Foodwatch eist dat Becel pro-activ uit de schappen van de supermarkt wordt gehaald

De onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie foodwatch is niet blij met Unilever. Deze levensmiddelenfabrikant verkoopt Becel pro-activ en claimt dat deze margarine voor op de boterham gezond is voor mensen met hart- en vaatziekten en het cholesterol verlaagt. Unilever kan hier echter geen bewijs voor leveren, en daarom eist foodwatch dat Becel pro-activ op gezondheidsrisico’s wordt getest en niet meer via de supermarkt verkrijgbaar is.

Unilever meent dat Becel pro-activ cholesterolverlagend is omdat ze plantensterolen aan de margarine hebben toegevoegd. Echter, door de aanwezigheid van plantensterolen worden sommige vitamines en carotenoïden minder goed opgenomen door het lichaam. Bovendien staat het niet vast dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen, want via een aantal onderzoeken is juist aangetoond dat plantensterolen een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten en aderverkalking.

Becel pro-activ

Nog niet zolang geleden is er via apothekers en zorgverzekeraar VGZ veel reclame gemaakt voor Becel pro-activ. Ook de Nederlandse Hartstichting vaart wel bij het succes van dit margarinemerk, en ontvangt jaarlijks veel geld voor het gebruik van hun logo in de reclame van Becel. Bart van Opzeeland van foodwatch maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling, vooral omdat er geen lange-termijn onderzoek is gedaan naar Becel pro-activ. “Consumenten fungeren zo in feite als proefkonijn voor Unilever,” zegt hij. Ook maakt Unilever via dit soort marketing het onderscheid tussen voeding en geneesmiddelen wel heel onduidelijk. “De manier waarop Becel pro-activ in de markt is gezet, is voor geneesmiddelen ondenkbaar” legt Bart Van Opzeeland van foodwatch uit. “Voor medicijnen ga je naar de dokter, niet naar de supermarkt. Wat wij daarom eisen is dat Unilever de verkoop via de supermarkt per direct staakt en Becel pro-activ uitsluitend via het reguliere traject voor medicijnen in de apotheek gaat verstrekken.”

Inmiddels wordt Becel pro-activ door veel gezinnen gekocht. Uit een onderzoek van de Europese voedselautoriteit EFSA is zelfs naar voren gekomen dat 45 procent van de Becel pro-activ gebruikers geen verhoogd cholesterol heeft. “Dit deel van de gebruikers loopt het risico op bijwerkingen, zonder daadwerkelijk een kwaal aan te pakken of hun arts te raadplegen.” aldus Bart van Opzeeland.

Unilever is in het verleden ook al eens in het nieuws geweest vanwege ongezonde margarines; vroeger brachten ze namelijk margarines op de markt die vol toegevoegde transvetten zaten. Tegenwoordig weten we wel dat die juist heel ongezond voor je zijn…

Share:

4 comments

 1. Geweldig dat dit bedrog eindelijk eens aangepakt wordt door een organisatie die wat in de melk te brokkelen heeft. Toen ik er achter kwam dat het hier zuiver gaat om winst en dat de werking van dat spul zelfs averechts is, heb ik meteen de vooraad in de afvalbak gekieperd. Voor alle duidelijkheid…. ik kwam er achter toen ik dit artikel las: http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/cholesterol-hoe-een-mythe-wel-diabetes-kan-veroorzaken/ Het allerergst vind ik dat Unilever gewoon keihard weigert om mee te werken aan onderzoek. Ze geven daarmee aan dat onze gezondheid hun geen barst interesseert. Aanpakken die zwendelaars en wel zo hard mogelijk. Verder mag van mij de hartstichting ook een flinke douw krijgen. Ze weten van deze fraude en weigeren eveneens om tot actie over te gaan. Walgelijk…. zoals we bedonderd worden!

 2. Ik ben van mening dat je voeding tot je moet nemen die dicht bij de natuur en dus zo min mogelijk bewerkt zal moeten zijn.
  Dus geen potjes en smeersels met meer dan de nodige ingredienten .Geen pakjes en zakjes
  De fabrikanten mAKEN HET NIET VOOR JE GEZONDHEID MAAR VOOR DE HANDEL,

 3. Hallo

  Wat voor margerine is het beste op je boterham….. ik heb wel een melk en lactoseintolerantie.
  groetjes Anja

 4. Hoe is het mogelijk dat in de tabel over Omega 3 vetzuren nog steeds Becel vernoemd wordt?
  Terwijl het een bak vol transvetten bevat!

Geef een reactie