Gezond inkopen doen met een klein boodschappen budget

Eén van de redenen waarom veel mensen niet gezond eten is omdat ze gezonde voeding te duur vinden. In de publieke opinie wijt men de gestegen prijzen van gezonde voeding aan allerlei verschillende zaken, van (internationale) landbouw regelgeving en landbouwsubsidies tot de gestegen energieprijzen. Echter, onderzoekers geloven dat suikers de hoofdoorzaak zijn van de prijsverschillen tussen gezonde voeding en bewerkte levensmiddelen.

Geraffineerde suikers en glucose-fructosesiroop zijn erg goedkoop en zitten vol nutteloze calorieën. Ze zitten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen en dranken, zelfs in producten waar je dat niet zo gauw zou verwachten, zoals bonen in blik, mayonaise en augurken. Omdat suikers en glucose-fructosesiroop zo goedkoop zijn, zijn ook de producten die daarmee gemaakt worden goedkoop en zo kan iedereen het zich financieel veroorloven om deze voedingsmiddelen te kopen. Gezondere biologische producten, scharrelvlees en lokaal geteelde groenten bevatten al die suikers niet en zijn daardoor veel duurder.

Hoe je de meeste gezonde voedingsstoffen uit je euro haalt

Als je gezond wil gaan eten heb je helemaal geen groot boodschappen budget nodig. Zodra je je verdiept in biologische voeding zul je namelijk ontdekken dat je ook met een klein budget gezond kunt eten, als je maar weet welke voedingsmiddelen de meeste voedingswaarde hebben en hoe je daar de heerlijkste gerechten mee kunt maken.

budget boodschappen

Er zijn een heleboel manieren waarop je geld kunt besparen op je boodschappen en toch veel gezonder kunt eten; wat tips zijn bijvoorbeeld:

  • Zet alleen die dingen op je boodschappenlijstje die je ook echt nodig hebt. Koop met name niet meer verse producten dan je in die week kan eten, want groenten en fruit die hun beste tijd gehad hebben bevatten veel minder goede voedingsstoffen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Kies altijd zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit. Zijn deze niet in jouw buurt verkrijgbaar of past het even niet in je budget, koop dan niet-biologische groente en fruit, maar was deze altijd goed voordat je ze eet of bereidt.
  • Koop wat in het seizoen is. Zowel groenten en fruit zijn veel goedkoper én lekkerder wanneer ze in het seizoen zijn.
  • Koop groenten en fruit niet voorverpakt maar los. Als je je groenten en fruit zelf afweegt betaal je niet voor de verpakkingen, stickers en reclame.
  • Koop nooit bewerkte levensmiddelen zoals chips, koekjes, snoep en andere snacks. Deze zijn echt zonde van je geld, zelfs als ze “biologisch” zijn. Bewerkte voedingsmiddelen zitten vol met toevoegingen en vullers en bevatten veel minder gezonde voedingsstoffen.
  • Zie je dat bepaalde groenten en fruit de eerste tekenen beginnen te vertonen dat ze oud, droog of slap worden, gebruik ze dan zo snel mogelijk, gebruik ze om te juicen of maak er een heerlijke soep van.

Het kopen van gezonde biologische voeding is een van de beste investeringen die je kan doen voor je jezelf en je gezin. Door alle goede voedingsstoffen die in biologische eten zitten houd je je lichaam gezond, en in sommige gevallen kan gezonde voeding je zelfs helpen om van kwalen te genezen. Gezonde voeding is dus je geld meer dan waard!

Dit is een samenvatting van het artikel “Gezond boodschappen doen met een klein budget” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert waarom natuurlijke, biologische voeding vaak veel duurder is dan andere levensmiddelen en hoe je met een klein budget toch heel gezond kunt eten.

Share:

6 comments

  1. Een mooi artikel. Ik heb op dit moment een absoluut minimum inkomen. Toch lukt het mij gezond te eten, bijna helemaal op de manier zoals Jesse dit aanbeveelt.
    Ik kan de frustratie begrijpen wanneer iemand met een ‘kleine portemonnee’ rauwe cacaobonen kan bestellen voor 17,95 per zak, terwijl hij/zij rond moet komen van 30 euro in de week. Ik wil deze mensen een hart onder de riem steken:

    Als ik het kan, dan kunnen jullie het vast nog veel beter. Overigens heeft mijn kleine budget mij veel goeds opgeleverd uiteindelijk:

    Ik kon mij geen ongezond voedsel meer veroorloven. Even een patatje of een reep snickers was er niet meer bij. Ik werd onbewust gedwongen creatief om te gaan met geld en met voeding. Verder heb ik bijna geen dag meer last gehad van ziek zijn, zodat ik flink bespaard heb ik op medische kosten (inclusief de potjes VIcks en paracetamol).

    Wat ik doe is het volgende:

    -Ik verbouw mijn eigen groenten. Op mijn kleine balkon, zonder al te veel moeite. Al die verhalen dat het lastig en bewerkelijk zou zijn, zijn onzin. Wil je een er een grote moestuin op nahouden of boerderij, dan komt er inderdaad wat bij kijken. Ik verbouw mijn groenten en fruit gewoon in kleine vierkante mandarijnenkistjes. Op google kun je veel vinden over zogenaamde ‘square gardening’. Wat let je?

    -Als bovenstaande optie je toch teveel moeite lijkt, laat dan gewoon zaden ontkiemen. Droge zaadjes in een pot, af en toe water en binnen 2 a 3 dagen heb je heerlijke AlfAlfa/Tauge, waterkers etc. Dit geldt trouwens ook voor de superfood tarwegrass. Dit is echt zo simpel, dat het zonde is om te laten. En het kost je bijna niets.

    -Water uit de kraan in bepaalde regio’s (zoals Gelderland) is zó zuiver, dat het beter uit tests komt dan bepaalde mineraalwater uit flessen. Consumentenprogramma Kassa (van de Vara) heeft er een uitgebreide test over gedaan, te vinden op de website.

    -Eiwitten: Eieren kosten je de kop niet. Ga eens aan het eind van de dag naar de markt en koop vis van nog steeds goede kwaliteit voor een zacht prijsje. Lydia Tuijnman heeft een mooi boekje (Koken onder 1,50 geloof ik) waarin ze tips geeft over het inkopen van verse vis (en welke soort)voor een prikkie.

    -Turkse en Marokkaanse winkels en toko’s hebben vaak superverrassende aanbiedingen wat betreft zeewier (75 cent! voor een heel pak), Japanse zoutarme soja, verse en gedroogde kruiden voor belachelijk lage prijzen en…rauwe noten. In Arnhem op de Steenstraat en in Rotterdam op de Kruiskade zijn er Chinese groothandels/ toko’s waarvan je echt versteld zult staan als je de prijzen vergelijkt met die van een reguliere supermarkt.

    Tot slot: als je de moeite neemt om even goed te zoeken op het internet naar aanbiedingen, hoeven zelfs bepaalde superfoods je de kop niet te kosten. Ik heb zelf prioriteiten gesteld dat ik in bepaalde superfoods wil investeren. Zo heb ik grote pot Extra Vergine Kokosolie van een bekend merk gekocht bij een drogist met een flinke korting. Ik doe heel lang met zo’n pot, terwijl ik kokosolie dagelijk gebruik. Niet alleen voor koken, maar ook om het op mijn huid en lippen te smeren. Ik gebruik geen labello meer of bodylotion (het trekt snel in, ruikt heerlijk en je hebt er heel weinig van nodig).

    Natuurlijk is het in de eerste instantie makkelijk als je alles kunt bestellen wat je wilt qua superfoods en biologische levensmiddelen. Maar er is niks mis mee om te roeien met de riemen die je hebt. Sterker nog, ook al ga ik in de toekomst meer verdienen, ik blijf met plezier mijn eigen groenten verbouwen. Onbewust waardeer ik mijn eten zoveel meer.

    Enjoy!

  2. EEn heel verhaal!!!!

  3. Hi Jamirokwaai,

    Hartstikke bedankt voor het delen van je inspirerende verhaal. Ik zou heel graag willen weten wat voor groente je op je eigen balkon heb kunnen verbouwen?

    Groetjes Juliana

  4. Gezien mijn leeftijd raden ze mij af te veel af te vallen gr. Tw. Winters

  5. Heb twee adviezen voor mensen met een matig inkomen, die toch kerngezond willen blijven!
    In veel steden zijn er de afgelopen jaren buurtmoestuinen opgericht, daar kan men soms voor weinig geld biol. groente en fruit krijgen, voorjaar, zomer, herfst. Of gratis als men een paar uurtjes per week meehelpt als vrijwilliger. Kijk online wat de mogelijkheden zijn. Bij ons in Rotterdam zijn veel buurtbewoners aan de slag gegaan en zo in veel meer steden. Op mijn balcon heb ik soms waterkers, sla en kruiden, alle beetjes helpen. Tuin heb ik niet.
    In superfoods geloof ik niet, wel in gezond of niet gezond.
    Tip 2: kijk in de supermarkt (met rood/witte logo bijv.) naar biol. vlees en MSC-keurmerkvis. Op de laatste dag houdbaarheidsdatum gaan deze spullen veel voordeliger de winkel uit, afgeprijsd en sla dan je slag. Dat betekent soms iets meer moeite doen, twee keer gaan bijv, maar daar word je weer fitter van! Biol. roomboter kost daar ook niet zo heel veel.
    Van het merk “vega” zijn de producten ook regelmatig in de aanbieding-99 cent!-
    Goed zoeken loont de moeite!

  6. Vind het een pracht verhaal. Kunnen veel mensen en voorbeeld aan nemen.
    Als je er in gaat verdiepen kun je misschien geld besparen.
    Maar het gemak van de mens tegenwoordig. Kost veel tijd.
    Ga zo door zou ik zeggen.

Geef een reactie