Hoeveel calorieën moet ik eten?

Calorieën tellen helpt niet als je wil afvallen en heeft zelfs een tegengesteld effect, want recente onderzoeken hebben aangetoond dat je er juist dikker van wordt! Door calorie restrictie toe te passen bereik je veel betere resultaten, omdat je jezelf op die manier voedt met de voedingsmiddelen waar jouw lichaam om vraagt waardoor je minder ‘nutteloze’ calorieën eet… en zonder dat je jezelf de hele dag door hoeft af te vragen hoeveel calorieën je mag eten!

Waarom werkt calorieën tellen niet?

Calorieën tellen is een veelgebruikte methode om af te vallen. Bij veel diëten vormt calorieën tellen de basis, omdat men ervan uitgaat dat je dagelijks een maximaal aantal calorieën dient te eten. Door calorieën te tellen voorkom je dus dat je teveel eet. Het lijkt een logische methode, maar toch zit er een kronkel in de redenering. Als je deze theorie zou volgen zou je namelijk in plaats van gezonde en gevarieerde voeding ook alleen koek en gebak kunnen eten, zolang je maar niet boven je maximaal toegestane dagelijkse hoeveelheid calorieën uitkomt. En daar gaat calorieën tellen mis, want recentelijk onderzoek heeft wederom aangetoond dat het niet uitmaakt hoeveel calorieën je eet maar wat je eet als je wil afvallen. Het is dus veel belangrijker om naar de bronnen van calorieën te kijken in plaats van ze te tellen.

hoeveel calorieen

Onderzoekers weten al jaren dat vooral koolhydraten en suikers bijdragen tot overgewicht, maar in een wetenschappelijk rapport dat in 2011 gepubliceerd is in het toonaangevende medisch tijdschrift New England Journal of Medicine is nogmaals aangetoond dat je vooral van koolhydraten en suikers dik wordt, ook als je met je dagelijkse calorie-inname trouw onder de maximum grens blijft. Aan de hand van een grootschalig onderzoek dat plaatsvond aan de Harvard Universiteit werd namelijk aangetoond dat de onderzochte deelnemers in vier jaar gemiddeld 2 kilo  aan waren gekomen, en dat zij die gewichtstoename vooral te danken hadden aan de consumptie van frites, aardappelen en suikerrijke dranken. De deelnemers die veel minder koolhydraat- en suikerrijke voeding aten waren in diezelfde vier jaar niet of veel minder aangekomen.

Wat is calorie restrictie en hoe werkt het?

Calorie restrictie is eigenlijk niets anders dan gezond en gevarieerd eten en alleen voor die voedingsstoffen te kiezen die jouw lichaam nodig heeft, zodat je lichaam alle voedingsstoffen die het binnen krijgt zo optimaal mogelijk kan gebruiken om er energie van te maken, te groeien en gezond te blijven. Bij calorie restrictie schrap je zoveel mogelijk ‘lege calorieën’ uit je voedingspatroon, dat wil zeggen calorieën die voor jouw lichaam geen enkele voedingswaarde hebben en je gezondheid dus niet ondersteunen en je alleen maar dik maken. Wie last heeft van overgewicht heeft en wil afvallen kiest er dus voor om koolhydraten en suikers uit zijn of haar voedingspatroon te schrappen, en wie weinig beweegt kan beter minder eiwitten eten omdat die eigenlijk vooral bedoeld zijn om spieren na sportbeoefening te laten herstellen en te groeien.

Omdat je met calorie restrictie je lichaam structureel voedt met voedingsrijke voedingsmiddelen die je lichaam ook echt nodig heeft zul je merken dat de kilo’s er ongemerkt af vliegen, zonder dat je er ook maar enige moeite voor hoeft te doen of gestresst raakt van het calorieën tellen. En dat is niet het enige voordeel, want als je gevarieerd eet en nutteloze calorieën zoveel mogelijk mijdt heeft dat veel voordelen voor je gezondheid: je immuunsysteem wordt erdoor versterkt en je zult minder gauw last krijgen van ziektes en kwalen (González et al. 2012). Ook hebben diverse onderzoeken aangetoond dat bij een verlaagde consumptie van eiwitten het verouderingsproces sterk wordt vertraagd en het lichaam beter wordt beschermd tegen leeftijdsgerelateerde ziektes en kwalen zoals hart- en vaatziekten en diabetes, omdat eiwitten de celdeling versnellen (Heilbronn & Ravussin, 2003).

Wat mag ik wel en niet eten bij calorie restrictie?

Als je genoeg hebt van calorieën tellen maar wel wil afvallen of een gezond gewicht wil behouden dan is calorie restrictie wat voor jou. Je zult je misschien afvragen wat je allemaal wel en niet meer kunt eten als je calorie restrictie toepast, maar toch zijn er heel veel gezonde, lekkere en voedzame vervangers die je de hele dag door veel energie geven en je lichaam van alle voedingsstoffen voorzien die jij nodig hebt.

In het programma Gezonde Gewoontes leer je hoe je stap voor stap nutteloze calorieën uit je voedingspatroon kunt schrappen en die kunt vervangen door gezonde en veel lekkerdere alternatieven, die je gewoon in elke supermarkt kunt kopen. Door gezonde gewoontes geleidelijk in je voedingspatroon te introduceren leg je de beste basis van een gezond en gevarieerd voedingspatroon waarin de voeding die jouw lichaam nodig heeft de basis vormt zodat je nooit meer calorieën hoeft te tellen.

Share:

1 comment

Geef een reactie