Glycatie – hoe suiker in snel tempo leidt tot veroudering

We weten allemaal dat suiker erg ongezond is. Toch kunnen we vaak maar moeilijk van suikerrijke producten afblijven, en dat komt omdat suiker erg verslavend is. Suiker heeft een zeer destructief effect heeft op het lichaam en kan leiden tot onder andere hart- en vaatziekten, obesitas, leververvetting, insulineresistentie en diabetes type II. Wat veel mensen echter niet weten is dat suiker ook leidt tot glycatie, een stofwisselingsproces dat de veroudering enorm versnelt. Met suiker eet je jezelf dus letterlijk ziek, oud en dood!

Wat is suiker en welke suiker is het ongezondst?

Suiker is eigenlijk niet één enkele voedingsstof, maar de benaming voor een groep van voedingsstoffen. Deze zoetstoffen zijn onder te verdelen in enkelvoudige suikers (glucose, fructose en galactose) en meervoudige suikers (sucrose, maltose en lactose). Een goed voorbeeld van een meervoudige suiker is gewone tafelsuiker. Wat alle suikers met elkaar gemeen hebben is dat het koolhydraten zijn die zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof. Het belangrijkste effect van koolhydraten op het lichaam is dat ze zorgen voor de aanmaak van insuline en je bloedsuikerspiegel laten stijgen, zodat het lichaam energie kan maken van de suikers. Suikers die niet direct kunnen worden gebruikt voor energie worden door het lichaam omgezet in vet en voornamelijk opgeslagen in vetcellen. De mate en snelheid waarin dit hele proces geschiedt verschilt per type suiker. Van alle soorten suikers is fructose de grootste dikmaker, omdat het in vergelijking tot andere suikers het minst goed door het lichaam kan worden gebruikt om energie van te maken.

Wat is glycatie en hoe ontstaat het

Behalve dat je van suiker dik en ziek wordt, maakt het je ook vroegtijdig oud. Dit wordt veroorzaakt door glycatie. Als je suiker eet volgt er een stroom van chemische reacties waarbij suikers zich binden aan eiwitten. De chemische verbindingen die gedurende dit glycatieproces worden gevormd leiden uiteindelijk tot Advanced Glycation End Products (vrij vertaald “voortgeschreden-versuikeringseindproducten” en meestal aangeduid als AGE’s), waarbij de eiwitten onherstelbaar worden beschadigd. Hierbij ontstaan ontstekingen die het immuunsysteem van het lichaam activeren. Het immuunsysteem beschikt over speciale receptoren die AGE’s snel kunnen herkennen. Deze ‘voelsprieten’ van het immuunsysteem worden ook wel RAGE’s genoemd en binden zich aan de AGE’s, waarna het lichaam ze kan verwijderen.

Wat zijn de gevolgen van glycatie

Het is natuurlijk geweldig dat ons lichaam zo’n ingenieus mechanisme heeft ontwikkeld om AGE’s te weren uit het lichaam, maar dit proces brengt ook schade toe aan het lichaam. Een verhoogde activiteit van RAGE’s draagt namelijk bij aan chronische infectieziekten die vooral bij ouderen en diabetici de kop opsteken, zoals aderverkalking, astma, artritis, hartinfarct, nierfalen, retinopathie (wat leidt tot blindheid), tandvleesontstekingen en zenuwziekten. (Wells-Knecht et al., 1995). Deze infectieziekten leiden op hun beurt tot oxidatieve stress in het lichaam, dat het verouderingsproces versnelt. Meer daarover kun je lezen in het artikel Oxidatie – zo vertraag je veroudering. AGE’s richten overal in het lichaam en in elk type cel en molecuul schade aan en men heeft dan ook sterke vermoedens dat AGE’s het verouderingsproces stimuleren en een belangrijke rol spelen bij ouderdomsziektes (Semba et al., 2009).

Hoe kun je glycatie voorkomen

De beste manier om glycatie te voorkomen is door ervoor te zorgen dat dit schadelijke proces in je lichaam zoveel mogelijk wordt beperkt. Je kunt dit doen door zo min mogelijk suikers, en dan met name fructose, te eten. Als richtlijn kun je aanhouden dat je dagelijks niet meer dan 25 gram fructose zou moeten binnenkrijgen, en dit is met inbegrip van fructose uit vers fruit. Echter, als je diabetes, een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of verhoogde urinezuurwaarden hebt (wat een aanwijzing is dat je veel te veel fructose in je lichaam hebt) kun je zelfs beter niet meer dan 15 gram fructose per dag eten. De meeste mensen komen al gauw aan het dagelijkse maximum voor fructose, want alleen al met een paar stuks fruit zit je er zo aan, en elke dag krijg je ook ongemerkt via allerlei andere voeding wel wat suikers binnen. Voor een overzicht van hoeveel gram fructose in de meest voorkomende fruitsoorten zit, zie het volledige artikel “Glycatie – hoe suiker je in snel tempo oud maakt” op de Maximale Gezondheid ledensite.

Hoe gezond je ook eet, je zult nooit helemaal kunnen ontkomen aan glycatie en dus elke dag wel AGE’s in je lichaam krijgen. Laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol, een krachtige antioxidant die in bepaalde groente- en fruitsoorten zit, mogelijk de negatieve effecten van AGE’s kan beperken (Mizutani et al., 2000). Bovendien hebben onderzoeken uitgewezen dat resveratrol mogelijk kankerremmende, ontstekingsremmende en bloedsuikerverlagende eigenschappen heeft en de hart- en bloedvaten en bloedsuikerspiegel gezond houdt (Athar et al., 2007). Voedingsmiddelen die een zeer hoog gehalte aan resveratrol bevatten zijn onder andere:
• Rode druiven
• Pinda’s
• Rauwe cacao
• Veenbessen
• Bosbessen
Daarnaast zit deze stof ook in rode wijn, maar omdat wijn ook het zenuwgif alcohol bevat is wijn niet echt aan te raden.

Wat moet je doen als je trek in zoet hebt

Het beste is om helemaal gee zoetmakers meer te gebruiken. Mocht je af en toe toch écht niet zonder zoet kunnen dan zijn is stevia de beste suikervervanger. Voor meer informatie over deze natuurlijke zoetstof lees het artikel Stevia – de gezonde suiker

Dit is een samenvatting van het artikel “Glycatie – hoe suiker je in snel tempo oud maakt” van het Maximale Gezondheid Traject. De eerste stap hiervan voor je is het Voor Altijd Jong Seminar.

Share:

4 comments

  1. gewoon oude blog naar voren gehaald. Om weer even onder de aandacht van de mensen te brengen. Dat is op zich wel goed ja.

  2. He, deze is nieuw voor mij en ik vindt het super goed om hier info van te lezen ook is het een oude blok!
    Er zijn altijd mensen die het nog niet weten en mensen die het weer vergeten zijn, zo breng je het weer onder de aandacht,
    SUPER toch!!
    Annegret

  3. Bedankt voor info

Geef een reactie