Heilzame wortel: Braziliaanse ginseng

Ook al heet dit wortelextract uit Brazilië ginseng, officieel behoort het niet tot de ginsengfamilie. Braziliaanse ginseng heeft wel dezelfde bijzondere eigenschappen.

Ginseng behoort tot de familie van klimopplanten en is vooral bekend om de gezonde eigenschappen van de wortel. Braziliaanse ginseng wordt ook wel ‘sumo root’ of ‘para tudo’ genoemd wat ‘voor iedereen’ betekent.

Heilzaam

braziliaanse ginsengIn Braziliaanse ginseng, ook wel pfaffia genoemd, zitten zogenaamde pfaffosides. Dit zijn natuurlijke plantenstoffen die de plant beschermen tegen schimmels en bacteriën. In de Chinese geneeskunde worden deze plantenstoffen gezien als heilzaam voor het lichaam. Ook zitten er vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen in Braziliaanse ginseng. Deze wortel wordt bijvoorbeeld door Indianen al honderden jaren gebruikt om ziekte te bestrijden, het immuunsysteem te versterken, de hormoonhuishouding in balans te brengen en het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren. Het zou ook werken tegen stress en zenuwen.

Wetenschap

Er is relatief nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze wortel, en dat betekent dat de uitslagen van de onderzoeken die er wel zijn nog weinig onderbouwd zijn. Uit deze onderzoeken komt bijvoorbeeld wel naar voren dat Braziliaanse ginseng een gunstig effect heeft op het immuunsysteem doordat ze de productie verhogen van cellen die werken als een soort afvalverwerkers in het lichaam (Laboratory of Experimental Oncology, Faculty of Veterinary Medicine and Zootechny, University of São Paulo Brazil, 2006).

Afrodisiacum

Alhoewel nog niet wetenschappelijk onderbouwd wordt het in Brazilië vaak gegeten omdat het libidoverhogend zou zijn. Van andere soorten ginseng is dit wel onderzocht en gezien Braziliaanse ginseng veel overeenkomsten vertoont met ginseng is het wel aannemelijk. Andere soorten ginseng lijken inderdaad libidoverhogend te werken (Department of Physiology, Southern Illinois University, School of Medicine, Illinois 2002).

Hoe gebruik je het?

Je kunt Braziliaanse ginseng krijgen in poedervorm die je makkelijk door sap, een smoothie of shake roert.

Share:

2 comments

  1. IK hou van voedsel

  2. Mag dit gebruikt worden als je cortisol te laag staat .
    Zelfde vraag Ashwaganda .
    Beiden in poedervorm.

Geef een reactie