Gewichtstoename en huiduitslag: symptomen van chronische stress

Door een ongezond voedingspatroon, stress en milieuvervuiling hebben steeds meer mensen al op jongere leeftijd te maken met een hormonale disbalans, soms zelfs al voordat ze de dertig zijn gepasseerd. Ze zijn futloos, worden dikker, kunnen niet helder denken, zijn depressief en lijden aan slapeloosheid als gevolg van niet-onderkende hormonale problemen.

Waarom cortisol het “stresshormoon” wordt genoemd

Iedereen kent waarschijnlijk wel een paar mensen met een hoog cortisolgehalte; het zijn de mensen die rondrennen als gekken om te presteren, zoals de zakenvrouw, directeur en werkende moeder. De bijnieren in ons lichaam produceren cortisol als reactie op lichamelijke of geestelijke stress. Het is een overlevingsmechanisme van het lichaam, want door het vrijkomen van een grote lading cortisol ben je beter in staat om te vluchten of te vechten.

cortisol stress

Cortisol zorgt ervoor dat we alert zijn en de snelheid, coördinatie, kracht en moed hebben om ons uit gevaarlijke situaties te bevrijden. Door cortisol kan een moeder een auto omhoog tillen om haar kind te redden en kan iemand wegrennen van een belager.

Chronische stress leidt tot onder meer gewichtstoename en huiduitslag

Als het lichaam veel cortisol produceert kan dit leiden tot slapeloosheid. Als je onvoldoende nachtrust krijgt kan de hormoonhuishouding uit balans raken, wat weer tot allerlei degeneratieve ziekten kan leiden. Symptomen van een hoge cortisolproductie in het lichaam zijn wolfszweer, osteoporose, fibromyalgie, onbedwingbare trek in suiker of zout, spijsverteringsproblemen, allergieën, gevoel van stress, verwarring, huidproblemen, ademhalingsproblemen, concentratieproblemen en geen zin in seks.

Mensen die langdurig chronische stress hebben lopen het risico dat de bijnieren uitgeput raken van de hoge cortisolproductie. Dit heeft tot gevolg dat de bijnieren niet meer (goed) kunnen functioneren en helemaal geen cortisol meer kunnen produceren. Ernstige bijnieruitputting kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Als cortisol zijn werk goed doet, voel je jezelf lekker, raak je niet van slag door stress en slaap je goed. Echter, als je cortisolgehalte te laag is door bijnieruitputting word je onder meer humeurig, krijg je last van angsten en raak je gestresst van situaties die je normaal gesproken zou negeren. Andere typische symptomen van uitgeputte bijnieren zijn haaruitval, huiduitslag en acne, en ook gewichtstoename is een gevolg van een laag cortisolgehalte. Mensen die last hebben van bijnieruitputting hebben de neiging om veel te veel te eten om op die manier dalende energieniveaus te compenseren. Zij hebben vaak enorme trek in calorierijke bewerkte voedingsmiddelen omdat die snel energie geven. Helaas wordt deze snelle ‘energieboost’ snel gevolgd door een nog grotere energiedip.

Hoe je het cortisolgehalte in balans houdt

Het is van belang dat je leert om effectief met stress om te gaan, zodat je altijd voldoende cortisol over hebt in situaties wanneer je het echt nodig hebt. Daarnaast zijn voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond voedingspatroon essentieel voor een gezond cortisolgehalte. Als je veel onbewerkte, natuurlijke en bij voorkeur biologische rauwe voeding eet krijg je een grote variatie aan vitamines en mineralen binnen die allemaal bijdragen aan een uitgebalanceerde hormoonhuishouding. Op deze manier blijf je stress en je stresshormoon cortisol op een natuurlijke en gezonde manier de baas.

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat is cortisol en wat doet het in ons lichaam?” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom en wanneer je lichaam cortisol produceert, waarom chronische stress ongezond is en kan leiden tot onder andere gewichtstoename en hoe je het cortisolgehalte in balans houdt.

Share:

4 comments

 1. Hi,

  Ik denk dat ik uitgeputte bijnieren heb. Voldoe aan bijna alle symptomen.
  Ik heb sinds een jaar te kampen met haaruitval en mijn haar is nu eng dun.
  Het is heel diffuus maar vooral zichtbaar aan de zijkanten, inhammen en haarlijn.

  Is haaruitval met als oorzaak bijnieruitputting terug te draaien? Maw kan mijn haar weer teruggroeien als ik mijn stresssituatie / bijnieren weer onder controle heb?

  Groet,

  Eefje

 2. Ik heh al jaren last van vermoeidheid en Hyperventielatie duizeligheid vat kan ik daar aan doen.wilt u mij een advis geven groetjes silo

 3. Door bloedonderzoek is er uit gekomen dat mijn cortisol te hoog is.
  Om negen uur in de morgen was deze 750.
  Ik was geprikt omdat ik heel veel ben aangekomen door een oorzaak die ik zelf niet wist. En afvallen lukt ook niet.
  Ik zou alleen maar kunnen zeggen help help.

Geef een reactie