Ben je bang voor succes?

Bang zijn voor succes klinkt misschien niet logisch, succes is toch fantastisch? Maar onbewust kan dat heel anders voelen. In deze video vertel ik meer over de angst voor succes en hoe je deze overwint.

 • Ben je bang voor succes? Wat als je er misschien door verandert?
 • Hetzelfde blijven kan veiliger voelen dan ergens voor gaan. Je weet wat je hebt, maar succes is onbekend.
 • Wat als andere mensen jaloers worden?
 • Hetzelfde blijven kan veilig voelen, maar deze veiligheid is een illusie.
 • Want nemen we dan geen genoegen met minder dan wie we echt kunnen zijn?
 • Als we er voor kiezen om stil te blijven staan – uit angst om er aan te beginnen, of uit angst om te falen – dan gaan we achteruit in plaats van vooruit.

Een stukje toelichting

Bang zijn voor succes klinkt misschien niet logisch, succes is toch fantastisch? Maar onbewust kan dat anders voelen, dat heeft vooral met de verandering te maken die het mogelijk teweeg kan brengen. Ook brengt het verantwoordelijkheden met zich mee en nieuwe uitdagingen. Het vergt moed om uit de comfortzone te stappen. Hetzelfde blijven voelt veilig, maar die veiligheid is een illusie. Wanneer we beseffen dat er in de natuur niets stilstaat, alleen maar groeit of achteruit gaat, is hetzelfde blijven ineens geen optie meer. Het betekent dat stilstaan eigenlijk gelijk staat aan achteruitgang. Omdat alles om ons heen zich verder ontwikkelt en doorgroeit. Als je bang bent voor succes, al is het onbewust, dan zul je steeds weer je eigen succes saboteren of het nu is op het vlak van gezondheid, gewicht, sport, werk, liefde of iets anders. Stel jezelf eens de volgende vragen, schrijf de antwoorden op en wees eerlijk tegen jezelf.

 • Vind ik dat ik succes verdien? Waarom wel of niet?
 • Als ik succesvol ben dan…
 • Succes geeft me…
 • Succes kost me…
 • Succesvol zijn maakt me angstig omdat…
 • Ik hou alles liever bij het oude omdat…

Je bewust worden van je onbewuste overtuigingen en patronen is de eerste stap richting verandering. Accepteer de redenen voor je angst en zo kun je ze stap voor stap gaan loslaten.

Bang voor succes? 3 tips

 1. Het lijkt misschien of mensen die succesvol zijn geen angst ervaren, maar ook dat is een illusie. Ondernemers hebben ook angst als ze iets nieuws lanceren, artiesten hebben ook angst voor ze gaan optreden, sporters ook voor ze moeten presteren. Feel the fear… and do it anyway. De sleutel is om je angst te voelen en toch die stap te zetten.
 2. Wees niet bang om te falen. Als je faalt misluk je niet, als iets niet lukt heb je daarvan geleerd, ben je ervan gegroeid en brengt het je juist dichter naar je doel. Falen is een onderdeel van succes.
 3. Lees boeken of verhalen over mensen die succesvol zijn, lees over de weg die zij hebben afgelegd zodat je kunt voelen dat jij dat ook kunt! Op die manier kan je mindset veranderen. Je kunt overtuigingen die je niet meer dienen loslaten als je gaat beseffen dat ze geen waarheid zijn (want als een ander obstakels kan overwinnen, dan kun jij dat ook).

Wanneer je in je comfortzone wilt blijven, uit angst om te falen of uit angst voor succes, dan leef je niet je volle potentieel. Wat kies jij?

Share:

Geef een reactie