Vooral afvallen en stoppen met roken zijn elk jaar weer twee populaire goede voornemens voor het nieuwe jaar. Helaas houden maar weinig mensen die goede voornemens lang vol, en dat is jammer want zowel afvallen als stoppen met roken zijn nou juist twee voornemens waar je gezondheid de rest van je leven enorm van kan profiteren. Goede voornemens hebben de grootste kans van slagen als je weet waarom je rookt of overgewicht hebt en begrijpt wat jouw belangrijkste motivatie is om er wat aan te doen.
Waarom goede voornemens?
Het ING Economisch bureau heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar goede voornemens voor 2012. Hieruit kwam naar voren dat maar liefst 80% van alle Nederlanders goede voornemens maakt, en dat afvallen zowel bij mannen als vrouwen al jaren het meest populaire goede voornemen is. De belangrijkste reden voor al die goede voornemens blijkt de gezondheid te zijn, want die gaat veel mensen toch echt aan het hart en daar hebben ze dus wel wat voor over.
Helaas blijkt echter uit een Brits onderzoek dat veel goede voornemens weinig kans van slagen hebben. Richard Wiseman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Hertfordshire, onderzocht een groep van 3000 mensen en ontdekte dat slechts 1 op de 8 mensen de goede voornemens daadwerkelijk met succes wist te volbrengen. Een van de belangrijkste oorzaken van het feit dat goede voornemens vaak mislukken is het feit dat de positieve effecten van de veranderingen die je maakt meestal niet direct zichtbaar zijn. Hierdoor raken veel mensen al gauw ontmoedigd, waarna ze weer terugvallen in hun oude ongezonde gewoontes.
Hoe kun je succesvol afvallen?
Veel mensen die afvallen als goede voornemen hebben willen het liefst zo snel mogelijk van die overtollige kilo’s af. Helaas heb je met snel afvallen de grootste kans dat je goede voornemen gaat mislukken, want ‘crashdiëten” zijn erg slecht voor de gezondheid en daardoor heel moeilijk vol te houden. Bij dit soort diëten moet je meestal bepaalde voedselgroepen zoals koolhydraten of vetten geheel of voor een groot deel uit je voedingspatroon weglaten, of mag je maar heel weinig eten. Dit is erg schadelijk voor de gezondheid, omdat je lichaam dagelijks al die voedingsstoffen nodig heeft, ook als je overgewicht hebt. Snelle afvalmethodes maken je daardoor hongerig, moe, futloos en geïrriteerd en bovendien raakt ge immuunsysteem verzwakt door het acute tekort aan voedingsstoffen. Maar het grootste nadeel van dit soort diëten is dat ze uiteindelijk meestal helemaal niet werken op de lange termijn. Omdat je stofwisseling tijdens het diëten wordt vertraagd kom je zodra je stopt met je dieet namelijk al weer snel aan, en veel mensen krijgen er na een dieet zelfs een paar extra kilootjes bij. Zonde van alle moeite dus, vooral omdat je er uiteindelijk niet slanker maar dikker van wordt.
De enige manier om succesvol af te vallen is door je ongezonde gewoontes te veranderen. Omdat het voor iedereen moeilijk is om ingesleten gewoontes in één keer te veranderen kun je beter stap voor stap gezonde gewoontes aan je leefstijl toevoegen en tegelijkertijd geleidelijk ongezonde gewoontes loslaten. Dit betekent wel dat het afvallen een stuk langzamer zal gaan, maar je hebt er in tegenstelling tot met crashdiëten en andere afvalmethodes wel blijvend resultaat van… en je krijgt een gezond en energiek lichaam op de koop toe!
Voordat je besluit je ongezonde gewoontes te gaan veranderen is het erg belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te maken waarom je wil afvallen. Als je eenmaal voor ogen hebt wat je motivatie en doelen zijn is het belangrijk om na te gaan bij welke momenten je precies grijpt naar ongezond eten. Je kunt je eetbui dan voor zijn door iets anders te gaan doen, nog voordat je naar je keukenkastje of de koelkast grijpt. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) kun je lezen hoe je kunt ontdekken wat jouw motivatie is en kun je tips lezen om eetmomenten voor te zijn, dit is een samenvatting.
Hoe kun je met succes stoppen met roken?
Stoppen met roken is voor veel rokers een uitdaging, en meestal gaan er tientallen stoppogingen aan vooraf voordat iemand er echt in slaagt om voorgoed te stoppen met roken. De belangrijkste reden dat stoppen met roken zo moeilijk is komt doordat sigaretten nicotine bevatten, een verslavende stof. Doordat je lichaam afhankelijk wordt van nicotine zul je jezelf onprettig voelen op het moment dat het nicotinegehalte in je lichaam te laag is. Je lichaam zal dan dus om nicotine vragen om dat onprettige gevoel weg te kunnen werken. Veel ex-rokers kunnen je echter vertellen dat zij dat lekkere gevoel dat zij hadden als zij een sigaretje opstaken nu altijd hebben, zonder dat daar een sigaret voor nodig is. Tijd dus om te stoppen met roken, want dan kun je jezelf lekker voelen zonder sigaret. Daar doe je niet alleen je gezondheid een groot plezier mee, het bespaart je ook nog eens duizenden euro’s per jaar!
Maar stoppen met roken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want om dat voor elkaar te krijgen zul je een zowel een fysieke als mentale afhankelijkheid moeten doorbreken. Tegenwoordig zijn er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar die je kunnen helpen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld nicotinepleisters, nicotinekauwgom en acupunctuurbehandelingen. Het is aan jezelf om te beslissen welke methode voor jou het meest geschikt is, maar er zijn ook veel ex-rokers die zonder enig hulpmiddel gestopt zijn. Zij konden succesvol stoppen met roken omdat zij alle kracht konden halen uit de motivatie die ze hadden.
Net zoals bij afvallen geldt eveneens voor stoppen met roken dat motivatie misschien wel de belangrijkste sleutel tot succes is. Het is daarom belangrijk om op te schrijven of te visualiseren waarom je wil stoppen met roken en wat je doelen zijn en om voor jezelf te weten wanneer je meestal een sigaretje opsteekt, dan kun je dat moment dat je die rookbehoefte krijgt voor zijn en iets anders gaan doen. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) kun je lezen hoe je kunt ontdekken wat jouw motivatie is en kun je tips lezen om eetmomenten voor te zijn, dit is een samenvatting.
Een groot risico voor mensen die stoppen met roken is dat ze in gewicht toenemen. Dit komt omdat je stofwisseling wordt vertraagd als je stopt met roken, want mensen die roken verbranden meer calorieën. Als je stopt met roken en evenveel als voorheen blijft eten is de kans dus aanwezig dat je wat kilo’s aankomt. Echter, veel mensen die net gestopt zijn met roken gaan hun sigaretje compenseren met snoep en eten (mede veroorzaakt door het feit dat hun geur- en smaakorganen beter gaan functioneren), en dan komen ze nog sneller aan. Het is dus belangrijk om gezonder te gaan eten als je stopt met roken, zodat je niet in gewicht toeneemt… want wat er niet aankomt hoeft er ook niet af! Je kunt gezonde eetgewoontes het makkelijkst stap voor stap in je leefstijl introduceren, en ongezonde eetgewoontes tegelijkertijd geleidelijk loslaten, want op die manier hebben nieuwe gewoontes de meeste kans om te ‘beklijven’.
Begeleiding bij het introduceren van gezonde gewoontes
Gewoontes veranderen is nooit makkelijk, zelfs als je van nature sterk in je schoenen staat of vastberaden bent. Er zullen namelijk altijd momenten komen waarbij je de verleiding niet meer kan weerstaan en toch weer ongezond gaat eten of een sigaretje opsteekt. Daarom is kan het heel nuttig zijn om voor begeleiding en ondersteuning te kiezen bij het loslaten van ongezonde gewoontes, en samen met anderen stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes toe te voegen aan je leefstijl. Het programma Gezonde Gewoontes kan je daarbij helpen. Dit programma is gebaseerd op drie pijlers, te weten je ‘mindset’ (je motivatie), voeding en bewegen. Het leuke aan dit programma is dat je het helemaal kunt afstemmen op jouw eigen gewoontes en tempo, maar dat je het toch samen doet met een heleboel anderen en daarbij op een professionele en enthousiaste manier begeleid wordt. Kortom, met het programma Gezonde Gewoontes krijgen jouw goede voornemens geen kans om te mislukken!
Dit is een samenvatting van het artikel “Goede voornemens – hoe hou je ze vol?” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je kunt lezen waarom goede voornemens meestal mislukken, waarom het zo moeilijk is om af te vallen en te stoppen met roken, waarom je motivatie zo belangrijk is als je goede voornemens wil laten slagen, hoe je jouw motivatie helder maakt en op welke manier je het beste om kunt gaan met de momenten dat je zin krijgt om te eten of te roken.
neem nou even afstand Jesse, laat het even los jongen!!!
Leuk artikel!