Foodwatch: kindermarketing schaadt gezondheid kinderen

Nederlandse kinderen eten en drinken steeds ongezonder en krijgen steeds meer overgewicht als gevolg van kindermarketing, dat stelt de onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie Foodwatch in het zojuist verschenen rapport “Kindermarketing: onverantwoord en ongereguleerd”.

voorkantrapportkindermarketing200_nlOndanks dat voedselfabrikanten ooit onderling hadden afgesproken om geen reclame te maken die gericht is op kinderen jonger dan 7 jaar worden er door diezelfde fabrikanten steeds meer producten aangeprezen aan kleine kinderen vanaf zes maanden. Mede dankzij dit soort specifieke kindermarketing eet 89 procent van alle Nederlandse kinderen tegenwoordig bewerkte en verrijkte voeding die in de meeste gevallen veel te zoet, te zout en te vet is, en eet minder dan 2 procent van alle kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verse groenten. Voor veel ouders is het moeilijk om op te boksen tegen al die misleidende kindermarketing, die tot stand komt met behulp van miljardenbudgetten en verleidende en misleidende lobbypraktijken.

Foodwatch noemt deze ontwikkeling onverantwoord en vindt dat kinderen en ouders beschermd moeten worden tegen deze ‘foute’ kindermarketing. Daarom starten zij vandaag met een burgerinitiatief om de overheid aan te moedigen een wet tot stand te brengen die de marketing van ongezonde producten aan kinderen verbiedt en een gezond aanbod van voeding stimuleert. “De consequenties van ongezond eten raken ons allemaal, via de stijgende zorgkosten door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Laten we kinderen beschermen tegen een te zwaar leven”, zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch.

Op de website van Foodwatch kun je dit burgerinitiatief voor een verbod op kindermarketing van ongezonde producten tekenen.

 

 

 

Share:

Geef een reactie