Dit is wat ik eet en wat mij inspireert

Mijn goede vriendin Tanya Alekseeva, wellnesscoach in Londen, vroeg me of ik “master of the month” (expert van de maand) wilde worden op haar website betterraw.com. Natuurlijk zei ik ja. Het originele artikel kan je hier lezen (in het Engels). Hieronder vind je de (letterlijke) Nederlandse vertaling. Veel lees plezier!

tanya_3
Tanya Alekseeva: “Jesse en ik ontmoetten elkaar voor het eerst toen hij net met een partner Detox Your World had overgenomen, de Britse toonaangevende online superfoodwinkel van Shazzie. Sindsdien hebben we in verschillende projecten samengewerkt, waaronder bij de lancering van mijn eigen Acid Alkaline Breakthrough programma, waarbij ik in de gelegenheid was Jesse’s ongelooflijke werkethos, toewijding, kennis en passie voor gezondheid met eigen ogen te ontdekken. Nog belangrijker is dat we ook enorm goede vrienden zijn geworden en samen veel tijd doorbrengen met zijn vrouw Marjolijn en mijn verloofde Elliot, zowel in Amsterdam als in Londen.

Jesse is zonder twijfel een expert in zijn vak, en zijn carrière ontwikkelde zich van personal trainer tot internationaal erkende en nummer één gezondheidscoach in Nederland, mede-eigenaar van de superfood webshops superfood.nl en detoxyourworld.com en auteur van de bestseller ‘Voor Altijd Jong’, terwijl een nieuw boek alweer in de maak is. Zijn populaire nieuwsbrief wordt gelezen door maar liefst 125.000 fans! Uiteraard is hij veel te bescheiden om zijn lezers ‘fans’ te noemen, maar laat ik je dit vertellen – deze prachtige, liefhebbende, aardige, gulle, ontzettend nuchtere en goede man is ook best wel vooraanstaand in de wellness branche!”

Ontmoet onze Expert van de Maand september, Jesse.

Beschrijf eens wat je op een dag zoal eet en drinkt

Jesse: Ik begin mijn dag met ongeveer een halve liter water, vaak gevolgd door een gefermenteerde drank zoals Kombucha of Kefir. Vervolgens maak ik voor mezelf een smoothie. Omdat ik veel train gebruik ik altijd een combinatie van verse bladgroenten, fruit en eiwitpoeder, gecombineerd met andere superfoods die ik denk dat mijn lichaam nodig heeft. Ik luister altijd naar mijn lichaam, want ik geloof dat ons lichaam een enorm intelligent ‘systeem’ is.

“Onderzoeken hebben aangetoond dat goede bacteriën in je darmen aan je hersenen vertellen (er is een directe verbinding tussen je spijsverteringsstelsel en je hersenen) wat je moet eten en hoeveel. Dus hoe gezonder je darmen en hoe meer je met voeding varieert, des te intuïtiever je gaat eten.”

Tot mijn favoriete voeding behoren Spirulina, avocado en bananen, dus die zitten meestal in mijn ontbijtsmoothie. Soms neem ik tot wel 60 gram Spirulina per dag! Maar vergeet niet dat je altijd eerst moet wennen aan spirulina voordat je de dosering kunt opvoeren.

Waar ik ook altijd aan denk is welke andere superfoods of kruiden mijn lichaam nodig heeft om mijn hormoonspiegel in balans te houden. Ons endocriene systeem is erg gevoelig en wordt gemakkelijk beïnvloed door zowel interne als externe factoren. Net zoals onze gedachten en emoties (met name stress), wat we eten en lichamelijke activiteit trouwens. Deze kunnen allemaal onze hormonen positief en negatief beïnvloeden, afhankelijk van wat we wel of niet doen en wel of niet eten. Onze hormonen worden ook erg beïnvloed door straling (van WiFi en mobiele telefoons), slaap, etc. Ik ben van mening dat als we ons hier niet bewust van zijn, onze hormonen geleidelijk uit balans raken wat de veroudering versnelt, vetopslag bevordert, tot verlies van libido leidt en allemaal andere dingen die we liever niet willen.

Tot mijn favoriete kruiden behoren Ho Shou Wu, Mucuna Pruriens en Rhodiola Rosae. En andere favoriete hormoon regulerende superfoods van mij zijn Pine Pollen, Maca en Tribulus.

Gedurende de dag eet ik dingen als Quinoa, ik eet een salade als lunch, ik snoep met rawfood eiwitrepen (de Pulsin repen vind ik erg lekker), wat rauwe chocolade (Lovechock is mijn favoriet), avocado, etc.

Als avondmaaltijd eet ik graag zoete aardappelen met een salade of wat gestoomde groenten. Wij (mijn vrouw en ik) eten ook veel zeegroenten zoals Kelp Noodles of Wakame, en we hebben daarnaast Irish Moss in onze koelkast, die we door een smoothie doen. Ik eet ook vaak een paar eieren bij de avondmaaltijd, maar ik probeer mijn eierconsumptie te beperken tot ongeveer 7 per week. Uiteindelijk worden de meeste mensen intolerant voor eten waar ze teveel van nemen. Ik zie dat vaak bij mensen die ik coach…

“Na een tijdje verslaafd te zijn geweest aan een bepaalde soort voeding begint je lichaam het af te stoten. En als je vervolgens een voedselintolerantietest doet voor de betreffende voeding is het resultaat ‘allergisch’! Het lichaam wil zichzelf altijd in balans houden.”

Na een workout drink ik altijd een eiwitsmoothie.

Voor het slapen gaan neem ik een vitamine B complex supplement (die van PR Labs), OmegaZen voor mijn omega 3’s, en in de winter neem ik ook vitamine D3.

Wat betreft drankjes drink ik niets anders dan water en thee. Ik gebruik deze formule om te bepalen hoeveel water ik moet drinken: je lichaamsgewicht in kg * 0,44 / 10. Dus als je 100 kilo weegt heb je dagelijks 4,4 liter water nodig.

Wat (of wie) inspireert jou om goed te eten en gezond te blijven?

Wat mij denk ik het meest inspireert is zo lang mogelijk te leven. Ik wil van het leven genieten en ik wil ook veel in mijn leven bereiken (ik beschik over een enorme drijfveer om andere mensen te helpen een geweldige gezondheid te krijgen!) maar als ik bijvoorbeeld moet kiezen tussen tot laat in de avond doorwerken om iets af te krijgen en het de volgende dag afmaken, dan kies ik ervoor om naar bed te gaan, goed te slapen, mijn lichaam in balans te houden en het werk later te doen.

“Ik offer mijn gezondheid nergens voor op, want ik wil lang leven en tijdens mijn leven veel energie hebben. Mijn inspiratie is het beste te zijn wat ik kan zijn”

Wat is je grootste zwakte als het om eten gaat en hoe ga je daarmee om?

Ik denk dat te weinig eten mijn grootste zwakte is. Ik doe veel aan training en als ik mijn dag begin met een erg voedzame smoothie dan voelt mijn lichaam heerlijk verzadigd zodat ik niet zo’n honger heb. Uiteraard vertraagt de stofwisseling als je niet eet, en dan heb je uiteindelijk bijna helemaal geen honger meer. Als je lang wil leven is niet teveel eten het beste. Hoe minder je eet, hoe langer je leeft (en dus hoe meer je uiteindelijk kunt eten!). Maar als je aan spieropbouw doet door middel van training dan moet je ETEN 🙂 Dat is voor mijn gevoel mijn grootste zwakte.

Maak deze zinnen af: Mijn beste tip voor…

… Het verbeteren van je voedingspatroon: begin met één groene smoothie per dag te drinken (daarmee houd je de dokter buiten de deur!). Voeg groene bladgroenten, wat fruit, een avocado, eventueel wat ongepelde hennepzaden en misschien zelfs wat Spirulina toe. Als je er een echte ‘maaltijdsmoothie’ van wil maken, voeg dat ook wat eiwitpoeder op basis van bruine rijst (SunWarrior) of hennep proteïne toe. Eet zoveel mogelijk gezonde voeding, dan ga je uiteindelijk vanzelf minder ongezond eten!

… Gezond eten als je van huis bent: makkelijk! Doe een paar verschillende superfoodpoeders in een zakje en neem die mee. Ik meng vaak SunWarrior eiwitpoeder met Spirulina, wat Lucuma en passiefruitextract (beiden voor de smaak), wat groene poeders (zoals Tanya’s pH Booster!) en eventueel nog wat superkruiden zoals Chaga en stop die in een zak die ik meeneem zodat ik elke dag met een smoothie kan beginnen. Je hoeft hier alleen nog maar water aan toe te voegen!

… Detoxen: dit is voor iedereen noodzakelijk. Ik denk dat je jezelf het beste zo min mogelijk dient bloot te stellen aan toxische stoffen (eet geen vergiftigde voeding!), maar desondanks zul je er altijd mee in aanraking komen. Dus eet veel voeding die je lichaam reinigt, zoals koriander, peterselie, Spirulina, Chlorella en Zeoliet.

… Een sterk immuunsysteem: houd je darmen gezond. Je moet de goede bacteriën ‘uitnodigen’ in je darmen. Drink Kombucha (maak het zelf!) en Kefir. Gebruik af en toe probiotoca supplementen. Fermenteer je eigen eten. De geschiedenis laat zien dat volkeren waarbij gefermenteerde voeding onderdeel uitmaakte van hun voedingspatroon altijd langer leefden dan andere volkeren.

Wat is het leukste dat iemand ooit tegen je gezegd heeft?

Leuke vraag! Telkens als ik verhalen hoor over hoe mijn inspanningen (onze programma’s, of de seminars die we geven) iemands leven hebben veranderd voel ik mij erg gezegend. Er gaat geen week voorbij zonder een verhaal over hoe iemand gestopt is met medicijnen en hoe zij hun leven hebben omgegooid door te beginnen met hun eigen lichaam te genezen. Elke keer als ik dat hoor raakt dat mij diep.

Hoe wil je graag herinnerd worden?

Als iemand die om anderen geeft en die wat betekend heeft in het leven van anderen. Ik denk dat veel mensen hun eigen gezondheid niet genoeg waarderen. Mijn missie is om hun te laten zien dat er een enorm hoog ‘niveau’ van gezondheid te ervaren is: meer energie, een betere huid, meer tevredenheid over je eigen lichaam. En dat is een enorme basis voor de rest in je leven.

Als je slechts 3 bezittingen mocht houden: 1 uit je keuken, 1 uit je tuin en 1 uit je boekenkast – wat zouden dat dan zijn?

Keuken: Vitamix
Tuin: de boerenkool die we op dit moment zelf aan het verbouwen zijn
Boekenkast: “Mastery” van Robert Greene

Als je een diner voor 3 gasten naar keuze (dood of levend) zou mogen organiseren – wie zouden dat zijn en wat zou je ze serveren?

Ik zou Nelson Mandela, Tony Robbins en mijn vrouw Marjolijn uitnodigen, zodat zij er ook van kan leren. Ik zou een rauwe salade met quinoa, zelf gekweekte basilicum en wat zeegroenten (zoals Wakame) opdienen, en Kombucha te drinken geven. Of iets dat daarop lijkt. Ik ben geen al te beste kok haha 🙂

Waarom geloof je dat rauwe voeding beter is?

Omdat mensen die vooral rauwe voeding en superfoods eten veel gelukkiger zijn! Ze hebben minder stress, hebben meer zelfvertrouwen, zijn gelukkiger en staan beter in het LEVEN! Vrouwen die vooral rauwe voeding eten stralen dat uit. En dat maakt mannen gelukkiger, en de wereld een betere plek 😉

——————————————————————

Onze Expert van de Maand deelt zijn favoriete rawfood recept…
Jesse van der Velde _ Cacao Smoothie Recipe
JESSE’S CACAO SUPERFOOD SMOOTHIE
Voor 1 persoon

 • 125 gram biologisch gepeld hennepzaad
 • 2 el cacaopoeder
 • lucuma poeder (hoeveelheid naar smaak)
 • 1 tl vanillepoeder
 • 1 banaan
 • ½ avocado
 • ½ liter water

Doe alle ingrediënten in je blender en pureer het enkele seconden tot het geheel smeuïg is en klaar om op te drinken.

Share:

10 comments

 1. Mooi stukje!
  Ik had er wel een vraag over. Wat heeft jou voorkeur Kombucha of Kefir? Ik wil met 1 van die 2 beginnen en eigenlijk zelf gaan maken, maar weet niet met welke. Vandaar mijn vraag..
  Groetjes

 2. Hi Jesse,

  Because of the international character of this post, I will react in English for this post 🙂

  I think it’s great what you’re doing and step by step I’ve been inspired by you to try and adapt my eating pattern. I value these habits more and more each day as they help me to obtain a more balanced body, both on the inside as on the outside.

  However when I look at the prices for these products you mention in the above article, I get a bit discouraged. Most of these unit prices look like twice or triple the price I would pay for one or even two meals(when accumulated). I’m willing to make sacrifices for a healthy body, and if necessary spend more money on good, quality food but I’m also curious about your opinion on this.

  Please, do share your feelings, thoughts on this remark of mine and I’ll be happy to read it.

  Regards,

  Kristof

 3. Beste Jesse,
  Bedankt voor het artikel, heb het met aandacht en plezier gelezen.
  Onderstaand 3 titels van boeken, die meer en meer inhoud gaan geven aan mijn dagelijkse voeding:
  1. “Green for Life” van Victoria Boutenko
  2. “Green Gorilla, the searchless raw diet”, given by Ruchira Avatar
  Adi Da Samraj.

  Ik wens je veel succes met je nieuwe boek!
  Vriendelijke groet, Beatrijs

 4. Zelf heb ik geen goede ervaringen met een dieet op basis van raw food. Ik heb drie weken voornamelijk rauw gegeten en ben toen 6 kg afgevallen, terwijl ik al een gezond gewicht had. Mijn ogen gingen ontsteken en mijn eetlust verdween totaal. Ik voel me veel lekkerder met gekookte voedingsmiddelen, zoals havermoutpap, gestoomde groenten, ovenschotels en af en toe een stevige volkoren zuurdesemboterham. Rauwkost vind ik wel heel lekker en verdraag ik ook goed als tussendoortje of bijgerecht.

 5. Zelf heb ik geen goede ervaringen met een dieet op basis van raw food. Ik heb drie weken voornamelijk rauw gegeten en ben toen 6 kg afgevallen, terwijl ik al een gezond gewicht had. Mijn ogen gingen ontsteken en mijn eetlust verdween totaal. Ik voel me veel lekkerder met gekookte voedingsmiddelen, zoals havermoutpap, gestoomde groenten, ovenschotels en af en toe een stevige volkoren zuurdesemboterham. Rauwkost vind ik wel heel lekker en verdraag ik ook goed als tussendoortje of bijgerecht.
  Hartelijke groet, Astrid

 6. Ik vind jouw dieet best extreem. Al die pilletjes en poeders, dat is voor een doorsnee mens niet vol te houden. Of te betalen, want al die supplementen zijn razend duur. Wel knap dat je dit allemaal ontdekt hebt voor jezelf.

 7. Hallo,

  Ik probeer ook helemaal volgens jouw principes te leven en eten. Maar ik wou weten of je nog krill-olie neemt zoals je in de superverbrander vermeldt? Of is deze zenomega beter?

 8. Erg leuk artikel Jesse! Groetjes Liselot

 9. Chaga is geen kruid maar een medicinale paddestoel 😉

 10. Dag, dag allemaal
  Uw raad is prima. – ik lees het met heel veel interesse. Ons voedingspatroon wordt geleidelijk aangepast en dit met goed resultaat. Je supplementen zijn OK maar ik kies eruit, wat voor ons haalbaar is. Detoxen – op verschillende manieren haalbaar – is heel belangrijk en beschermt tegen veel ziekten en ongemakken. Indien dat maar eens gesnapt wordt door dokters, die het gemakkelijk aan hun patiënten kunnen doorgeven, maar blijkbaar… weten ze het zelf niet.

Geef een reactie