Haargroei – Oorzaken van (en oplossingen voor) haaruitval

Haren zijn net als onze huid een soort visitekaartje. Wanneer we stress hebben, een tekort aan vitaminen en mineralen, te weinig bewegen of minder gezond eten worden onze haren dof, droog en kunnen zelfs uitvallen. Het heeft ook een negatieve invloed op de haargroei. Futloos en dof haar of haaruitval kan veroorzaakt worden door stress, onvolwaardige voeding of het gebruik van bepaalde medicijnen. Bij gespleten punten of haaruitval is het ook goed om te kijken naar de werking van maag- en darmen. Als deze niet goed is, worden vitaminen en mineralen niet effectief opgenomen waardoor tekorten kunnen ontstaan. Omdat haar zo’n grote impact heeft op ons ‘voorkomen’ is de stress die uit het verlies ervan voortkomt des te groter, het beïnvloed zelfvertrouwen en zelfwaardering. Zowel vrouwen als mannen vinden haaruitval enorm stressvol zo zeiden wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth Engeland naar aanleiding van hun onderzoek naar de oorzaken van haaruitval waar ik later in dit artikel nog naar verwijs (Rushton DH, Norris MJ, Dover R, Busuttil N,2002).

Haargroei - haaruitval

Haarverlies en mannelijke kaalheid ontstaan door een disbalans tussen testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, en DHT (dihydrotestosteron). DHT is een actieve stof die in de cel wordt gemaakt uit testosteron met behulp van het enzym 5-alpha-reductase. Wanneer mannen een hoge 5-alpha-reductase activiteit hebben kunnen ze al vroeg kaal worden. Er zijn stoffen die de activiteit van dit enzym remmen, zoals het kruid Saw Palmetto. Dit kruid heeft wel mogelijke bijwerkingen, het kan in plaats van het testosteron omzetten naar DHT, het testosteron omzetten naar oestrogeen wat kan zorgen voor vrouwelijke borstvorming en een lager libido. De kans hierop is groter op momenten van drukte of stress. Saw Palmetto in combinatie met een oestrogeenremmer (DIM) kan het kaalwordingsproces vertragen en in sommige gevallen zelfs een tijd stilzetten.

De nummer één oorzaak van haaruitval bij vrouwen onder de vijftig is voeding (bij 30% van de vrouwen). Bijvoorbeeld door een tekort aan vitaminen en mineralen zoals ijzer. Onderzoek in Engeland wees uit dat in dat geval het aminozuur L-Lysine de onbalans kan herstellen waardoor het haar na een aantal maanden weer voller wordt (University of Portsmouth, Portsmouth, Engeland 2002). Haaruitval komt verder vaak door stress, medicijnen, erfelijkheid, huidafwijkingen of roken, maar het kan ook veroorzaakt worden door een traag werkende schildklier. De schildklier produceert hormonen die nodig zijn voor je lichamelijke groei en energiehuishouding. Een traag werkende schildklier kan ontstaan door verminderde productie van de hormonen in de schildklier zelf of door verslechterde omzetting van het langzame en niet-actieve schildklier hormoon T4, naar het actieve schildklier hormoon T3. Een tekort aan schildklierhormonen vertraagt de lichamelijke ontwikkeling en de stofwisseling en de groei en vervanging van je haren is hiervan afhankelijk. Dunner wordend haar en haarverlies kan het resultaat zijn. Ook uitgeputte bijnieren kunnen voor haaruitval zorgen. Lange periode van stress zijn de primaire oorzaak van uitgeputte bijnieren, door heftige omstandigheden in je leven zoals financiële problemen, scheiding, problemen op werk of door mentale stress, angsten en teveel in je hoofd ‘malen’. Het lichaam reageert in beide gevallen met de productie van het stresshormoon cortisol, de bijnieren produceren daarnaast testosteron en oestrogeen (in kleine mate). Hierdoor kan je hormonale systeem uit balans raken en je lichaam op den duur uitgeput. Het verstoort de leverfunctie en vertraagt de stofwisseling waardoor het lichaam op den duur voedingstoffen (zoals mineralen en glucose) aan de delen van het lichaam gaat onttrekken die het ‘minder’ hard nodig hebben om zo de organen te blijven voeden. En haaruitval is het gevolg daarvan.

Een oplossing: voeding
Voeding heeft directe invloed op het haar (Rushton DH, University of Portsmouth, Portsmouth, Engeland 2002). Een gebrek aan proteïnes is een veel voorkomende reden voor droog haar dat niet snel wil groeien. Zorg dus dat je voeding voldoende proteïnes bevat en eet voldoende vlees, vis, eieren, sojamelk, linzen of bonen. Je kunt ook een shake of smoothie maken met whey proteïne, een eiwitsupplement in poedervorm, dat de haargroei een boost geeft. Testosteron wordt o.a. gemaakt uit cholesterol en dat maakt het belangrijk om gezonde verzadigde vetten te eten als roomboter, olijfolie, kokosolie, avocado, noten, zaden, vette vis en chiazaden.

Belangrijke vitaminen voor gezonde haren zijn:
Vitamine B – is een belangrijk vitamine voor gezonde haren en haargroei, dit wordt ook veel gebruikt in allerlei haargroeipreparaten (wondermiddelen tegen kaal worden bestaan overigens niet). Vitamine B zit bijvoorbeeld in eieren, peulvruchten, paddenstoelen, aardappelen, noten, bananen en avocado’s. Vitamine B zit ook veel in vlees dus voor vegetariërs is het extra zinvol hierop te letten.

Vitamine D – In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter. Dat komt door de vitamine D die onze huid zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Het zit ook in vette vis en (wat minder) in vlees en eieren.
Zink – Een tekort aan de mineralen zink en/of ijzer kan een oorzaak zijn voor haaruitval, het zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en ook je haren hebben deze bouwstof nodig. Volkorenbrood kan zorgen voor een minder goede opname van zink in het lichaam. Zink zit bijvoorbeeld in rood vlees, eieren, pompoenzaden, paranoten en amandelen.

Uit het onderzoek van Rushton in Portsmouth in 2002 bleek wel dat een teveel aan synthetische voedingssupplementen (niet-natuurlijke supplementen), terwijl het lichaam geen tekorten heeft, juist haarverlies kan veroorzaken.

Goede voedingstoffen voor sterk haar zitten daarnaast is allerlei superfoods zoals gojibessen, rauwe cacao, maca, bijenpollen, royal jelly, spirulina, chlorella, hennepzaad, kelp, visolie, aloe vera en brandnetelthee.
Verminder stress waar mogelijk. Bouw voldoende ontspanning in en probeer regelmatig te bewegen zodat de focus van alleen mentale activiteit verschuift naar het lichaam met ‘minder malen en piekeren’ als gunstig gevolg. Door middel van de juiste krachttraining kun je testosteron boosten, train hiervoor de grote spiergroepen kort en intensief, bijvoorbeeld met de Kettlebell Workout.

Hormonale disbalansen
Wil je jouw eigen hormoonhuishouding laten analyseren en begeleiding bij het weer in balans krijgen van je hormoonhuishouding? Klik hier voor meer informatie.

Share:

21 comments

 1. Beste Jesse, staat er geen foutje in de tekst over haargroei en uitval? U spreekt er over gezonde “verzadigde vetten”! Of heb ik het mis?

  Juliaan van Geffen.

 2. Hallo Jesse, je hebt het in dit artikel over het voldoende eten van vis, vlees, eieren, sojamelk etc. Echter je bent toch een tegenstander van sojamelk?

 3. Jesse, Sojamelk is toch super slecht??

 4. Ja ik dacht dat sojamelk werd afgeraden en peulvruchten volgens mij ook

 5. Ik wil graag weet wat moet ik doen voor mijn haar uitval.

 6. Mijn haarwortel is in gekapselt daardoor kan mijn haar niet groeien meer.
  Hoe is een ingekapte spierbindel op te lossen, is het wel op te lossen.

 7. Dat wat je zegt over die voedingstoffen als je een te veel hebt dat je haar kan uitvallen klopt echt. Ik nam multi vitamine, calcium en D supplement, magnesium supplement, omega 3, huid-haar en nageltabletten, boswellia, vitamine C, nachtsrusttabletten, soms spirulina.

  Het zijn niet de vitaminen alleen die schadelijk kunnen zijn maar vooral die stoffen dat ze tot tabletten maken. Ik nam multi vitamine van de Tuinen in in blauwe verpakking. Heb deze bijna een jaar lang ingenomen en nu pas kwam ik er achter hoe gevaarlijk deze is! Er zat oa radioactief materiaal, chemische stof boor, nano geleider wat super gevaarlijk is want dat in combinatie met chemtrails kan voor morgellons zorgen! Die multi vitamine barst van de kankerverwekkende stoffen. Nu neem ik alleen nog maar boswellia (ivm mijn astma) en omega 3 en mijn haaruitval is al veel vermindert en ik voel mij veel fitter en gezonder. Ben niet meer constant moe en de pijn in mijn darmen is ook sterk verminderd.

 8. Idd, Juliaan, moet een fout zijn… olijfolie zijn toch net gezonde onverzadigde vetten… Ps dat sojamelk slecht is, dat weet ik niet, dat wordt soms gezegd en vaak net niet gezegd. Moeilijk om de juiste info te vinden hoor eigenlijk.

 9. testosteron aanwakkeren? is het niet juist testosteron dat ervoor zorgt dat haar uitvalt? zowel bij de man als bij de vrouw .? vreemde tips hier

 10. Beste Jesse,

  Werkt Saw Palmetto ook voor vrouwen met hormonale haaruitval of Alopecia Androgenetica?

  Groetjes Sandra

 11. Lieke, de testosteron zorgt niet voor de haaruitvAL maar de DHT

 12. Jammer dat op de vragen hierboven gesteld geen antwoord wordt gegeven 🙁

 13. Helemaal mee eens Dorey 🙁

 14. Ik ben een vrouw en ik natuurlijk begrijp hoe belangrijk voor vrouwen het is om er goed uit te zien. Hoewel er verschillende situaties kunnen ontstaan, bijvoorbeeld een vriendin van mij begon haar haar te verliezen kort geleden vanwege gestegen testosteron net als dit artikel zegt en nu is ze op zoek naar de beste oplossing omdat ze al te veel haar heeft verloren. Gelukkig heb ik over haarwerken gehoord en ik vind het fantastisch zo celebrities als, bijvoorbeeld, Rihanna tonen dat er geen schamte in zo’n accessoire is! ik denk dat wij voor deze optie zullen gaan en hopelijk, krijgen de beste resultaten ervan!

 15. Ik had geen idee dat de nummer één oorzaak van haaruitval bij vrouwen onder de vijftig voeding is! Mijn moeder is bijna 70, en ze is bijna kaal. Maar ook neemt ze een paar medicijnen in die haaruitval ook kunnen veroorzaken. We willen haar doctor vragen of er iets is dat we in zo’n situatie kunnen down, en als zijn antwoord negatief is, kopen we een pruik voor haar.

 16. beste Jesse,

  Kan kwik en aluminium ook oorzaak zijn van haaruitval. Ik ben 62 jaar en eet al vele jaren volgens WAPF.
  je adviseert in dit artikel om Sojamelk te nuttigen. Hier heb ik grote moeite mee aangezien er bijna geen soja meer te koop is die niet bol staat van het Glyfosaat

 17. @Lieke Er staat dat testesteron in cholesterol wordt aangemaakt… en lees: eet dus gezonde vetten om je cholesterol goed/laag te houden, en je niet teveel testesteron aanmaakt.

  En betreft soja… dit bevat veel oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon.

 18. Er worden hier zoveel vragen gesteld, maar Jesse heeft er blijkbaar helaas geen antwoord op.
  Erg apart en erg jammer.

 19. Ik begrijp niet wordt gezegd dat soja melk is gezond nu les ik is slecht om te drinken wat is waar?

Geef een reactie