Acne of onrustige huid

Acne of onrustige huid? Is je cosmetica wel goed voor je huid?

Op een gegeven moment zijn we toch wel klaar met jeugdpuistjes? Klopt, maar acne kan verschillende oorzaken hebben en daardoor hebben ongeveer 79% tot 95% van alle volwassenen hier op een bepaald moment in hun leven mee te maken (Department of Health and Exercise Science, Colorado 2002). Daarmee is acne een van de meest voorkomende huidprobleem ter wereld. Naast stress, hormonale disbalans, verhoogde talgproductie of een reactie van het immuunsysteem kan acne mogelijk verergeren door het gebruik van bepaalde cosmetica. In dit blog lees je de verschillende oorzaken van acne door cosmetica, waar je op kunt letten en welke voeding de huid daarnaast verbetert.

Verschillende oorzaken
Het vermogen van cosmetica om acne te veroorzaken of bestaande acne erger te maken wordt in het Engels acnegenic genoemd. Dit kan op twee manieren gebeuren, bestanddelen van cosmetica kunnen comedonen veroorzaken (open of gesloten comedonen ofwel blackheads of whiteheads) of cosmetische producten zorgen voor irritatie of een ontsteking van de haarfollikel. In 1972 werd er een wetenschappelijke publicatie gepresenteerd waaruit toen bleek dat ongeveer de helft van de onderzochte gezichtscrèmes en –lotions vooral bij langdurig gebruik acnegenic zijn (Kligman AM, Mills OH, 1972). Na deze publicatie werd het fenomeen ‘acne cosmetica’ in de medische wereld geaccepteerd. Acne door cosmetica is alleen op het gezicht te vinden van voornamelijk vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. Later is er overigens wel kritiek geuit op de volledige betrouwbaarheid van de manier van onderzoek die is gebruikt (tests op konijnenoren en in vivo tests op de menselijke huid). Of de acne verdwijnt of minder wordt na het stoppen van deze producten is wetenschappelijk nog niet aangetoond omdat daar geen onderzoeksresultaten van zijn. Dit zul je moeten uitproberen door eens te stoppen met bepaalde producten. Je zou je crème bijvoorbeeld een tijdje kunnen vervangen door biologische extra virgin kokosolie. Dit is namelijk niet alleen een gezonde olie om in te bakken, maar ook heel goed te gebruiken als dagcrème of natuurlijke bodyolie met een antibacteriële én anti-verouderende werking.

Overgevoeligheid voor chemische stoffen in een crème
Als je binnen een paar dagen na het gebruik van je crème of lotion al puistjes krijgt komt dat door een irritatie of ontsteking van de haarfollikel. Met andere woorden: er is een overgevoeligheid van chemische stoffen in cosmetica waardoor ontstekingen ontstaan. Fabrikanten laten nieuwe producten vaak zo’n vier tot zes weken testen door een consumentenpanel voordat ze op de markt komen. Deze tests zijn bedoeld om te kijken of er geen rode of schilferige huid ontstaat en of de huid niet gaat prikken, branden of jeuken. Omdat deze vorm van acne binnen een paar dagen ontstaat blijkt dit ook meteen uit de tests. Zo komen er geen producten op de markt die een te sterke reactie geven en dus voor de meeste mensen veilig te gebruiken. Natuurlijk is iedere huid anders en kan ieder individueel anders reageren op chemische stoffen in cosmetica. De term ‘niet comedogeen’ op producten geeft een richtlijn, maar helaas geen volledige garantie. Deze term heeft geen juridische basis en elke fabrikant heeft een eigen visie op de stoffen die wel of niet comedogeen zijn, er zijn geen vastgestelde richtlijnen of regels voor.

Waar kun je op letten?
De kans dat je gevoelig bent voor bestanddelen in cosmetica is des te groter als je al gevoelig bent voor acne. Daarnaast helpt het om te kijken naar voeding en supplementen die de kans op een onrustige huid verkleinen. Er zijn producten met een gunstig effect op de huid en producten die je juist beter kunt vermijden.  

Aanraders bij gevoeligheid voor acne

  • Producten die rijk zijn aan vitamine A zoals vis.
  • Bètacaroteen kan door het lichaam worden omgezet in vitamine A en zit bijvoorbeeld in wortelen, andijvie, spinazie, boerenkool, tomaten, pompoen, tuinkers en peterselie.
  • Gezonde (onverzadigde) vetten worden in het lichaam vooral als brandstof gebruikt, het helpt daarnaast de opname van bijvoorbeeld vitamine A in het lichaam. Gezonde vetten haal je uit bijvoorbeeld uit vette vis of avocado.
  • Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende functie in het lichaam. Bijvoorbeeld in sardines, ansjovis, wilde zalm en krill olie.   

Af te raden bij gevoeligheid voor acne

  • Zuivel
  • Producten met gluten zoals brood en pasta.
  • Producten met een hoge GI-waarde, dit staat voor Glycemische Index en geeft de snelheid aan waarmee je voedsel verteert en omzet in glucose, de energiebron van je lichaam. Producten met een hoge GI-waarde zijn bijvoorbeeld (gebakken) aardappelen of witte rijst

Het is goed om je er bewust van te zijn dat bepaalde cosmetica mogelijk acne kan veroorzaken of verergeren zodat je kunt uitproberen of dat voor jou wellicht ook zo is. Je kunt eens stoppen met bepaalde producten of ze wisselen voor andere producten die zachter zijn voor de huid.

Share:

3 comments

  1. Dit klopt helemaal, wat je schrijft. Ik heb al vele producten uitgeprobeerd in de loop der jaren, ook veel biologische. Sinds anderhalve maand gebruik ik producten van Suki, te verkrijgen in NL via besopure.nl, het resultaat is fantastisch! Deze cosmethica is ‘eetbaar’, zo biologisch is ze. Een echte aanrader.
    Vriendelijke groet, Marieke

  2. Inderdaad, helemaal waar. Ook de huidverzorgingsproducten van Ringana (www.ecokisses.nl) zijn helemaal gifvrij en biologisch. Geen synthetische toevoegingen zoals parabenen, geen conserveringsmiddelen en daarom alleen online te bestellen. Ik gebruik het nu al een tijdje en mijn huid komt helemaal tot rust.

  3. Wat voor mij goed geholpen heeft is geen vlees en zuivel meer. Door volledig plantaardig te gaan eten (veel groente en fruit met daarnaast granen en zaden) is mijn huid helemaal tot rust gekomen en heb ik geen uitslag meer in mijn gezicht. Ik ben hier erg blij mee. Daarnaast heb ik veel meer energie gekregen door groente en fruit te gaan eten.

Geef een reactie