Eiwitpoeder van bruine rijst zelfde resultaat als whey proteïne

In het verleden hebben diverse onderzoeken aangetoond dat consumptie van dierlijke eiwitten na krachttraining meer effect heeft op de spiergroei dan consumptie van plantaardige eiwitten. Echter, onlangs heeft een nieuw onderzoek bewezen dat met rijst proteïne zeer goede resultaten kunnen worden behaald en dat de effecten vergelijkbaar zijn met de consumptie van dierlijke eiwitten…. goed nieuws dus voor veganisten, rawfood enthousiasten en mensen die allergisch of intolerant zijn voor zuivelproducten!

In het betreffende onderzoek, getiteld ‘Rice Protein Increases Lean Body Mass, Muscle Hypertrophy, Power and Strength Comparable to Whey Protein Following Resistance Exercise’ (Jaeger & Wilson, 2013), werd onderzocht of een hoge consumptie van rijsteiwit isolaat na krachttraining spierherstel kon bevorderen en wijzigingen in de lichaamssamenstelling (waaronder de spier/vet-verhouding) kon bewerkstelligen. Daarnaast werd bestudeerd wat het effect was van rijsteiwit isolaat in vergelijking tot whey proteïne isolaat.

eiwit shake

Ten behoeve van het onderzoek werden 24 gezonde studenten onderzocht die al minimaal 1 jaar regelmatig aan krachttraining deden. De deelnemers werden aselect in 2 groepen verdeeld en dienden elk acht weken lang drie maal per week onder toezicht van een begeleider een krachttrainingsprogramma volgen. Direct na elke training kreeg de ene groep 48 gram rijsteiwit isolaat te eten en de andere groep eenzelfde hoeveelheid whey proteïne isolaat (beide supplementen bevatten precies dezelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten). Gedurende de onderzoeksperiode werden de deelnemers driemaal onderzocht op spiermassa, lichaamssamenstelling, bench press kracht en leg press kracht.

Het verrassende resultaat van het onderzoek was dat er geen significante verschillen optraden tussen de krachtsportbeoefenaars die rijsteiwit poeder aten en diegenen die whey proteïne aten. Met andere woorden, beide supplementen hadden hetzelfde effect op spierherstel, en in beide groepen hadden beide eiwitpoeders een positief resultaat op de spiermassa en spierkracht terwijl tegelijkertijd de hoeveelheid lichaamsvet afnam.

Diverse experts hebben na deze ontdekking een persconferentie gehouden om uit te leggen wat voor effect deze onderzoeksresultaten zullen hebben binnen de sportvoedingsbranche. David Janow, directeur van Axiom Foods en uitvinder van een plantaardig eiwitpoeder gemaakt van bruine rijsteiwitten zonder kunstmatige toevoegingen, vertelde: “Whey proteïne is altijd de ‘gouden standaard’ geweest in de fitnessindustrie, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk vanaf vandaag veranderen. Bijna 70% van de hele wereldbevolking is lactose intolerant, en de hormonen die via de koeien in onze voedselketen terecht komen zitten in veel hogere concentraties in zuivelproducten dan in vlees. We weten nu dat hormonen in koeienmelk vroegtijdige puberteit veroorzaken en soja wordt ook steeds minder populair vanwege de van nature aanwezige fyto-oestrogenen. Plantaardige eiwitten bevatten geen allergenen en zullen daarom een belangrijke concurrent worden voor whey proteïnes.” Dr. Douglas S. Kalman, die betrokken is geweest bij meer dan 200 wetenschappelijke onderzoeken naar voeding en mede-oprichter is van The International Society of Sports Nutrition, noemt de effecten van plantaardige eiwitten veelbelovend. “Dit gaat de voeding van de gehele wereldbevolking beïnvloeden, met name in landen waar mensen ondervoed zijn.”

Ook binnen de sport- en fitnesswereld is men uiteraard uiterst positief over deze nieuwe ontdekking. Kevin Hill bijvoorbeeld, een rawfood bodybuilder, fitness instructeur en voedingsdeskundige, zegt “veel fanatieke bodybuilders gebruiken graag eiwitpoeders en zijn altijd enorm verrast als ik ze vertel dat ik mijn spiermassa te danken heb aan rijsteiwitten.” Gina Lombardi, presentatrice van Health & Fit op Discovery Channel en tevens schrijfster en personal trainer van verschillende beroemdheden legt uit dat meer dan 70% van haar klanten veganistisch is en daarom vanzelfsprekend voor plantaardige eiwitpoeders kiest: “Vaak vervullen beroemdheden een voortrekkersrol, zij zorgen ervoor dat een product populair wordt bij het grote publiek”.

De kans is dus groot dat veel krachtsportbeoefenaars in de nabije toekomst overgaan op rijsteiwit poeders… niet alleen omdat dit plantaardig eiwitpoeder dezelfde resultaten geeft als whey proteïne, maar vooral ook omdat er geen lactose, kunstmatige toevoegingen en allerlei andere allergenen in zitten!

Share:

3 comments

  1. In onderzoek is meestal whey-eiwit vergeleken met soja-eiwit. Whey-eiwit lijkt inderdaad voor betere resultaten te zorgen.

    Dit nieuwe onderzoek vergelijkt volgens mij voor het eerst rijst-eiwit met Whey-eiwit, een reden om de resultaten met enige terughoudensheid te interpreteren. Maar daar zijn meer redenen voor.
    Het waren immers maar 24 deelnemers die ook nog eens in 2 groepen werden verdeeld.
    Het onderzoek is (nog) niet gepubliceerd, maar gepresenteerd op een expo voor natuurlijke producten. Er is consensus dat een onderzoek dat niet is gepubliceerd in een peer-reviewed journal niet echt serieus genomen mag worden. Inhoudelijk kan ik dan ook weinig zeggen over het onderzoek. Er wordt geschreven dat het in Nutrition and Metabolism wordt gepubliceerd. Afwachten dus om de resultaten nader te beoordelen.

    Het supplement met rijst-eiwit dat de onderzoekers gebruikte is geleverd door de fabrikant Axiom Foods waar ze een patent op hebben. Het zou mij niet verbazen wanneer deze fabrikant ook financieel bij het onderzoek betrokken is. Dat de directeur (David Janow) positief is, is dan ook niet verwonderlijk.

    Op dit moment is het te vroeg om rijst-eiwit gelijk te stellen aan whey-eiwit. Eén onderzoek met 24 deelnemers is daarvoor onvoldoende. Bovendien is het onderzoek (nog) niet gepubliceerd. Afgaan op mediaberichten is gevaarlijk en weinig kritisch.

    Dit is een voorbeeld van een onderzoek waarbij de media (inclusief Jesse) de resultaten onjuist interpreteert en presenteert.
    Ik vraag mij af welke criteria Jesse gebruikt bij het beoordelen van wetenschappelijk onderzoek. Deze vraag heb ik eerder gesteld via de mail maar geen antwoord op gekregen. Gezien zijn artikelen lijkt de uitkomst belangrijker te zijn dan de kwaliteit van het onderzoek en dit consequent toe te passen.

  2. Dat kan. Het kan allemaal. Eigen onderzoek is het beste; voor mij werkt het geweldig die rijst-eiwitten!

Geef een reactie