Vermoeidheidsklachten? Test voedselintoleranties eerst

Ben je vermoeid? Weinig energie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat ons lichaam de energie nodig heeft, bijvoorbeeld bij voedselintoleranties. Je kunt hier last van hebben zonder je dit bewust te zijn. Wanneer je last hebt van vermoeidheidsklachten zorg er dan voor dat je eerst zeker weet dat je geen last hebt van voedselintoleranties, anders blijf je dweilen met de kraan open. In dit artikel lees je wat de relatie is tussen voedingsintoleranties en vermoeidheid, en hoe je kunt uitvinden of jij intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen.
vermoeidheidsklachten?

In dit artikel:

Wanneer je last hebt van vermoeidheidsklachten is de eerste stap om te kijken of je misschien last hebt van voedselintoleranties. Ons lichaam kan in theorie sensitief zijn voor elk voedingsmiddel, zonder dat we dat bewust weten. In de praktijk komt het bij bepaalde voedingsmiddelen wel vaker voor. Als we die voedingsmiddelen vervolgens eten wordt ons immuunsysteem actief voor deze voeding en dat kost veel energie. Dat kan een grote oorzaak zijn voor vermoeidheidsklachten.

Intolerantie of allergie

Er is sprake van voedselintolerantie of sensitiviteit wanneer het lichaam niet goed reageert op een bepaalde stof, het kan het bijvoorbeeld niet goed verteren waardoor er stofwisselingsproblemen of andere klachten ontstaan. Het verschil met een allergie is dat hierbij het hele immuunsysteem op tilt slaat, het lichaam maakt antistoffen aan die in de bloedbaan komen om de indringer te vernietigen. Zo’n allergische reactie kan heel heftig zijn en je kunt je hiervoor laten testen bij een huisarts of kliniek. Allergieën komen veel minder vaak voor dan intoleranties of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Aan de andere kant komen intoleranties veel vaker voor dan we ons bewust zijn. Veel vage klachten, waaronder vermoeidheid, zijn te herleiden tot intoleranties voor voedingsmiddelen die we misschien wel dagelijks eten. Die intoleranties hebben zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld (deels) door een disbalans in de darmflora.

Vermoeidheidsklachten door voeding volgens onderzoekers

In Oslo (2012) is onderzoek gedaan naar patiënten met verschillende klachten zoals darmklachten, chronische vermoeidheid en fibromyalgie en de link met sensitiviteit voor voedingsmiddelen. De onderzoekers leggen een link tussen deze klachten en voedselintoleranties. Ze stellen dat de kans groot is dat bij deze patiënten voedingsintolerantie een onderliggende oorzaak is.

Arts (director of the Foundation for Integrated Medicine in New York) en auteur van het boek ‘Power Healing’ Leo Galland stelt dat als je al zes maanden of langer erg vermoeid bent, en je arts de oorzaak niet kan achterhalen, je wellicht last hebt van chronische vermoeidheid. En wanneer je daar last van hebt kan voedselintolerantie daar een belangrijke oorzaak van zijn, aldus Galland. Hij legt in zijn boek uit dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben vastgesteld dat meer dan de helft van de mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom ook last heeft van voedselintoleranties. Bij driekwart van de patiënten van Galland verbeterden of verdwenen de klachten wanneer de intoleranties werden aangepakt (bijvoorbeeld door de voedingsstoffen te vermijden waar het lichaam gevoelig voor was).

Bij een wetenschappelijk onderzoek in 2009 onder 1049 mensen met allerlei klachten, van voedselintolerantie test ImuPro, bleek een groot deel van de klachten als chronische vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, eczeem, diarree of spijsverteringsklachten te zijn verdwenen of grotendeels verminderd na aanpassing van het voedingspatroon en het weglaten van voedingsmiddelen en voedingsstoffen waar het lichaam gevoelig voor bleek. Bij het andere kleinere deel van de mensen was er geen verbetering gemeten.

Hoe kan het dat ik energie verlies?

De bacteriebalans in de darmen heeft invloed op het functioneren van het immuunsysteem. ‘Goede’ bacteriën hechten zich aan de slijmlaag in de darmen en aan de darmvlokken. Hier wordt ook de immuunrespons beheerd. Als deze slijmlaag uitgeput raakt door een reactie op een binnenkomende stof, dan heeft dat een verslechtering van het milieu waarin de goede darmflorabacteriën hun werk doen tot gevolg. Dat geeft ‘slechte’ bacteriën de kans om te groeien. Ook het immuunsysteem kan chronisch reactief worden en een ontsteking ontwikkelen. Hierdoor komen er cytokines vrij, moleculen waardoor we een suf gevoel krijgen, pijn en vermoeidheid ervaren. De voedseltolerantie uit zich door een reactie van immuunsysteem en het vrijkomen van cytokines. En veel mensen realiseren zich niet dat het voeding is waardoor ze zich niet fit en lekker voelen. Intoleranties zijn, net als een lekkende darm, een reactie van het immuunsysteem op jarenlang eten wat eigenlijk niet goed voor je is. Ook chronische stress kan bijdragen aan het verminderen van een gezonde immuunrespons in de darmen (en de kwaliteit van de enzymen die het voedsel helpen verteren), zo blijkt ook uit onderzoek in 2001. Veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen voeden de ‘slechte’ bacteriën in de darmen wat ook weer kan leiden tot verstoren van het immuunsysteem. Ook het gebruik van antibiotica vermindert de ‘goede’ darmbacteriën. Daarnaast vermoeden onderzoekers (2010) dat een oorzaak van de toename aan voedselintoleranties ook de moderne hygiëne is. Dit en het gebruik van allerlei antibacteriële producten zou ertoe leiden dat we veel te weinig worden blootgesteld aan de goede bacteriën die ons beschermen tegen allergieën en overgevoeligheidsreacties omdat die ook door die antibacteriële producten worden gedood.

Intoleranties komen vaker voor bij deze voedingsmiddelen

Zoals gezegd zijn veel mensen gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen en hebben last van een voedselintolerantie of gevoeligheid zonder het zich bewust te zijn. Vermoeidheidsklachten kunnen daar heel goed een gevolg van zijn. Je merkt misschien niet meer dat je lichaam eigenlijk bepaalde voedingsmiddelen of stoffen niet goed verdraagt. De mate hiervan verschilt ook per persoon, afhankelijk van je genetische materiaal. Kinderen zijn vaker gevoelig voor pinda’s, noten, melk, vis of eieren. Volwassen zijn vaker gevoelig voor tarwe en gluten (vooral de gliadine), vis, schaal- en schelpdieren, soja, melkproducten en noten. Veel mensen reageren van nature dus niet heel goed op gluten, een eiwit in tarwe (en dus in brood, pasta, deegwaren en ook gebruikt als een bindmiddel in de voedingsindustrie waardoor het in veel producten te vinden is). Hier gaat het vaak vooral om de gliadines: gluten bestaan uit verschillende eiwitcomponenten waaronder gliadines. Bij een intolerantie ontketenen deze gliadines een auto-immuunreactie in het spijsverteringskanaal en zo kunnen ze de darmvlokken in de dunnen darm beschadigen. Wetenschapper Kenneth Fine heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar het effect van gluten. Hij stelt dat 81% van de bevolking in meer of mindere mate aanleg heeft voor een gevoeligheid of intolerantie voor gluten omdat ze een permanente lichte belasting vormen voor je spijsverteringssysteem. Daar merken de meeste mensen niets of nauwelijks iets van, tot ze anders gaan eten. Meerdere keren per dag en jarenlang de voedingsmiddelen eten waar je lichaam eigenlijk niet optimaal op reageert, kan uiteindelijk zorgen voor schade. Dr. Nicholas Perricone is een Amerikaanse dermatoloog en auteur van het boek Forever Young. Hij zag jarenlang dat veel van zijn patiënten die last van vermoeidheid en/of lichte chronische ontstekingen, deze klachten niet meer hadden nadat zij bepaalde voedingsmiddelen lieten staan waaronder voedingsmiddelen met gluten. Hij stelt dat deze voeding ontstekingsbevorderend kan werken.

Ook reageren veel mensen van nature niet heel goed op zuivelproducten en lactose, maar in de loop van de evolutie is melk van andere zoogdieren een belangrijk voedingsmiddel voor mensen geworden. Melk is van nature bestemd voor jonge zoogdieren: ze groeien er snel en gezond door en ze krijgen weerstand mee van hun moeder. Jonge zoogdieren, en ook kinderen, maken het enzym lactase aan. Dit enzym helpt om de lactose (melksuikers) om te zetten zodat het goed in het bloed kan worden opgenomen. Volwassenen kunnen steeds minder goed lactase aanmaken, en ontwikkelen zo eerder een intolerantie voor lactose. Door lactose wordt in de dunne darm extra vocht aangetrokken, waardoor de darm voller wordt en de substantie meer vloeibaar. Dit kan krampen en misselijkheid veroorzaken. In kleine hoeveelheden heeft lactose bij volwassenen die intolerant zijn nauwelijks negatieve effecten. Wanneer je een halve liter zuivel (melk, yoghurt, ijs, kaas) per dag binnenkrijgt kun je zeker wel negatieve effecten ervaren. Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat melk helemaal niet zo gezond is. Dr. Frank Oski is hoofd kindergeneeskunde aan de John Hopkins School of Medicine en stelt in zijn boek dat de helft van de Amerikaanse schoolkinderen een intolerantie of allergie ontwikkelt voor de eiwitten in koemelk. Deze allergische reacties uiten zich bijvoorbeeld als huidproblemen (acne, eczeem) of luchtwegklachten (astma), aldus Oski. De Amerikaanse Dr. Campbell bracht vele wetenschappelijke onderzoeken over de effecten van voeding op onze gezondheid bij elkaar en schreef er een boek over. Hij stelt naar aanleiding van deze onderzoeken dat melk niet gezond is en dat de consumptie van melk(producten) de kans op verschillende ziektes vergroot.

Hoe weet ik of voedselintoleranties de oorzaak zijn van mijn vermoeidheidsklachten?

De meest effectieve manier om te weten of voedselintoleranties de oorzaak zijn van vermoeidheidsklachten is dit te laten testen. Via de (huis)arts kun je je laten testen op ‘traditionele’ voedselallergie, ook wel voedselallergie type I genoemd. De ImuPro voedselintolerantie test die wij aanbieden geeft aan of het lichaam sensitief of intolerant is (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen en of voeding de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten die je hebt (zoals vermoeidheid, maar ook diarree, winderigheid, duizeligheid, spijsverteringsklachten, hoofdpijn of huidklachten). Dit wordt ook wel voedselallergie type III genoemd of ook wel voedselintolerantie (en dus niet te verwarren met een allergie type I). Via een vingerprikje wordt het bloed geanalyseerd (via de nieuwste diagnostische technologieën en de ELISA methode, Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) en worden specifieke IgG antilichamen gemeten tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen, en dus de aanwezigheid van een immunologische reactie. Hoe werkt het concreet? Je krijgt een kit thuisgestuurd en via een klein vingerprikje stuur je wat bloed naar het laboratorium. Het bloed wordt uitgebreid getest op vele verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen. De resultaten worden geëvalueerd en je krijgt via ons een uitgebreid rapport ‘op maat’. Hierin wordt een ‘klasse’ aangegeven (klasse 0: geen overgevoeligheid tot klasse 3-4: zeer sterke reactie tegen de betreffende voedingsmiddelen). Ook wordt specifiek aangegeven welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke voedingsmiddelen je beter met mate kunt eten. Ook krijg je tips en (voedings)advies op maat. Als je gaat eten via dit advies krijgt je darmslijmvlies gelegenheid om zich te herstellen, klachten zullen afnemen en je krijgt veel meer energie.

Wil je een voedselintolerantie test laten uitvoeren?
Klik hier voor meer informatie over de voedselintolerantie test.

Laat een reactie achter en WIN!
Ben je vaak moe? Of welke andere klachten heb je? Wat zou je graag willen, of willen bereiken? Laat je reactie onder deze blog achter. Onder alle reactie verloten we eenmalig een Voedselintolerantie test (ImuPro 100) t.w.v. €229,95.

Referenties
– 2010 University of Michigan School of Public Health, sph.umich.edu
– Dr. Nicholas Perricone, Forever Young, Atria Books 2011
– Kenneth Fine M.D., enterolab.com
– Dr. T. Campbell, China Study, The: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health. Ben Bella Books, 2006
– Frank A. Oski, Don’t Drink Your Milk! TEACH Services, Inc.; 3 edition, 2013
– Berstad A, Undseth R et al. Functional bowel symptoms, fibromyalgia and fatigue: A food-induced triad? Scand J Gastroenterol. Sep 2012; 47(8-9): 914–919.
– Dominus S. The Allergy Prison. New York Times. June 10, 2001.
– Soderholm JD, Perdue MH. Stress and the gastrointestinal tract II. Stress and intestinal barrier function. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2001;G7-G13.
– Weight Problems and Food Allergies Type III Application Study Imupro300, 2009 Evomed Medizin Serice GmbH
– Leo Galland, MD, Power Healing: Using the New Integrated Medicine to Cure Yourself. Random House USA Inc, 1998

Share:

116 comments

 1. Ik heb interesse in een test!

 2. Ik heb ook interesse in de test. Werkt de test ook voor (kleine) kinderen?

 3. Ik wil graag meer weten over deze test.

 4. Eenvoudige test ?

 5. Ik ben wel benieuwd naar de test en zou het graag willen uitproberen.

 6. Zo’n uitgebreide ImuPro test heb ik jaren geleden eens laten doen bij een lab in Weert,ProHealth. Uit de omschrijving lijkt het erop dat dit eenzelfde test is.
  Een prijzige aangelegenheid en persoonlijk heb ik een beetje een gemengd gevoel over dit soort testen.

 7. Ik heb al zeer geruime tijd vermoeidheidsklachten. Dacht dat het door mijn traagwerkende schildklier kwam. Vaak pijn in mijn been (linker), opgeblazen buik, aankomen, heel moe gevoel in mijn hoofd.
  Nu ben ik gestopt met gluten en ik voelde mij binnen 2 dagen heel helder in mijn hoofd. Meer energie in mijn hoofd.
  Ik ben zeer geinteresseerd in de test.
  Met vriendelijke groet,
  Yolanthe Janse

 8. ik wil graag ook op de hoogte worden gehouden van de test

 9. Ik heb interesse en wil graag weten wat de kostprijs is van de test! Dank u.

 10. interesse!

 11. gaarne meer info,geinteresseerd in de test

 12. Interesse!

 13. Interesse!

 14. Ik heb interesse in de test

 15. Ik heb ook interesse in de test.

 16. Graag meer informatie

 17. Ik heb interesse in deze test, heb al meer dan 20 jaar vermoeidheidsklachten. Ik werk met kinderen. Moeheid vooral in buik, benen en armen. Ik ben al moe bij het opstaan.

  Huidallergie , neem pijnen en gevoelens van anderen over, zie kleuren om mensen heen.

 18. thanks for info. Love to hear more information about the test.

 19. Zou graag meer info willen over de test.

 20. ik zou ook graag meer informatie willen ontvangen m.b.t. de test.
  Heb interesse !!

 21. ja, ook ik interesse zoals al uit mijn naam blijkt.
  Kom maar met meer info.
  is de test bij rp vitamino in zeeland??

 22. Ik heb ook interesse!!
  Wel benieuwd wat de kosten zijn

 23. Interessant artikel! Ik wil ook wel meer info over deze test.

 24. Ik heb ook interesse in de test. Graag zou ik meer informatie ontvangen.

 25. intresse!

 26. Dit klinkt heel interessant! Ik wil graag meer informatie over deze test ontvangen.

 27. Graag meer info over de bloedtest en ook de kosten daarvan

 28. Ik zou graag meer info willen voor mijn dochter van 9.

 29. zou graag meer info willen over test!
  (Kosten) al jarenlang PBS en fibromyalgie met ernstige vermoeidheid

 30. graag info

 31. Interesse

 32. Zeer geïnteresseerd in test, liever vroeger dan later! Dus ook benieuwd wanneer dit mogelijk is. Bvd

 33. Ik wil graag meer info over deze test en de kosten daarvan.

  Bedankt!

 34. Ik heb ook interesse in de test!

 35. Ik zou zelf ook een test willen laten uitvoeren. Al heel mijn leven moeier dan leeftijdsgenoten. Als ik de hele dag “op” ben, dus gewoon dingen doe, wakker zijn. Kan ik vaak niet mee met vrienden om uit te gaan want ik ben tegen die tijd al moe.
  Ik loop om de dag hard en ik tennis maar mijn conditie gaat maar niet voorruit. Ik ben zo slank als wat dus daar ligt het niet aan.
  Denk zelf echt dat het iets met de voeding te maken heeft maar wat? En heb ik het wel bij het rechte eind?
  Mijn huisarts zegt niet veel voor mij te kunnen doen. Een keer bloed geprikt maar die waardes waren gewoon goed.
  Maar wat kost zo een test bij jullie?

 36. Heel graag.Ben zo duizelig en moe en weet niet meer wat ik eraan moet doen

 37. Ik heb ook interesse in de test.

 38. ik heb interesse in de test wil graag wat meer info

 39. Ik heb interesse in deze test!

 40. Graag had ik meer info over de voedselintolerantie test.

 41. Ik heb reeds enkele jaren vermoeidheidsklachten. Vaak opgeblazen buik, slaperigheid overdag, branderigheid aan de voetzolen , uitslag in bovenhals zone (in het haar).
  Bij mijn laatste bloedonderzoek bleken alle waarden goed. Mijn arts is einde raad.
  Ik vermoed dat het met voeding te maken heeft.
  Kan deze test mij hierbij helpen?
  Wat zijn de kosten om deze test uit te voeren?

 42. ik had graag meer info over de test, inzake kostprijs, termijnen etc!

 43. graag wil ik die test laten doen

 44. Ik heb interesse in de voedselintolerantie test.

 45. Beste,
  ik doe een moord voor die test…

 46. Ik heb veel interesse in de voedselallergietest, ik wil graag meer info.

 47. Graag zou ik meer informatie ontvangen over deze test!

 48. 34 jaar hard aan het werk maar laatste jaar moe, altijd moe en na men nachtrust sta ik moe op. Bloedtesten prima en wil zo graag weer fit worden want werken is steeds men hobby geweest en voelt nu aan als een enorme last. Burnout zal het niet zijn want dan zou ik nogal een knokker zijn om toch maar door te gaan .

 49. Ik heb ook intresse in de voedselallergie test!

 50. Raar dat Jesse niet reageert zoals altijd. Jullie kunnen googelen op imuun pro alleen de test is helaas wel erg duur!

 51. Na jaren last van mijn darmen, bijna altijd last van vermoeidheid en na bloedonderzoeken bij de huisarts waar ik ben getest op mijn schildklier en voedselallergieën heb ik erg veel interesse in deze test. Bij de bloedonderzoeken van de huisarts bleek alles goed te zijn maar aangezien ik denk dat je zoveel klachten kunt verhelpen met voeding denk ik dat ik een gevoeligheid heb voor een bepaalde voedingsstof alleen kan ik er niet achter komen welke stof dit is. Deze test zou daarom perfect voor mij zijn en ik ben erg benieuwd wat hier uit zou komen zodat ik daarmee gelijk aan de slag kan.

 52. Ik ben vaak moe en/of lage energie. Dit maakt dat ik vaak geen zin heb dingen te ondernemen. Wellicht is een voedselintoleratie de oorzaak dus ik heb absoluut interesse!

 53. Jesse, verloot je nogmaals een Voedselintolerantie test? Of is dit een actie van eind vorig jaar/ begin dit jaar? Uiteraard interesse in zo’n test.

 54. Ik heb sinds m’n 27ste (14 jaar geleden) constant jicht en andere ontstekingen, de laatste tijd bijna continue. In 2007 is bij mij een zeer traagwerkende schildklier geconstateerd, daarvoor krijg ik nu al 8 jaar levotheroxine, alleen heb ik nooit het gevoel gehad dat het helpt. In 2013 heb ik een week in het ziekenhuis gelegen voor een acute pancreatitis en sinds die tijd is het bergafwaarts gegaan, slaapapneu geconstateerd en insomnie, constant vage klachten, bijv. in 2 maanden tijd van goed zicht naar + 2,5, constant ontstekingen in gewrichten, tanden/ kiezen, slijmbeursontsteking, huidontsteking, bloedspugen, duizelig, troebel zien, constant moe en leeg gevoel, pijn in mijn longen/ benauwd gevoel, 6-14 per nacht wakker om te plassen, zenuwpijn, gewrichtspijn, spierpijn, concentratie problemen, geheugenproblemen, constant bloedheet maar thermometer geeft maar 35,4- 35,8 C aan, krampen, darmproblemen enz… zou de imupro 100 test hiervoor nuttig kunnen zijn? want van mijn huisarts wordt ik niet veel wijzer, die behandeld alles als op zich zelfs staand ding, terwijl ik vermoed dat er slechts 1 (of een paar) oorzaken kunnen zijn….

  Alvast bedankt voor een eventuele reactie,
  Groet, Yashar

 55. Ik heb ook interesse in zo’n test

 56. Ik ben ondertussen 33 jaar en ik voel me sommige dagen 70 jaar. Tot mijn 25ste altijd slank en vitaal geweest, toen is het bergaf beginnen gaan. Heel vaak vermoeid, pijn in mijn gewrichten (vooral mijn voeten), s’morgens een half uur tijd nodig om op te kunnen staan, en eczeem in mijn liezen en op mijn achterhoofd. Dokters lachen het probleem weg, en de huidarts vind dat ik cortisone zalfjes moet gebruiken.

  Daarom, heel graag deze test!

 57. Ik heb heel veel interesse in de test! Ik heb al jaren, ik weet niet beter, last van vermoeidheid. Anderhalf jaar geleden heb ik een traject gehad bij de huisarts en het ziekenhuis (neuroloog en internist). Helaas is hier niks uitgekomen. Als er medisch niks aan de hand is dan moet het psychisch zijn waar ik het weer niet mee eens ben. Ik loop nu ook bij een mesoloog en die heeft geconstateerd dat ik lactose en fructose intolerant ben. Lactose is te doen, fructose is echt heel lastig. Ik wilde fructose ook medisch laten testen, maar dit kan niet zo gemakkelijk. Hopelijk kunnen jullie mij hier bij helpen, wat zou dat fijn zijn!

 58. Ik heb interesse in deze test 🙂

 59. Sinds ik de superverbrandermethode van Jesse heb gevolgd, ben ik erachter gekomen dat ik me beter en fitter voel met minder koolhydraten. Ik kwam erachter dat ik moe werd van veel brood en aardappelen. Een beetje zilvervliesrijst kan ik wel hebben en sinds kort weer af en toe wat gekookte ongeschilde aardappelen uit onze tuin. Wat ik met de test zou willen bereiken is een wat minder gespannen gevoel in mijn buik/darmen. Zo’n test lijkt me fijn om hier verder naar te kijken.

 60. Heb al van kinds aan af allergieen en heb er al alles aangedaan om er van afte komen zelfs imunothetapie van 3 jaar maar het werd steeds erger kon op geven moment zelfs niets meer eten of mijn ogen waren helemaal opgezwollen en zaten dicht toen ik jouw mails kreeg gestopt met alles wat rommel was pakjes, suiker brood geen aardappels pasta enz soms eet ik wel kwark maar ook tijden zoals nu weer tijden niet!eet wel iedere dag havermout met fruit kaneel amandelmelk en noten als lunch! Smorgens voor het sporten een groene smoothie of sapje savonds veel groenten heel soms kip of groentenomelet en vaak verse zelfgemaakte soep, maar blijf last houden maar nu is het zo erg laatste tijd heel erg moe smiddags gewoon 2 uur een dip zit te knikkerbollen dus je zou denken dat ik suiker of tarwe eet maar dat is niet zo?! Al eens bij huisarts laten testen of mijn schildklier goed werkte maar zei dat alles oké was! Terwijl alle klachten die er bij staan heb ik al jaren! Altijd koude handen voeten neus droge ogen en wallen droog haar nagels die breken. Ik sport iedere dag 2 uur smorgens en ga daarna in de sauna maar val werkelijk geen gr af, en nu smiddags echt een dip van ruim 2 uur dat ik gewoon zit te knikkebollen en me niet meer kan concentreren ben radeloos hoe kan dit waar komt dit vandaan? Ik eet vegetariërs maar eet veel groenten en fruit dus slik verder niets! 2 x per week na krachttraining neem ik een superfoodsmoothie met weyeiwit en greens! Ik denk dat deze test mischien duidelijkheid zou kunnen geven?!

 61. Ik klamp al met vermoeidsheidsklachten en gezwollen neusslijmvliezen sinds de geboorte van onze oudste dochter (7 Jaar).
  Krijg braaf Avamys en er is fms vastgesteld. Verder heb ik een kruisallergie met honden. Handig als je dierenartsassistente bent. Heb melk al van mijn voedingspatroon geschrapt en koffie, gebruik zo weinig mogelijk E nummers. Maar weet soms niet meer wat ik moet/mag eten…de reactie lijkt soms een opbouw.
  Terwijl ik dit typ springen de tranen mij in de ogen, ben zo moe maar probeer mijn werk te behouden, een leuke moeder te zijn, en een lieve en ondernemende vrouw voor mijn man. Maar als je bij het opstaan al niet weet hoe je het einde van de dag moet gaan halen, je soms hoopt dat je een ongeluk krijgt zodat je mag rusten….

 62. Aangezien ik bijna helemaal geen eten meer verdraag zonder mega maagpijn te krijgen,ev misselijk en zuurbranden zou ik dolgraag zo een test willen laten doen. Dit is onhoudbaar.

 63. Ik heb al meer dan 20 jaar klachten van vermoeidheid en ademhalings problemen. Ook weet ik dat het aan de voeding ligt. Melkprodukten, eieren, maar ook reageer ik slecht op sommige andere produkten, zoals speculaaskruiden, chocolade. Waarschijnlijk nog wel meer produkten waarvan ik het niet weet. Ik zou graag de test ook doen om duidelijk te weten welke produkten dat zijn. Het probleem bij mij is niet alleen de vermoeidheid maar ik kan helemaal niet goed funtioneren als ik iets verdachts gegeten heb.

 64. Heb zeker interesse! ! Kamp al erg lang met huidklachten, moeheid, vaak hoofdpijn, rommelig in me buik winderigheid. No focus en hormoonschommingen. Geen arts die er wat mee kan en ben radeloos😕 hoop op deze gratis test!!!@ wanneer weten we of we gewonnen hebben….

 65. Ik zou heel graag deze test willen winnen!
  Ik ben een studente van net 20 jaar oud, en ben elke avond zo moe, dat ik op de bank in slaap val. Ik heb van kinds af aan al darmklachten, dit zit heel erg in de familie bij ons. Ik ben sinds jongs af aan heel vaak naar het ziekenhuis gemoeten, maar nooit kwam er een zekere oorzaak uit voort. Ik was ook erg verrast door dit artikel, ik wist niet dat dit bestond maar kan me er goed in vinden. Ik zou heel erg opgelost zijn te weten wat ik heb, en wat de oorzaak hiervan is.

 66. There is certainly a great deal to find out about this issue.
  I like all the points you have made.

 67. Ik ben erg blij dit artikel te lezen.
  Ik lijdt al bijna heel mijn leven aan ernstige chronische vermoeidheid, ontstekingen, allergieën en eczeem.
  Al mijn organen zijn gecontroleerd, van hersenen tot longen tot hart. Niets te vinden. (Aan darmen werd toen niet eens gedacht)
  Dan besloten ze het maar idiopatische hypersomnie te noemen. “Ze slaapt wat veel” Hiervoor kreeg ik relatine om de dag door te komen.
  Nu had ik de laatste 2 jaar meer en meer last van spijsverteringsproblemen. Ik besloot dit ook eens te laten onderzoeken. Blijkt dat ik een ernstige lactose intolerantie heb.
  Na een paar maanden mijn dieet aan te passen voel ik me reeds stukken beter.
  En dit kwam ik pas te weten na 20 jaar ziek zijn.
  Hoe meer ik erover lees, hoe logischer het allemaal wordt.

 68. Bijna onbereikbaar zo’n test, wat kost dat toch allemaal veel geld. Maar zou wat blij zijn als ik hem win.

 69. Ik zou graag de test willen doen
  Na jaren last van mijn darmen is mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een stoma die hebben ze na een tijd terug kunnen zetten maar ik ben na drie jaar nog steeds erg moe en kan vaak de ene voet niet voor de andere zetten
  Ik zou graag meer energie hebben om normaal voor mijn kinderen te kunnen zorgen en ooit zelfs een partime baantje te kunnen hebben
  Dat is mijn ultieme droom

 70. Hoi Jesse, zou je iets sneller kunnen praten? Ik heb last van vermoeidheidsverschijnselen, maar die worden echt niet minder als ik zooo naaaar jouuuu moet luiiiis-te-rennnn …
  Er zijn mooie goedkope autoque-setjes die je kunt gebruiken voor je stand-upjes.

 71. Interesse enorme vermoeidheid en op geblazen Buik wat kan dit Zijn

 72. Ik ben er ook behoorlijk geïnteresseerd. Laatse jaren erg last van vermoeidheid.

 73. de testen zijn wel ONTZETTEND duur…is er iemand die zo’n test al gedaan heeft vraag ik me af!!???

 74. Zou t graag willen doen.zou dat dan de oplossing zijn voor mn hoofdpijn en migraine en vaak moe?Scans therapeuten enz enz gehad.Niemand weet de oorzaak!Zou het????

 75. Ik ben ook radeloos! Ben net 30 geworden en mijn leventje is nu al geïsoleerd door dat ik door mijn vele hoofdpijn aanvallen bijna nauwelijks nog het huis uit kan, ben al van fulltime naar parttime gaan werken om om de dag rust te krijgen want, ziekenhuis en huisarts weten geen raadt met mij. Al heb ik aangegeven dat ik denk dat het voedselgerelateerd is of misschien naar het vele lezen wel een hormoondisbalans. Ben erg geïnteresseerd, want je word er hopeloos van.

 76. Wil heel graag on aanmerking komen voor een gratis test. Maar tot wanneer is dit leuke aanbod geldig, Jesse? Zou het fijn vinden om een antwoord te krijgen.

 77. Ik heb interesse voor de test. Zowel voor mezelf als voor mij n zoontje van 5. Hij klaagt sinds november vorig jaar regelmatig over hoofdpijn en zijn energiepeil is niet altijd wat het moet zijn. Hij ziet ook vaak wat bleekjes. Enkele neurologische onderzoeken verder wordt het op kleutermigraine gehouden. Toch wil ik voedselintoleranties willen uitsluiten. Blijkt het dit te zijn, dan zal ik een gelukkigere zoon hebben.
  Groetjes
  Ilse

 78. Al negen jaar kamp ik met matig tot heftige hoofdpijn, vermoeidheid, darmklachten, burn-out geweest en inmiddels is daar pijn in rug, spieren en gewrichten bijgekomen en ik heb al ruim 20 jaar psoriasis. Ik ben in behandeling geweest bij een psycholoog, neuroloog, dermatoloog, fysiotherapeut, bekkentherapeut, ceasartherapeut, triggerpoint therapie, podologie, osteophaat, een verpleegkundige vam care for women (specialist op jet gebied van hormonen) en heb me erg verdiept in voeding. Nu eet ik al zoveel mogelijk suiker en e-nummer vrij maar de klachten blijven bestaan. Dagelijks moet ik één of meerdere momenten gaan liggen om te rusten en na m’n werk lig ik met pijnklachten plat en dat met een gezin met drie jonge kinderen… Na jaren zoeken, hopen en toch weer teleurgesteld worden ben ik het zat en wil ik eindelijk eens weten wat nou écht de oorzaak is. Deze test zou een oplossing kunnen bieden en daarom heb ik er interesse in.

 79. O ja wat ik zou willen bereiken: een energieke jonge moeder en vrouw worden die er voor haar man en kinderen kan zijn zonder voortdurend keuzes te moeten maken om op de been te blijven en niet erover na hoef te denken of en wanneer ik lekker op de grond mee ga spelen omdat ik die avond nog een afspraak heb, wanneer ik even ga liggen omdat er nog vriendjes komen spelen enz.

 80. Bijna 60 en nog steeds zo moe.
  Ben nu eigenlijk wel aan erkenning toe.
  Voor mijn 40 e al in de overgang en sindsdien gaat alles mis.
  Hoop dat ik er eindelijk achter kom wat het is.
  Regelmatig een opgezwollen gezicht en lippen, brandende tong en mond, niet kunnen slapen extreem moe en nog veel meer ongemakken.
  Heb gelukkig nog net geen burn-out te pakken.
  Teveel of te weinig progesteron of oestrogeen.
  Geen arts die me dat kan vertellen, waar moet ik dan heen?
  De huisarts geeft me weer medicijnen voor de symptomen en denkt waarschijnlijk dat ik zeur.
  Misschien krijgt mijn leven door deze Imu-Pro 100 test weer wat meer kleur.
  Hoop natuurlijk dat ik die ga winnen, zodat ik eindelijk aan mijn herstel kan beginnen!!!
  Misschien komt er ooit nog eens een tijd…….
  Dat regulier en alternatief het onbalans in de hormonen en het lichaam van de mens samen bestrijdt.

  liefs Willemien

 81. Al enige tijd aan het overwegen, maar jammer te duur om zo’n test uit te voeren. Momenteel geholpen met voedingssupplementen, maar zou toch liever de oorzaak aanpakken!

 82. Ik wil graag deze test laten doen (aan 100 euro)
  Van sommige voedingsmiddelen krijg ik een opgeblazen buik en een suiker dip waardoor mijn energiepeil zakt. Ook loop ik constant vermoeid, van s’morgens tot s’ avonds.
  Gewone bloedtesten wijzen niets uit.
  Ik ben heel blij dat ik dit artikel gelezen heb, nu valt alles op zijn plaats en hopelijk komt er nu een oplossing voor mijn probleem.
  Groetjes, Nell

 83. Waar kan ik me laten testen op intolerantie ?
  Hoeveel kost dit?

 84. Waar kan ik me laten testen bij de dokter

 85. ik voel mijn energie werkelijk wegvloeien. slaap reeds heel mijn leven zeer slecht, en heb veel last van hoofdpijn. graag had ik ook zo een test gedaan om uitsluitsel te kunnen bieden of om andere oplossingen te zoeken voor mijn problematiek

 86. Ik zou mij ook graag laten testen !

 87. Ik ben nu bijna 26 jaar en kamp sinds mijn +/-10 jaar van darmklachten en hoofdpijn. Nu 16 jaar later lijkt het enkel te verergeren. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet vermoeid ben, hoofdpijn heb of eens buikpijn heb gehad. Ik ben dit zooo moe :(. Als kind ook al darmonderzoeken en bloedonderzoeken laten doen maar daar konden ze me enkel zeggen dat het dan maar spastische darmen waren. Maar ook met de verkregen medicatie werd dit niet beter. Ik weet ondertussen wat ik zeker moet laten van voeding (vb komkommer, paprika, ijsbergsla,…) maar heb zeker het gevoel dat er nog zoveel andere zaken zijn aangezien ik na een maaltijd steeds een opgeblazen gevoel, winderigheid en zelfs misselijkheid ervaar. Op sommig fruit ervaar ik de laatste tijd ook precies een allergische reactie (prikkelingen en branderig gevoel in de mond en lippen) waardoor ik deze ook achterwege laat. Ik zou zo graag weer wat meer energie hebben en niet steeds vermoeid lopen met hoofdpijn, buikpijn en de (denk ik) daardoor veroorzaakte hartkloppingen. Als je dit verhaal aan een dokter verteld krijg je enkel de reactie, je bent nog te jong voor ernstige ziektes ofzo te hebben.. Ik zou zo graag deze test willen laten doen dat ik eindelijk weet hoe of wat en kan beginnen aan een gezonder en beter leven vol energie en moed. Hopend op eindelijk een verlossende oplossing voor mijn klachten.

 88. ik ontvang graag meer info !

 89. Ook graag meer info over de Imupro100 test!

 90. Na 26 jaar gesukkel met mijn chronische dikke darm ontsteking of Collitis Ulcerosa ben ik na 1 week van al mijn gezondheidsproblemen vanaf. Heb 26 jaar salazopyrine 6x500mg geslikt, deed ik dat niet dan ging ik een 40 tal keer per dag bloederige diarree achter ook s’nachts, mijn vermoeidheid, maagzuur en darmontsteking is VOLLEDIG weg, heb bergen energie. Heb heel Belgié en Nederland afgelopen en noem maar op. De zogenaamde dokters zeiden dat ik m’n darm moest laten verwijderen en een stoma in de plaats, gelukkig ben ik toen naar buiten gelopen. Heb me onlangs laten testen op 95 voedingssoorten, kost 265 euro en ook een stoelgang onderzoek van een 3O tal testen (dit gebeurt met 1 of 2 buisjes stoelgang, kan je thuis doen, kost 185 euro) darmflora enz…is kapot door jarenlang ziek zijn, dit komt terug goed. Ben mijn voedingsplan zeer correct aan het volgen, heel simpel. AL MIJN GEZONDHEIDSPROBLEMEN zijn weg. Neem NIETS van medicatie meer in. Veel geld zeggen sommige: mijn gezondheid en je super goed voelen is me een fortuin waard!
  Groetjes Linda uit Eppegem

 91. oe heel graag ik loop al jaren met diarree vermoeidheid hoofdpijn en winderigheid . en nu ik 23 jaar en moeder ben baal ik heel erg van de vermoeidheid vooral met z’n actieve zoontje die de hele dag door rennen doet. ik weet dat ik erg reageer op lactose maar heb z’n vermoede dat ik last heb van meerde intolerantie’s en zou deze graag willen laten testen

 92. Goeiemiddag,

  Ik ben op deze site gestoten, omdat ik hopeloos opzoek ben naar de reden van mijn oververmoeidheid. Constant moe en bovendien eczema naast mijn lip. Ik hoop dat ik snel een oplossing vind voor mijn probleem. Deze test zou een erg grote hulp zijn. Ik loop vaak humeurig omdat ik constant moe ben 🙁 lastig voor mijn omgeving en voor mezelf.

  Groetjes!

 93. Hallo
  Ik heb ongeveer een jaar of 10 last van vermoeidheid, l veel onderzoeken laten uitvoeren, met geen enkel resultaat, geen allergiën, bloedwaarden goed enz enz. Men verwijst steeds naar de overgang want ben 55 jaar. Toch vermoed ik dat het niet daardoor komt. Ik leef heel gezond, rook niet drink niet, eet heel gezond, ga op tijd slapen enz… Toch ben ik al moe als ik opsta, wat levenskwaliteit schiet er op den duur nog over. Ik zou alles laten doen, als er toch maar een oorzaak zou gevonden worden. Nu ik las over voedselintolerantie laten testen is mijn cerieusiteit gewekt. Ik zal eens informeren bij de huisarts, want ik weet niet waar ik er anders voor terecht kan.
  Lieve groetjes aan alle lotgenoten

 94. Hallo
  Ik heb ongeveer een jaar of 10 last van vermoeidheid, l veel onderzoeken laten uitvoeren, met geen enkel resultaat, geen allergiën, bloedwaarden goed enz enz. Men verwijst steeds naar de overgang want ben 55 jaar. Toch vermoed ik dat het niet daardoor komt. Ik leef heel gezond, rook niet drink niet, eet heel gezond, ga op tijd slapen enz… Toch ben ik al moe als ik opsta, wat levenskwaliteit schiet er op den duur nog over. Ik zou alles laten doen, als er toch maar een oorzaak zou gevonden worden. Nu ik las over voedselintolerantie laten testen is mijn cerieusiteit gewekt. Ik zal eens informeren bij de huisarts, want ik weet niet waar ik er anders voor terecht kan.
  Lieve groetjes aan alle lotgenoten

 95. Kan ik meer info krijgen, vooral waar ergens deze afspraak kan gemaakt worden.
  Mijn vriend is regelmatig misselijk, buikpijn/ krampen, diarree, vermoeidheidsyndroom.
  Door dit geraakt hij maar niet aan een vast contract.
  Dokter gaan helpt niet…
  Kan u me verder helpen.

 96. Ik ontvang graag meer informatie

 97. Een zelfde soort test heb ik laten uitvoeren door een huidkliniek in Veldhoven, groot verschil is dan de prijs, daar doen ze de test op een andere manier, wel komen dan precies je voedingsintoleranties naar boven en ook in welke mate en dat was toen 70 euro

 98. Hoi Jesse,

  Zijn de testen al verdeeld?
  Ik ben namelijk al jaren aan het sukkelen, terwijl ik nog maar 21 ben. De dokter wil niet meewerken! Heb oa. Buikpijn (vooral dikke darm, linkerzijde en onderbuikpijn), hoofdpijn, ontzettend moe, pukkels op de kin/hals/nek en die zijn plots verdwenen, om even later weer terug te komen, gewrichtspijn, last van ogen en ga zo maar door. Ik weet 90% zeker dat het met voedsel te maken heeft. Maar wat? Als student zijnde heb ik helaas niet het geld voor de test. Het zal mij zo helpen! Ik wordt er namelijk gek gek van!

 99. Ik ben Stéphanie, 25 jaar en heb al een paar jaar last van vermoeidheid en buikkrampen. Mijn dokter kan me helaas niet verder helpen. Ik kijk er naar uit om mijn energie van vroeger terug te krijgen en hoop dan ook dat ik deze test kan winnen.

 100. Ik ben erg vaak moe, al jaren lang. Zozeer dat het mijn dagelijkse leven sterk bepaalt.
  Uit onderzoek bij de huisarts komt niets, er komt naar voren dat ik erg gezond ben.
  Waarschijnlijk zit het tussen de oren aldus de huisarts.
  Ik wil meer activiteiten per dag aankunnen zodat ik meer aan de maatschappij kan deelnemen. Ik wil dan ook erg graag deze test winnen en hopen dat hier iets uitkomt waar ik daadwerkelijk wat aan heb bij het oplossen van mijn vermoeidheid. Groet, Willy

 101. zou een voedselintolerantie ook de oorzaak van een trillend zichtsveld kunnen zijn ?
  Graag laat ik dit testen!

 102. Omdat ik altijd moe ben en ook eigenlijk altijd hoofdpijn heb zou ik graag getest worden. Ik heb al vaak onderzoeken gehad via de huisarts maar kom niet verder. Ik moet er maar mee leren leven zeggen ze. Ik let al erg op mijn voeding maar kom niet echt verder. Slapen doe ik nog maar 2-3 uur per nacht wat me ook uitput. misschien hebben jullie een idee hoe ik verder kan komen.

 103. When someone writes aan article he/she retains the imae of a
  user in his/her mind that how a user can know
  it. So that’s why this post is amazing. Thanks!

 104. hallo allemaal ik heb bijna 30 ! jaar een forse voedsel allergie.
  wat mij erg helpt zijn capsules venkel of citroenmelisse, vitotaal zijn de beste

  let op alleen gebruiken bij heftige klachten ,anders treedt gewenning op !

 105. Nou Jesse zou ik dan eindelijk eens een keertje geluk hebben? Bless and be blessed hahaha

 106. Kan je met die allergietest met zo`n bloeddruk ook opgeven wat je vaak eet en dat je daar op getest wilt worden? En testen ze ook op biogene aminen zoals histamine,gaba, serotonine?

 107. Hoi Jesse, Wat bedoel je met deze zin `Dit en het gebruik van allerlei antibacteriële producten zou ertoe leiden dat we veel te weinig worden blootgesteld aan de goede bacteriën die ons beschermen tegen allergieën en overgevoeligheidsreacties omdat die ook door die antibacteriële producten worden gedood.` En dan de frase `allerlei antibacteriele producten`? Moet ik dan denken voedsel dat bacterien dood, zoals knoflook? Is er voeding dat de goede bacterien doodt? Of medoel je bepaalde medicatie? Mvg Ellen

 108. Ik zou graag getest worden!

 109. Goedemorgen,
  Meerdere malen ben ik al op deze site terechtgekomen omdat ik steeds bewuster met voeding en beweging, lichaam en geest bezig ben. Nu merk ik dat mijn lichaam heftig aan het protesteren is. Heeft het wel vaker gedaan, maar ik heb er niet naar geluisterd. Mijn buik is regelmatig van streek en dan lijkt alles daar beneden plat te liggen. Met tussendoor een ruis erdoorheen, wat je voor je zou kunnen zien als zo’n pluizenbol die over de set van een western waait, om de stilte te benadrukken….
  Nu ben ik inmiddels bij de huisarts geweest en is coeliakie uitgesloten, maar de rest kunnen ze niet via testen aantonen, dat zou alleen kunnen middels een eliminatiedieet. Wat ik ook voornemens ben te gaan doen. Nu ben ik alleen gigantisch benieuwd, Waarom zou deze test werken, als het bij de huisarts niet zou kunnen?

  Ik zie nergens staan dat iemand deze test al heeft gewonnen, dus ik zou als openminded criticus graag optreden als proefkonijn!

  Ik hoor graag van je.

  Mvg,
  Iris

 110. Interesse

 111. Al zo lang als ik mij herinner ben ik vermoeid. Ik probeer gezond te eten, te bewegen en mijn activiteiten te doseren maar wat ik ook doe, ik blijf slap. Bij dokters word er al snel verwezen naar therapie en anti-depressiva omdat ze er direct van overtuigd zijn dat de vermoeidheid voortkomt uit een depressie terwijl ik verder geen depressieve klachten heb. Ik weiger dit dus ook want het lichaam heeft het al zwaar genoeg zonder al die troep. Helaas ben ik hierdoor bij de doktoren al snel klaar omdat ze vinden dat ik gezond lijk en er dus verder geen reden is om door te zoeken. Helaas lukt het mij nu nog niet om het zelf aan te schaffen dus zou het echt geweldig zijn als ik zo’n test zou winnen en mogen uit te proberen. Hopelijk komt er dan eindelijk een antwoord en verandering!

 112. Heb zeker interese in deze test
  Heb al een 30 tal jaren last van hartritmestoringen en extreme vermoeidheid (Ik val zelf in slap waar Ik zit)
  Eerst sporadis nu chronisch er is zelf hartfalen vastgesteld
  Momenteel onder controls door medicatie
  Doch de storingen komen regelmatig nog Terug meestal na het nutiggen van een Maaltijd
  Heb me reeds laten testen op glutenintolerantie maar dat was negatief

 113. Hey Jesse,
  Ben geïnteresseerd in een test:)
  Ik weet al dat er een aantal voedingsmiddelen ( en andere dingen) zijn waarvan ik een allergische reacties krijg.
  Maar van voedselintolerantie weet ik helemaal niks, het lijkt me heel interessant om te weten welke voedingsmiddelen je beter kunt laten. Heb al zolang ik me herinner last van mn darmen, slechte vertering etc. dus er is misschien een oplossing!!;)

Geef een reactie