Calorieën tellen is een veel gebruikte methode om af te vallen. De gedachte achter deze manier van afslanken is dat je van elk voedingsmiddel precies kunt berekenen hoeveel het bijdraagt aan je totale maximale dagelijkse calorie-inname, zodat je kunt voorkomen dat je teveel eet. Als je deze theorie letterlijk zou volgen zou je dus in plaats van dagelijks drie gevarieerde maaltijden vol verse groenten, gezonde eiwitten en vetten ook drie pakken met gevulde koeken of drie slagroomgebakjes kunnen eten. Toch klopt dit niet, zo heeft recentelijk onderzoek nogmaals aangetoond. Als je wil afvallen maakt het namelijk niet uit hoeveel je eet maar wat je eet.
Waarom werkt calorieën tellen niet?
Een stronkje broccoli en een koekje hebben misschien ieder dezelfde hoeveelheid calorieën maar zijn toch niet hetzelfde. Ze hebben elk namelijk een andere samenstelling van voedingsstoffen en van sommige van deze stoffen is bekend dat je er veel sneller van aankomt dan van andere. Calorieën kun je dus niet klakkeloos met elkaar vergelijken of door elkaar vervangen, omdat elke calorie op een andere manier wordt opgenomen door je lichaam. Als gevolg daarvan zul je van een koekje van 200 Kcal eerder dikker worden dan van een stronkje broccoli van 200 Kcal. Het heeft dus ook weinig zin om een calorieteller te gebruiken als je wil afvallen, want je zit dan “appels en peren met elkaar te vergelijken”.
Van welke calorieën word je dik?
Als je wil afvallen is het belangrijker om naar de bronnen van calorieën te kijken dan ze te tellen. In 2004 was al bekend dat koolhydraten en suikers de belangrijkste oorzaak zijn waarom zoveel Amerikanen tegenwoordig last hebben van overgewicht. In een rapport dat in 2010 was gepubliceerd door het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) was vervolgens te lezen dat het percentage van volwassenen met obesitas in 30 jaar tijd was toegenomen van 14,5 procent naar bijna 28 procent. Dat koolhydraten en suikers dik maken is recentelijk nogmaals bevestigd in een grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd door de Harvard Universiteit, waarvan de onderzoeksresultaten in 2011 zijn gepubliceerd in het vooraanstaande medisch tijdschrift New England Journal of Medicine. Hierin is te lezen dat de onderzochte deelnemers in vier jaar gemiddeld bijna 2 kilo aankwamen en dat deze gewichtstoename vooral te wijten is aan de consumptie van frites, aardappelen en suikerrijke dranken.
De reden waarom je veel sneller dik wordt van koolhydraten en suikers is omdat ze het insulinehormoon beïnvloeden, dat een hele belangrijke grote rol speelt bij vetopslag en vetverbranding in het lichaam. Vetten en eiwitten beïnvloeden insuline in veel mindere mate. Je wordt dus niet dik omdat je teveel calorieën eet maar omdat je de ‘verkeerde’ calorieën eet. Maar koolhydraten en suikers vermijden is niet heel eenvoudig want ze zitten verborgen in de overgrote meerderheid van alle bewerkte (niet-verse) voeding, inclusief voedingsmiddelen waarvan je niet zo snel zou verwachten dat ze suikers bevatten, zoals slasauzen, soepen, ingeblikte bruine bonen en augurken.
Hoe kan ik afvallen zonder calorieën tellen?
De consumptie van koolhydraten, of dit nu is in de vorm van granen (inclusief volkorenbrood en ontbijtgranen), aardappelproducten of suikers is, bepaalt of je in staat bent een gezond gewicht te houden. Het beste kun je dus voeding die veel koolhydraten of suikers bevat zoveel mogelijk uit je voedingspatroon elimineren en in plaats daarvan voldoende complexe koolhydraten (verse biologische groenten), eiwitten (biologische vrije uitloop scharreleieren, wilde vis) en gezonde vetten (kokosolie, extra virgin olijfolie, avocado’s, noten) eten, eventueel in combinatie met superfoods. Op die manier zul je veel beter in staat zijn je gewicht onder controle te krijgen en je gezondheid te verbeteren, zonder ook maar ooit je calorieën te tellen.
Wil je weten hoe je eenvoudig kunt afvallen zonder calorieën te tellen? In het programma Gezonde Gewoontes ontdek je hoe je in enkele simpele stappen jouw voedingspatroon kunt aanpassen zonder ook maar ooit te hoeven letten op de calorieën die je eet. Bovendien leer je welke gezonde voedingsstoffen prima vervangers zijn voor koolhydraten en suikers en je een hele dag lang veel energie en een verzadigd gevoel geven… en als bonus krijg je allerlei heerlijke recepten aangereikt die in jouw nieuwe voedingspatroon passen.
Ik train bijna iedere dag ongeveer halfuur hoge intensiviteit (zwemen, thuis crostrainig, fietsen en eind oefening 4 x 15 buikoefening). Hoe hoog trainingsintensiviteit is hoe meer ik begin eten. Na het trainen elke uur na het eten krijg ik trek. Als ik dan geen eiwit of peulvruchten eet om verzadigde gevoel yr krijgen dan neem ik blauwrozijnen in. Maar ik eet gezond en toch kom kilo’s aan.
Ik weet vast bij mij dat als ik zoet eet is het snelle of trage koolhydraten kom in kilo’s aan. Gewoon mijn hormoonhuishouding heeft nijging om aan gewicht te komen. Tweede na het zoet eten mijn lichaam staat klaar om meer gaan eten en dat voel ik mentaal ook.
Conclusie is als wil ik niet aankomen moet ik zoet helemaal afschaffen van mijn eet menu!
Het klopt dat het aantal calorieën dat op het etiket staat niet altijd overeenkomt met het aantal calorieën dat voor het lichaam bruikbaar is.
Mee eens
Het klopt dat het aantal calorieën dat op het etiket staat niet altijd overeenkomt met het aantal calorieën dat voor het lichaam bruikbaar is.
Waarschijnlijk wordt er gedoeld op de volgende publicatie uit 2011 (jammer dat verwijzingen naar referenties ontbreken”:
Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2392-404.
Dit onderzoek laat niet zien dat je eerder aan komt van 200 kcal uit koek, dan uit broccoli. Er wordt nergen een isoenergetische vergelijking gemaakt van voedingsmiddelen op het lichaamsgewicht.
Sterker nog, de auteurs schrijven:
“All these relationships must be mediated by changes in energy intake, energy expenditure, or both.”
“Eating more or less of any one food or beverage may change the total amount of energy consumed.”
Broccoli van 200 kcal heeft een groter volume en meer voedingsvezels dan een koek van 200 kcal. Bovendien moet er vaker en langer gekauwd worden. In het kader van gewichtsbeheersing is broccoli dan ook te preferen boven een koek. Dit staat echter los van het effect van enkel en alleen de calorische waarde.
Het onderzoek laat wel zien dat het drinken van light frisdrank gepaard gaat met gewichtsafname. Dit effect was significant. In een eerder artikel van Jesse wordt er echter geschreven dat light frisdrank leidt tot gewichtstoename:
“Suikervrije cola wordt gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn geen suikers, maar toch word je er dik van omdat je met deze zoetstoffen je lichaam ‘fopt’.”.
Het onderzoek laat ook zien dat volkoren graanproducten, en yoghurt gepaard gaan met gewichtsafname. Deze effecten waren ook significant. Ook dit wordt meerdere keren tegengesproken door Jesse, zo ook nog in dit artikel.
Het is echter wel zo dat er voedingsmiddelen zijn waarvan de metaboliseerbare calorische waarde waarschijnlijk niet klopt met wat er op het etiket staat (volgens de Atwater-methode). Hier heeft Jesse wel een punt, maar dit moet dan weer niet gegeneraliseerd worden. Een bekend voorbeeld is noten (1). Waarschijnlijk één van de verklaringen waarom het eten van calorieijke noten niet gepaard gaat met gewichtstoename (In het onderzoek uit 2011 zelfs met een significante gewichtsafname).
Het bovenstaande laat bij mij vragen rijzen hoe consistent Jesse onderzoeksresultaten interpreteert en waardeert…. Wellicht kan hij hier opheldering over geven.
Referentie:
1. Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1741S-1745S.
Hoi Rob,
waarom weet je alles van voeding en ben je zelf zo ongezond dik?
komt het omdat je onzin verkoopt?
Je ex collega jan
Johan
Dit is serieus zooooo’n onzin. Ten eerste, iemand enig idee hoeveel broccoli 200kcal is? > ongeveer 700 gram, dat eet niemand ooit. Dat is ook gelijk het punt van dit hele gelul. Het gaat juist WEL om calorieën, maar in groenten zitten gewoon bijna geen calorieën, dus daarom kun je daar extreme volumes van eten zonder dik te worden. In tegenstelling tot een koekje, waarvan je er snel 2 of 3 neemt.
Maar stel je eet elke dag (als man) 1800 kcals aan koekjes > val je toch af (ondanks dat t niet t gezondste is om te doen natuurlijk). Maar dat is ook gelijk t probleem van al dit soort voedingsgoeroe’s en onzin, mensen willen t geloven omdat t ingewikkeld klinkt en positief over een nieuw leven en weet ik t allemaal (kan er tot een bepaalde hoogte ook wel inkomen dat het mee helpt).
Toch draait het uiteindelijk gewoon om hoeveel calorieën je eet en welke macro’s je instelt. Neem de app myfitnesspal bijv om je calorieen te tellen. Stel een goed aantal macro’s in > carbs 35 % / Fat 40 % / 25% (is een voorbeeld) en je zult versteld staan van je eigen eetgedrag en hoeveel calorieën er in bepaalde dingen zitten en hoe je eetpatroon is (als je vet wil verliezen).
Beste heer van der Vele. Dat u graag uw boek verkoopt, dat begrijp ik. Dat u daarvoor onzin en misleidende informatie gebruikt is schandalig.
Het probleem is dat u met halve waarheden werkt waardoor u de indruk wekt dat u gelijk heeft en dat uw methode beter werkt dan anderen.
Iedereen die te dik is zoek naar makkelijke methodes om af te vallen en op gewicht te blijven. Daar maakt u gebruik van door een onzin boek te schrijven.
Maar makkelijke methodes ZIJN ER NIET.
Inderdaad JF, een Broccoli van van 200kcal is 700 gram en dat kan je onmogelijk vergelijken met een koekje. De gegeten calorieen doen er wel degelijk toe.
Sterker nog, al eet je super gezond (wat aan te raden is) maar bijvoorbeeld 500kcal teveel, dus boven hetgeen je lichaam verbruikt, dan wordt je uiteindelijk NOG te vet.
Andersom wanneer iemand alleen maar heel ongezond zou eten (wat niet aan te raden is, maar 20% onder de calorie behoefte blijft, dan zal die persoon afvallen omdat het lichaam de 20% tekort moet halen uit de vet voorraad.
Snacks als koekjes en chips zijn juist dikwijls ZEER rijk in calorie hoeveelheid tov gezond voedsel. Al zijn hierin ook uitzonderingen als cocosnoot en noten e.d, zeer gezond maar ook zeer rijk aan hoeveelheid calorie.
Als je gezond wilt vermageren moet je geen calorieën tellen maar,
1e) Alles eten en drinken wat je lust, maar de helft van wat je nu normaal verbruikt.
2e) Dagelijks een beetje bewegen als je een zittend leven leid.
Al de rest is zever in pakjes.
blij dat men hier ook ziet dat er zoooo veel onzin staat puur om een boek te verkopen. wauw