Cola en cola light – wat is het beste alternatief?

Vorig jaar is er in Amerika een 30-jarige moeder van 8 kinderen overleden aan de directe gevolgen van colaverslaving. De grote hoeveelheden cafeïne in cola hebben mogelijk bijgedragen aan de dood van de vrouw, zo blijkt uit het onderzoek van het Amerikaanse rijksinstituut voor volksgezondheid. Kun je echt verslaafd raken aan cola? En is cola inderdaad zo schadelijk voor de gezondheid dat je er zelfs dood aan kan gaan? Het is tijd om eens te bekijken wat er allemaal in cola zit en wat die ingrediënten met je lichaam doen.

Wat zit er in cola?

Cola bestaat al sinds 1886. In dat jaar ontwikkelde de Amerikaanse apotheker John Pemberton een ‘gezondheidsdrankje’ gemaakt van plantaardige siroop en spuitwater, en hij bracht dit op de markt onder de naam Coca Cola. In die tijd geloofde men dat koolzuurhoudende dranken bevorderlijk waren voor de gezondheid en allerlei ziektes en aandoeningen konden helpen genezen zoals morfineverslaving, spijsverteringsproblemen, nervositeit, hoofdpijn en impotentie. Het originele recept van Coca Cola bevatte twee ingrediënten die een stimulerend effect hebben: cocaïne en cafeïne. Tegenwoordig bevatten cola en cola light allang geen cocaïne meer, deze is vervangen door een cocaïnevrij cocabladextract.

Als je de productinformatie op het etiket van een fles cola bekijkt dan zul je de volgende ingrediënten ontdekken:

 • Zoetstoffen: cola en cola light zijn zoete dranken, dus daarvoor is een zoetstof nodig. De meeste colamerken bevatten diverse soorten suikers, waaronder het zeer ongezonde glucose-fructosesiroop of sucrose. Suikers hebben een sterk verslavende werking en kunnen onder andere leiden tot overgewicht, obesitas en diabetes type-2. Alle suikervrije colasoorten worden gezoet met kunstmatige zoetstoffen, waarvan de meest gebruikte aspartaam is.
 • Fosforzuur: cola en cola light hebben dankzij het ingrediënt fosforzuur een extreem lage ph-waarde (2,8), waardoor ze een van de meest verzurende dranken zijn die er bestaan. Verzurende dranken zoals cola verstoren de pH balans in het lichaam, en dit kan een verzwakt immuunsysteem tot gevolg hebben. Maar dat is niet het enige schadelijke effect van fosforzuur. Deze stof onttrekt namelijk ook calcium aan het lichaam, waardoor je risico loopt op een calciumtekort en de kans op zwakke botten, haren en nagels als gevolg van botontkalking (osteoporose) toeneemt (Wyshak & Frisch, 1994; Ogur et al., 2007). Bovendien tast fosforzuur het tandglazuur aan zodat je er het risico op tandbederf sterk mee vergroot. Het fosforzuur in cola is zo agressief dat het overigens uitstekend dienst kan doen als wc-reiniger en zeer geschikt is voor het wassen van ramen en het verwijderen van vlekken en roest.
 • In cola en cola light zitten nog 2 hele schadelijke stoffen die tot botontkalking en kanker kunnen leiden. Meer daarover kun je lezen in het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing), dit is een samenvatting.

Het is wel duidelijk dat de belangrijkste ingrediënten een enorme belasting zijn voor je lichaam. De schadelijke stoffen in cola beschadigen je tandglazuur

bederven, maken je buik dik en vergiftigen je organen. Als je dorst hebt doe je jouw lichaam dus alles behalve een plezier met een glaasje cola!

Is ‘light’ cola en cola op basis van stevia wel verantwoord?

Suikervrije cola wordt gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn geen suikers, maar toch word je er dik van omdat je met deze zoetstoffen je lichaam ‘fopt’. Door de zoete smaak gaat het lichaam namelijk insuline produceren, welke in de bloedbaan op zoek gaat naar suikers die het niet kan vinden. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel, en het gevolg daarvan is dat je enorme trek in zoet krijgt en gaat eten. Stevia is een natuurlijke zoetstof die dit effect niet heeft, maar feit blijft dat cola met stevia nog steeds fosforzuur, cafeïne en karamelkleurstof bevat, en wat de schadelijke effecten voor de gezondheid daarvan zijn heb je in de vorige paragraaf al kunnen lezen.

Wat zijn de gezondste alternatieven voor cola en cola light?

Ondanks dat je misschien eigenlijk helemaal niet zonder je dagelijkse glaasje(s) cola of cola light kan is het beter om cola geheel uit je leven te verbannen. Cola en cola light hebben geen enkele voedingswaarde en belasten het lichaam alleen maar: je wordt er dik van, je verhoogt je risico op diabetes type 2, je verlaagt er je weerstand mee, je tanden en kiezen bederven ervan en het tast je botten, haren en nagels aan. Gelukkig zijn er een heleboel gezonde en lekkere alternatieven, zodat je niet ‘op een houtje hoeft te bijten’ als je besluit met cola drinken te stoppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Groene smoothies: deze worden gemaakt van verse groenten, fruit en superfoods. Het voordeel van groene smoothies is dat ze boordevol goede voedingsstoffen zitten en een lekker verzadigd gevoel geven. Met de ingrediënten in groene smoothies kun je eindeloos variëren, dus groene smoothies gaan nooit vervelen!
 • Kokoswater: dit natuurlijke drankje wordt gemaakt van puur kokossap uit verse groene biologische kokosnoten. Het sap is het gefilterd met behulp van een gepatenteerd filterproces zodat een optimale voedingswaarde gewaarborgd is. Kokoswater is rijk aan vitamine C en calcium en is ideaal voor of na het sporten omdat het helpt de vochtbalans te herstellen.
 • In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) staan nog meer tips, dit is een samenvatting.

Cola, dat ooit als ‘gezondheidsdrankje’ op de markt kwam blijkt zoals je hebt kunnen lezen niets te doen voor je gezondheid. Integendeel, het is zeer schadelijk en een zware belasting voor je lichaam. Het is daarom aan te raden om cola voortaan  zoveel mogelijk te vermijden en in plaats daarvoor te kiezen voor drankjes die je lichaam voeden, reinigen en ondersteunen.

Dit is een samenvatting van het artikel “Cola: een onschuldig drankje of een gevaarlijk gif?” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je kunt lezen waarom cola zo schadelijk is voor ons lichaam, waarom ‘light’ cola of cola op basis van stevia geen goed alternatief is en welke dranken je het beste kunt drinken in plaats van cola.

Share:

24 comments

 1. Jesse,

  Wat een goed artikel!
  Niet alleen onderbouw je wat ongezond is aan Cola (Light) maar dat je er alternatieven voor aanreikt zet je op het pad van verandering.
  Ik ben benieuwd of mijn kinderen het kokoswater gaan waarderen maar ik ga de uitdaging aan!

  Suzanne

 2. Duidelijk! Blij dat we hier al een tijdje niet meer standaard cola in huis hebben 😀 zelf drink ik eigenlijk alleen water en thee, en dat bevalt prima!

 3. Opgepast met kokosmelk, daar verhoogt je cholestorol van en thee belemmert de opname van ijzer uit je voeding (infusies of kruidenthee is wel ok)

 4. Volgens mij is het zo dat elke frisdrank met citroenzuur muntjes kan schoonspoelen, en is dat dus niet specifiek voor Cola het geval. Overigens: onze maaginhoud bevat een véél agressiever zuur: zoutzuur. Daartegen valt cola geheel weg. Hoe ernstig is dan de waarschuwing voor het zuur in Cola te nemen?

 5. Thuis heb ik sowieso geen frisdranken, genoeg andere dingen binnen handbereik, is alleen lastig als je in het uitgaansleven terecht komt, cafe, restaurant etc. geen kokoswater en groene smoothie beschikbaar helaas. Dus blijft alleen water over, wordt ik ook niet echt vrolijk van.

 6. Natuurlijk is Cola niet gezond, maar zoals vaak gaat men totaal voorbij aan het feit dat bijvoorbeeld fosforzuur alleen in zeer hoge dosis slecht is voor het lichaam, en ook gewoon aanwezig is in vrijwel alle groente en fruit. Een enkel glaasje cola kan geen enkel kwaad doen. Maak je maar drukker om alcohol gebruik, roken, en verslaving aan energie dranken. Daar ga je aan kapot.

 7. Ik vind de cola wel erg lekker! En ik moet wel mijn complimenten geven aan degene die dit heeft geschreven! Prachtig werk! Verder vind ik mezelf wel stoer dat ik cola durf te drinken want kokoswater is veel lekkerder! Dat ga ik ook lekker drinken. Ik houd van jullie! doei doei!

 8. Het is trouwens ik hou van jullie! ik was een beetje emotioneel!

 9. Wallaaahhh!!! Dit is een fucking vet artikel JWZ Ik ga jullie land veroveren met kokoswater WALLAH

 10. wat een slecht ongenuanceerd artikel zoals wel vaker op jouw site. Aspartaam zorgt niet voor kanker, is namelijk getest in doseringen 100x zo hoog als een dosering die wordt gezien als een een hoge voor mensen (12blikjes cola light per dag). Het is fysiek onmogelijk om dik te worden van iets waar geen calorieën in zit. Het “fopt” je lichaam niet, je lichaam reageert op daadwerkelijke voedingsstoffen en niet op smaak. Wat ik mis is een beetje redelijkheid in je artikelen, zoals: af en toe cola (light) drinken kan helemaal geen kwaad ipv mensen bang maken met ongenuanceerde uitspraken en selectief uitgekozen onderzoeken. Je voegt niet echt iets positiefs toe in het voedsel/gezondheidsdebat.

 11. Ik drink graag af en toe een glaasje cola, maar verdraag geen cafeine en geen chemische zoetstoffen zoals aspartaam. Door beide krijg ik hyperventilatie.
  Stevia verdraag ik wel. Echter: cola met stevia en zonder cafeine is nergens te koop. Alle cafeinevrije cola’s zijn met chemische zoetstoffen.
  Wie weet hoe dit komt?

 12. @W Geen naam, lid van de Aspartaam lobby?

  Stevia lijkt veiliger maar de rest is chemische rommel, soms bedacht als insecticide (sucralose) en sowieso ongezond! Inmiddels is aangetoond dat dieetdrankjes er voor zorgen dat mensen dikker worden en eerder doodgaan. De nieuwe variant op aspartaan heet neotaam en wordt in India in veevoer verwerkt om het vee vet te mesten. Gewoon suiker eten met mate is de les die we kunnen leren uit al het onderzoek van de afgelopen jaren en aspartaam is crimineel en ACE-K is niet veel beter…

 13. Jemig wat een verrassing: op een gezondheidssite staat te lezen dat cola slecht is! En dat kokoswater en groene smoothies de enige alternatieven zijn, dat wist ik helemaal niet.

  Maar nu ik weet dat kokoswater wordt gemaakt van puur kokossap , ga ik het toch maar eens proberen. Ik dacht altijd dat het gemaakt werd van kokosbrood, met water en aspartaam! Of overleden bier met een eetlepeltje kaneel… Nu snap ik ook waarom het goedkoopste kokoswater wat ik zo snel kan vinden slechts 3,50 euro per liter is. Dat is een koopje!

  Ik moet toegeven dat “Het sap is het gefilterd met behulp van een gepatenteerd filterproces zodat een optimale voedingswaarde gewaarborgd is” écht een waanzinnig goed geschreven zin is!
  .
  .
  .
  die helemaal NIETS betekent.

  Sorry. Maar dit is echt een heel gebrekkig en slecht stuk, met armtierige- en uit zijn voegen getrokken onderbouwingen en bewijzen.

  Iets beter je research doen in plaats van klakkeloos van andere gezondheidssites je waarheden kiezen.

 14. koekoekoekoekkoekoek

 15. sorry was mijn broertje of zusje

 16. Als ik misselijk ben, dan helpt een glas cola light heel goed! Dat is een van de weinig keren dat ik het drink. Ik denk dat bij alles geldt: met mate!
  Laat je niet bang maken, zoals met alles worden ook deze tips van cocoswater etc wel weer achterhaalt. What else is new? En inderdaad, het geldt ook voor alcohol: met mate lekker en kan geen kwaad, hele volkstammen groeien ermee op.

 17. Wat mag je tegenwoordig nog wel cola is slecht dit is slecht en dat, straks mag je ook niet meer slapen want dat is slecht mag je dan alleen maar van die vieze biologische dranken het nieuwste onderzoek is dat je ook niet meer mag mag poepen en plassen is ook slecht wat mag je nog wel ?????? oh en wippen is ook slecht ja mensen.

 18. Afvallen is in principe niet zo moeilijk, ik als ervaringsdeskundige kan het weten.
  Ik ben namelijk van 120 kg naar 92 kg gegaan binnen een jaar.
  De kunst is namelijk dat je afvallen leuk moet maken en dat doe je met een simpel hulpmiddel. “een schrift” Dus niks geen diëten, niks niet als een gek sporten gewoon lekker eten wat je voorheen ook deed en je nergens wat van af trekken.
  In die schrift ga je nu bijhouden wat je allemaal opeet op een dag en in de schrift ga je ook bijhouden welke bewegingen je hebt gedaan op een dag.
  Nu zijn er websites waar je precies kunt vinden hoeveel calorie welk product bevat
  En er zijn ook websites hoeveel calorie je verbrand met welke soort beweging.
  Schrijf dit allemaal op in je schrift en trek dan de overgebleven calorieën af van de toegestane 2500 calorieën dat een man gemiddeld verbruikt. ( om het exact te weten kun je dat laten uitrekenen door je lengte en gewicht in te vullen. )

  Als snel zul je merken dat er een competitie gaande is met je zelf en dat is wat afvallen leuk met met behulp van een schrift. Je laat dat ene koekje staan want dat is al gauw 100 calorieën , je gaat naar het zwembad om baantjes te trekken want dat scheelt weer 800 calorie. En elke keer tracht je het totaal naar beneden te drukken tot je uiteindelijk minder dan de 2500 calorieën tot je neemt.
  En dan gaat het afvallen snel.

 19. drink al een tijdje zelfgemaakte water kefir ,heerlijk drankje ,bijna gratis en goed voor vele dingen je kan de smaak ook nog aanpassen
  mvr gr ger

 20. suck ma dick and put your balls out for banutu

 21. hallo,
  wij wilde graag de volledige versie van “Cola: een onschuldig drankje of een gevaarlijk gif?” lezen, maar de link doet het niet. Zou u een ander linkje kunnen sturen of ons vertellen hoe we wel de volledige versie kunnen lezen?

  Alvast super bedankt!

 22. kokoswater is zeer slecht !!!
  Ik ben 45 leef altijd gezond en dronk regelmatig kokoswater helaas kreeg ik pas problemen en moest naar het ziekenhuis.
  Na onderzoek bleek dat ik aderverkalking had en er moesten 2 stands gezet worden.

  Toen hoorde ik van de cardioloog dat Kokos de grote bosdoener is!
  Deze zit ook in poeder koffie melk..
  Ik gebruik nu nooit meer iets van kokos!

 23. Allemachtig, wat een slecht geschreven artikel en wat een hersenloze reacties.

 24. Klopt het dat aspartaam best schadelijk kan zijn, alleen in de hoeveelheden waarin wij het consumeren het waarloosbaar is?

Geef een reactie