Benen en billen afvallen – Zo doe je dat (niet met oefeningen)

Als je wilt afvallen op je benen en billen, dan mag oefeningen doen voor deze spiergroepen absoluut niet je enige strategie zijn. Het vet zit namelijk op die specifieke plaats voor een reden, en de reden is oestrogeen dominantie.

Oestrogeen dominantie is een ander woord voor teveel oestrogenen (vrouwelijk geslachtshormoon) in ons lichaam, in verhouding tot de hoeveelheid progesteron die je als vrouw hebt of de hoeveelheid testosteron die je als man hebt. Hoe meer oestrogenen je als man of vrouw aanmaakt, aromatiseert (zie hieronder), of uit je voeding binnen krijgt hoe meer vet je op je benen en billen zult opslaan. Tevens zul je als man zijnde meer vet op je borstspier opslaan en vrouwen borsten ontwikkelen.

Bekijk eerst de video met uitleg over benen en billen afvallen:

Verschillende oorzaken kunnen leiden oestrogeen dominantie. Voornamelijk komt oestrogeen dominantie voor door veelvuldige blootstelling aan oestrogenen uit onze omgeving, in onze voeding of in medicatie. Dit kan zijn door het gebruik van de anticonceptiepil, maar ook door hormonen die we vinden in niet-biologisch vlees. Ook in sommige voedingsmiddelen zitten oestrogeen-achtige stoffen. Dit kunnen zogenaamde fyto-oestrogenen zijn, plantaardige oestrogenen. Deze zitten o.a. in soja (niet-gefermenteerde soja) en in peulvruchten.

Voeding kan ook chemische oestrogenen bevatten, genaamd xeno-oestrogenen. Deze komen o.a. voor in plastic (in de vorm van BPA: Bisphenol-A), vooral in water en frisdranken in plastic flessen. Xeno-oestrogenen komen ook voor in cosmetica, pesticiden, schoonmaakmiddelen, medicijnen en talloze chemische middelen.

Bovenbenen en billen afvallen

Tevens kan in zowel een mannelijk lichaam als in een vrouwen lichaam testosteron (‘goed’ hormoon) worden omgezet naar oestrogenen, als gevolg van een verhoogde activiteit van het enzym aromatase. Aromatase is een enzym dat testosteron omzet naar oestrogenen, dit noemen we aromatisering. Hoe actiever dit enzym, hoe meer testosteron er verloren gaat naar oestrogenen en hoe dominanter je dus zult worden in oestrogenen. Eén van de oorzaken van verhoogde activiteit van dit enzym is o.a. vetopslag. Aromatase is namelijk actief in vetcellen, dus hoe meer vetcellen je hebt hoe meer aromatase er plaats vindt, en hoe meer oestrogenen je zult hebben. Die op hun beurt weer leiden tot meer vetopslag. Aromatase kan je tegen gaan met zogenaamde ‘aromatase-inhibitors’, stoffen die de activiteit van dit enzym verminderen. Veel van deze stoffen zijn terug te vinden in hele normale voedingsmiddelen. Welke dit zijn, vind je in ons voeding-protocol bij oestrogeen dominantie. Laat hiervoor een analyse doen van je hormoonhuishouding.

Oestrogeen dominantie symptomen
Oestrogeen dominantie kan je herkennen aan deze symptomen:

 • Vocht vasthouden
 • Zware bloeding tijdens menstruatie
 • Toename van vetopslag op benen en billen
 • Borstvorming bij mannen
 • Gevoelige borsten / grotere borsten bij vrouwen
 • Endometriose
 • Stemmingswisselingen
 • PMS
 • Snel huilen over kleine dingen
 • Rode huid op gezicht (rosacea)

Wat kan je doen tegen oestrogeen dominantie?
Volg voor het verminderen van oestrogenen in je lichaam deze stappen:

 1. Elimineer fyto-oestrogenen uit je voeding
 2. Verminder blootstelling aan xeno-oestrogenen
 3. Ga aromatase tegen met de juiste voedingsmiddelen
 4. Stimuleer productie van testosteron d.m.v. voeding, en de juiste kracht training (zoals de Kettlebell Workout)

Wat kan ik nu doen?
Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? Je hormonale stelsel is een complex systeem en vraagt aandacht (de juiste voeding, training en levensstijl) om weer in balans te krijgen. Iedere van bovenstaande stappen kan worden uitgewerkt in talloze adviezen omtrent voeding, levensstijl, training, de juiste superfoods en supplementen.

Indien je nog niet je hormoonhuishouding door een expert hebt laten analyseren, is je eerste stap om dat te doen. Daarna weet je wat voor jouw lichaam de juiste stappen zijn om effectief vet te verbranden, meer energie te hebben, je huid te verbeteren, etc.

Klik hier voor meer informatie over analyse van je hormoonhuishouding en vervolg stappen bij hormonale disbalansen.

Share:

13 comments

 1. beste Jesse,

  je enthousiasme om mensen aan het werk te zetten, hun gezondheid te laten verbeteren is werkelijk heel aanstekelijk. dat doe je geweldig.
  helaas wordt het minder leuk als je, zoals ik, producten bestelt en betaalt en er vervolgens na 3,5 week nog steeds niets geleverd is.
  met een kluitje het riet insturen, hoort niet bij jouw motivatiegesprekjes.
  eerst is er iets mis met de orderverwerking, dan kettlebells niet op voorraad, dan de videobanden op. Communicatiemogelijkheden zijn zeer gebrekkig.
  Het is nu helemaal niet leuk meer.
  de producten zou ik nu graag spoedig ontvangen.
  graag je reactie.

  groeten, ingrid

 2. Hallo, nou wil ik er bij vertellen dat ik wel
  heel tevreden ben over de service,ik had het de volgende dag nog in huis!!

 3. Ik heb dikke bovenbenen en billen, verder ben ik dun. Ik gebruik geen pil, ben vegetarisch, eet niet noodzakelijkerwijs vleesvervangers van soja, drink nooit uit plastic (eigen revers osmose filter), natuurlijk cosmetica, geen pesticide (groente uit eigen tuin), etc.
  Dus wat is dan de oorzaak?

 4. Ik ben dus wel tevreden over de levering van de kettlebells.
  Die had ik heel snel in huis.

 5. beste Jesse,

  vandaag de kettlebells ontvangen.
  het heeft al met al wat lang geduurd (zie hierboven), maar de excuses zijn aanvaard.
  Bedankt ! we gaan ermee aan de slag.

  groeten, Ingrid

 6. Geweldige update informatie,
  De cellulitis aanpakken – minder oestrogeen, meer testosteron door kracht training doen. Eten olijfolie, broccoli ect.
  Ja, Jesse, dank je wel!
  In korte tijd zo uitgebreid, duidelijk belangrijke punten aangeven… Schitterend!

 7. Hallo Jesse,
  Bedankt voor de video ivm billen en benen. Kan ik een hormoonanalyse via jou laten doen (mits betaling) ? Heb geen tijd om aan het volledige programma mee te doen. Maar probeer ook 2 tot 3 s te sporten pe week.
  Alvast bedankt voor je reactie,
  Nadine

 8. Wat dacht je aan alle hormonen in ons drinkwater door de anticonceptiepillen?? Krijgen we allemaal binnen…

 9. Beste Jesse

  Ik zit met een dringende vraag. Ik ben een vrouw in de overgang, bijna 49 jaar,
  heb een paar jaar last van opvliegers. Hiervoor gebruikte ik soms Phyto-soya capsules. Nu lees ik op jouw geweldige! site over oestrogeendominantie.
  Ik ben heel tenger, 1m67 lang en weeg ‘s morgens 51,5 kilo. Maar mijn bovenbenen zijn in verhouding megazwaar. Dikke stukken vet voel ik aan de achterkant en dat geeft, vooral in de winter als ik minder in beweging ben, heel veel zeurende pijnklachten. 3 weken geleden voor de tweede keer aan spatader geholpen in rechterbovenbeen, boven knieholte. Het meeste last heb ik ook van mijn rechterbeen, daar zit op mijn heup ook een vetkwabbel, maar als ik hier met mensen over praat lachen ze me uit omdat ik voor de rest zo tenger ben. Ik heb van mijn 18e tot mijn 35e in de apotheek gestaan en ik herinner mij dat ik toen ook al last van de bobbels op mijn benen had. Ik doe aan hardlopen en nordic walken. Beide tegenwoordig maar 1 x per week en nu in de winterperiode ben ik ‘s avonds niet naar de club te krijgen om te gaan hardlopen. Heb erg last van winterdip als de zon niet schijnt. Slik nu wel 1000 ie vit D. Ik eet ‘s morgens vaak havermoutpap met rijstemelk en maak tegenwoordig zelf kefir met rauwe melk. Ik eet ongeveer helemaal biologisch, ongeveer 3 jaar nu en maak zo ongeveer alles zelf. En nu komt mijn vraag? Waar moet ik mee beginnen om dat vet op mijn benen weg te krijgen? Eerst een afspraak maken om de hormoonbalans te laten analyseren, je boeken lezen, de dvd’s bestellen die ik gisteravond ontdekte op je site? Ik lees zoveel informatie dat ik niet goed weet wat het slimst is om mee te beginnen. Ik hoop dat je me kunt helpen. O ja, nog even dit: ik heb ‘s nacht ook wel eens last van een slapend rechterbeen als ik er op lig. Ik heb echt het idee dat mijn bloeddoorstroming zo slecht is door die vetophopingen, dat daar volgens mij ook die spataderen door zijn ontstaan.
  Vriendelijke groeten
  Marieke

 10. Hoi Marieke,

  Ik las dit stuk en herkende mezelf hier in. Twee jaar geleden waren mijn voeten opeens verdoofd (slaap gevallen) en zo de volgende dag opgestaan. Het werd steeds erger en ik liep op watten tot aan mijn billen. Ik heb dit langer dan 6 maanden aangehouden en toen ben ik enorm aangekomen en kreeg ik knellingen zoals je zegt, denk ik ook de bloedstroming van mijn lichaam. Ik ben anders dan jij wel aangekomen en voelt soms (de laatste maanden alleen maar) net alsof ik op vet zit en dat doet inderdaad pijn. Kan er dan niet op zitten of leunen. Ik moet zeggen dat ik veel minder actief in het leven ben door omstandigheden en depressie maar dat zo iets in 1 keer kan veranderen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jou verhaal. Mocht je willen praten dan zie ik graag jou bericht, wellicht om onze verhalen met elkaar te delen.

  Groetjes Ella

 11. En met jou verhaal bedoel ik dan hoe gaat het met je? Is er al wat verandert? Heb je die spatader verwijdert ect…

 12. Hallo Ella,

  Zie nu pas jou bericht, nu het slechter weer wordt, krijg ik weer meer last door meer zitten. Ik moet zeggen dat ik van Jesse nooit een antwoord op mijn vraag heb gekregen, helaas. In april had ik zoveel last van slpaende benen door onvoldoende doorbloeding, dat ik weer ben gaan zoeken op internet. Ik kwam toen bij massage cups, die heb ik besteld en mijn benen werden wel soepeler door die massages. Eerste keer ontzettend pijnlijk maar later steeds beter. In de zomer ben ik er weer mee gestopt, maar moet er weer mee beginnen denk ik. En misschien toch een kettlebellworkout gaan doen.
  Groetjes Marieke

 13. Super goeie info weer!Bedankt!

Geef een reactie