In dit artikel leg ik je uit wat BMI is, wat het je vertelt en of het wel of niet waardevol is om je BMI te berekenen.
Eén van de vragen die ik het vaakst van nieuwe klanten krijg is of ik hun BMI voor ze wil berekenen. Niet vreemd, want BMI oftewel Body Mass Index is één van de populairste termen als het gaat over afvallen of het bereiken van een gezond gewicht.
Maar wat is je BMI precies en wat vertelt je BMI (Body Mass Index) je nu eigenlijk echt? En is het nuttig om je BMI te berekenen (een BMI test uit te voeren)?
Simpel vertaald is je BMI de verhouding tussen je lengte en gewicht. Hoe zwaarder je gewicht ten opzichte van je lengte, hoe hoger je BMI. In de huidige medische wereld wordt BMI gebruikt om te bepalen of iemand wel of niet leidt aan overgewicht, maar tegenwoordig wordt de waarde van het berekenen van je BMI meer en meer betwist, en terecht.
Een BMI test kan namelijk uitwijzen dat je overgewicht hebt, omdat je gewicht ten opzichte van je lengte vrij hoog is. Je hebt dan misschien een hoog gewicht, maar wat zegt dit gewicht over de samenstelling van je lichaam? En wat zegt het over je gezondheid?
Wetenschappers zijn het er (gelukkig) namelijk meer en meer over eens dat het feit of je wel of niet een gezond gewicht (en een gezond lichaam) hebt vooral wordt bepaald door het feit dat er weinig lichaamsvet aanwezig is op je lichaam (en natuurlijk hoe gezond je organen zijn als we spreken over gezondheid). En dat is nu precies waar een BMI berekening geen rekening mee houdt; het kijkt puur naar je gewicht alleen, maar niet waar het gewicht vandaan komt!
Met deze formule kan je jouw BMI berekenen:
Neem je gewicht in kilogram en deel dit door je lengte (in meter) in het kwadraat (lengte in meter x lengte in meter). Een BMI berekening (BMI test) voor iemand van 88 kilogram en een lengte van 1 meter 80 ziet er als volgt uit:
88 / 1.80*1.80 =
88 / 3.24 = 27
= Een BMI van 27.
Volgens de BMI maatstaf zou dit persoon met een gewicht van 88 kilo bij een lengte van 1 meter 80 in de categorie “matig overgewicht” vallen. Het probleem is echter, dat een BMI berekening geen rekening houdt met het type massa dat zorgt voor dit gewicht (spiermassa of vetmassa), kortom met iemands lichaamssamenstelling.
Het zou namelijk kunnen zijn dat dit persoon een zeer getrainde atleet is die relatief veel spiermassa heeft (voor zijn lengte), waardoor hij een relatief zwaar gewicht heeft en waardoor hij op basis van een BMI test overgewicht zou hebben…. terwijl hij zijn atletische lichaam mogelijk te danken heeft aan het feit dat hij misschien wel 10 uur per week sport en enorm goed op zijn voeding let!
Na dit voorbeeld begrijp je waarom het berekenen van je BMI niet heilig is. Het weten in welke categorie je zit (onder gewicht = BMI lager dan 18.5,
normaal gewicht = BMI tussen 18.5 en 24.9,
licht overgewicht = BMI tussen 25 en 26.9,
matig overgewicht = BMI tussen 27 en 29.9,
ernstig overgewicht = BMI tussen 30 en 40 of
ziekelijk overgewicht = BMI hoger dan 40) is eigenlijk totaal niet waardevol omdat je in deze formule geen rekening houdt met het feit of je lichaam vooral bestaat uit spiermassa of vetmassa (op basis van hoe hoog je vetpercentage is).
Wanneer je daarom overweegt je BMI te berekenen, houd dan altijd goed in het oog dat het nauwkeurig laten bepalen van je vetpercentage vele malen waardevoller is!
Hallo Jesse,
Ik bekijk vaak je site en ik vind dat je duidelijk kan uitleggen hoe je een oefening doet, waarom en waarom die beter is dan andere oefeningen! geweldig hoe je mensen motiveert!
Ik ben op het moment bezig voor loopconditietrainer en doe daarvoor een stage bij een fitness centrum voor bepaalde doelgroepen. ik wil graag daarvoor een biginsituatie voor iedereen maken en ik ben al aan het opzoeken wat er zoal in moet staan, maar toch heb ik heb idee dat er nog veel meer bij kan.
heeft u tips? Misschien een aantal voorbeelden van een beginsituatie die u voor uw klanten heeft?
Alvast bedankt en fijne kerstdagen!
Groeten Sanne