Lovehandles verbranden en definitief wegwerken

Veel mensen doen buikspieroefeningen en passen (enigzins) hun voeding aan maar merken toch dat ze het vet op hun ‘lovehandles‘, boven hun heupen, niet kunnen verliezen. Soms proberen mensen extra buikspieroefeningen te doen, maar daar ligt niet het probleem. Het vet dat op je ‘lovehandles’ staat namelijk in direct verband met hoeveel insuline (het hormoon dat je bloedsuikerspiegel verlaagt, en tevens het belangrijkste vetopslag hormoon) aanmaakt.

Hoe meer insuline, hoe meer vet je opslaat (op je heupen en uiteindelijk op je buik).

Onderzoek heeft laten zien dat waar je op je lichaam vet opslaat in verband staat met bepaalde hormonen. Verschillende plaatsen waar je voornamelijk vet hebt staan in verband met verschillende hormonen. Wil je vet op een specifieke plaats kwijt (bijvoorbeeld op je lovehandles, maar dit geldt ook voor het vet op je buik, benen, of armen), dan zul je het hormoon waarmee het in verband staat in balans moeten brengen, alleen dan verlies je daar vet.

Het vet op je heupen (‘lovehandles’) heeft dus te maken met insuline. Insuline wordt aangemaakt als je suikers of koolhydraten eet, dus: suiker, brood, pasta, rijst, aardappelen vruchtendranken, frisdranken, verpakte voedingsmiddelen, chips, koekjes, kant-en-klaar maaltijden, pizza, etc. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn slechter dan de anderen en natuurlijk speelt ook de mate waarin je dit eet (hoeveel je er wekelijks van eet) mee, maar in de kern gaat het er om dat je deze voedingsmiddelen (tijdelijk) gaat beperken, als je het vet op je heupen, je lovehandles, wilt verliezen.

Er is echter nog iets anders wat belangrijk is. Je kunt namelijk je voedingspatroon aanpassen maar nog steeds moeilijk het vet op die plaats verliezen. Hoe snel je dit verliest is afhankelijk van hoe lang het er heeft gezeten. Dit komt omdat als het vet al langer op die plaats zit je waarschijnlijk over langere periode al regelmatig koolhydraten hebt gegeten, waardoor je lichaam regelmatig (en veel) insuline aanmaakt en je lichaamscellen minder gevoelig voor insuline zijn geworden.

Je moet dit vergelijken met een vacaturemarkt. Als er veel personeel beschikbaar is en er maar weinig vacatures zijn, dan hoeven die bedrijven niet het eerste de beste personeelslid aan te nemen, er zijn er immers toch genoeg. Zo werkt je lichaam ook. Insuline wordt aangemaakt als je suikers/koolhydraten eet en je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit insuline hormoon gaat vervolgens de suikers in je lichaam verwerken, opslaan in spiercellen of opslaan in vetcellen.
Is er altijd veel insuline (omdat je veel koolhydraten eet), dan reageren die cellen steeds minder goed op insuline. Waardoor je lichaam nog meer insuline gaat aanmaken omdat de suikers/koolhydraten die je at nog steeds in je bloedbaan zijn, en ze immers toch uiteindelijk een plek moeten krijgen.

Dit is een negatief spiraal wat ontstaat over meerdere jaren. Veel en regelmatig koolhydraten/suikers eten laat je lichaam veel en regelmatig insuline aanmaken. Regelmatig veel insuline betekent dat je cellen er minder goed naar gaan luisteren (‘er is er immers toch genoeg’). Waardoor er nog meer insuline wordt aangemaakt.

Uiteindelijk leidt dit proces, door de jaren heen, tot diabetes type 2, waarbij je cellen nauwelijks meer (of helemaal niet) op insuline reageren.

De reden waarom dit belangrijk is, is omdat als je lichaam zelfs voor het eten van een heel klein beetje koolhydraten veel insuline aanmaakt (omdat er veel insuline nodig is aangezien je cellen er nauwelijks op reageren), je lichaam ook veel vet gaat opslaan. Insuline is immers het belangrijkste vet opslag hormoon.

Wil je daarom het vet op je heupen verliezen, volg dan dit stappenplan:
* Vervang voor twee weken alle koolhydraten (zie hierboven) voor eiwitten (vlees en vis) en groente. Eet zoveel vlees/vis en groente als je wilt.
* Voeg visolie toe aan je voedingspatroon, dit maakt je cellen gevoeliger voor insuline
* Voeg dagelijks 1 – 2 gram kaneel toe aan je voedingspatroon, ook dit maakt je cellen gevoeliger voor insuline
* Doe trainingen met de Kettlebell Workout. Het verbetert je suikerstofwisseling en maakt je tevens gevoeliger voor insuline, waardoor je er minder van hoeft aan te maken en dus minder vet gaat opslaan. Uiteraard verbranden deze trainingen ook vet op korte termijn al door de intensieve inspanningen die je verricht en doordat deze trainingen volledig zijn gericht op het verbranden van (buik)vet en het krijgen van strakkere (buik)spieren.

Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe langer het duurt voordat je het vet op je heupen volledig kwijt bent. Nogmaals: over het algemeen geldt, hoe langer het er zit, hoe langer het duurt voordat het er af is. Maar door strikt gezond te gaan eten (je koolhydraten te vervangen voor eiwitten en groentes), bovenstaande supplementen te nemen en wekelijks te gaan trainen, zul je het proces enorm versnellen. Hoe meer energie je er in steekt, hoe meer resultaat je zult zien.

Share:

39 comments

 1. dus moet je nou voor 2 weken alles verbannen? of raad je aan dit voor langere tijd te doen? dit wordt me niet helemaal duidelijk..
  2 weken testen? en dan door als he werkt?

  uhm wijn is ook een koolhydraat toch?? hmm jammer…;)
  maar koolhydraten uit (groente en) fruit vindt je wel oke?

  wil het best een kans geven..(maar langer dan 2 weken??af en toe volkoren granen, zoals havermout vindt ik heerlijk..en super als ontbijt)

  ik hoor t graag!

 2. hallo jesse
  Ik doe alles om een beter figuur te krijgen,maar van die dikke maag kom ik maar niet af wat zou ik daar aan moeten doen.
  ik hoor het graag
  groetjes loes

 3. mijn buik is al minder maar met mijn maag gaat het langzamer weet jij hoe dat komt want ik ben al even bezig met die smooties b.v.d diana van beers.

 4. Ik ben nu een goede week bezig om geen koolhydraten te gebruiken, en echt…ik heb geen honger.
  Ik hoef maar 10 kilo af te vallen, maar vet op de buik moet zo wie zo minder..en guess what….. mijn buik is al 4 cm geslonken en ben 3 kilo afgevallen.
  Drink nog niet zo veel water als zou moeten volgens de berekening, maar al wel anderhalve liter per dag naast de smoothies en de koffie/thee.
  Heb ook een kettlebell aangeschaft, kan lang niet alle oefeningen lang doen, maar elke morgen merk ik dat ik weer een ons of 3 ben afgevallen.

  Maar het mooie is, dat ik geen last meer heb van laag suiker nu.
  Greetz,
  Breeze

 5. PS:

  Ik doe elke dag wel even de kettlebelloefeningen en squats, ook dat moet omdat ik een knieblessure heb.
  Maar loop tegen de zestig en mijn lichaam is door de jaren heen erg verzwakt…..dus……wil er nu zeker aan werken.

 6. idd hoe kom je van je dikke darmen af?
  en dan nog iets jesse, je zegt dan wel je mag zoveel vlees en grenten eten al je wil.
  van die grenten snap ik het wel dat is gezond.
  maar mag je echt alle zoorten vlees eten die je maar wil?
  ik kan het me niet echt voor stellen.
  vertel het ons maar.
  en die Groene smoothies zijn lekker en gezond maar merk nog niet echt dat ik veel vet verloren ben. maar ik ga stug door.(daar ben je tensotte een Groninger voor) ik hoor het wel.

 7. kaneel door vlees en groenten en daarbij visolie zou dat te eten zijn? Misschien door de cornflakes.
  Of een boterham met kaas met kaneel.
  Het blijft lastig om geen suiker meer in thee en koffie te gebruiken.
  Spieren hebben toch ook suiker nodig of heeft een mens van nature
  genoeg insuline?

 8. mijn buik is al minder maar met mijn maag gaat het langzamer weet jij hoe dat komt want ik ben al even bezig met die smooties b.v.d diana van beers.

 9. Ho Jesse.

  Ik zou graag ook antwoorden zien op al het bovenstaande..Lijkt me erg nuttig om te weten, het zijn goede vragen!!

  Bedankt alvast!

 10. Aan iedereen die moeite heeft met ongezoete koffie en thee en die toch geen zoetstoffen op basis van aspartaam of cyclamaten wil gebruiken: gebruik de natuurlijke zoetstof STEVIA, gewonnen uit de Stevia plant. In verschillende vormen te koop. Neem de vloeibare vorm: op waterbasis en wit. (Er is ook een bruin kleurige variant, die zoet amper).

  De vloeibare Stevia geeft geen bijsmaak en heeft een sterke zoetkracht. Wel duur, 100ml kost bijna 20 euro. Maar zuinig in gebruik. De meeste natuurwinkels hebben het op voorraad. Officieel mag het niet worden verkocht als zoetstof, daarom staat er op “voor uitwendig gebruik”.

 11. thanks jesse, t gaat de goede kant op, ben dat wel langer zit in de 4de week, geen koolhydraten en suikers enz… ben 1m71 woog 79.5kilo omvang 110. weeg momenteel 72kilo en mijn omvang is nu 93cm dat is 17cm er af!!
  Hoe langer het vet op je heupen en je buik er heeft gezeten, hoe langer het duurt dat t dr af is….

  Kaneel stokjes in water koken, lekker als thee. Of in een groene smoothie met bv 2 appels en of banaan.. Visolie als suplement slikken, met alleen de omega 3!!!

 12. G dag Jesse K zit ook met en vraag hoe jj die dikke buik weg krijgt Kzal graag 15kg willen bij komen Want K weeg ma 60kg en vindt da weinig Grtz

 13. wat is een kettebel?

 14. Bestje Jesse,

  Ik ben inmiddels`13 kg kwijt en krijg beetje voor beetje mn atletische bouw weer terug toen ik nog 23 was ik ben op dit moment 30 jaar oud !!! Mijn probleem gebied om vet te verbranden is idd de love handles !!! Wat voor type vis olie moet ik gebruiken en kan dit in combinatie met de groene shakes die je voor schreef !!! Kan dit dieet geen kwaad voor mijn opgebouwede spiermassa tevens !!! Dus hoe kom ik resoluut van mn buikvetten af love handles dus ???

  Mvg Radjoe

 15. Plaats hier voorbeelden van zo’n koolhydratenvrije week. Dus ontbijt,middagmaal en avondeten. Kunt u ook op alle voorgaande vragen reageren, Jesse? Dank u! Want moet men echt twee weken lang alles uitbannen???

 16. Hallo Jesse,
  Ik snap dat Koolhydraten dikmakers zijn.
  Maar hoe zit het met volkoren Spaghetti en Volkoren rijst?
  Ik zou bijgod niet weten wat ik dan moet eten??
  toevallig tips voor vervangers?
  Ik heb ook flink wat lovehandles en een buikje vedders ben ik zeer tevreden alleen die buik wil maar niet weg!!

  Groeten,
  Suzanne.

 17. ik eet bijna niets,niet omdat ik wil vermageren maar van zelf,ik eet ongever per dag 500 kalorien +- en ik vermager niet,ik heb dikke buik,zijn dagen waar ik eet niets en dring allen,ik drink weinig water maar wel ongever 1a 2 liter grone thee en ik vermager niet,ik wil die dikke buik kwijt,wat moet ik doen?

 18. Suzanne,als je wil vermageren je maag niet spagetthi of rijst eten,ik ben in een week 5 kg afgevalen door allen kip eten,je maag kip,vis,kaas eten hoeveel je wil,maar als je koopt kaas kijk dan naar hoolhydraten,in somige kaas ziet er wel maar in meeste niet,fruit maag niet er ziet overal koolhydraten,maar als je eet kip dan maag je wel iets eten waar koolhydraten zijn,maar niet overdrijven,probeer niet meer dan 150-200 koolhydraten te eten,ik ben zo vermagert overal behalve mijn buik,en dat is mijn probleem!ik koop kip en eet allen kip!ik heb al zo veel dieten geprobeert en niet maar kip is zekker!

 19. Beste Jesse,

  voor mij is het moeilijk het dieet te volgen helemaal geen koolhydraten omdat ik ben diabeet en insuline afhankelijk .Ik heb bijna alle dieeten gevolgd en zelf alli dat heb ik 4 maanden gebruikt en geen gram af gevallen,daarna kreeg ik van huisarts xenical de hoogste dosering ook mondjesmaat af gevallen.Sport 3 x per week.Eet veel groenten weinig vlees maar veel vis.Eet normaal geen grote porties.Snoept en rookt niet en drinkt geen alcohol.Maar het afvallen lukt mij nog steeds niet. Mijn lengte is 156 gewicht is 73 kg.
  groetjes van soerajja

 20. hoi jesse
  ik heb een dikke buik waar ik graag vanaf wil.
  helpen die smooties echt,
  zoja zou je mij die door willen mailen

 21. hoi jessy en andere lezers,
  ik ben nu al 3 maanden bezig met deze levenswijze en ik heb er helemaal geen moeite mee om geen koolhydraten te eten.
  smorgens eet ik 4-6 eiwitten al dan niet gebakken of gekookt met groentjes kip of gerookte vis.
  smiddags neem ik een goede salade met veeeeeel groentjes en een stukje vlees of vis erbij, een vinaigrette of een ander sausje
  savonds kook ik gewone middag voor mijn man en dochter, maar zelf eet ik geen aardappelen of pasta.
  1 keer per week zondig ik met frieten of pasta, maar dan begin ik mijn maal met 200g vlees en groenten, als ik dan nog honger heb eet ik mijn koolhydraten voor die week, dit varieert rijst, aardappelen, pasta en dan kan er ook een nagerechtje af zoals een ijsje of iets anders zoet.
  ik ben nu &l 8 kilo afgevallen en ik voel me goed.
  wie volgt mijn voorbeeld?
  zeker inschrijven voor de “supervetverbrandermethode” van jessy vandevelde.
  met vriendelijke groeten

 22. hoi Jesse,
  ik ben sinds de zomer 2008 35 kilo aangekomen, van magere lat tot een mix van vet en spier, ik ben nu inmiddels 20. ik ging van 69kg naar 104kg. ik deed veel intensief aan voetbal en fitness maar deed nog veel intensiever aan eten, ik voelde me dik, was ook dik, maar als ik m’n spieren aanspande, van buik arm of been, dan zag het er eigenlijk wel goed uit, ik ben dus aangepast gaan eten en doorblijven trainen, het heeft geresulteerd in een totaalgewicht van 90 kg en ben de ‘lovehandles’ kwijt.. ik heb echter nog altijd te veel buikvet om een mooie sixpack te hebben, is deze methode ook goed voor je buikvet en niet alleen je heupen?

  gr arun

 23. De fout die veel mensen maken met buikvet is fanatiek gaan sporten. Dit zorgt bij een deel vd mensen dat je stresshormoon nog meer omhoog gaat en blijft en dat je nog meer vet opslaat. Koolhydraten spelen een belangrijke rol bij buikvet maar ook de stof BPA in plastic flesjes die op vrouwelijk hormoon lijkt (dus meer vetopslag) maar ook fructose in al die sapjes die voor oa een vette lever en diabetes kan zorgen. En dan is er nog die zonnebrandcreme die aanmaak vitamine D blokkeert, een belangrijke vitamine die rol speelt bij overgewicht. Voor meer info zie leefbewust dot com. Jesse, succes met je goede werk.

 24. Wat Ron zegt, dat fanatiek sporten fout is, klopt. Je verbrandt alleen vet als je veel beweegt zonder dat je hartritme veel omhoog gaat. Veel wandelen dus, normaal fietsen en zoeken naar balans in de sport. En vooral stress vermijden. Zelf wandel ik veel en doe aan Tai Chi. Ik heb oa diabetus 2 en door de vele medicijnen raak ik zeer moeilijk gewicht kwijt. Toch lukt het me nu op de volgende manier. Ik eet 5 keer per dag maximaal 250 calorien per maaltijd en ik drink 2,5 tot 3,5 liter water per dag. Ik hou het volgende schema aan. 7 dagen alleen vlees, vis en ei. 7 dagen alleen vlees, vis, ei en groente. Deze 14 dagen herhaal ik nog een keer. Daarna eet ik 1-2 dagen vanalles, dus ook fruit en allerlei andere koolhydraten. Dan beginnen mijn vier weken weer. Ik heb geen last van mijn diabetus en ben reeds 11 kilo kwijt. Mijn buik, maag en heupen nemen af. Ik moet nog minimaal 35 kilo afvallen voor mijn gezondheid en dat wordt nog een hele klus, maar het begin is er. Ik voel me er goed bij en kan misschien voorkomen dat ik een maagband moet. Ik sta al op de lijst ervoor, maar ik stel het zolang mogelijk uit. Hopelijk lukt het mij op eigen kracht en motiveer ik met mijn strijd ook anderen.

 25. ik vindt dit een beetje flauwekul allemaal!!

  als je gewoon goed eet en veel water drinkt en daarbij ook genoeg beweegt, denk aan: pak een keer de fiets i.p.v. de auto, en in de avond een lekkere wandeling maakt, val je vanzelf wel af en je voelt je beter. ben nu 5 weken bezig, en ben al bijna 7 kilo kwijt, het zit gewoon tussen je oren. iedereen zegt wat je moet eten, maar je moet gewoon disipline tonen, en de tussendoortjes laten staan. maar het belangrijkte is dat je na 8 uur ‘s avonds niet meer eet.
  conclusie: als je gewoon goed en gezond eet, en genoeg beweging pakt op een dag, dan val heus wel af

 26. Beste Jesse,
  Heb je nog tips voor mij als diabetes van het type 1 (insuline-afhankelijk). Ik sla alleen vet op de buikomgeving op en de rest blijft slank. Er wordt soms gedacht dat ik zwanger ben.
  Erg irritant. Ik probeer regelmatig te sporten: hardlopen (op mijn manier), hometrainer en zwemmen en let op mijn voeding. Zonder koolhydraten lijkt me niet verstandig in mijn geval.
  Ga in ieder geval je recepten downloaden en hoop dat je nog interssante info hebt.
  Esmee

 27. hallo
  ik heb een vraagje
  k heb ook lovehandels en ik wil gewoon me bruik aan kunnen met een shirt er op zonder dat die vet randen er onder uit komen of der in zitten
  maar 1 probleem
  ik heb diabetes type 1 dus ik moet wel veel koolydraten eten & aantal dingen eten dus hoe kan ik dan t beste doen ?
  k probeer wel al minder te eten zoals veel meer fruit & 1x in de 2 weken klein zakje chips & geen patat enzo meer dat doe ik dan
  maar mijn vraag is hoe moet ik het dan oplossen ?

  ‘x Liza

 28. Hallo

  ik wil niet afvallen want ik heb gezond gewicht en mag het ook niet aangezien ik een eetstoornis heb gehad.
  toch heb ik last van die zwembandjes.
  geen brood eten is voor mij niet echt een optie, hoe kan ik er toch voor zorgen dat die ‘zwembandjes’ weggaan?

 29. Hey jesse wanneer zeg je ns wat op alle vragen…of ben je al genoeg binnengelopen met je dieetgoeroestuff

 30. Hallo ik zag dat de vraag al eerder gesteld is maar helaas geen antwoord erbij staan. Mijn vraag is welke visolie je het beste kan gebruiken daar er zoveel soorten zijn zie ik de bomen het bos niet meer
  Ik hoor het graag

 31. Hey,
  Ik ben 15 jaar oud en heb last van die vervelende dingen.
  Ik ben aardig lang (1.78) en weeg 62 kilo; oftewel mensen zien me als een model.
  Maar ik ben super onzeker over die vetophopingkjes en wil er vanaf komen, volgens me moeder heb ik ze al lang. (+- 8 jaar)
  Mn buik is wel vrij plat en mn benen zijn voor de lengte van ze gewoon normaal, maar hoe kan het dan dat ik die dingen heb…
  Ik heb er veel last van met het dragen van shirtjes, jurken en mn zelfvertrouwen.

  Het lijkt nu net een boek wat ik heb geschreven over mezelf,
  maar kan iemand me uitleggen waardoor ik dit blijf hebben no matter what ik gezond eet of sport?

 32. Heei,

  Mijn naam is jenna en ik ben bijna 16 jaar. Ik heb heel veel last van love handles en erger me er kapot aan! Ik heb al van alles geprobeerd. Eet meer fruit en groente,sport veel,doe ook speciale oefeningen en eet zo weinig mogelijk vette dingen. Helaas is dat laatste gewoon niet te voorkomen. Heb jij enig idee wat ik nog kan doen? Ik zit er echt heel erg mee.

  X

 33. Jammer dat Jesse niet reageert, want er staan best een paar goede vragen tussen…..

 34. U heeft helemaal gelijk, het lichaam hoort in goede balans te zijn om mooie figuur te kunnen krijgen.
  Bij balans bedoel ik de cholesterol, darmflora en de insuline huishouding.
  Balans 1
  Onze lichaam maakt uit zichzelf verzadigde vetten dus ook de slechte cholesterol neemt toe, dagelijks onverzadigde vetten consumeren met olijfolie is pré, want het heeft goede cholesterol dat lichaam niet zelf aanmaakt.
  Balans 2
  Geef je darmflora dagelijks vezels met inuline, oergranen van brinta, want dat geeft balans met nuttige en de schadelijke bacteriën en het helpt tegen opgeblazen buik te verminderen.
  Balans 3
  Zorg dat de bloedsuiker tussen 4 & 6 mmol/l blijft want te veel schommel in de bloedsuikerspiegel kan leiden tot diabetes, hierbij is dagelijkse vezels van belang voor de ochtend en in de avond om honger gevoel te verminderen.
  Om deze 3 balans in orde te krijgen, gaat je lichaam 100% transformen

 35. De spijker op zijn kop. Insuline is de sleutel. Dit verhaal zou veel meer aandacht moeten krijgen. Vijf maanden geleden was ik de pineut met diabetes 2. Doodziek. Bloedglucose 25 en HbA1c 142 mmol/l !!! Ook waren cholesterol en triglyceriden veel te hoog. Ik kreeg een tas medicijnen mee en een voedingslijst vol met ‘goede’ koolhydraten.

  Puur toevallig kwam ik een video tegen van Jordan Peterson over zijn vleesdieet en hoe dat zijn enorme ochtendhumeur en stemmingswisselingen (ik ook altijd gehad) spectaculair verbeterde. Ik ben toen ketogeen gegaan en na twee weken sliep ik als een roos en werd ‘s morgens na veel korter slapen (!) fit als een hoentje wakker. Een wonder.

  Ik heb me toen in de materie verdiept tot en met pubmed, want ik geloof hypes nooit, en raakte overtuigd. Ik heb snel mijn medicijnen afgebouwd en ging full keto. Ik start de dag met koffie+kokosolie en een omelet met spek. Doe een klein beetje aan beweging. D.w.z. één a twee keer week een stevige wandeling of een rondje racefietsen van een half uur en daarbij drie keer per week tien minuten opdrukken en optrekken.

  De resultaten zijn spectaculair. Eergisteren kreeg ik de uitslag van mijn laatste bloedonderzoek. Bloedglucose 4,4 en HbA1c 35. Verder ook alles netjes binnen de grenzen. De praktijkdietiste viel van haar stoel. Ik ben ‘genezen’.

  Ook fysiek ben ik enorm verbeterd. In 2017 was ik (185 cm) nog 95 kg. Nu 80. Mijn buikomtrek was vijf maanden geleden 96 en nu 86. Mijn vetpercentage was >25+ en nu <12. Ik was in mijn jongere jaren een fanatiek wedstrijdzwemmer, -turner en windsurfer en zie er nu beter en gespierder uit!

  Had ik dit maar veel eerder geweten. Miljoenen jaren aten we gezond, totdat de landbouw alles verpestte. En natuurlijk Ancel Keys, de voedingsindustrie en nota bene het voedingscentrum met hun hardnekkige vet-leugen.

 36. Hey Jesse,
  Dank voor het artikel (al is het even geleden dat je het gepost hebt).
  Sta je er nog steeds volledig achter? Ik ben een ongeveer 5 jaar geleden begonnen met minder suikers en koolhydraten eten en ik eet al zeker een paar jaar in zeer beperkte maten de voedingsproducten die je in het artikel vermeld. Ik sport, zij het met lage intensiteit vanwege een hartaandoening, En toch blijven die love handels eigenwijs aanwezig. Wel een stuk minder dan eerst maar ze zitten er nog wel en inmiddels behoorlijk in de weg. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?

Geef een reactie