Buikvet verbranden – 7 risico’s van uitstellen

Voor de meeste mannen en vrouwen met een ‘zwembandje’ is een strakke buik de belangrijkste reden om buikvet te verbranden. Natuurlijk is daar niets mis mee, een strakke buik staat nu eenmaal leuker als je een bikini of zwembroek aanhebt, en je kleren zitten ook wat lekkerder. Maar als het alleen maar om het uiterlijk te doen is laat de motivatie om buikvet te verbranden soms te wensen over en zijn we eerder geneigd sporten uit te stellen… iedereen heeft immers wel eens geen zin! Buikvet is echter niet alleen minder mooi, het is ook nog eens erg schadelijk voor onze gezondheid en verhoogt het risico op talloze ziektes en aandoeningen drastisch. Buikvet verbranden is dus niet alleen maar een cosmetische aangelegenheid, het is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.

Wat is buikvet en wanneer heb je te veel buikvet?

buikvet verbrandenBuikvet is overtollig lichaamsvet dat in de buikholte wordt opgeslagen tussen alle vitale organen, zoals de maag, lever, darmen en nieren. Vroeger dacht men dat alleen mensen met overgewicht last hebben van buikvet, maar nog niet zo lang geleden hebben onderzoekers ontdekt dat ook mensen met een gezond gewicht last kunnen hebben van overtollig buikvet. Dat is de reden waarom men tegenwoordig niet meer alleen de BMI index (waarbij iemands gewicht wordt gerelateerd aan iemands lichaamslengte) berekent om te bepalen of mensen last hebben van overgewicht, maar ook de buikomtrek meet. Volgens deze nieuwe meetmethode hebben mannen met een buikomtrek van meer dan 94 cm en vrouwen met een buikomtrek van meer dan 80 cm te veel buikvet, ongeacht de waarde van de BMI index.

Waarom is buikvet zo schadelijk voor de gezondheid?

Buikvet lijkt onschuldig, maar aan de hand van veel wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat mensen met te veel buikvet een verhoogd risico lopen om de volgende ziektes en aandoeningen te krijgen:

  1. Hart- en vaatziekten (Yusuf et al., 2004)
  2. Diabetes type 2 (Montague & O’Rahilly, 2000)
  3. Verminderde gevoeligheid voor insuline (Kern et al., 2001)
  4. Ontstekingsziekten (Marette, 2003)
  5. Kanker en longaandoeningen (Mokdad et al., 2003)
  6. Chronische stress (Tchernof & Després, 2013)
  7. Depressiviteit (Milaneschi et al., 2012)

Opvallend is dat er in Nederland een duidelijke relatie is tussen bovengenoemde ernstige ziektes en overgewicht (cijfers voor buikvet zijn er helaas niet). Statistieken van het CBS laten zien dat begin jaren tachtig 27% van alle volwassen Nederlanders overgewicht of obesitas had, en dat dit percentage in 2010 is gestegen tot maar liefst 41%. In diezelfde periode (van 2001 tot 2009) is het aantal ziekenhuisopnamen voor hart- en vaatziekten gestegen met 35% en voor kanker zelfs 67% (bron: CBS). Ook het percentage van mensen met diabetes is in de periode tussen 2000 en 2007 sterk toegenomen, namelijk met 55%.

Mensen met overgewicht of te veel buikvet worden overigens niet alleen vaker ziek, ze gaan ook eerder dood. In de afgelopen jaren zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de relatie tussen overgewicht, obesitas en sterfte, en men kwam tot de conclusie dat mensen met obesitas gemiddeld zeven jaar eerder dood gaan dan mensen met een gezond gewicht (Peeters et al., 2003). Ook matig overgewicht heeft al invloed op de levensverwachting (Adams et al., 2006), en nog niet zo lang geleden is er in Nederland een groot onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen met matig overgewicht een groter risico hebben om te sterven aan hart- en vaatziektes (Bogers, 2006).

Hoe kun je snel en eenvoudig buikvet verbranden?

Eén van de belangrijkste oorzaken van buikvet is een ongezond voedingspatroon, want de meeste Nederlandse volwassenen eten veel te veel bewerkte voeding, suikers en ‘snelle’ koolhydraten, en veel te weinig verse groenten en fruit (bron: TNO, 2011). Daarnaast bewegen Nederlanders ook veel te weinig, want volgens het Nederlands Instituut Sport en Bewegen voldoet slechts 20% van alle Nederlandse volwassenen aan de Fitnorm, wat betekent dat slechts 1/5 van alle Nederlanders 3 keer per week minstens 20 minuten zwaar intensief beweegt.

De beste manier om buikvet te verbranden is het in balans brengen van je hormoonhuishouding, zodat je minder hormonen in je lichaam hebt die vetopslag stimuleren en meer hormonen aanmaakt die de vetverbranding bevorderen. Een belangrijk hormoon dat helpt bij buikvet verbranden is groeihormoon, waarvan je de natuurlijke productie in het lichaam kunt stimuleren door krachttraining of intervaltraining te doen. Vooral intervaltraining met hoge intensiteit, zoals de Kettlebell Workout, is een effectieve manier om de productie van groeihormoon te bevorderen en zo snel en eenvoudig buikvet te verbranden. Bij de Kettlebell Workout worden diverse spiergroepen tegelijkertijd getraind met een gewicht dat een beetje lijkt op een koebel, en oefeningen in grote aantallen herhaald. Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin hebben in 2010 een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de Kettlebell Workout en ontdekten dat mensen die 20 minuten met de Kettlebell trainen veel meer vet verbranden dan mensen die een uur lang in de sportschool hardlopen en gewichtheffen. Andere onderzoekers ontdekten dat dit komt doordat bij de Kettlebell Workout factoren als intensiteit, duur, aantal herhalingen en uithoudingsvermogen op de juiste manier worden gecombineerd waardoor de aanmaak van groeihormoon optimaal wordt gestimuleerd (Godfrey, Madgwick & Whyte, 2003).

Trainen voor een strakke buik is een goed uitgangspunt, maar als je eens een keer geen zin hebt om te trainen, denk dan nog eens waarom je het ook alweer doet: je geeft je lichaam de beste basis voor een goede gezondheid, omdat je het risico op talloze ziektes en aandoeningen aanzienlijk verlaagt! Wil je weten of de Kettlebell Workout ook wat voor jou is, klik dan hier voor meer informatie en begin deze zomer nog met buikvet verbranden.

Share:

5 comments

  1. We hebben de twee bestelde ketllebells ontvangen maar kunnen we die van 16 kg ook omruilen voor een lichtere? Voor beginners is die 16 kg echt niet te doen.

    Vr.gr.
    André en Wietske

  2. 16 kg is inderdaad heel erg veel voor beginners

  3. Die buikomvang die genoemd wordt voor mannen en vrouwen begrijp ik niet zo goed. Een vrouw van 1.50 en een vrouw van 1.80 kun je toch niet vergelijken? Ik ben zelf 1.76 cm en heb een tailleomvang van 86 cm, wat voor mij al heel weinig is, terwijl mijn college van 1.60 met dezelfde buyikomvang megadik is. Hoe zit dat?

  4. Ik heb een kettlebel van 8 kilo, ik ben op zich best sterk na jarenlang gesurft te hebben. toch heb ik na de training met de kettlebel een flinke pees ontsteking in mijn bovenarm opgelopen, kan ik de kettlebel omruilen voor een lichtere?

    Groetjes Pascale

  5. Krijg je van hardlopen ook straken bennen en bik

Geef een reactie