Detox: een belasting voor je lichaam

Elke dag wordt je lichaam blootgesteld aan allerlei soorten schadelijke stoffen. Deze stoffen komen je lichaam binnen via de lucht, gebruiksvoorwerpen, drinkwater, voeding en nog veel meer andere bronnen. Het lichaam reinigt zichzelf doorlopend op een natuurlijke manier door afvalstoffen te filteren en vervolgens uit het lichaam te verwijderen. Tegenwoordig komen we echter met zo veel schadelijke stoffen in aanraking dat het lichaam niet meer voldoende in staat is het lichaam te reinigen. Om toch beschermd te worden tegen de effecten van deze giftige stoffen slaat het lichaam ze op in de vetcellen, waar ze soms wel jaren kunnen blijven zitten en zo je lichaam langzaam ziek maken. Door af en toe een detox te doen kun je deze schadelijke stoffen uit de vetcellen verwijderen. Omdat er tijdens een detox veel van deze stoffen tijdelijk in je bloedbaan terecht komen en zo een extra belasting vormen voor je lichaam is het verstandig om een detox goed voor te bereiden en juist uit te voeren zodat je lichaam optimaal beschermd is. In dit artikel kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Waarom is het belangrijk om regelmatig te detoxen?

Ons lichaam reinigt zichzelf continu op een natuurlijke manier door o.a. in de lever, nieren, darmen en andere organen afvalstoffen te filteren en vervolgens af te voeren via de ontlasting, urine en transpiratie. Dit mechanisme werkte uitstekend toen de mens duizenden jaren geleden dicht bij de natuur leefde, maar als gevolg van veel moderne ontwikkelingen bevinden zich zoveel schadelijke stoffen in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen dat ons lichaam niet meer in staat is die enorme hoeveelheid schadelijke stoffen het hoofd te bieden. Om ervoor te zorgen dat deze giftige stoffen zo min mogelijk schade aanrichten in het lichaam worden ze door ons lichaam veilig opgeborgen in de vetcellen, waar ze soms jarenlang kunnen blijven zitten. Er vindt dus een ophoping van schadelijke stoffen plaats in het lichaam, en de enorme hoeveelheid giftige stoffen die je vervolgens dagelijks meedraagt kan je uiteindelijk ziek maken.

Veel voorkomende aandoeningen die het gevolg zijn van teveel gifstoffen in je lichaam zijn onder andere:

 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Spijsverteringsproblemen (verstopping, diarree, krampen)
 • Vertraagde vetverbranding  en gewichtstoename
 • Pijnlijke gewrichten
 • Prikkelbaarheid en depressies
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Schimmelinfecties (bijvoorbeeld candida)
 • Menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
 • Zwangerschapscomplicaties zoals miskraam, pre-eclampsie, hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en vroeggeboorte

Om te voorkomen dat je jouw lichaam langzaam vergiftigd en ziek maakt is het dus belangrijk om je lichaam te helpen bij het natuurlijke reinigingsproces. Dit kun je doen door regelmatig te detoxen, want bij een detox worden alle schadelijke stoffen die opgeslagen zitten in de vetcellen verwijderd.

Helpt detoxen echt?

Detoxen is geen modeverschijnsel van de laatste jaren, want  veel  natuurgeneeswijzen pleiten al eeuwenlang voor een regelmatige reiniging of ontgifting van je lichaam om zo gezond te blijven. Veel natuurgenezers zijn van mening dat het lichaam maar één ziekte kent, te weten ‘toxemie’, en dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen van elke ziekte zolang het lichaam schoon is en voldoende goede voeding binnen krijgt. Helaas vinden veel medici uit de reguliere geneeskunde dat detoxen je gezondheid niet verbetert en dus overbodig en misschien zelfs gevaarlijk is, al moet gezegd worden dat er steeds meer Westerse medici zijn die inzien dat de moderne maatschappij ernstig vervuild is en dat een detox wel degelijk gezondheidsvoordelen kan bieden.

Een bewezen voordeel dat een detox in ieder geval zeker heeft is dat het zeer goed kan helpen als je wil afvallen. De Amerikaanse arts Mark Hyman meent dat overgewicht vaak helemaal niet veroorzaakt wordt door teveel eten en te weinig bewegen, maar door milieuvervuiling. In zijn boek “The Ultra Simple Diet” vertelt hij dat een gezond voedingspatroon in combinatie met regelmatig detoxen het meest effectief is als je gewicht wil verliezen.

Een ander voordeel van regelmatig detoxen is dat je er de verschijnselen van veroudering mee kunt vertragen. In 1923 werd al ontdekt dat je met detoxen de celfunctie kunt verjongen, omdat de lichaamscellen na een detox dezelfde eigenschappen hebben om zich aan te passen en te groeien als de cellen van jonge dieren (Sergius Morgulis, “Fasting and Undernutrition”. University of Nebraska, 1923).

Waarom is een goede voorbereiding van een detox belangrijk?

Detoxen is niet iets dat je ‘zo maar even’ kunt gaan doen. Als je een detox onvoldoende voorbereidt of niet op de juiste manier uitvoert dan zul je er in het beste geval niet veel effect van merken. Maar met een slecht voorbereide en onjuist uitgevoerde detox kun je ook ernstige schade toebrengen aan je lichaam, omdat de tijdens de detox vrijgekomen giftige stoffen in je bloedbaan terecht komen en vervolgens je organen en weefsels kunnen aantasten of permanent kunnen beschadigen.  De ontgiftingsverschijnselen die hierbij ontstaan zijn in de wetenschap bekend als de “Herxheimer Reactie”, en deze gaat gepaard met vergiftigingssymptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of stemmingswisselingen. Deze belangrijke risico’s kun je voorkomen door je detox in 4 stappen uit te voeren.

 1. Je lichaam voorzien van extra vitamines en mineralen
 2. Het spijsverteringsstelsel tot rust brengen
 3. Detoxen met ondersteunende voedingsstoffen
 4. Detox afsluiting

Een uitgebreide toelichting op deze stappen kun je lezen in het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing), dit is een samenvatting.

Hoe lang kun je het beste detoxen?

Het beste kun je eenmaal per half jaar 7 of 14 dagen detoxen, maar de lengte en frequentie kun je het beste laten afhangen van je eigen wensen, doelstellingen en wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Kortere detoxperiodes, zoals bijvoorbeeld 1 dag per week, zijn sterk af te raden, want daarmee breng je alleen maar je spijsvertering uit balans zonder er gezondheidsvoordelen mee te behalen. Tijdens de eerste detoxdag gaat het glucoseniveau in het lichaam namelijk omlaag waardoor de glycogeenreserves uitgeput kunnen raken. Het lichaam zal als reactie daarop in eerste instantie eiwitten uit de weefsels halen om glucose aan te maken, en na een dag zal het pas vetreserves gaan aanspreken waarmee de detox in gang wordt gezet. Als je maar één dag ontgift haal je dus alleen maar eiwitten uit het lichaam zonder de gifstoffen die in vetcellen zitten opgeslagen af te voeren.

Hoe voel je jezelf na een goed voorbereide en juist uitgevoerde detox

Vraag het aan iemand die een goede detox heeft gedaan en je zult van iedereen hetzelfde horen: je voelt je schoon en energiek, je huid straalt, je gezichtsvermogen verbetert, de krampen en pijnen die je had zijn weg of sterk verminderd, je slaapt opeens een stuk beter, je immuunsysteem is versterkt en je bent wat overtollig gewicht kwijt. Kortom: je bent weer als nieuw en kunt er weer lekker tegenaan!

Dit is een samenvatting van het artikel “Detox: een belasting voor je lichaam” op de Gezonde Gewoontes ledensite, waarin je leert welke voordelen detoxen heeft, waarom je een detox goed dient voor te bereiden en juist dient uit te voeren, hoe een goede detox eruit ziet en wat de effecten zijn van een goede detox.

Share:

6 comments

 1. wat is detoxen zonder voorbereiding??
  Wanneer kun je spreken van detoxen?
  En jesse schrijft het lichaam voorzien van vitaminen en mineralen.
  maar neemt het lichaam die ook op???

 2. Hoi Jesse,

  Ik ben bezig met een detox kuur van Laviesage, namelijk de Detox&Mask. Deze heb ik ooit verkregen via een huidtherapeute. Dit was n.a.v. de eczeemklachten (in mijn gezicht rondom mond en op wangen) waar ik al lange tijd last van had. De eczeemklachten heb ik o.a. door geonde voeding onder controle kunnen krijgen….tot aan de feestdagen. Toen hb ik weer een behoorlijke uitbraak gehad. Ik prober het nu dus middels de detoxkuur weer onder controle te krijgen. (gezond eten en optimal sporten doe ik namelijk al).

  De Detox&Mask is een calcium montmorillonietklei. Nu zijn er onwijs veel verschillende detox mogelijkheden. Weet jij of dit een goede optie is? Ik merk na 1 dag al dat mijn lijf aan het werk is, en dat voelt goed.

 3. Hi jesse
  Ik doe nu een week detox en wil het liefst zo gezond mogelijk blijven eten en drinken maar wat mij opvalt is dat ik onwijs veel energie heb en de hele week echt heel erg slecht slaap ben hyper en mijn libido is ook omhoog gegaan. Heb jij tips want ik zie beide als nadeel overdag is het prima om Veel energie te hebben maar het gaat niet over dus slaap ik hooguit 3 uurtjes en dan ben ik overdag aan het hollen en doen dus ook niet moe. Hoop dat je tips hebt.
  Groetjes

 4. “Het lichaam zal als reactie daarop in eerste instantie eiwitten uit de weefsels halen om glucose aan te maken, en na een dag zal het pas vetreserves gaan aanspreken waarmee de detox in gang wordt gezet”

  Eerst de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam en pas na een dag de vetreserves? Dat lijkt me evolutionaire gezien niet een slimme proces. Tenzij je op zeer hoge intensiteit fysieke handelingen verricht natuurlijk, aangezien vetten minder snel aangesproken kunnen worden dan eiwitten.

 5. Wat fijn om te lezen dat iemand naar het boek The Ultra Simple Diet verwijst. Ik ben echt fan van dat boek! Het heeft mij enorm geholpen met afvallen en ik kan het dan ook iedereen aanraden.

 6. Dag Jesse,
  I heb al je boeken en ben dus een frevent gelover in werk !
  Ik volg je levenslessn ,eet geen vlees,juice elke dag,eet geen brood ;pasta en al zeker geen suiker geen melkprodukten maar alles wat gezond is,,, I heb wel een groot probleem, namelijk ik ben HIV besmet en moet dus dagelijk 4 pillen nemen !!! Die piilen zijn het grootse vergif, want ze genven de rotse b!jwerkingen,,, slaapeloosheid ! spieratrofie ,angsten,vet verplaatsing naar plaatsen die je zeker niet wil enz ,,,, bij mn laatse checkup bij de specialist, zij hij me dat ik er ongeloofijk goed uit zag ,mijn T4 cellen staan op 1700 wat hoger is dan bij de gewone mens en mijn viralload is ondetecteerbaar, mijn leverwaarden zijn perfect en mijn vitamines staan togen hoog, Dit komt wel door de gezonde levensstijl die ik er op nahoud,,, Ik zou toch zooo graag stoppen met die medicatie !!!
  Groetjes

Geef een reactie