Gezichtscrème – Gevaarlijke stoffen die je moet herkennen

De huid is een van de belangrijkste organen van het lichaam, omdat het ons beschermt tegen ziekteverwekkers en de natuurlijke reiniging van ons lichaam ondersteunt. Je huid dien je dus goed te verzorgen, en dan met name je gezichtshuid omdat die het meest wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. In veel gezichtscrèmes zitten echter allerlei ingrediënten die je huid kunnen aantasten en zelfs schade toe kunnen brengen aan je gezondheid.

Voor welke gevaarlijke stoffen in gezichtscrème moet je uitkijken?

gezichtscrèmeDe cosmetica-industrie voert allerlei gelikte marketingcampagnes om jou te verleiden dure verzorgingsproducten voor je gezicht te kopen, maar een duur of populair merk gezichtscrème is niet altijd beter voor je huid. Bijgaand een top-5 van de meest voorkomende schadelijke ingrediënten in gezichtscrèmes en andere cosmetica die je beter kunt laten liggen:

1. Parabenen, waaronder methyl, ethyl, propyl en butyl (E214 t/m E219 en E319 t/m E321)

Dit zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat je de gezichtscrème langer kunt bewaren zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. Wetenschappelijke onderzoekers hebben parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. E320 en E321 (BHA en BHT) worden overigens binnenkort verboden omdat wetenschappers nu onomstotelijk hebben bewezen dat ze niet veilig zijn, ook niet in kleine hoeveelheden.

2. Minerale oliën en petroleum derivaten (waaronder vaseline)

Deze chemicaliën geven de huid een zacht gevoel en zitten in heel veel huidproducten, dus niet alleen in gezichtscrèmes maar ook in huidlotions, zonnebrandcrème en anti-rimpel crèmes. Helaas zijn minerale oliën en petroleum derivaten allesbehalve verzorgend voor je huid, ze trekken juist het vocht uit je huid waarna het je poriën laat dichtslibben zodat je huid niet meer goed kan ademen en dus geen afvalstoffen meer kan afvoeren. Ook kunnen deze chemische stoffen leiden tot huidirritaties, allergieën en puistjes. Minerale oliën en petroleum derivaten worden vaak vermeld als: petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.

3. Kunstmatige parfums

Dit soort geurstoffen zijn veel goedkoper dan natuurlijke parfums, maar ze kunnen wel tot ernstige allergische reacties leiden, waaronder huiduitslag en een brandende, gezwollen en/of geschilferde huid. Kunstmatige geurstoffen worden vaak aangeduid met: parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsam peru.

4. Propyleenglycol of propaan-1,2-diol  (E1520)

Een chemische stof die voorkomt in allerlei cosmeticaproducten variërend van gezichtscrème, deodorant tot zalfjes om puistjes te bestrijden, en ervoor zorgt dat de huid vocht vasthoudt. De stof wordt door de WHO (World Health Organisation) beschouwd als ongevaarlijk mits het in zeer kleine doseringen wordt toegevoegd aan cosmetica, want in hoge dosering kan het lever- en nierschade veroorzaken. Propyleenglycol wordt ook gebruikt als ingrediënt voor onder andere remvloeistof, antivriesmiddel, de e-sigaret en zelfreparerende binnenbanden.

5. Lanoline (E913)

Dit is een natuurlijk product dat gemaakt wordt van het vet dat zich in schapenwol bevindt. Het zit vaak in gezichtscrèmes omdat het goed door de hoornlaag van de huid wordt opgenomen. Ook laat lanoline de crème glanzen en voorkomt het dat de crème gaat schuimen. Echter, veel mensen krijgen ernstige allergische reacties van lanoline en kunnen er zelfs eczeem door krijgen. Alternatieve namen voor lanoline zijn: wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, amerchol CAB, anhydrous lanolin en aquaphor.

Wanneer is een gezichtscrème veilig?

Je vraagt je misschien af waarom cosmeticafabrikanten al deze gevaarlijke stoffen in hun producten stoppen. Het antwoord daarop is eenvoudig: dit soort ingrediënten zijn veel goedkoper dan natuurlijke alternatieven. Lees daarom altijd zorgvuldig de ingrediëntenlijst op de verpakking van een gezichtscrème en als er iets tussen staat dat je niet vertrouwt, check dan eerst wat het betreffende ingrediënt is en wat de risico’s daarvan zijn. Een goede en veilige gezichtscrème bevat geen van de bovengenoemde stoffen en bestaat uitsluitend uit geheel natuurlijke ingrediënten.

Gebruik je liever een gezichtscrème op basis van natuurlijke ingrediënten? Klik dan op deze link voor meer informatie.

Share:

30 comments

  1. Ik ben blij met dit verhaal, want er zijn ontzettend veel misstanden in de huidverzorgingsindustrie. Zelf ben ik schoonheidsspecialiste en mijn tenen staan krom als ik al die advertenties zie met loze beloftes. Deze bedrijfstak besteedt minstens 75% van hun budget aan marketingactiviteiten en wat er overblijft wordt misschien (hopelijk) nog besteed aan research. Zij zijn niet bezig met ontwikkeling van heilzame producten, maar met verkoop.
    Wat ook het vermelden waard is, is dat veel ingrediënten in huidverzorgingsproducten ons immuunsysteem op tilt laten slaan. Met name de (zinloze) anti-rimpelcremes werken op ons immuunsysteem! Niet gebruiken dus…..
    Veel zonnebrandproducten bevatten ingrediënten met een oestrogene werking en de WHO heeft verklaard dat alle producten met oestrogene werking kankerverwekkend zijn. Dus we smeren ons in om huidkanker te voorkomen, maar de ingrediënten kunnen weer andere vormen van kanker triggeren. Gebruik liever zonbescherming met reflecterende micropigmenten.
    En zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Ik wil echter wel een opmerking maken over de lanoline (wolvet). Lanoline is en blijft een prima product voor onze huid. Wat de lanoline schadelijk maakt zijn de insectwerende gifstoffen waarmee de schapen ingespoten worden. Als je het wolvet niet goed reinigt blijven deze gifstoffen aanwezig en komen daarmee in het huidverzorgingsproduct. Vaak wordt kostenbesparend geproduceerd en daardoor wordt het wolvet niet genoeg gereinigd, maar goed gereinigde lanoline is volkomen veilig.
    Jesse, keep up the good work en ik blijf je volgen!

  2. Ik gebruik al jaren Olaz Essentials Beauty Fluid voor gevoelige huid, maar ongeveer alle bovenstaande schadelijke ingredienten zitten in dit product. Toch vind ik dit product het fijnste :’)

  3. Zolang ik er niet lelijk van word…. 😛

  4. Dit artikel heeft mij wel tot nadenken gezet en ik ben al natuurlijke gezichtscrème gaan gebruiken. Alleen vraag ik mij nu af wat ik als beste voor douchegel en shampoos kan gebruiken etc. Want ook daar zitten deze schadelijke stoffen in! Ben al aan het kijken voor Neutral of producten van de Tuinen die vrij zijn van parabenen, kleurstoffen etc. Lastig hoor!

    Zou je daar advies in kunnen geven? Of heeft iemand hier ervaringen mee?
    Alvast bedankt voor het antwoord!

  5. Het is wel leuk dat ik nu lees over allerlei gevaarlijke stoffen in huid verzorgingsproducten maar waarom niet gelijk met een lijst erbij van merken die veilig zijn voor je huid. Ik heb een vochtarme huid en al jaren bezig met mijn huid goed te verzorgen, helaas toch altijd nog problemen van tijd tot tijd. Nu gebruik ik Vichy maar daar schijnt ook van alles in te zitten. Ik heb een tijdje Nouvital gebruikt en dat vond ik net iets beter dus waarschijnlijk stap ik maar weer over.

  6. Produkten van o.a. Weleda zijn op basis van natuurlijke ingrediënten en zonder conserveringsmiddelen. Mijn zoontje reageerde allergisch op allerlei produkten maar niet die van Weleda. Bovendien ruiken ze heerlijk en zijn zuinig in gebruik wat de hogere prijs weer compenseert.

  7. Natuurlijk betekent helaas niet per definitie dat je huid er beter tegen kan. Ik gebruikte juiste altijd natuurlijke cosmetica, met BDIH- keurmerk, waaronder producten van Weleda, die in eerste instantie heerlijk voelden. Bij een heel uitgebreide test in het ziekenhuis bleek ik juist erg allergisch te reageren op deze producten. Niet meteen, maar de volgende dag. Verder ben ik oa allergisch voor diverse conserveermiddelen en parfums in cosmetica. Producten waar ik wel tegen kan zijn bepaalde producten van bepaalde merken. Het is echt een kwestie van ca 4 dagen uitproberen op een klein stukje huid.

  8. Welke opleiding heeft Jesse Vander Velde? Mogelijk geen wetenschappelijke.
    Een schande wat hier wordt neergeschreven.
    Mensen angstig maken, dat kan geen goede vorm van informering zijn.
    Stap aub af van het feit dat alles wat natuurlijk is, ook beter is. Dat zijn nonsens.
    In synthetische processen kan men alles beter sturen en de gevaarlijke producten er uit destilleren, dan kan je niet bij natuurlijke componenten. Trouwens hoeveel mensen zijn vandaag de dag niet gevoelig aan pinda’s, gluten, stuifmeel? Zijn dat ook geen natuurlijke componenten?
    Om af te sluiten: Elk cosmetisch product wordt door een toxicoloog geëvalueerd en goedgekeurd alvorens het op de markt wordt gezet. Cosmetische producten zijn veilig voor de consument, in tegenstelling tot wat bovenstaande vermeld op haar site.

  9. Dat stuk over minerale oliën, zoals vaseline, is echt de grootste onzin ooit. Het sluit het vocht juist in, zodat het niet door de lucht onttrokken wordt. Bovendien ‘ademt’ de huid sowieso niet, dat doen we gewoon zelf met onze longen.

  10. En inderdaad, natuurlijk is niet perse beter of gezonder. Cyanide is ook een natuurlijke stof, zou t toch niet aanraden… 😉

  11. Goed stuk Jesse. Ondanks dat dermatologen zoals Jetske Ultee ook zeggen dat vaseline en wolvetten prima zijn voor de huid geldt dat zoals alles ook niet voor iedereen. Mijn huid reageert hier op met pijnlijke rode wangen. Van Jetske zelf heb ik, na een mail te hebben gestuurd, vernomen dat je ook hier allergisch op kunt reageren. Het is voor iedereen anders.

  12. Totale onzin over dat Peru Balsam, dat is een natuurproduct en geen kunstmatig parfum. Net als ‘fragrance’, dat woord heeft niets met kunstmatige parfums te maken.
    Men heeft hier weer eens de klok horen luiden zonder de klepel te hebben gevonden.
    Geloof deze pseudo wetenschapper niet

  13. Een goed merk is Ringana, beperkt houdbaar, maar produceert vers. Bedrijf heeft een award gekregen in 2013.

  14. Ben blij met deze website, opnieuw de bevestiging dat genoemde ingrediënten schadelijk zijn. Vaseline en wolvet heb ik een tijd gebruikt, maar ik koop het niet meer. Lijkt een zoveelste verkooptruc van commerciële fabrikanten, want wat je met beide doet is dat je blijft smeren, omdat de huid juist sneller uitdroogt. Ik ben het deels met Annabel eens, dat natuurlijke middelen niet per definitie gezond(er) zijn, denk aan de Atropa Belladonna, in bepaalde doses zeer giftig. De juiste potentie is cruciaal. Maar dan gaan we de homeopathische richting uit en dat is niet wat Jesse hier volgens mij bedoelt. Het gaat zuiver over de schadelijke chemische, onnatuurlijke middelen. Dat cosmetische producten veilig zouden zijn voor de consument en/of het milieu, is helaas een fabeltje. Waar blijkt dat uit? Diverse kleur- geur- en smaakstoffen in voedingsmiddelen worden EU veilig bevonden, terwijl ze in diverse boeken als ‘giftig’ en ‘kankerverwekkend’ worden genoemd. Met links naar gezondheidstests. Het is dan ook aannemelijk dat de EU het commercieel belang behartigt van o.a. de voedings- en cosmetische industrie.

  15. Dank voor de info! Blijf het zo naar vinden dat er een groot gedeelte der mensheid overduidelijke waarheden blijft ontkennen. Hopelijk stoppen we snel met deze op economie gebaseerde “waarheden” en doen we met z’n allen echt wat aan onze gezondheid en welbevinden! xXxjes

  16. Ik gebruik al jaren gewoon cocosolie ( Extra virgin) : voor gezichtsmassage…als dag en nachtcrème….als bodylotion….als voetcreme…als handcrème….Lekker een grote pot op het aanrecht….voor huid en haar!!!…en natuurlijk om in te bakken en braden…..SUPER!!

  17. Fijn artikel, handig om over stoffen te lezen die je vaak ziet staan, maar geen idee van hebt wat het is of doet!

  18. Lees hier pro en contra’s. Jesse waarom reageer je niet? Dit zou nog meer inzicht geven.

  19. Het is zo goed voor een gezonde huidverzorging.

  20. Ik gebruik het liefste alleen natuurlijke cosmetica!

  21. I think natural ones are better but I’m going to use this anyway.

  22. How about using natural ones?

  23. Wolvet is juist heel heilzaam voor de huid. Maar het moet van goede kwaliteit zijn. Aanrader zijn de producten van Noordkroon een bedrijf op Texel, zij hebben ook een website, naam plus nl. Nog nooit zulke goede creme gehad. En mensen kunnen natuurlijk voor alles allergisch zijn. Echter voor zuiver goedverwerkt wolvet zijn niet heel veel mensen allergisch omdat het veel overeenkomsten heeft met ons eigen huidvet, allergie bij ongeveer slechts 1%, en dat is niet heel veel. Het is echt fout om wolvet of lanoline bij gevaarlijke ingrediënten te zetten, want dat is echt flauwekul. Lees ook de recensies daar.

Geef een reactie