Gezonde tips voor als je uit eten gaat

Uit eten gaan is voor veel mensen iets heel speciaals, een moment om eens extra te genieten van lekker eten en samen te zijn met anderen. Maar als je bezig bent met afvallen vraag je jezelf misschien af of het wel zo verstandig is om buiten de deur te gaan eten. Misschien ben je bang dat je niets gezonds kunt kiezen in het restaurant waar je heengaat, of mogelijk wil je liever niet iets eten waarvan je niet weet wat erin zit of hoe het is klaargemaakt. Toch hoeven die zorgen je niet te weerhouden om af en toe eens gezellig uit eten te gaan, want ook als je een gezond voedingspatroon heel erg belangrijk vindt of bezig bent met afvallen kun je genieten van eten in een restaurant!

Is uit eten gaan ongezond?

Uit eten gaan kun je net zo gezond of ongezond maken als je zelf wil. Het ‘veiligste af’ ben je bij een biologisch, vegetarisch of exclusief (sterren) restaurant, omdat zij het vaakst gebruik maken van verse ingrediënten en pure producten. Maar focus daar ook weer niet teveel op… uit eten gaan is niet alleen bedoeld om je maag te vullen maar vooral ook om gezellig samen te zijn met anderen. En gezelligheid zit niet in het eten zelf maar in de mensen met wie je uit eten bent! Bovendien is het helemaal niet erg om af en toe ‘minder gezond’ te eten als je normaalgesproken een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt. Je lichaam beschikt namelijk over een natuurlijk reinigingssysteem dat continu bezig is eventuele minder gezonde stoffen uit je lichaam te verwijderen, dus vertrouw om je lijf en geniet vooral van het samenzijn met anderen!

Hoe zorg ik voor een gezonde maaltijd als ik uit eten ga?

Uiteraard hebben niet alle restaurants een even uitgebreid of gezond menu, maar zelfs in de op het oog meest ‘ongezonde restaurants’ is altijd wel een gezonder alternatief te kiezen. Deze tips kunnen je helpen om de juiste keuzes te maken, of je nu in een restaurant met Michelin-sterren of een eetcafé zit:

  • Veel restaurants serveren een mandje brood zodra je aan tafel plaatsneemt. Probeer hier niet teveel van te eten, maar dat kan erg moeilijk zijn als je honger hebt. Je kunt ook vragen of de ober het mandje brood kan weghalen of vervangen door wat rauwe groenteknabbels.
  • Kies altijd voor de gezondste optie die je op de menukaart kunt vinden. Je kunt in vrijwel alle restaurants bijvoorbeeld altijd wel salades krijgen, maar vraag dan wel of je de dressing er apart bijgeserveerd mag krijgen. Lijkt de dressing je niet lekker, vraag dan of ze er alleen olijfolie op kunnen doen. Andere gezonde menu-opties zijn: gestoomde groenten, vegetarische gerechten en gegrild vlees.
  • Er zijn nog veel meer andere gezonde voedingstips voor als je uit eten gaat (dit is een samenvatting), zie onderaan voor verwijzing.

Uit eten gaan is in de eerste plaats bedoeld om gezellig samen te zijn, te genieten en te ontspannen, allemaal dingen die heel belangrijk zijn om gezond te blijven. Geef jezelf dus de ruimte daarvoor en maak je niet teveel zorgen over wat je eet… geniet vooral van de gezelligheid en smul van ieder hap die je neemt!

Dit is een samenvatting van “Gezonde tips voor als je uit eten gaat” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je kunt lezen waarom uit eten gaan en gezond eten of afvallen soms prima samen gaan. Daarnaast vind je in het artikel een heleboel handige gezonde voedingstips voor als je in een restaurant gaat eten.

Share:

4 comments

  1. Prima adviezen voor als je buiten de deur gaat eten. Zo doe ik het ook altijd en ik merk de volgende dag, dat ik niet in gewicht ben toegenomen.

  2. Hi Jesse, daar ik in ZO Azie woon, alleen daarvandaan advies: Het bestebrestauramt em hotel dat ik een iedereen (voor vakantie??) kan aanbevelen is een eco hotel, met de BESTE KEUKEN die ik (buiten thuis en zelfs dat,…) ken is Frangipani resort in Langkawi. Een van mij beste travelindustrie vrienden, Anthonz Wong, doet ongelooflijk veel vboor GROEN, ECO, GEZOND ETEN en nog veeeeel meer.
    Mail mij voor informatie, het wordt de beste vakantie die je ooit had… EN GEZOND

  3. Ik dieet al de hele week. Dus als ik die ene keer in het jaar ga uit eten dan ga ik daar ook niet nog eens opletten. 😉

  4. Ik denk ook dat kiezen voor de gezondste optie die ik op de menukaart kan vinden de beste oplossing is! Ik probeer af te vallen, en ik vind het moeilijk om met mijn vrienden uit te gaan eten want ik weet niet wat ik kan bestellen! Ik hoop dat het makkelijker voor mij wordt om iets gezond in een café te bestellen en ik weer van uiteten geniet!

Geef een reactie