Dagcrème: maak een gezonde keuze

Hoe kun je mogelijke schadelijke ingrediënten in dagcrèmes herkennen en wat kun je kiezen als gezonder alternatief? Daar wil ik hier dieper op ingaan.

De huid is ons grootste en een van de belangrijkste organen van het lichaam, omdat het ons beschermt tegen ziektemakers en de natuurlijke reiniging van het lichaam ondersteunt. De huid verzorgen is dus geen overbodige luxe, ook gezien de invloeden van buitenaf die de huid uitdrogen, zoals weersomstandigheden, verwarming of airconditioning. In veel dagcrèmes zitten helaas wel allerlei ingrediënten die irriterend of schadelijk kunnen zijn voor je huid en mogelijk zelfs voor je gezondheid.

Schadelijke ingrediënten herkennen
Veel producten bevatten stoffen die irriterend kunnen werken, en veel mensen ondervinden hier last van. Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts en verdiept zich in cosmetica. Zij geeft op haar website een lijst met ingrediënten waarvan bewezen is dat ze irriterend kunnen werken op de huid. Dit zijn: Parfum, Alcohol, Balsam of Peru (een kunstmatig parfum), Bergamot, Cinnamic Acid, Mintachtige stoffen, Eucalyptus, Kamfer, Citrusachtige stoffen, Lavendel, Geranium, Methylisothiazolinone, Tea tree olie, Witch hazel, Ylang ylang, Oxybenzone, PABA, Propylene glycol, Sodium lauryl sulfaat, Methyl nicotinate, Synthetische kleurstoffen en Aceton. Er zijn nog een aantal stoffen waarover veel tegenstrijdige berichten bestaan. Het antwoord op de vraag of deze stoffen werkelijk schadelijk zijn voor je gezondheid is niet zo eenduidig. Lees hier wat meer zodat je zelf een keuze kunt maken of je producten met of zonder deze stoffen wilt gebruiken.

Parabenen
zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat je de gezichtscrème langer kunt bewaren zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. Dr. Ultee legt op haar website uit dat parabenen bij toepassing in cosmetica in zekere mate door de huid dringen en dat er is aangetoond dat ze in het weefsel van de mens kunnen voorkomen. Bij onderzoek op dieren is een zwakke oestrogene werking van parabenen gevonden, waardoor de stoffen gerelateerd worden aan borstkanker. Een directe link tussen parabenen en borstkanker is echter nooit bewezen. Bepaalde cosmetische stoffen kunnen zich hechten aan oestrogeen receptoren en kunnen, in geringe mate, de werking van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) imiteren. Oestrogenen (en wellicht ook deze ‘namaak’ oestrogenen) kunnen op deze manier van invloed zijn op de groei van tumoren die gevoelig zijn voor blootstelling aan deze hormonen. Dit is ook de reden waarom mensen met borstkanker moeten stoppen met het gebruik van de pil. Het is wel zo dat de oestrogenen die door het lichaam worden aangemaakt honderden tot wel duizenden malen sterker zijn, en het risico op borstkanker door deze ‘namaak’ oestrogenen is dus beduidend kleiner, dat bleek uit onderzoek in 1998 (Routledge EJ, Parker J, et al.). Zoals ook blijkt uit informatie van de American Cancer Society bestaan er veel soorten parabenen, en is er ook een groot verschil in veiligheid. Ook zijn er wetenschappelijke studies geweest die aantoonden dan verschillende parabenen, toegevoegd aan het dieet van mannelijke proefdieren, de vruchtbaarheid kunnen verminderen (Tavares RS, Martins FC, et al. 2009). Wel is het zo dat deze proefdieren aan veel hogere concentraties blootgesteld werden dan mogelijk is door het gebruik van cosmetische producten. Parabenen worden in cosmetica in zeer lage concentraties gebruikt, maar er is nog betrekkelijk weinig onderzoek gedaan naar mogelijke negatieve effecten bij langdurig gebruik.
 
Minerale oliën en petroleum derivaten (vaseline valt in deze familie) zitten veel in huidproducten en geven de huid een zacht gevoel. Ook hiervan zijn de berichten zeer tegenstrijdig. Volgens de tegenstanders ontrekken ze juist het vocht uit de huid en kunnen ze de poriën verstoppen zodat de huid niet meer goed kan ademen en geen afvalstoffen meer kan afvoeren.  Ook zouden deze chemische stoffen leiden tot huidirritaties, allergieën en puistjes. De conclusie van onderzoek in 2011 (Concin N, Hofstetter G, et al.) is dat cosmetica wellicht een relevante oorzaak is van vervuiling van het lichaam door minerale olie. Echter er zijn ook weer onderzoeken die ingaan op de positieve werking van minerale olie op de huid (A.V. Rawlings, K.J. Lombard, International Journal of Cosmetic Science 2012). Er is een relatie gelegd met huidkanker, maar dit ging vooral over de poly-aromatische koolwaterstoffen die voor kunnen komen in het ruwe oorspronkelijke materiaal, maar deze stoffen zijn niet aanwezig in de gezuiverde olie die gebruikt wordt voor cosmetische en farmacologische doeleinden (A.V. Rawlings, K.J. Lombard, International Journal of Cosmetic Science 2012). Dr. Ultee legt op haar site daarnaast uit dat als je veel zweet, bijvoorbeeld doordat je in een warme omgeving moet werken of intensief sport, het gebruik van producten met een hoge concentratie minerale oliën af te raden zijn. Bij sommige mensen kunnen er vochtbultjes op de huid van het gezicht ontstaan doordat het zweet niet goed wordt afgevoerd.

Kunstmatige parfums zijn geurstoffen die vaak veel goedkoper zijn dan natuurlijke parfums, maar ze kunnen wel tot allergische reacties leiden als huiduitslag, een brandende , gezwollen of schilferende huid.

Propyleenglycol is een chemische stof die ervoor zorgt dat de huid vocht vasthoudt. De stof wordt door de WHO (World Health Organisation) beschouwd als ongevaarlijk, mits het in zeer kleine doseringen wordt toegevoegd aan de crème. Hoge doseringen kunnen nier – en leverschade tot gevolg hebben.

Lanoline is een natuurlijk product dat gemaakt wordt van het vet dat zich in schapenwol bevindt. Lanoline laat de crème glanzen en voorkomt dat de crème gaat schuimen. Voor mensen met een gevoelige huid is de kans hierbij groter op een allergische reactie zoals eczeem.

Gezonde en natuurlijke alternatieven
Wil je geen enkel risico lopen voor je gezondheid kies dan een dagcrème die geen van bovengenoemde stoffen bevat en bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Kijk daarvoor vooral op de etiketten, zo stelt de Nederlandse Cosmetica Vereniging, want er is op dit moment in Nederland en Europa nog geen eenduidig label voor natuurlijke cosmetica. Zij adviseren om op websites van cosmeticamerken te kijken welke grondstoffen ze gebruiken en waar ze deze stoffen vandaan halen. Helaas zijn natuurlijke ingrediënten geen garantie voor een huid die niet reageert, ook natuurlijke ingrediënten (bijvoorbeeld lavendel) kunnen de huid mogelijk irriteren (maar het hoeft niet). Omdat iedere huid anders reageert is het een kwestie van uitproberen.  

  1. Een verrassend alternatief voor een dagcrème is biologische extra virgin kokosolie. Je kent deze waarschijnlijk uit de keuken, het is de meest gezonde olie om in te bakken. Wat kokosolie ’s morgens op de nuchtere maag stimuleert de werking van de schildklier en dus de stofwisseling. Maar het is ook een perfecte dagcrème en natuurlijke bodyolie, omdat het degeneratie tegengaat zorgt het voor een jonge en gezonde huid. Het heeft een antibacteriële (Intahphuak S, Khonsung P, et al. 2010), verzorgende én anti-verouderende werking. Het is een hypoallergeen product. Je kunt het ook op je lippen doen of kleine hoeveelheid in je haren als je last hebt van droog haar. Het is waarschijnlijk de meest natuurlijke gezichtscrème die te krijgen is, en waarschijnlijk ook de goedkoopste.
  2. Een ander voorbeeld van een natuurlijk alternatief voor een gewone dagcrème is een colostrum crème. Colostrum (in Nederland ook wel biest genoemd) is de eerste ‘melk’ die zoogdiermoeders de eerste dagen na de geboorte van een jong/baby geven.  Deze ‘melk ‘  is moleculair gezien gelijk aan menselijke moedermelk, hierdoor zou het geen bijwerkingen hebben voor ons als mens en kan ons lichaam het heel gemakkelijk opnemen. Het zit vol afweerstoffen, eiwitten, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Biologische colostrum bevat geen kunstmatige ingrediënten, hormonen, antibiotica of andere medicijnen. Cleopatra gaf het baden in Colostrum destijds als reden voor haar gezonde huid. Door de intensief antibacteriële en antivirale eigenschappen is het een therapeutisch product en geschikt voor mensen met huidproblemen, het wordt dan ook wel het ‘antibioticum van Moeder Natuur’ genoemd. Er zijn onderzoekers die bevestigen dat colostrum een grote hoeveelheid groeifactoren bevat die de genezing van weefsel bespoedigen, maar er is ook onderzoek waaruit blijkt dat het de genezing niet veel bespoedigde. Ook hierbij: lees, probeer en oordeel zelf.
  3. E3 Light crème is op geheel verantwoorde en natuurlijke wijze tot stand gekomen en bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten, deze crème zou je dus zelfs kunnen eten. Er zitten veel voedingsstoffen in, zoals 65 vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en aminozuren. De crème werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en heeft eigenschappen die schimmels tegengaan. Het is geschikt voor alle huidtypes. De crème bevat het natuurlijke Lavendel als ingrediënt, waar een gevoelige huid mogelijk op kan reageren.

Door je beter bewust te zijn van de oorsprong en werking van verschillende ingrediënten in cosmetica, kun je beter geïnformeerd een keuze maken wat voor soort producten je wel of niet wilt gebruiken.

Share:

17 comments

  1. Helemaal mee eens. De meeste huidproblemen worden ook veroorzaakt door cosmetica met foute stoffen. Het is net als met voeding: helaas worden sommige ingredienten goedgekeurd die niet ten goede van onze gezondheid zijn. Terwijl dat ook wetenschappelijk bewezen is. Een goede schoonheidsspecialist kan je helpen om in de ingredienten-wirwar een gezond product te vinden. En uiteraard gezond eten. De liefde voor de huid komt echt van 2 kanten; binnen- en buitenkant!

  2. Ik kan helemaal volgen in het verhaal dat chemische toevoegingen enkel maar schade kunnen aanbrengen in ons lichaam en op de huid. Een goed alternatief zijn de “Dagoliën” of “Gezichts-oliën” van Amanaprana! Ze bestaan uit 100% natuurlijke en biologische ingrediënten (basisolie en essentiële olie) zonder enige toevoeging van schadelijke stoffen. Dus ook 100% eetbaar!! Nu kunnen we de voor en nadelen van Minerale oliën en petroleum derivaten bespreken en verder uitspitten, maar als het ook zonder kan sluiten we eventuele risico’s uit en dan is dat naar mijn mening alleen maar een betere keuze 🙂
    Shangi-La van amanprana is ook een zeer interessant serum voor dagdagelijks gebruik. Ook hier enkel 100% natuurlijke en biologische ingrediënten, boordevol antioxidanten…bewust kiezen wat we op onze huid smeren en twijfelgevallen in de rekken laten staan 😉

    Groetjes,
    Dana

  3. Gebruik boter (biologisch) om je gezicht schoon te maken – daarna opfrissen met komkommer schijfjes – daarna paar vingertopjes olijfolie of tarwekiem olie aanbrengen (zachtjes in de huid kloppen). Klaar.

    Prinses Mabelia

  4. In het lijstje komt ook tea tree olie voor, wat ik nu net voor mijn zoon en dochter heb gekocht tegen acné! Jammer…

  5. Tea tree kan een prima werking hebben maar voor dagelijks gebruik niet altijd geschikt. Dat geldt voor alle essentiele olien. Net zoals de sinaasappelolie die in de geadviseerde E3 light creme (zie hierboven) zit.

  6. Wat ik gebruik voor de eczeemhuid van mijn zoon is aloë vera drinken(niet uit de supermarkt) en propoliscreme van aloë vera. Na jarenlang hormoonzalf en vaseline om het eczeem te onderdrukken, ben ik me eens verder gaan verdiepen, want die hormoonzalf kan nooit goed zijn. Nu na 9 weken intensief drinken en smeren van de aloë heeft hij een mooie gave huid met af en toe nog een klein plekje wat opspeelt. Ben nu distribiteur geworden van deze business, want ik weet dat dit 100% natuurproduct ook echt werkt zowel van binnen als van buiten, al was ik eerst wat sceptisch….geloof er nu 100% in. Mijn hele gezin is nu overgestapt op dit natuurproduct ipv alle chemische producten.

  7. En Arganolie ? daar hoor ik vaker positieve geluiden over .

  8. ben benieuwd naar de reactie over argan olie. Het Marrokaanse goud.

  9. Goed Jesse dat je mijn mail over Jetske Ultee ter harte hebt genomen en veel van haar adviezen in hierboven gezet artikel hebt gebruikt. Toch wil ik er op aandringen dat mensen goed moeten lezen, natuurlijke en eetbare ingrediënten kunnen een huid wel degelijk irriteren. Bijvoorbeeld lavendel, citrus, menthol,eucalyptus, zijn natuurlijk maar kunnen wel degelijk allergische reacties uitlokken. Tea Tree olie is giftig (en helpt NIET tegen hoofdluis zoals wordt beweerd) en kokosolie kun je maar beter niet op je gezicht smeren als je last hebt van puistjes. Een schoonheidsspecialiste is geen chemicus en weet “vaak” niet veel van ingrediënten, eveneens is ze afhankelijk van de verkoop van haar merk dus van enige objectiviteit is niet veel sprake. (Ik ben het zelf, dus weet wat ik zeg) Blijf kritisch!

  10. Het beste is om zelf je cosmetica te maken. Ik heb een cosmetische lexicon gekocht en me verder verdiept in cosmetische ingrediënten en maakt al 4 jaar mijn eigen cosmetica (incl. dagcrème). Zo kun je steeds de ingrediënten aanpassen aan je huid, jaargetijde en wensen. Mijn doel is nu ook op dit over te brengen d.m.v. workshops.
    Lila;)

  11. Na me ook te hebben verdiept heb ik sinds het voorjaar en de hele zomer kokosolie gebruikt als body lotion en dag en nachtcrème. Na een boek te hebben gelezen waar in stond dat sommige allergies kunnen reageren of dat ook je huid kan ontgiftigen, dacht ik dat ik dat had. Uitslag rond mijn ogen puistjes en irritatie in nek dat ik zelfs naar de dokter moest. Contact allergie noemde hij het en hormoonzalf gekregen. Met ups and downs ging het met mijn gezicht, nu bij de biologische winkel toch overgestapt op arganolie en weer hetzelfde, pukkeltjes, toch een droge onrustige huid. Nu weet ik het dus niet meer dus denk dat ik maar weer naar de apotheek ga voor vichy, zonder parabenen en hopelijk een rustige huid. Denk toch dat ik een van de weinige ben die allergis voor kokosolie en arganolie is!

  12. Ik probeer me nu ook te verdiepen in natuurlijke verzorgingsmiddelen omdat ik graag natuurlijk wil leven. Laatst heb ik online allerlei grondstoffen gekocht waaronder: bijenwas (bio) , sojawas (eco), sheaboter (bio), lanoline, hibiscus -en sandelhoutpoeder en verschillende verpakkinsmaterialen (lipstick/labello stick, roll-on flesje) en ook bijenwas lonten voor het maken van kaarsen. Het lijkt me ontzettend leuk hiermee te experimenteren maar het is allemaal wel erg duur.

    In (zelfgemaakte!) crèmes heb je een emulgator nodig zodat het water en de olie met elkaar mengen, vandaar dat ik de lanoline heb gekocht. Ik lees zowel negatieve -als positieve reacties over de wolvet maar vind dit natuurlijker klinken als emulgators zoals: tegomuls, stearine zuur, lamecréme, emulsan en cetylalcohol wat mij echt helemaal niks zegt.

    Momenteel heb ik enorme huiduitslag op mijn handen, voeten, knieën en ellebogen. S’ nachts kreeg ik last van vreselijke jeuk en voor het slapen gaan had ik op deze plekken een zelfgemaakte zalf gesmeerd op basis van bijenwas, extra vierge olijfolie en etherische olie rozen 3%. Ik verdenk de zelfgemaakte zalf er dus helaas van, terwijl ik me dat aan de andere kant echt niet kan voorstellen. In het dagelijks leven gebruik ik olijfolie om eten te bereiden én als make-up remover en bijenwas zit verwerkt in mijn lippenbalsem. De etherische olie rozen vind ik tot nu toe de enigst lekker ruikende olie, maar misschien is dit dan wel de boosdoener geweest.. ?

  13. Ik geloof ook dat het komt door de 3% Rozenolie, etherische Rozenolie is zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3% verdunt met andere basis- olie. Zelfgemaakte cosmetica/crème is erg handig en hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Zelf gemaakte crèmes doen niet onder voor dure crèmes. Wonder crème bestaat niet. (ook niet die je zelf maakt), maar je weet tenminste wat je wel of niet in wil hebben. Als je last heb van een gevoelige huid zou ik etherische oliën gewoon weg laten of anders etherische olie van Palmarosa/Avocado olie/Amandelolie in een crème. Alleen olie op je huid is denk ik niet voldoende, s’ avonds evt. wel b.v. Wilde rozenbottel olie. Tip: cosmetisch Lexicon bij Jojoli te kopen en je te verdiepen je in het zelf maken van cosmetica of volg een workshop naturaltouch4u.nl. 😉

  14. Ik heb een heel goede natuurlijke dag en nachtcrème gevonden van Colourwell. Echt heel fijn en ruikt ook nog aangenaam

  15. Hallo Jesse,

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het kiezen van de juiste dagcrème. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur behandel ik vaak cliënten met huidproblemen en benadruk het belang van kwalitatieve ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Ik ben het eens met je punten over het selecteren van gezonde en effectieve componenten in dagcrèmes en wil graag toevoegen dat het begrijpen van huidtypen en behoeften essentieel is voor de beste zorg.

    In mijn praktijk heb ik ontdekt dat een combinatie van gepersonaliseerde huidverzorging en voedingsadvies effectief kan zijn bij het aanpakken van huidproblemen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

    Vriendelijke groeten,
    Tineke

Geef een reactie