Guarana: mega energie boost

Guarana is een klimplant die vooral in het Amazonegebied van Brazilië groeit. De plant heeft grote bladeren en mooie bloemen, maar staat vooral bekend om de vrucht die qua formaat en werking lijkt op een koffieboon. Het zorgt voor extra energie en versnelt het metabolisme.

guaranaDe vruchten worden met de hand geplukt, waarna de zaden worden geroosterd en de schilletjes worden verwijderd. Dan worden de zaden tot poeder gestampt met een grote houten vijzel, het poeder wordt met water vermengd en in cilinders gestopt die gedroogd worden in de zon en daarna gerookt in speciale hutten voor de specifieke smaak. Na dit bewerkelijke proces hebben wij: een superfood.

Waarom superfood?

Guarana geeft een supersterke dosis energie aan het fysieke lichaam. Dit komt mede doordat er cafeïne inzit, ongeveer twee tot drie keer zoveel als in koffie. Het is dus wel een superfood om gedoseerd en alleen wanneer nodig te gebruiken. Guarana ondersteunt de hersenactiviteit en zorgt dat we scherp en alert zijn. Tijdens onderzoek bleek dat guarana duidelijke verbeteringen geeft bij taken die concentratie en aandacht vereisen, de taken werden daarbij ook sneller afgerond. Ook was er een duidelijke verbetering van taken waarbij het geheugen aan het werk was (Human Cognitive Neuroscience Unit, Division of Psychology, Northumbria University, United Kingdom, 2004). Wanneer je guarana gebruikt als je fysiek en mentaal fit en scherp wilt zijn, is het wel zaak dat je de dosis niet overschrijd. In hoge dosis heeft het namelijk een heel ander effect, dan kan het zeer sterke euforische gevoelens geven en daarnaast een opwindend en libidoverhogend effect. Dan kan zomaar wat ongelegen komen als je net geconcentreerd bezig bent.

Natuurlijke drug?

Om deze reden is guarana in de jaren negentig populair geworden op danceparty’s en house feesten als vervanger van de stimulerende maar zelfvernietigende chemische middelen. Wanneer je een flink hoge dosis gebruikt (mits de kwaliteit van de ingenomen guarana goed genoeg is) kan dit leiden tot een expansie van het bewustzijn, een verhoogd sensitief waarnemen, meer zin in seks en sterke gevoelens van geluk en euforie. Hierdoor is het middel geschikt voor mensen met seksuele blokkades, depressiviteit en tekorten aan mentale en fysieke energie. Zeker in hoge dosis kan het wel zijn dat je juist vermoeid bent als het middel is uitgewerkt. Net als andere cafeïnehoudende producten moeten mensen met hartproblemen of hoge bloeddruk oppassen met guarana. Mensen die bepaalde bloedverdunners gebruiken mogen geen guarana nemen omdat dit kan leiden tot gevaarlijke bloedingen.

Metabolisme

Guarana versnelt het metabolisme ofwel de spijsvertering, met name door de cafeïne. Het ondersteunt het lichaam bij het verbranden van vetten en het levert extra energie. Het remt ook de eetlust wat af, hierdoor kan het bijdragen wanneer je gewicht wilt verliezen.

Heilige plant

Het woord ‘guarana’ is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’, afkomstig van de Tupi-Guarani stam uit het Amazone gebied. Binnen deze stam vervult guarana een zeer heilige rol en wordt het gebruikt als krachtige magische plant net als, het inmiddels bekender wordende middel Ayahuasca.

Hoe gebruik je het?

Wanneer je kiest voor guarana in poedervorm kun je het door een smoothie, sap, shake, limonade of notenmelk roeren.

Share:

4 comments

  1. hallo ik heb guarana pillen gebruikt en mijn concentratie was helemaal verdwenen
    ook mijn hartslag gaat er mee omhoog en had een droge mond ik gebruikte 2 pillen per dag ik ben er mee gestopt ik sport best veel eet gezond geen suikers en geen ongezonde vetten voel me zonder deze pillen top fit maar wilde het eens proberen.

  2. Lees op dit soort sites alleen maar pluspunten terwijl er ook wel degelijk minpunten zijn bij overmatig gebruik. Om de term “overmatig ” te waarderen zou het fijn als er een dagelijkse hoeveelheid wordt genoemd..owh nee, dat mag alleen maar een dokter voorschrijven. .wacht ?een dokter ? Dus wel toch niet zo onschuldig als het lijkt ? Gebruik het zelf ook maar ik vind wel dat jullie moeten stoppen om dit product te verheerlijken en ook de minpunten noemen..helemaal bij te veel gebruik

  3. Ik vind het superspul door mijn hooggevoeligheid ben ik snel overprikkeld en geestelijk vermoeid dit middel zorgt ervoor dat ik me tijdens mijn werk heel goed kan concentreren.
    Echt een aanrader.

Geef een reactie