stephen Hawking.
Serieus lieve mensen, dit soort discussies over wat wel of niet gezond is lijken op een voetbalwedstrijd met achtendertig scheidsrechters…
word toch niet goed van he?? alle beweringen wat goed en slecht is! ik ook heb een fles Koolzaadolie gekocht omdat ik her en der las dat het goed en gezond was! maar nu wordt er beweerd dat het niet goed is dus? nou lekker dan!!
weet je wat? kijk naar de oosterse keukens, daar weten ze wat het beste olie is om in te bakken frituren te wokken, en het is echt ook geen kokosolie, deze zal wel een westerse trend wezen weer, iedereen plots aan de kokosolie!
Diana heeft gelijk.
Kokos olie is gezond en kan prima maar gewoon in normale hoeveelheden
vaak is iets niet per definitie slecht of goed maar veel hangt gewoon af van
de hoeveelheid van iets dat je tot je neemt.
Verzadigde vetten zijn nuttig en heb je ook gewoon écht nodig maar in
goede hoeveelheid.
De aanmaak van en bindweefsels bloedvatreparatie en dergelijke
zijn die vetten ook voor nodig.
Kan me indenken dat voedings adviezen erg verwarrend kunnen zijn want
idd zoals iemand al schreef de een zegt dit de ander dat maar op den duur krijg je wel een soort totaal overwicht en weet je een beetje wat goed is en in welke verhoudingen.
Het is ook maar net waarvoor je het wilt gebruiken..wil je frituren of wokken op hoge temperatuur dan is kokosolie juist geschikt en olijf olie minder ondanks dat bij koude bereiding olijf olie juist weer de betere keus is in de meeste gevallen.
Maar vaak worden vetten ook gewoon ongezonder omdat de 1: geraffineerd zijn in de fabriek om ze neutraal van smaak en langer houdbaar te maken maar die vetten zijn dan minder gezond gemaakt dan ze van nature waren.Zoals zonnebloem,slaolie,en 2e persing olijf olie
geraffineerd zijn en ontdaan van goede vitaminen enzo.
échte 1e persing olijfolie daarintegen is heel gezond.
Ook valt me op dat mensen gewoon alles opp véél te hoge temperatuur bakken of frituren en dan vaak ook nog zon pan met ***anti aanbak laag van teflon hebben …terwijl zulke pannen alléén veilig zijn als je het vuur écht vrij laag hebt staan! Er komen al bij relatief lage temp schadelijke dampen vrij.Pannen met keramische ,emaille,rvs of van gietijzer(zonder teflon laag) hebben dat probleem niet.
Frituren van patat doe je liefst in een van deze oliën: Kokos
Arachide (pindaolie)
Ossewit.
Deze oliën kunnen namelijk beter tegen verhitting dan de meeste andere olie soorten.Bij vergelijken welke olie het gezondst is vergeten of weten mensen niet dat de toepassing en temp een grote rol spelen olie soorten die bij koude bereidingen geel gezond zijn(of het gezondst) zijn dat juist niet als je ze sterk gaat verhitten.Er ontstaan dan polymeren (lange vetketens) en díé doen je aderen dichtslibben even als transvetten die zéér schadelijk zijn.
Frituren van patat doe je op 180 C
Frituren van de meeste snacks op 170 tot 180.
Maar omdat de meeste mensen een gewone frituurpan hebben met kleine capaciteit (dus geen proffesionele horeca 4000watt 10 liter frituur)
daalt de temp van de gewone frituurpannen heel snel als mensen er grote porties koude net uit de diepvries patat in doen zodat de olie temp
niet meer klopt met de adviezen en de patat de olie opzuigt.
Resultaat slappe en ongezonde patat.
Het tegenovergestelde is ook slecht te hoge temp er worden dan k verwekkende stoffen en lange vetketens gevormd.
Koop dus goede olie die GESCHIKT is om te verhitten neem in t geval je wilt
frituren een proffesionele of in elk geval goede frituur dus geen klein 2 liter dingetje van een paar tientjes want dat zijn ondingen.
Frituur kleine porties tegelijk in de juiste en schone olie op de juiste temperatuur en kijk naar de kleur en proef des noods af en toe een
om te testen hoe ze al zijn.
Ze moeten ongeveer blank tot goudkleurig en knapperig zijn.
Zodra er donkere stukjes op zitten of als de friet bruin is is hij al te
heet of te lang gefrituurd.
Ik wens iedereen fijne feestdagen en vergeet ook niet om gewoon te genieten je gezondheid valt en staat niet alleen met voedings keus maar s afhankelijk van zoveel factoren zoals emotionele gesteldheid ,genen ,leefstyle en of je sport en zoja welke en hoevaak,je dag nacht ritme en slaap kwaliteit en nog zoveel meer….!
Groetjes en kies bewust en ook belangrijk maak je vooral niet te druk als je zwaar in de stress bent helpt ook die goede voeding niet erg voor een goed gezond hart! Groetjes iedereen fijne feestdagen
Een kleine correctie het woord overwicht moest overzicht zijn groeten.
Ik had ergens gelezen dat granaatappel geregeld eten goed is dat zou anderverkalking tegen gaan.
En wanneer in het lichaam al je vitamine miniralen spoorelementen dus alles wat er mee te maken heeft op pijl staat voorkomt dat het nuttigen van vet olie oxidatie tegen gaat, mits met maten genuttigd wordt. En ik denk afwisseling dus gevarieerd eten altijd goed. En ik denk eten wat gestoomd is het gezondst is. En stoven van vlees beter is dan bakken. Het eten van gefrituurde voeding heel af en toe te nuttigen niet met regelmaat zo ook bewerkte voeding kant en klare voeding snoep koek en dergelijke met al die toevoegingen er in. Terug naar vroeger zelf vers eten klaar maken zonder al die toevoegingen er in. Het meest denk ik gezond eten zelf weer alles vers koken met kruiden zonder kunstmatige smaak versterkers er in. En wat alle vetten betreft denk ik niet overmatig moet verhitten. Maar matig mag niet bruin worden. Braadboter na het bakken een scheutje water afblussen op het laats. Olie ik denk zacht verwarmen. Of wat ik denk nooit verhitten. Alleen met een feest deze dingen kunt doen. Zo als frituren en bakken. En samen genieten en na zo een dag weer lekker gezond gaan doen. Zo heeft je lichaam denk ik de capaciteit om al die dingen weer op te ruimen en je zo Je lichaam gezond houd. Dus heel af en toe alleen bij een feest geboorte of trouwen enz te bakken en te frituren.
(sterk) verhitten is ongezond bij alle olie, tenzij ze er juist voor ontwikkeld zijn, maar die hebben dan vaak weer andere nadelen. Wat mij opvalt dat de lobby zeer sterk de nadruk legt op de ongezonde zaken. Men wekt de indruk van een neutrale opsomming van feiten maar begint vaak samenvattend de risico’s te benadrukken. Als consument moeten we niet vergeten dat de olijfolie lobby uit de zuidelijke landen gigantisch is en heel sterk georganiseerd. Een makkelijk te verbouwen concurrerend product is een stevige bedreiging voor deze producenten. Waar vaak de WETENSCHAP aangehaald wordt als zijnde verdeeld blijkt bij een beetje doorspitten dat die wetenschappers gesponsord zijn uit verdachte hoek.
Mijn idee: gebruik je gezond verstand in je keuken! Oververhitting, van welke olie ook, pas daar mee op bij het bakken, ook bij frituren. De thermostaat een beetje onder het maximum, gecombineerd met wat minder tegelijk er in geeft nog steeds een prima resultaat. Dat geldt ook ook voor het bakken van je vleesproducten, blijf erbij, iets minder te gelijk er in zodat de olie niet helemaal opnieuw op temperatuur moet komen. Ik gebruik zowel olijfolie en koolzaadolie en als ik de samenstelling en neutrale smaak vergelijk ga ik vaak voor de laatste, komt er aanzienlijk beter uit. Het liefst natuurlijk de geperste soorten. Prijstechnisch waag ik me niet aan vergelijkingen. De echte goedkope vermijdt ik want hoeveel besteed ik daar nu maandelijks werkelijk aan als ik het vergelijk met andere zaken zoals bijvoorbeeld koffie?
Ik vraag me af wat je nou het beste kan gebruiken om in te bakken. Nu las ik vandaag dat er onderzoek naar kokosolie is gedaan. Resultaat koop het niet het is èèn van de slechste oliesoorten die op de markt is. Bestaat uit praktisch alleen uit verzadigde vetzuren. Dan kan je net zo goed dierlijk vet nemen. Wat is wijsheid.
Ik eet sinds kort brood waar koolzaadolie in zit dit wordt dus ook verhit kan dit kwaad dan?
In de barista van Oatly havermelk (grijs pak) wordt ook veel koolzaadolie in verwerkt. Ik warm deze melk op in de schuimmachine en drink 2 koppen cappucino met deze melk. Is deze verhitting ook schadelijk? Tevens krijg ik dan best veel koolzaadolie binnen. Is dit schadelijk?
In het boek ‘ hoe word ik 100’ staat precies vermeld waar je het beste mee kan bakken. Uit mijn hoofd is dat roomboter olijfolie kokosolie niet ontgeurd.
Daarnaast zijn bepaalde goede verzadigde vetten gewoon gezond ( staat ook in het boek, met literatuur erbij ). We hebben alleen altijd aangeleerd gekregen dat alle verzadigde vetten slecht zijn.
Helaas wordt in de voedingsindustrie veel onderzoek gedaan door fabrikanten zelf. Deze onderzoeken worden ook weer gebruikt in beoordeling door het Voedingscentrum etc.
Het westers dieet bestaat teveel uit omega 6, dit wakkert ontstekingen aan. Hierdoor kun je beter niet bakken in soja olie koolzaadolie raapzaadolie zonnebloem olie Palm olie etc. Daarnaast is dit vaak chemisch bewerkt.
Kies verder niet voor margarine maar voor roomboter. In margarine zit ook relatief veel omega 6 in verwerkt. Anders krijg je steeds meer omega 6 binnen.