Afvallen Tips – 1 Hormoon dat alles in de war brengt

Waarschijnlijk weet je wel dat insuline het belangrijkste hormoon is dat vetopslag in het lichaam bevordert. Er is echter nog een ander hormoon dat een grote invloed heeft op je vetopslag, en dat is leptine. Als je overgewicht hebt is je lichaam meestal minder gevoelig voor leptine, met als gevolg dat je tijdens de maaltijd minder snel verzadigd raakt waardoor je langer dooreet. Het resultaat daarvan is niet alleen dat je nog dikker wordt, je leptineproductie stijgt er ook weer verder van waardoor je lichaam de volgende keer dat je eet nog meer leptine nodig heeft. De vicieuze cirkel die op deze manier ontstaat kun je doorbreken door een gezond en gevarieerd voedingspatroon te ontwikkelen, want zo breng je dit vervelend vetopslag bevorderend hormoon weer in balans en zul je moeiteloos op een gezond gewicht blijven.

Wat is leptine en welke functie heeft het?

koolhydraatarm dieetLeptine is een hormoon dat net zoals insuline een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling en vetopslag. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat koolhydraten en suikers worden omgezet in energie of worden opgeslagen als vet. Leptine daarentegen is als het ware een soort thermostaatklok die het energiegebruik en hongergevoel reguleert door signalen aan de hersenen te geven om vet op te slaan of te verbranden. Zodra je eet gaat je lichaam leptine produceren, en als het leptinegehalte in het lichaam een bepaald niveau heeft bereikt krijgen je hersenen het signaal dat je verzadigd bent en dus niet meer wil dooreten. Leptine voorkomt dus dat je eindeloos dooreet, anders zou je letterlijk ontploffen!

Toen wetenschappers in 1994 ontdekten wat de invloed was van leptine op de stofwisseling dachten ze in eerste instantie dat ze de oplossing hadden gevonden voor het obesitasprobleem en dat men simpelweg leptine kon toedienen om de eetlust bij mensen met overgewicht af te remmen. Helaas was dat enthousiasme van korte duur, want na verder onderzoek bleek dat het lichaam bij een doorlopend hogere leptineproductie, wat meestal het geval is bij mensen met overgewicht, ongevoeliger wordt voor leptine. Mensen met overgewicht hebben dus steeds meer leptine nodig en moeten dus steeds meer eten om een gevoel van verzadiging te bereiken. Doordat ze steeds meer gaan eten stijgt de leptineproductie ook weer, waardoor de leptine ongevoeligheid weer verder wordt vergroot en een vicieuze cirkel ontstaat (Myers et al., 2010; Scherer & Buettner, 2011; Scarpace & Zhang, 2009).

Hoe kun je weer gevoeliger worden voor leptine?

Vaak wordt gezegd dat je met een koolhydraatarm dieet de leptineproductie snel in balans kunt brengen, maar je bereikt het meeste resultaat als je overstapt op een gezond voedingspatroon waarbij veel verse (biologische) groenten, gezonde eiwitten en vetten de basis vormen. Door gewoon elke dag gezond en lekker te eten komt je hormoonhuishouding namelijk vanzelf in balans, met als gevolg dat de eetlust vanzelf minder wordt en je automatisch afvalt omdat je lichaam veel beter in staat is om vet te verbranden.

Hoe stap ik over op een gezond voedingspatroon?

Een blijvend gezond voedingspatroon ontwikkelen doe je niet in één dag, het is een proces dat je geleidelijk vormgeeft door stap voor stap  gezonde gewoontes aan je voedingspatroon toe te voegen en ongezonde gewoontes los te laten. In het programma Gezonde Gewoontes leer je hoe dit werkt. Ook krijg je bij dit programma enorm veel achtergrondinformatie, zodat je beter leert begrijpen wat ongezonde én gezonde voeding met je lichaam doet. Bovendien staat het programma boordevol heerlijke recepten, want gezonde voeding is echt heel erg lekker, niet alleen voor jezelf maar ook voor je hele gezin, dus iedereen kan meedoen!

Share:

1 comment

  1. “Vaak wordt gezegd dat je met een koolhydraatarm dieet de leptineproductie snel in balans kunt brengen, maar je bereikt het meeste resultaat als je overstapt op een gezond voedingspatroon waarbij veel verse (biologische) groenten, gezonde eiwitten en vetten de basis vormen”

    Groenten, eiwitten en vetten als basis is koolhydraatarm.

Geef een reactie