Koolzaadolie: gezond of niet?

Is koolzaadolie nou gezond of niet? De wetenschap is er verdeeld over. Koolzaadolie wordt relatief gezien nog niet zo lang verkocht als voedingswaar, vroeger werd het eigenlijk voornamelijk gebruikt als lampolie. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad (Brassica Napus). De smaak van koolzaadolie is heel mild en neutraal en wordt daarom wel gekozen in plaats van een sterk smakende olijfolie. In dit blog de feiten over koolzaadolie op een rijtje.

1 eetlepel (14 g) koolzaadolie bevat o.a.

 • 2.4 mg vitamine E (12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
 • 10 mcg vitamine K (12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
 • 1300 mg Omega-3 vetzuren
 • 2600 mg Omega-6 vetzuren
 • Bevat een omega 3:6 verhouding van 1:2

Hieruit zou je kunnen concluderen dat koolzaadolie een belangrijke bron van Omega-6 is. Omega 6 (ook wel linolzuur genoemd) zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zou verschillende positieve eigenschappen hebben als het remmen van de aanmaak van cholesterol en het versterken van je afweersysteem. Maar het is alleen gezond mits in beperkte mate en in de juiste verhouding tot omega 3. Een te grote inname van omega 6 zou juist ontstekingen bevorderen en de werking van insuline remmen. Het probleem is dat het in veel producten zit en vaak wordt toegevoegd waardoor veel mensen een overschot hebben van omega 6 ten opzichte van omega 3. Wil je dit voorkomen eet dan zo min mogelijk bewerkte en voorverpakte producten en zo veel mogelijk vers. De balans tussen omega 6 en omega 3 is dus belangrijk en deze balans is in koolzaadolie van nature juist prima.

Omega 6 en zo ook koolzaadolie verlaagt het slechte cholesterol (al heeft het geen bewezen gunstig effect op hart- en vaatziekten). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer het gebruik van boter tijdelijk wordt vervangen door koolzaadolie de concentratie LDL-cholesterol (slechte cholesterol) in het lichaam vermindert (Ari Palomäki, Hanna Pohjantähti-Maaroos, Marja Wallenius et al. 2010). Volgens Zweeds onderzoek is koolzaadolie een uitstekende bron van antioxidanten (E Södergren, L-B Gustafsson, S Basu et al. 2001).

Voordelen

 • Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën
 • Bevat veel vitamine E en K
 • Bevat antioxidanten
 • Rijk aan waardevolle omega-3 vetzuren
 • Hoog gehalte onverzadigde vetzuren

Niet verhitten
Al heeft koolzaadolie een vrij hoge warmtetolerantie, je kunt deze toch beter niet verhitten. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, koolzaadolie en saffloerolie zijn zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten die oxideren zodra je ze boven een bepaalde temperatuur verhit. Geoxideerde oliën zijn zeer ongezond voor hart- en bloedvaten omdat ze aderverkalking kunnen veroorzaken. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend (Chen H, Yang M et al. 1992).

Koolzaadolie wordt zoals gezegd gewonnen uit koolzaad, en is dus een andere olie dan raapolie of raapzaadolie die wordt gewonnen uit raapzaad. Deze worden regelmatig door elkaar gehaald en de termen door elkaar heen gebruikt. Het betreft twee verschillende variëteiten en in dit blog hebben we het over koolzaad (Brassica Napus).

Share:

20 comments

 1. Hoe zit het dan met de potjes olvarit etc hier wordt het ook in verwerkt

 2. ik koop altijd koudgeperste koolzaadolie in frankrijk, 3/4 liter, ook nog afkomstig uit de biologische landbouw, gewoon bij supermarkt Auchan, voor een een heel bescheiden prijs; inderdaad, niet verhitten is de boodschap.
  groet, joanne

 3. nog even over die potjes: ik ben al wat ouder en misschien heel ouderwets, maar als je de gewoonte neemt alles te lezen over de inhoud, staan daar vrijwel altijd ongewenste zaken bij. hoe moeilijk is het nu zelf iets te koken van dingen, die niet uit een zakje of pakje zijn gekomen, en dat desnoods te malen? heb je wel eens de inhoud van zo’n potje geproefd? het lijkt niet erg op menseneten toch?
  in elk geval heeft mijn kleindochter ongeveer een half jaar elk gekookt voedsel geweigerd, zo gewend ze was aan de abnormale smaken. dat was niet gemakkelijk dus.
  sterkte! groet, joanne

 4. Ik gebruik koolzaadolie om in te bakken, aangezien dat volgens de verpakking prima kan. Is niet zo dus?

 5. Ik heb een video gezien waar ze vertellen dat Raapolie GMOs is.
  Wat is hier van waar, ik heb een paar liter in voorraad en ben van plan het weg te gooien als het zo is.

 6. Ik schrik erg van het stukje over de risico’s bij verhitting.

  Ik ben ook boos dat de winkelketen waar ik het vandaan heb gehaald, er duidelijk bij vermeld heeft dat het op hoge temperatuur verhit baar is. Dat is dus onjuiste informatie.

  Ik hoop dat ik nog niks ergs heb opgelopen hiervan.

 7. je vraagt je af; “Waarin kan ik nog wel bakken?” ;niet in plantaardige olie dus?

 8. Ik schrik ook van je mededeling over verhitting. Ik had koolzaadolie net ontdekt voor taarten maken en het resultaat is verrukkelijk. De fabrikant (teutoburgermolen) claimt dat hun procedee de olie juist uitermate geschikt maakt voor verhitting. Kan het niet makkelijk zo samenvatten maar heeft onder meer hier mee te maken dat zij alleen de kiem gebruiken en niet de schil. Ik zou graag je reactie hier op horen Jesse.

 9. Bakken en frituren is kokosolie dat is veilig en gezond.
  Te koop bij de AH en reformwinkels.

 10. Klopt Nathalie, kokosolie is het gezondst om in te bakken en te frituren.

 11. Tot 180 graden is koolzaadolie prima te verhitten. De producent Hollands Goud (te koop bij o.a. AH heeft twee varianten. Eentje om in te bakken en braden en eentje voor koude gerechten.

  En dat kokosolie het meest gezond is om in te frituren is ook een fabeltje. Dat is een goede marketingstunt geweest, maar alles heeft z’n voor- en nadelen. Ook kokosolie.

  Ik heb zelf een enorme diversiteit aan oliën in de keuken staan, en gebruik de soort die het beste bij het gerecht past. Elke soort heeft en mist essentiële voedingsstoffen. Zoals met alles, blijft afwisseling het beste. En alles met mate. Je lichaam is erop gebouwd om afvalstoffen af te breken en kan hier dus prima tegen, zolang je geen ‘overload’ krijgt.

 12. Hoi Jesse,

  Ik wil graag gezonde crackers maken van maismeel en zaden, maar in het recept staat dat ik koolzaadolie moet gebruiken. Ik heb dit niet in huis. Zou ik dit ook kunnen vervangen voor kokosolie?

  Groetjes,
  Anne-Loes

 13. Het beste kan men gewoon olijfolie gebruiken. Wil even aangeven dat je nog beter veel boter kunt gebruiken dan kokosolie, zoveel verzadigd vet heeft het.Ja het heeft wat voordelen, maar als je dichtgeslibde aderen wilt hebben en dan ook snel moet je vooral veel kokosolie gebruiken.Word zo moe van die gekkies die de hele tijd kokosolie adverteren alsof het SUPER gezond is voor je JA het heeft een paar voordelen (op hoge temp.te verhitten) MAAR het bevat nog steeds veel te veel vezadigd vet. Je ziet soms : ‘bron van omega 3!’ Op potjes staan. Slaat nergens op! Het schijnt alleen door gelijktijdige inname van veel omega 3 (lees: vis) enigszins gebalanceerd te worden.

 14. Volgens mij staat er een fout in het rijtje “voordelen”:

  Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën
  Bevat veel vitamine A en K
  Bevat antioxidanten
  Rijk aan waardevolle omega-3 vetzuren
  Hoog gehalte onverzadigde vetzuren

  Dit moet toch zijn “Bevat veel vitamine E en K ” ?

  Groenten bevatten namelijk niet eens vitamine A. Alleen caroteen, waar ons lichaam vitamine A van maakt.

 15. Er is mij geen onderzoek bekend waaruit volgt dat verzadigde vetten de aderen doen dichtslibben. Hetzelfde geldt voor “slecht cholesterol”. Wel hebben mensen onverzadigde vetten nodig, maar daarom hoef je er nog niet in te frituren want dan ontstaan er onplezierige bijproducten. Verzadigde vetten zijn stabieler en kunnen beter tegen verhitting. Kokosolie is dus beter voor frituren, maar bevat geen antispatmiddel. Aanbevolen boeken: De Cholesterolhype en De Cholesterolleugen.

 16. Tot welke temperatuur mag je koolzaadolie verhitten? M.a.w vanaf welke temperatuur gaat koolzaadolie oxideren? Dit artikel is onvolledig en misleidend!

 17. Koolzaadolie is helemaal niet gezond – beter ‘t te vermijden!
  Zie het boek Medical Medium van Anthony William. Het boek is net uit in het Nederlands.
  Een medium wat heel veel medische informatie mag doorgeven en al tienduizenden mensen heeft kunnen genezen met de meest uiteenlopende ziekten waar artsen geen raad mee weten. Hij werkt nu ook samen met artsen als die er niet uitkomen.
  Alles wordt genezen met voeding, kruiden en supplementen. Echt een fantastisch boek! Dus wil je gezond worden en blijven – ga ‘t lezen.

 18. De wetenschap heeft bewezen dat roken en drinken nog steeds het gezondst zijn. En frituren in reuzel geeft je toch minder snel kanker dan frituren in motorolie! Lees maar na in Zen Of De Kunst Van Het Glutenvrij Motor Onderhoud van Sonja Bakker, de vrouwelijke Stephen Hawking.

  Serieus lieve mensen, dit soort discussies over wat wel of niet gezond is lijken op een voetbalwedstrijd met achtendertig scheidsrechters…

 19. word toch niet goed van he?? alle beweringen wat goed en slecht is! ik ook heb een fles Koolzaadolie gekocht omdat ik her en der las dat het goed en gezond was! maar nu wordt er beweerd dat het niet goed is dus? nou lekker dan!!
  weet je wat? kijk naar de oosterse keukens, daar weten ze wat het beste olie is om in te bakken frituren te wokken, en het is echt ook geen kokosolie, deze zal wel een westerse trend wezen weer, iedereen plots aan de kokosolie!

Geef een reactie