Zou het niet mooi zijn als er een wonderpil zou bestaan waarmee je snel kunt afvallen, ongeacht wat je verder eet en hoe je leeft? Helaas bestaat zo’n pil niet, dus ondanks de beloftes die sommige afvalsupplementen geven zal er niets veranderen als je blijft doen wat je altijd al deed. Toch zijn er bepaalde superfoods die gewichtsverlies kunnen ondersteunen. Eén daarvan is spirulina.
In dit artikel:
- Wat is spirulina?
- Kan spirulina afvallen stimuleren?
- Hoe kan je spirulina het beste nemen als je wil afvallen?
- Kan je met spirulina afvallen?
Wat is spirulina?
Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg die voor menselijke consumptie geschikt is. De alg (door wetenschappers ook wel cyanobacterie genoemd) is onder te verdelen in twee soorten, te weten de Arthrospira platensis en de Arthrospira maxima, en deze worden wereldwijd geteeld om voedingssupplementen mee te maken. Spirulina is verkrijgbaar in tablet -en poedervorm.
Eén van de belangrijkste eigenschappen van spirulina is dat het zeer rijk is aan eiwitten. Gedroogde spirulina bevat tussen de 51 en 71% volwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Alhoewel spirulina minder methionine, cysteine, en lysine bevat dan dierlijke eiwitten, zijn deze aminozuren wel in een veel grotere verhouding aanwezig dan in andere plantaardige eiwitten. Daarnaast is spirulina zeer rijk aan B-vitamines (thiamine en riboflavine) en mineralen, zoals ijzer en mangaan. Ook bevat spirulina een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, te weten gamma-linoleenzuur, alfa-linoleenzuur, linolzuur, stearidonzuur, eicosapentaeenzuur, docosahexaeenzuur en arachidonzuur.
Een andere stof die zeker nog genoemd moet worden is chlorofyl, want van alle voedingsmiddelen en superfoods die chlorofyl bevat heeft spirulina de hoogste concentratie. Chlorofyl is het pigment dat spirulina die herkenbare groene kleur geeft en is vooral bekend vanwege haar reinigende eigenschappen. Het veegt als het ware de darmen schoon en zorgt ervoor dat schadelijke vrije radicalen en toxische kankerverwekkende stoffen die bijvoorbeeld worden gevormd als je veel rood vlees (rundvlees, lamsvlees, paardenvlees) eet ingekapseld worden, zodat de schadelijke werking in de darmen en lever wordt afgeremd. Aan de hand van een 9 jaar durende Nederlandse cohortstudie (Balder et al., 2006[1]) waar 120.852 proefpersonen in de leeftijd van 55 tot 69 jaar aan meededen werd vastgesteld dat het risico op darmkanker toeneemt als je veel rood vlees eet en weinig chlorofyl binnenkrijgt. Daarnaast maakt chlorofyl het bloed basisch omdat het rijk aan magnesium is, een belangrijk mineraal dat het lichaam helpt het zuur-base gehalte in je lichaam te reguleren. Een gezond voedingspatroon dient voor 80% uit basische en voor 20% uit zure voeding te bestaan, want als je lichaam licht basisch is functioneren alle organen, weefsels en lichaamsprocessen beter (Schwalfenberg, 2012[2]). Chlorofyl kan dus een ideale aanvulling op je voedingspatroon zijn om het zuur-base gehalte in je lichaam in balans te brengen en te houden.
Tenslotte bevat spirulina ook phycocyanine, een krachtige antioxidant met een ontstekingsremmende werking. Aan de hand van proeven met dieren is vastgesteld dat de phycocyanine in spirulina het immuunsysteem versterkt, de aanmaak en herstel van stamcellen in het beenmerg bevordert, kanker kan helpen voorkomen, een ontgiftende en bloedsuikerspiegel regulerende werking heeft en zich tevens als een erytropoëtine (EPO) gedraagt in het lichaam (o.a. Gonzalez et al., 1999[3]). Meer onderzoek bij mensen is uiteraard nodig, maar het lijkt erop de spirulina bijzondere gezondheid bevorderende eigenschappen heeft.
Kan spirulina afvallen stimuleren?
Spirulina is geen wondermiddel en zorgt er dus niet voor dat je ‘zo maar’ afvalt als je het dagelijks neemt. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon en regelmatig bewegen is daarom ook belangrijk. Toch kan spirulina afvallen stimuleren, want dankzij het hoge gehalte aan eiwitten zorgt dit superfood ervoor dat je snel en langduriger verzadigd raakt, waardoor je minder geneigd bent teveel te eten of tussen de maaltijden door te gaan snacken. Het is algemeen bekend dat een eiwitrijk voedingspatroon verzadigend werkt en daardoor helpt bij gewichtsverlies. Het voordeel van spirulina ten opzichte van andere eiwitrijke voedingsbronnen zoals vlees, kip of eieren is dat de eiwitten in spirulina in water oplosbaar zijn en veel sneller een eenvoudiger kunnen worden opgenomen door het lichaam, zelfs binnen enkele minuten. Het gevolg is dat als je zo’n 15 tot 30 minuten vóór de maaltijd spirulina neemt je vrijwel direct minder honger hebt , zodat je minder zult eten. Het tijdstip van inname is daarbij zeer belangrijk, want als je de spirulina vlak voor de maaltijd inneemt is het effect minimaal en als je het na de maaltijd neemt kun je er zelfs misselijk van worden omdat je je dan gewoon ‘te vol’ voelt.
Behalve dat spirulina verzadigend werkt heeft het ook nog een ander effect dat afvallen bevordert. Het geeft namelijk extra energie, waardoor je meer zult gaan bewegen en meer resultaat uit je training of workouts zult halen, waardoor je meer vet zult verbranden. Spirulina is een perfecte langdurige bron van energie, mede omdat het geen nadelige eigenschappen heeft zoals koffie, dat slechts een korte energie boost geeft.
Dat spirulina helpt bij afvallen is ook wetenschappelijk bewezen. Bij een dubbelblind cross-over onderzoek werd aan twee groepen proefpersonen met overgewicht vier weken lang drie maal daags 2,8 gram spirulina of een placebo gegeven. Na 4 weken bleek dat de mensen die spirulina hadden genomen significant meer gewicht hadden verloren dan de controlegroep die een placebo had gekregen (Becker et al., 1986[4]).
Hoe kan je spirulina het beste nemen als je wil afvallen?
Spirulina heeft een milde vissmaak, wat voor sommigen even wennen is. Als je spirulina wil gaan gebruiken tijdens het afvallen kun je daarom het beste spirulina tabletten kopen, bijvoorbeeld HealthForce spirulina manna tabletten. Deze tabletten kun je 15 tot 30 minuten voor de lunch en het avondeten innemen met een glaasje bronwater, je proeft dan vrijwel niets van de smaak. Vind je het niet fijn om tabletten in te nemen dan kun je ook spirulina poeder kopen, bijvoorbeeld spirulina poeder van Superfoodies. Als je deze poeder door een groene smoothie roert proef je er vrijwel niets van, en het leuke is dat het poeder je smoothie een mooie groene kleur geeft. De aanbevolen dosering spirulina is een of twee maal per dag 4 gram. Als je wil afvallen of detoxen kan de dosering na overleg met een (natuur)arts aanzienlijk verhoogd worden.
Kan je met spirulina afvallen?
Is spirulina nu wel of niet geschikt als hulpmiddel bij afvallen? Het antwoord daarop is dus: ja! Maar spirulina is ook weer geen wondermiddel. Als je wilt afvallen zul je ook naar je eet- en leefgewoontes moeten kijken. Wij kunnen je daarbij helpen, want wij zijn zojuist gestart met ons Rapid Fat Loss programma. Dit programma bestaat uit een overzichtelijk 6-stappenplan waarbij je leert hoe je weer een vetverbrander kunt worden, op een gezonde en duurzame manier, zonder dat je calorieën hoeft te tellen.
Heb jij ervaring met spirulina en afvallen? Laat dan hier beneden je reactie achter en vertel ons erover. Hoe gebruik jij spirulina, neem je tabletten of een poeder? En hoe heeft spirulina jou geholpen bij het afvallen?
Wil je meer praktische afslankadviezen? Bekijk dan deze video met de 35 beste afslankadviezen op aarde.
Referenties
[1] Balder, Helena F., et al. “Heme and chlorophyll intake and risk of colorectal cancer in the Netherlands cohort study.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 15.4 (2006): 717-725.
[2] Schwalfenberg, Gerry K. “The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?.” Journal of Environmental and Public Health 2012 (2011).
[3] Gonzalez, Ricardo, et al. “Anti-inflammatory activity of phycocyanin extract in acetic acid-induced colitis in rats.” Pharmacological research 39.1 (1999): 55-59.
[4] Becker, E. W., et al. “Clinical and biochemical evaluations of the alga Spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. A double-blind cross-over study.” Nutrition Reports International 33.4 (1986): 565-574.
1 comment