Controleer deze 27 symptomen van Vermoeidheid (nummer 6 en 7 zijn belangrijkst)

Regelmatig terugkerende of chronische vermoeidheid ontstaat vaak na lange periodes van stress, als je voor alles en iedereen klaar hebt gestaan behalve voor jezelf en merkt dat je lange tijd geen verbinding meer met je lichaam en jezelf hebt gevoeld. Heb jij lang onder heftige (werk- / emotionele) druk gestaan en ben je nu vaak moe? Dan kan het heel goed zijn dat je bijnierproblemen hebt. En daar gaat deze blog over.

In dit artikel:

Waar komen vermoeidheidsklachten vandaan?

vermoeidheidVermoeidheidsklachten kunnen verschillende redenen hebben, maar problemen met de bijnieren zijn vaak een belangrijke oorzaak. De bijnieren zijn kleine organen die als kapjes op de nieren liggen en bestaan uit twee gedeeltes: het bijniermerg en het bijnierschors. Het bijniermerg produceert twee hormonen die vrijkomen als je stress ervaart, te weten adrenaline en noradrenaline. Het bijnierschors produceert ook enkele hormonen, waaronder aldosteron, cortisol en enkele geslachtshormonen, zoals testosteron en oestrogeen.

De bijnieren maken dus een aantal belangrijke hormonen aan die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor onze energieproductie, de regulering van vetopslag en vetverbranding, de water-zoutbalans, het waak-slaapritme, onze bloeddruk, de stofwisseling, de hartslag, de leverfunctie, het immuunsysteem, onze bloedsuikerspiegel en hoe we omgaan met stress. Als we niet goed zorgen voor onze bijnieren kan dit dus leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van bijnierproblemen. Bij stress wordt het centrale zenuwstelsel geactiveerd en word je alerter en bewuster van je omgeving. De reactie op stressprikkels wordt beschouwd als een beschermingsmechanisme van het lichaam om met bedreigende situaties te kunnen omgaan en zorgt ervoor dat je in staat bent om te vechten of te vluchten. Als je last hebt van stress gebeurt er van alles in het lichaam; voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, je krijgt minder zuurstof in je bloed en je bloedtoevoer en stofwisseling wordt vertraagd. Daarnaast gaan je cholesterol- en triglyceridegehalte omhoog, raakt je darmflora uit balans en kan je last krijgen van brandend maagzuur. De belangrijkste reactie van je lichaam is echter dat je cortisol- en adrenalinewaarden stijgen, want deze twee hormonen hebben een sterke wisselwerking op elkaar als je lichaam reageert op stress.

Je zou nu kunnen denken dat aanmaak van cortisol in het lichaam ongezond is, maar het tegendeel is waar. De productie van cortisol is een gezonde reactie bij stress-situaties, bijvoorbeeld als je opeens moet afremmen in het verkeer of als je een examen aflegt, want het maakt je alerter en zorgt ervoor dat je jezelf beter kunt concentreren. Daarnaast heeft cortisol nog een paar andere belangrijke functies voor een gezond lichaam: het zorgt ervoor dat je ‘s ochtends fris wakker wordt (daarom is je cortisolgehalte ‘s ochtends van nature altijd het hoogst), en werkt als een ontstekingsremmer als je een verwonding hebt omdat het de aanmaak van stoffen in het lichaam afremt die ontstekingen bevorderen. Cortisol hebben we dus nodig, maar als je doorlopend onder druk staat en naast je schoenen loopt of de situatie emotioneel niet meer de baas bent (bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of het overlijden van een geliefde, relatieproblemen, een nieuwe of veeleisende baan, werkloosheid of financiële zorgen) en je lichaam continu teveel cortisol aanmaakt kun je last krijgen van allerlei gezondheidsklachten. Denk daarbij aan gewichtstoename (Björntorp, 2000[1]), een versnelde veroudering en een verhoogd risico op ernstige ziekten als kanker, aderverkalking, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en staar (o.a. Reuter el al., 2010[2]). Ook leidt een langdurig te hoge cortisolaanmaak tot bijnieruitputting, wat vaak de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid is bij stress (Wilson, 2001[3]).

Bijnieruitputting vindt niet plotseling plaats maar doorloopt een aantal stadia:

  • Gezonde bijnieren: ‘s ochtends hoge cortisolproductie (voor energie om wakker te worden), ‘s avonds lage cortisolproductie (zodat je moe wordt en makkelijk in slaap valt)
  • Bijnier vermoeidheid: ‘s ochtends lage cortisolproductie (door bijniervermoeidheid is er ‘s ochtends geen cortisolproductie meer en word je moe wakker), ‘s avonds hoge cortisolproductie (bijnieren komen vertraagt op gang waardoor je ‘s avonds klaarwakker bent en dus niet goed in slaap valt)
  • Bijnier uitputting: ‘s ochtends en ‘s avonds lage cortisolproductie (bijnieren produceren weinig tot geen cortisol meer waardoor je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds vermoeid bent)

Hoe kan je bijnier vermoeidheid herkennen?

Bijnier vermoeidheid is te herkennen aan de volgende 27 symptomen:

  1. Vermoeidheid, futloosheid
  2. Humeurigheid
  3. Angsten
  4. Snel gestresst (van situaties die je normaal gesproken zou negeren)
  5. Besluitloosheid
  6. ‘s Ochtends moe wakker worden
  7. ‘s Avonds niet in slaap kunnen komen
  8. Haaruitval en/of droog haar
  9. Angsten
  10. Depressie
  11. Meer last van PMS
  12. Verzwakt immuunsysteem
  13. Concentratieproblemen
  14. Pijnlijke gewrichten en spieren
  15. Droge ogen
  16. Verminderd libido
  17. Spierzwakte
  18. Rugpijn
  19. Verhoogde bloedsuikerspiegel
  20. Huidproblemen (huiduitslag, acne)
  21. Gewichtstoename
  22. Trek in suikers en zout
  23. Duizeligheid
  24. Hoofdpijn of migraine
  25. Spijsverteringsproblemen
  26. Stemmingswisselingen
  27. Prikkelbaarheid

Mensen die last hebben van bijnieruitputting hebben de neiging om veel te veel te eten om op die manier dalende energieniveaus te compenseren. Zij hebben vaak enorme trek in calorierijke bewerkte voedingsmiddelen omdat die snel energie geven. Helaas wordt deze snelle ‘energieboost’ vrijwel direct gevolgd door een nog grotere energiedip (Marensky, 2013[4]). Ernstige bijnieruitputting kan zelfs de dood tot gevolg hebben, het is dus belangrijk om deze aandoening vroegtijdig te onderkennen (Bornstein, 2009[5]).

Wat kan je er aan doen?

Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van bijniervermoeidheid, dan is het raadzaam om in ieder geval wat aanpassingen in je leefstijl en voedingspatroon te maken, zoals:

  • Bij voorkeur helemaal geen koffie en theïne houdende thee drinken, of anders maximaal 1-2 kopjes vóór 15u nemen.
  • Geen energiedrankjes nemen
  • Geen alcohol drinken
  • Geen cacaoproducten eten, zoals chocolade
  • Zo min mogelijk voeding met suikers en snelle koolhydraten eten
  • Niet ‘s avonds sporten
  • Gebruik van de telefoon/tablet/computer ‘s avonds vermijden

De belangrijkste reden voor bovenstaande adviezen is dat ze een stimulerend effect hebben waardoor ze je slaap-waakritme kunnen verstoren.

Gelukkig geeft de natuur ook een oplossing bij bijnier vermoeidheid, want er zijn diverse voedingsstoffen die ondersteunend zijn voor de bijnieren, zoals vitamine C en vitamine B2, B5 en B6. Daarnaast geeft de natuur ons 6 kruiden die herstellend zijn voor de bijnieren. Ik heb deze kruiden al jarenlang aan mijn cliënten geadviseerd, met een succesvol resultaat. De 6 kruiden die vermoeide bijnieren herstellen zijn:

  1. Ashwaganda: dit kruid wordt ook vaak Indiase ginseng, winterkers of Withania Somnifera genoemd. Alhoewel ashwaganda voornamelijk in Noord-Amerika en Afrika groeit staat het vooral bekend vanwege het gebruik door de Ayurvedische geneeswijzen. Ashwaganda is mogelijk effectief bij de behandeling van chronische stress op het zenuwstelsel en kan helpen angsten en depressie te verminderen (Jain et al., 2001[6]). Daarnaast helpt het bij angsten, slapeloosheid en depressies (Verma et al., 2011[7]).
  2. Rhodiola rosae: Dit meerjarig kruid uit de Crassulaceae familie gedijt goed in rotsachtige gebieden met een berg- of poolklimaat. Al sinds het begin van de Tibetaanse civilisatie is Rhodiola rosae erg geliefd onder de Tibetaanse bevolking omdat men meent dat het levenskracht geeft. Rhodiola rosae is zeer rijk aan antioxidanten en wordt door natuurgeneeskundigen vaak aanbevolen bij burn-out, stress, herstel na ziekte, geestelijke vermoeidheid, slaapstoornissen en examenkoorts (Kelly, 2001[8]).
  3. Siberische ginseng: Dit type ginseng, dat ook wel Eleuthero wordt genoemd, groeit van nature in noordoost-Azië en wordt veel voorgeschreven door traditionele Chinese geneesheren als middel om energie te geven, het libido te verhogen en diabetes type 2 te bestrijden (Hartz et al., 2004[9]; Abascal et al., 2003[10]).
  4. Zoethoutwortel: Dit type wortel, dat van oorsprong voorkomt in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, bevat de stof glycyrrhiza, dat een lichte glucocorticoïde-achtige werking heeft en mogelijk synergistisch werkt met cortisol. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt zoethoutwortel meestal voorgeschreven aan mensen met een te laag cortisolgehalte, wat bijvoorbeeld het geval is bij bijnieruitputting (Fiore et al., 2005[11]).
  5. Cordyceps: Dit is een medicinale paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Oosterse geneeswijzen, onder meer ter verhoging van het libido, ter behandeling van luchtwegaandoeningen en ter verbetering van het uithoudingsvermogen en de (sport)prestaties. Daarnaast bevordert cordyceps een gezonde spijsvertering, stofwisseling en leverfunctie (o.a. Shashidhar et al, 2013[12]).
  6. Mucuna pruriens: Dit kruid staat in Nederland beter bekend als de ‘fluweelboom’ en is een snel groeiende peulvruchtdragende tropische klimplant die met name in het Caribische gebied, Afrika en India groeit, waar het door de inheemse bevolking vooral gegeten wordt vanwege de vermeende geneeskrachtige eigenschappen. Ook de Ayurvedische geneeskunst uit India gebruikt mucuna pruriens al eeuwenlang voor de behandeling van diverse klachten, waaronder tremor (veroorzaakt door de Ziekte van Parkinson) en stress (o.a. Shukla et al., 2010[13]).

 

Maar hoe doe je dit praktisch? Je hebt namelijk te maken met 2 problemen:

  1. Het is een dure aangelegenheid om al die 6 kruiden aan te schaffen en te nemen
  2. Het is praktisch niet zo gemakkelijk om 2 keer per dag 6 verschillende producten te slikken

adrenal recoveryWe hebben dit opgelost door alles wat bekend is voor herstel van de bijnieren in 1 product onder te brengen. En dat is Superfoodies Adrenal Recovery geworden. Adrenal Recovery capsules van Superfoodies bevatten niet alleen de 6 verschillende kruiden die ik hierboven genoemd heb, ze bevatten tevens vitamine C, B2, B5 en B6, allemaal vitamines die de bijnieren ondersteunen. Adrenal Recovery van Superfoodies kan ook door vegetariërs, veganisten en rawfood enthousiasten gebruikt worden.

Referenties

[1] Björntorp, Per, and Roland Rosmond. “Obesity and cortisol.” Nutrition 16.10 (2000): 924-936.
[2] Reuter, Simone, et al. “Oxidative stress, inflammation, and cancer: how are they linked?.” Free Radical Biology and Medicine 49.11 (2010): 1603-1616.
[3] Wilson, James L. Adrenal fatigue: The 21st century stress syndrome. Petaluma: Smart Publications, 2001.
[4] Marensky, Joy. Restoring the Balance of Hormones: How to Fix Adrenal Fatigue: Natural Ways to Control the Syndrome. Speedy Publishing LLC, 2013.
[5] Bornstein, Stefan R. “Predisposing factors for adrenal insufficiency.” New England Journal of Medicine 360.22 (2009): 2328-2339.
[6] Jain, Sushma, et al. “Neuroprotective Effects of Withania somnifera Dunn. in Hippocampal Sub‐regions of Female Albino Rat.” Phytotherapy research 15.6 (2001): 544-548.
[7] Verma, Sitansu Kumar, and Ajay Kumar. “Therapeutic uses of Withania somnifera (Ashwagandha) with a note on withanolides and its pharmacological actions.” Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 4.1 (2011): 1-4.
[8] Kelly, A. “Rhodiola rosea: a possible plant adaptogen.” Altern Med Rev 6.3 (2001): 293-302.
[9] Hartz, A. J., et al. “Randomized controlled trial of Siberian ginseng for chronic fatigue.” Psychological medicine 34.01 (2004): 51-61.
[10] Abascal, Kathy, and Eric Yarnell. “Increasing vitality with adaptogens: multifaceted herbs for treating physical and mental stress.” Alternative & Complementary Therapies 9.2 (2003): 54-60.
[11] Fiore, Cristina, et al. “A history of the therapeutic use of liquorice in Europe.” Journal of ethnopharmacology 99.3 (2005): 317-324.
[12] Shashidhar, M. G., et al. “Bioactive principles from Cordyceps sinensis: A potent food supplement–A review.” Journal of Functional Foods 5.3 (2013): 1013-1030.
[13] Shukla, Kamla Kant, et al. “Mucuna pruriens reduces stress and improves the quality of semen in infertile men.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 7.1 (2010): 137-144.

Share:

5 comments

  1. Bij de symptomen heb ik nogal wat punten die ik herken zoals 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,13,14,15,17,18,20,21 geen gewichtstoename maar afname geen eetlust en behoefte aan drinken dit pas avonds laat na een uur of tien krijg ik honger maar ja dan heb ik geen zin meer om te koken en ben er ook te moe voor,22,23,24,25,26,27

  2. Kun je dit Adrenal Recovery wel slikken in combinatie met antidepressiva?

  3. Kun je dit wel slikken in combinatie met antidepressiva?

  4. Ik heb ook bijnieruitputting. Je mag geen aswaghanda gebruiken in combinatie met anti depressies. Dat is bekend. Mijn homeopaat heeft me getest voor Magnesium Taurinaat waar ook taurine en seleen in zit. Ik hoop dat het aanslaat.

Geef een reactie