Foodwatch: Kellogg’s Frostiesreep is een suikerbom, geen ‘dagelijks evenwichtig vieruurtje’

Wie op zoek is naar een gezond vieruurtje voor zichzelf of de kinderen kan maar beter geen Kellogg’s Frostiesreep eten, zo blijkt uit een recent verschenen nieuwsbericht van Foodwatch, de onafhankelijke ‘voedselwaakhond’ die samen met consumenten streeft naar eerlijk, veilig en gezond voedsel. Ondanks dat op de verpakking van een doos Kellogg’s Frostiesrepen wuivende graanhalmen en een flinke plas melk staan, zijn juist die twee ingrediënten nauwelijks terug te vinden in de repen.

Frostiesreep
Wat zit er dan wél in de Frostiesreep van Kellogg’s, vraag je jezelf misschien af? In ieder geval geen granen en melk… alleen wat gerstmoutaroma, maïsvlokken die in een flinke pot suiker gedoopt zijn, ingedikte melk, melkpoeder, melksuiker, suiker en witte kleurstof (E170). Wat de Kellogg’s Frostiesreep mist aan voedzame bestanddelen wordt echter ruimschoots gecompenseerd met allerlei soorten suikers, zoals versuikerde maïsvlokken, gecondenseerde melk, glucose, fructose, invertsuiker en lactose. Daarnaast bevatten de snackrepen ook nog eens twee zoetstoffen, alsof de reep al niet zoet genoeg was!

Het meest stuitende aan dit ‘dagelijks evenwichtig vieruurtje’, zoals de fabrikant de repen zelf noemt, is misschien wel dat al die suikers op een vakkundige wijze zijn verstopt in de productinformatie op de verpakking, zodat je niet meteen doorhebt dat elke Frostiesreep voor 32% uit suiker bestaat. De informatie over de voedingswaarde die op de voorkant van de doos staat is bovendien regelrecht misleidend, want de dagelijkse voedingsrichtlijnen waarnaar verwezen wordt gelden voor een volwassen vrouw, niet voor een kind. De fabrikant zou als tegenargument kunnen gebruiken dat de Frostiesrepen niet specifiek voor kinderen bedoeld zijn, maar zij weten zelf ook dondersgoed dat zij met Tony de Tijger, die vrolijk lachend op de voorkant van de verpakking prijkt, vooral kinderen aanspreken.

Kinderen worden steeds dikker, en 85% van alle producten bestemd voor kinderen zijn te zoet en te vet. In het verleden heeft Kellogg’s beloofd geen reclame te maken voor snacks die gericht zijn op kinderen jonger dan 12 jaar, maar kennelijk weten zij zich niet goed aan hun woord te houden. In Engeland is er inmiddels een wet in werking getreden die op basis van het “nutrient profiling model” bepaalt of er voor een product reclame mag worden gemaakt die gericht is op kinderen. Dankzij deze nieuwe methode mag er in Engeland geen reclame meer gemaakt worden voor Frosties ontbijgranen, en de omzet ervan is sindsdien ook enorm gedaald. Het wordt misschien tijd dat eenzelfde soort systeem ook in Nederland wordt ingevoerd…

Share:

Geef een reactie