Ga op natuurlijke wijze Fibromyalgie te lijf

Fibromyalgie is een aandoening waar tot op de dag van vandaag nog veel vraagtekens over bestaan. Desondanks wordt de aandoening bij twee op de honderd volwassenen gesteld, voornamelijk bij vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar oud. Wat houdt de ziekte in en nog belangrijker: hoe ga je hier mee om?

Wat is Fibromyalgie?

De diagnose Fibromyalgie wordt gesteld wanneer je op minimaal 11 van de 18 aangewezen lichaamsplaatsen pijn voelt. Het gaat om negen plaatsen die zowel aan de linker als aan de rechterhelft van het lichaam kunnen zitten. De lijst ziet er als volgt uit:

 • Aan de basis van de achterkant van de schedel aan weerszijden van de nekwervels, dus daar waar de nek in het hoofd overgaat;
 • Halverwege de bovenste schouderlijn;
 • Van daaruit circa viereneenhalf tot vijf centimeter naar beneden en iets naar het midden toe op de schouder, als het ware langs de schouderlijn aan de kant van de ruggengraat;
 • In de voorkant van de hals, net boven het sleutelbeen;
 • Aan de onderkant van het sleutelbeen, daar waar het sleutelbeen vastzit aan het borstbeen;
 • Binnenkant van de elleboog, ongeveer twee centimeter onder de plooi van de elleboog;
 • Aan de bovenkant van de heupen, een paar centimeter van de ruggengraat af;
 • Aan de zijkant van de heupen, onder de billen;
 • Aan de binnenkant van de knie, ongeveer twee centimeter boven de knieschijf. (Bron: fibromyalgie.nl)

De symptomen blijven echter niet bij een pijnlijk gevoel van deze drukpunten. De lijst van bijkomende symptomen is zeer divers en bevat levenskwaliteitbeperkende gevolgen:

 • Slaapstoornissen
 • Vermoeidheid
 • Pijn in het hele lichaam
 • Prikkelbare darmen
 • Stijve gewrichten
 • Spierpijn
 • Depressie
 • Angst
 • Gewichtstoename
 • Geheugenproblemen
 • Hoofdpijn (veelal migraine)
 • Slechte concentratie
 • Verdoofdheid
 • Tintelingen
 • Problemen bij de menstruatie of menopauze
 • Cognitief disfunctioneren

Fibromyalgie is niet af te lezen op röntgenfoto’s en uit bloedonderzoeken. Uit vele onderzoeken, waaronder één van Dr. Howard Schubiner, blijkt een link te bestaan tussen deze aandoening en emotionele problemen.

Natuurlijke remedies

De farmaceutische industrie heeft geneesmiddelen op de markt gebracht om deze aandoening te genezen. Veelal zonder resultaat: het biedt verlichting van bepaalde symptomen, maar daar blijft het vaak ook bij. Onderzoeken wijzen uit dat Fibromyalgie niet bestreden hoeft te worden met behulp van chemische middelen, eerder het tegenovergestelde. Er zijn verschillende natuurlijke middelen die de symptomen van de mysterieuze aandoening aanzienlijk kunnen verlichten.

 • Sporten in warm water: Onderzoekers aan de Universidad de Extremadura uit Spanje en de Universidade de Évora uit Portugal ontdekten dat reguliere lichaamsbeweging in warm water de symptomen van Fibromyalgie kan verlichten. De 33 vrouwelijke Fibromyalgiepatiënten werden ingedeeld in twee groepen: de ene groep volgde acht maanden lang drie keer per week onder begeleiding een sportprogramma dat bestond uit een warming up, krachtoefeningen, aerobics en een cooling down in warm water, terwijl de andere groep hetzelfde aantal uren zittend in warm water door moet brengen. De patiënten van groep die moest bewegen hadden na deze acht maanden minder last van de bij Fibromyalgie behorende symptomen en verbeterden daarnaast hun algehele gezondheid, in tegenstelling tot de controlegroep: hier werd geen verbetering waargenomen.
 • Beperken van Ve-Tsin: E-nummer 621, ook wel MSG of Ve-Tsin genoemd, heeft volgens wetenschappelijk onderzoeker Laura A. Coleman een grote invloed op lichaam en geest. Veel van de gevolgen van teveel MSG-inname zijn vergelijkbaar met de symptomen van Fibromyalgie. Het is daarom belangrijk dit E-nummer met desastreuze gevolgen te vermijden.
 • Sporten: Veel Fibromyalgiepatiënten ervaren zodanig veel pijn dat zij opzien tegen lichaamsbeweging. Hoewel deze reactie zeer waarschijnlijk lijkt, is het onverstandig hier aan toe te geven. Zonder sporten verzwakken de spieren, wat ze nog gevoeliger maakt voor pijn. Het beperken of elimineren van lichaamsbeweging maakt het probleem uiteindelijk dus alleen maar erger.
 • Pas je voeding aan: Het is belangrijk voldoende essentiële vetzuren als omega 3 binnen te krijgen en graanproducten, suikerrijke voeding, voedsel dat witte bloem bevat en kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Hierdoor verminder je de kant op ontstekingen en kunnen de symptomen van Fibromyalgie verminderen.
 • Natuurlijke supplementen: De natuurlijke bacterieremmer zilverwater kan de ontstekingsgerelateerde symptomen van Fibromyalgie verlichten. Daarnaast komt bij 80 tot 95 procent van de patiënten een tekort aan magnesium voor, wat het verstandig maakt dit supplement te gaan gebruiken.

Laat Fibromyalgie je niet langer beperken

Fibromyalgie is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van mentale problemen, wat het belang van een emotionele balans eens te meer benadrukt. Hoewel het fijn is om pijnverlichtende middelen achter de hand te hebben, is het van cruciaal belang het probleem bij de wortel aan te pakken. Jouw mindset beïnvloedt je fysieke staat en daarmee de kwaliteit van je leven. Fibromyalgie is dus één van de grootste waarschuwingen die je maar kan krijgen. Kiezen voor een slank en vitaal lichaam betekent dus in de eerste instantie kiezen voor een goed functionerende geest.

De uitgebreide versie van dit artikel met nog meer tips over Fibromyalgie is te vinden op de ledensite van De Superverbrander Methode.

Noot: Dit artikel bevat inzicht en tips over hoe je Fibromyalgie te lijf kunt gaan. Overleg echter bij serieuze gezondheidsproblemen eerst je dokter en neem deze informatie eventueel mee naar een consult.

Share:

6 comments

 1. “Fibromyalgie is niet af te lezen op röntgenfoto’s en uit bloedonderzoeken” en
  “Fibromyalgie is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van mentale problemen”

  Voordat de diagnose fibromyalgie gesteld wordt, moet een tekort aan vitamine B12 worden uitgesloten. Veel (zo niet alle) van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen ook door een tekort aan vitamine B12 (en vit. D, daardoor o.a. schildklierproblemen) worden veroorzaakt.
  Als uit bloedonderzoek (serum B12) blijkt dat er inderdaad sprake is van een vitamine B12 tekort, zal eerst de behandeling met injecties gestart moeten worden. Pas als na langere tijd toediening van injecties de klachten blijven bestaan, kan eventueel de diagnose CVS of fibromyalgie gesteld worden.
  Uiteraard kan het ook voorkomen dat er sprake is van een vitamine B12 tekort naast fibromyalgie. Ook is uit onderzoek gebleken dat CVS-patiënten zonder tekort aan vitamine B12 baat kunnen hebben bij injecties. (met dank aan stichting B12 tekort.nl en de link: B12-tekort en de relatie met fibromyalgie en ME/CVS)
  Uiteraard is ongeraffineerde, gezonde (biologische) voeding ook heel belangrijk.

 2. Vaak is er een cirkel van vermoeidheid en pijn waar men in rond draait en daar is het moeilijk uitkomen. Mede omdat de pijn veroorzaakt wordt door tenderpoints maar ook door triggerpoints!!! Pijn kost heel veel energie en daardoor neemt de vermoeidheid toe. Mijn ervaring is dat een combinatie van gezonde voeding aangevuld met supplementen in combinatie met het behandelen van triggerpoints zeer effectief is.
  Door de triggerpoint behandeling kun je kracht en weerstand opbouwen zodat vermoeidheid minder wordt en daarna is het opbouwen van sporten/bewegen weer mogelijk.
  Vooral bij fybro is de multidiciplinele aanpak van belang.

 3. Ik ben 2 jaar geleden gediagnosticeerd met fybromyalgie. Ik was er zo slecht aan toe dat ik alleen nog maar plat op mijn rug lag. Gaandeweg was het er met allemaal vage klachten ingeslopen. Ik kon op een gegeven moment echt niets meer,dacht zelfs dat ik verlamd ging raken. Ik kreeg fysiotherapie en mijn ruggewervel werd stukje bij beetje rechtgezet. Ik knapte er niet echt van op. Ik was vooral heel erg moe en had overal pijn. Tintelingen overal en ook een vreemde onderhuidse jeuk. Ik bleek ook een vitamine d tekort te hebben. Ik kreeg hier dus vitamine d voor. Van mijn fysiotherapeut kreeg ik voedingsadviezen gebaseerd op ontzuren/ontgiften. Vanaf dit moment begon ik koffie,suikers en koolhydraten te vermijden. Ik zocht op wat ik dan wel mocht eten en kwam vooral uit op groene smoothies. Ik begon langzaamaan weer op te knappen. Dus het aanpassen van mijn voeding gaf een enorm effect. Nu blijf ik vasthouden aan het vooral in balans houden van de zuurbase en functioneer weer volop. Ik werk fulltime en sport zelfs weer. Wijk ik van dit voedingspatroon af dan glij ik qua gezondheid ook weer af,dus voel duidelijk wat voor effect bepaalde voedingsmiddelen op mijn lichaam hebben.

 4. Beste Jesse,
  Ik kan helemaal niet akkoord gaan met de stelling dat fibromyalgie gelinkt is aan emotionele problemen.
  Dit is al lang achterhaald!
  Fibromyalgie is wel degelijk een fysieke ziekte. Wat wel waar is,is dat stress de symptomen alleen maar verergerd.
  Als je er de huidige literatuur en onderzoeken uit de verschillende werelddelen nakijkt dan zeggen ze heel duidelijk dat fibromyalgie niet tussen de oren zit maar een echte fysieke ziekte is. Bij ons in Belgie is fibromyalgie erkend als psychosomatische ziekte, hoogtijd dat dit veranderd!wetenschappers zijn erin geslaagd om wetenschappelijk aan te tonen dat dit echt zo is!
  In Amerika is fibromyalgie erkend als weke delen reuma. Het wordt tijd dat Europa volgt. En vooral dat fibromyalgie meer gekend wordt bij het grote publiek.
  Groetjes, claudia

 5. Je hebt gelijk Claudia, het imago van FM, dat het een mentale ziekte is, is zo achterhaald! Heel jammer , dat dat juist op een site als dit vermeld wordt. Juist wanneer erkenning van deze fysieke ziekte zo nodig is, wordt het toch weer op de grote hoop gegooid van “ hij zal wel niet lekker in zijn vel zitten.” Zorg voor ontspanning…last van stress zeker? De wetenschap heeft allang bewezen dat het hier echt om een fysieke aandoening gaat. Jammer dit.

 6. ik gebruik sinds enige tijd de fibrofit strong, dit is een supplement, en het lijkt me te helpen aangezien ik nu nog nauwelijks pijnstillers hoef te gebruiken en daar ben ik blij mee. Voel me een stukje fitter maar ook lekkerder in mijn vel zitten. Ik weet natuurlijk niet of dit alleen komt door de fibrofit maar ik ga er nog wel zeker mee door

Geef een reactie