Heeft spirulina bijwerkingen (lees dit voordat je spirulina koopt)?

In mijn blog “Helpt spirulina bij afvallen?” heb je kunnen lezen dat spirulina een echt superfood is, want de blauwgroene zoutwateralgen die de basis vormen van spirulina bevatten talloze eigenschappen die de gezondheid ondersteunen. Toch durven veel mensen geen spirulina te nemen, omdat ze bang zijn voor eventuele bijwerkingen. Is die angst gegrond of niet? In deze blog lees je of spirulina bijwerkingen heeft.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen van spirulina?

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van spirulina is dat het zeer rijk is aan volwaardige eiwitten (51 tot 71%) die alle essentiële aminozuren bevatten. Daarnaast bevat spirulina een hoog gehalte aan B-vitamines (thiamine en riboflavine) en mineralen, zoals ijzer, magnesium en mangaan. Ook bevat spirulina een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, chlorofyl en phycocyanine, die allemaal gezondheid bevorderende eigenschappen hebben.

spirulina bijwerkingenEén van de belangrijkste redenen dat mensen spirulina nemen is omdat dit felgroene superfood dankzij de aanwezige chlorofyl de natuurlijke reiniging van het lichaam ondersteunt (Balder et al., 2006[1]), het bloed basisch maakt (Schwalfenberg, 2012[2]) en het immuunsysteem versterkt (o.a. Gonzalez et al., 1999[3]). Daarnaast kent spirulina nog talloze andere toepassingen, waaronder verlichting van allergieën (Cingi et al., 2008[4]), regulering van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes type-2 (Parikh et al., 2002[5]), verbetering van de sportprestaties (Kalafati et al., 2010[6]), vermindering van angsten en depressies bij vrouwen in de menopauze (Genazzani et al., 2010[7]) en ondersteuning bij het afvallen (Becker et al., 1986[8]).

Spirulina bijwerkingen

Spirulina lijkt dus het perfecte superfood om je gezondheid op diverse vlakken te ondersteunen, maar toch twijfelen veel mensen aan het gebruik omdat ze bang zijn dat spirulina bijwerkingen zal geven.

Het goede nieuws is dat biologische spirulina van goede kwaliteit, zoals Superfoodies Spirulina, veilig is voor de meeste mensen. We benadrukken hier wel dat we het hier alleen over kwaliteitsmerken spirulina hebben, want spirulina van inferieure kwaliteit is soms vervuild en kan sporen van zware metalen, schadelijke bacteriën en microcystines bevatten, die onder meer de lever kunnen beschadigen en buikkrampen, misselijkheid en braken kunnen veroorzaken. Koop dus nooit spirulina die niet getest is en waarbij niet is aangetoond dat er geen microcystines en andere vervuilende stoffen in zitten.

Spirulina waarschuwingen

Alhoewel spirulina voor de meeste mensen veilig is geven artsen nog wel een paar waarschuwingen voor het gebruik aan specifieke doelgroepen. Zo wordt vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven afgeraden om spirulina te nemen, omdat onvoldoende onderzocht is wat het effect van spirulina is op de (ongeboren) baby. Daarnaast kunnen mensen die een auto-immuunziekte hebben, zoals multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus, SLE), reumatoïde artritis (RA) en pemphigus vulgaris (een huidaandoening) beter geen spirulina nemen omdat dit mogelijk het immuunsysteem actiever maakt, wat tot het gevolg heeft dat het de symptomen van auto-immuunziekten verergert. Ook mensen die lijden aan phenylketonuria, jicht of nierstenen kunnen beter geen spirulina gebruiken, omdat dit de ziekte kan verergeren.

Spirulina en het gebruik in combinatie met medicijnen

De meeste mensen hoeven zoals je nu hebt kunnen lezen niet bang te zijn dat spirulina bijwerkingen geeft, maar als je medicijnen slikt moet je toch even goed opletten. Spirulina kan namelijk de effectiviteit van medicijnen die het immuunsysteem verminderen onderdrukken. Medicijnen die onder deze categorie vallen zijn onder meer zathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), cyclosporine (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mycophenolate (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone) en corticosteroïden (glucocorticoïden). Overleg daarom als je medicijnen slikt altijd eerst met je behandelend arts of spirulina voor jou een juiste keuze is, ook als het medicijn dat jij slikt niet in bovengenoemd rijtje voorkomt.

Spirulina ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met spirulina? Is spirulina jouw perfecte superfood en zo ja waarom? Of heb jij ervaren dat spirulina bijwerkingen heeft? Laat hier beneden je reactie achter en vertel ons erover.

Referenties

[1] Balder, Helena F., et al. “Heme and chlorophyll intake and risk of colorectal cancer in the Netherlands cohort study.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 15.4 (2006): 717-725.
[2] Schwalfenberg, Gerry K. “The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?.” Journal of Environmental and Public Health 2012 (2011).
[3] Gonzalez, Ricardo, et al. “Anti-inflammatory activity of phycocyanin extract in acetic acid-induced colitis in rats.” Pharmacological research 39.1 (1999): 55-59.
[4] Cingi C, Conk-Dalay M, Cakli H, Bal C. The effects of spirulina on allergic rhinitis. Eur Arch Otorhinolaryngol 2008;265:1219-23.
[5] Parikh, Panam, Uliyar Mani, and Uma Iyer. “Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus.” Journal of Medicinal Food 4.4 (2001): 193-199.
[6] Kalafati M, Jamurtas AZ, Nikolaidis MG, et al. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc 2010;42:142-51.
[7] Genazzani AD, Chierchia E, Lanzoni C, et al. [Effects of Klamath Algae extract on psychological disorders and depression in menopausal women: a pilot study]. Minerva Ginecol 2010;62:381-8.
[8] Becker, E. W., et al. “Clinical and biochemical evaluations of the alga Spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. A double-blind cross-over study.” Nutrition Reports International 33.4 (1986): 565-574.

Share:

53 comments

 1. Ik heb ongeveer een half jaar biologische spirulina van Vivanutria gebruikt. Omdat ik kampte met een te laag Hb èn veel en zwaar sport heb ik de doses geleidelijk opgevoerd naar waarden zoals je ze veel tegenkomt op het Internet, namelijk 20 gram per dag. In de laatste maanden heb ik naast de spirulina ook 10 gram chlorella per dag geslikt. Ik ben gestopt nadat mijn Hb weer prachtige waarden vertoonde. De belangrijkste bijwerkingen die ik ervaren heb zijn hoofdpijn en darmklachten . Beide zijn als sneeuw voor de zon verdwenen toen ik gestopt ben. Het vreemde is wel dat ik een aantal malen geprobeerd heb om opnieuw te starten met het gebruik van spirulina (500 mg per dag). Zowel de hoofdpijn als de darmklachten komen ‘on the spot’ terug.

 2. Spirulina in een dosis vanaf 1000 mg (pillen) maken mij zeer gejaagd, onrustig, angstig, hartkloppingen en word er ontzettend moe en onrustig van. Dit komt echt van deze pil, want ik merkte een heel groot verschil na 500 gram of 1000 gram. Terwijl ze zelfs adviseren om 3 tot 6 x 500 gram te slikken. Het is spirulina van een biologisch geteeld merk.

 3. Heb dit ook een lange tijd gebruikt, nooit niks van gemerkt eigenlijk….. Heb wel een strak gevarieerd voedingspatroon. Maar is een relatief duur supplement die me niks deed dus nem ik het niet meer.

  Stieven (type 1 diabeet en natural bodybuilder)

 4. Kreeg koppijn van spirulina, niet van chlorella. Kan nogal allergisch reageren op dingen en dan weet ik in dit geval niet of het hoofdpijn van ontgifting was of een allergische reactie.

 5. Tijdje gebruikt, zit nu zelf met antibiotica dus gebruik het niet voor de zekerheid. Na m’n kuur gewoon weer gebruiken. Je merkt dat het je lichaam reinigt en je voelt je ook beter erdoor. Voorkeur gaat naar de poeder vorm dan de pillen wordt sneller opgenomen. Zal het blijven gebruiken ookal stinkt het super erg ! Neus dicht en drinken !

 6. Hoe drinken jullie het? Ik krijg de poedervorm namelijk niet weg met alleen maar water. Krijg er echt kokhals nijgingen van. Daarom gebruik ik nu de pil-vorm. Heb het ook een tijdje geprobeerd met mango-sap, dat werkte wel, maar dat heb ik nu eenmaal niet altijd in huis.

 7. Kan mij verteld worden of de bijwerking met betrekking tot darmklachten minder word. Na twee dagen en twaalf tabletten zijn de darmklachten heftig,

 8. Ik heb een dieet gevolgd waarbij ik shakes dronk, waar ook spirulina in zat. Ik heb toen moeten braken en had diarree. Het was zelfs zo erg dat de weekend arts erbij moest komen.
  Later heb ik weer iets geprobeerd, wat ook spirulina bevatte. En weer moest ik braken en had ik diarree. Ik ben er nu dus van overtuigd dat ik allergisch ben voor spirulina.

 9. vroeger werkte het heel goed bij mij op mijn darmen, daarom heb ik het nu weer gekocht.
  gebruik nu Spirulina van de Tuinen, 500 mg, 200 tabletten per potje.
  helaas werkt het niet goed deze keer en krijg er alleen maar jeuk van over mijn hele lichaam.
  moet wel vitamine D ( eerst 6 weken een pipetje met ) en nu vanaf volgende week iedere dag een tabletje divisun 800 erbij gebruiken, aangezien mijn spierweefsel maar op 30% zit en dat boven de 50% moet zijn.
  weet dus niet of dat invloed er op heeft.

 10. Doordat ik enkel 2 tabletjes Sprirulina in combinatie met Chlorella s morgens als aanvulling op mijn voeding heb ingenomen, weet ik dat ik daarvan zo beroerd ben.

  Darmkrampen en misselijkheid zijn de voornaamste klachten. Tevens merk ik dat mijn maag nog vol maagsappen zit, ik zou zo over kunnen geven. Bah…..ik hoop dat het snel zakt.

 11. Ik gebruik spirulinapoeder van de tuinen,maar een theelepel per dag.
  Ik merk dat ik er energie van krijg maar ook heb ik veel last van mijn buik,waardoor ik moeilijk ontlasting krijg en lichte hoofdpijn.ben even gestopt en het duurde lang voordat ik weer normaal naar de wc kon.
  Na een tijdje weer begonnen en direct dezelfde klachten.
  Je hoort van mensen dat ze er diarree van krijgen maar bij mij blijft mijn ontlasting zelf weg en wanneer het komt dan is het heel moeizaam en hard.
  Hebben hier meer mensen ervaring mee? Volgens mij moet ik er gewoon mee stoppen .

 12. Volgens mij moet de gebruiker niet te veel gebruiken en langzaam opbouwen. Te veel is nooit goed met wat dan ook. Ik neem in de ochtend een theelepel spirulina en spoel het weg met een mok warm water… in de avond doe ik hetzelfde. It works for me.

 13. Ik reageerde net als Anne-Roos,
  ik ben ook zeer gevoelig voor smaakmaker E621, dit wordt ook gemaakt uit spirulina!
  ik vind dat dit vermeld moet worden.

 14. Ik gebruik 20 gr per dag in poedervorm van een bio merk. In de ochtend, 10 gr met 1/4 L water op de nuchtere maag. Evenals in de avond, vlak na de sportinspanning (ofwel fitness ofwel zwemmen). Ik gebruik het als vegetariër, en omdat ik intensief sport, voornamelijk omwille van de proteïnen erin. Veel sporters gebruiken whey shakes, maar dat is 90% van de tijd echte rommel, en bovendien erg milieu – en/of dieronvriendelijk.
  Ik ben alvast een erg tevreden gebruiker. Gezien de voorgaande reacties kan ik me moeilijk voorstellen dat je daar hoofd – of maagpijn van krijgt. Lijkt me redelijk vergezocht hoor.

 15. Complete nachtmerrie. Ik gebruik geen spirulina maar wilde n spirulinaburger proberen. 5 min nadat ik hem op had, zal ik opeens heel erg vol, strak gespannen gevoel op mijn maag, misselijk, heel lucht en opboeren. En dat is nu 30 uur geleden en nog steeds boer ik lucht op met die walgelijke spirulinasmaak. Ik ga dit opgeven bij de VWA, ‘isschien is er iets mis geweest met de spirulina die in die burger is verwerkt. Het is in elk geval geen fijne ervaring en ik hoop dat het snel over is.

 16. Walgelijke smaak?! Jullie zijn niks gewend zo te lezen…. Ik drink appelazijn zo nu en dan. Spirulina is echt heerlijk vergeleken met appelazijn. Wat maakt het uit die paar seconden een vieze smaak in vergelijking wat het met je doet. Je moet wel goeie spirulina kopen. Ik heb nergens last van en heb tot nu toe alleen maar voordelen gemerkt! Ben zelfs een beetje bruin door spirulina en chlorella! Maagklachten gaan misschien wel weg als jullie het gebruiken zoals ik het gebruik… Veel spinazie, komkommer, sla, en lekker veel fruit dan spirulina en chlorella en als laatste water en mixen maar. Mensen die mij vertellen dat veel fruit in je smoothie slecht is moet ik echt hard om lachen! Fruit is super goed voor je darmen, huid enz!
  Veel fruit slecht HAHAHAHAHAHAHAHAHA het is niet voor niks zo lekker gemaakt! Er zijn mensen die heroïne in hun oogbol spuiten… dat noem ik pas slecht! Achja, je blijft mensen houden die graag negatieve onzin willen uitkramen!

 17. Is spititulina van de body&fit shop goed?

 18. Spiriluna*

 19. Wij gebruik spirulina al twee weken. Bij mij begon direct een obstipatie. Ik probeer zelfs speciale stoelgang thee,maar darmen reageren niet echt.zelfs detox keur bleef binnen zitten. Heel raar.
  Mijn vriend zweet stinkend. Dat merkte ik alleen ‘s ochtends als je kamer terug inloopt stinkt het verschrikkelijk.
  Van energie merken wij nog niet echt wat. Proberen hoeveelheid pillen te verhogen, maar merken nog niets van. Nagels zijn wel scherp en hard geworden.

 20. Mini
  Ik ben pas begonnen met spirulina ben hartpatient heb hartfalen, na twee keer slikken kreeg ik veel last van hartkloppen, ik denk dat deze alg te sterk is voor mij

 21. Spirulina en chlorella ondersteunen wel bij het binnenkrijgen van alle noodzakelijke voedingsstoffen (vitamines, mineralen en sporenelementen) Ben al jaren fan, zo nu en dan een pauze. Weinig ziek, terwijl veel mensen om me heen dat wel vaker zijn, veel energie.
  De werking is eerder laxerend dan stoppend zou ik denken, in ieder geval voor mij.
  Ieder lijf is natuurlijk anders, maar mits puur (zonder vervuiling ed) is het een supergoed product (voor mij).

 22. De beste spirulina die 100% zuiver organic is, is van het merk Viridian prijs 24,70 euro voor 60 capsules van 500mg. Het jodiumgehalte is wellicht iets teveel en misschien de oorzaak van diverse klachten zoals hoofdpijn en obstipatie wegens verhoogde bloeddruk. Ook bevat het nogal wat natrium, kalium en magnesium. Teveel aan zouten in je lichaam is ongezond natuurlijk!!!
  Beter is om capsules van 50mg te produceren. Let wel ieder lichaam reageert anders op spirulina!

 23. ervaar een zuiverende werking me huid voelt after sauna aan ,en me rimpels in me gezicht zijn bijna gone ik slik wel vitamine c er bij in combinatie met de a in het groene voer lijkt het veroudering van de huid tegen te gaan .
  wat ik wel merk is dat het stil word in me hooft ,ik als adhd-er zocht een groene bom omdat ik had gelezen dat groene groente goed werkte,en ja het werkt .
  in combinatie met meditatie en vasten ,verjong je lichaam en je rna en dna ,ook omdat er nu veel straling is lijkt dit een absolute groene demper van stralng.

 24. Nu, ik gebruik het sinds een kleine week, eerst 3 pillen per dag (van de Tuinen), nu 6. Geadviseerd werd 3 na elke maaltijd. Maar… ik dacht… eerst maar eens testen… Op dag 2 kreeg ik al meer energie, inmiddels heb ik echt veeeeel meer energie, ben lekker fris in m’n hoofd ook, m’n huid ziet er beter uit, ik sta fris op, slaap prima en ben veel beter gemutst. Echt een wereld van verschil. Ik ben slank genoeg, daarom neem ik het na het eten (ik las die tip ergens). Ook om eventuele darmproblemen te voorkomen. Misschien is de kwaliteit van de Tuinen (Holland & Barret) niet zo ok qua zware metalen etc., ik denk dat ik voor de zekerheid de volgende keer biologische koop. Ik las ook dat er E621 in zou kunnen zitten. Daar kan ik niet tegen, maar ik merk er nu niks van, dus ik vermoed dat het er niet in zit.

 25. Ik gebruik al jaren spirulina van Marcus Rohrer….super! Al zeker 30 jaar en heb er alleen maar goede ervaringen mee. Veel vitaminen en mineralen en een reinigende werking.
  Heel goed voor huid en haren…

 26. Ik heb echt baat bij spirulina poeder van de Tuinen, voel me fitter, slaap beter. En sterkere nagels.

 27. Zo’n 20 jaar geleden heb ik spirulina gebruikt bij het afvallen en toen had ik nergens last van. Maar had ook niet het idee dat het wat deed voor me. Nu ben ik weer voorzichtig eerst met 1x 2 tabletten begonnen en sinds deze week 1x 3 en nu heb ik vreselijke buikpijn, zoals iemand hiervoor ook beschreef. Ook is mijn ontlasting groen gekleurd. Ik zal eens een weekje stoppen en daarna weer beginnen, kijken of diezelfde klachten weer optreden.

 28. pfff koppijn moeilijke stoelgang en zwart nou ik stop er maar mee voor mij maar chlorellapoeder 😉

 29. Als ik dit allemaal lees is het beter om het uit de handel te nemen ( rommel )gewoon op je voeding te letten .

 30. Een vaak geloofde mythe die door vegetariërs en veganisten wordt gedacht is dat men vitamine B12 kan krijgen door zeewier, soja en spirulina. Zij bevatten Kobamides, dat is een stof die de inname en de nood aan de echte vitamine B12 blokkeren.
  Vond dit wel interessant over spirulina en aan verwanten!
  Waarom geef je nergens antwoord Jesse????
  Ik raad de Mensen aan om naar een andere site te gaan waar je wel NETJES EEN ANTWOORD OP DE VRAGEN KRIJGT !!! of ben je bang voor de waarheid wat de Mensen hier schrijven??
  Ik vind het asociaal van jou!

 31. Lekker goedje
  2 telepels Spirulina van de Aldi gaf bij mij binnen 10 minuten een alergische reactie.
  Kortademig / rood hoofd/ verhoging /
  en …. overal jeuk beginnend met handen/voeten rug voor 2 uur lang.
  rood hoofd witte pus uit mijn ogen.

 32. MS is GEEN auto-immuunziekte maar een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel.

 33. Kun je er ook een te hoge bloeddruk van krijgen

 34. Ook erg gevaarlijk als je trage schildklier hebt en euthyrox gebruikt…geeft een grote wisselwerking

 35. als ik 500mg gebruik merk ik niets,maar neem ik het dubbele dan hartkloppingen,trillende ooglid meer spierpijn en opgejaagd gevoel werkt duidelijk op schildklier

 36. Eet nu 4 dagen smoothies met flink wat spirulina 3 volle eetlepels ongeveer, was de weken daarvoor erg gestresst en gedeprimeerd (had het idee dat dit met hormonen te maken had) en dit is opeens verdwenen. Placebo effect? het valt wel op. Geen maag-darmklachten of wat dan ook

 37. sinds ik spirulina neem heb ik minder eet buien heb het gevoel dat het vet om mijn heupen minder word ben ook niet meer zo moe heb de biologische variant poeder gekocht van body en fit shop heb goede ervaringen mee

 38. Elke dag mijn flesje water vullen met gefilterd water, mespuntje spirulinapoeder, kleine stukjes citroen, theelepel bakpoeder, snuf himalayazout en eetlepel appelazijn. Klinkt vies maar is lekker fris en het ontzuurt je lichaam. Vooral met warme dagen of tijdens het sporten.

 39. Spirulina BIO van Marcus Rohrer gebruikt:
  positief: ik krijg de pedalen van mijn fiets veel gemakkelijker rond
  nadeel: beetje jeukende huiduitslag op armen; ernstiger reageren op muggensteken met grote rode ronde plakkaten van 5 cm doorsnee (had ik eerst niet); maar dan vandaag (komt misschien niet van de spirulina maar toch): werd gestoken door hoornaar bij linker oor: stekende pijn en vreselijke jeuk tussen mijn vingers die dikker werden, na 10 min. jeukende bulten op armen, weer iets later giga-bulten en rode jeukende plakkaten in de liezen, daarna rode jeukende voeten. Ondertussen na veel Azaron die niet hielp naar de huisarts: giga-allergische reactie op hoornaar en 2 pijnlijke spuiten gekregen die na kwartiertje begonnen te merken en die het 12-24 uur moeten volhouden. Draag de recepten van die medicijnen nu steeds bij me voor het geval die ellendige beesten mij weer moeten hebben. Ik heb ook astma en hooikoorts en snuif en inhaleer daarvoor corticosteroïden en die medicijnen worden volgens internetartikelen in de wielen gereden door spirulina. Ik stop dus per heden met spirulina zoals je zult snappen. Jammer van de positieve werking die ik ga missen.

 40. Bio Spirulina van Hanoju 4 dagen x 4 tabletten gebruikt. Begon met lage rugpijn wat overging naar zijkant buik. Werd er ook duizelig van en zweet brak mij iedere keer uit. Ben vandaag gelijk gestopt met slikken. Als iemand nog voordelig 2 zakken van ieder 1250 pillen wil overnemen voor een zacht prijsje, laat maar weten!

 41. voeding te letten .

  Marianne
  oktober 18, 2017 at 10:18 am
  Een vaak geloofde mythe die door vegetariërs en veganisten wordt gedacht is dat men vitamine B12 kan krijgen door zeewier, soja en spirulina. Zij bevatten Kobamides, dat is een stof die de inname en de nood aan de echte vitamine B12 blokkeren.
  Vond dit wel interessant over spirulina en aan verwanten!
  Waarom geef je nergens antwoord Jesse????
  Ik raad de Mensen aan om naar een andere site te gaan waar je wel NETJES EEN ANTWOORD OP DE VRAGEN KRIJGT !!! of ben je bang voor de waarheid wat de Mensen hier schrijven??
  Ik vind het asociaal van jou!

 42. Ik zou ook graag reacties willen zien Jesse.
  Ik snap niet waar die blijven.

 43. Grappig. Jij noemt het wetenschappelijk onderzoek van Balder et al. dat zou uitwijzen dat het in chlorella aanwezige chlorofyl de natuurlijke reiniging van het lichaam ondersteunt.

  Dát zegt dat onderzoek dus helemaal niet. Wat het wél zegt is dat hun data een verhoogd risico op darmkanker suggereert bij een verhoogde inname van heemijzer en een verminderde inname van chlorofiel. (Our data suggest an elevated risk of colon cancer in men with increasing intake of heme iron and decreasing intake of chlorophyll).

  Met andere woorden: als je minder bladgroenten eet heb je meer kans op darmkanker. Niets over ‘natuurlijke reiniging’.

 44. pure commercie.. mensen denk toch eens na… onzin of placebo?

 45. Ik heb coeliakie en ik ben vegetariër.
  Jaren geleden dronk ik een spirulinadrankje bij LaPlace. Ik moest een paar uur lang overgeven. Ik dacht natuurlijk aan een gluten besmetting. Vorig jaar vond ik glutenvrije veggie hamburgers (bio). Prima dacht ik, zo’n gezonde alg. Ik werd weer kotsmisselijk. Toch at ik een week daarna weer die burgertjes. Weer heel erg ziek. Het moet haast wel de spirulina zijn. De burgertjes zijn absoluut glutenvrij.
  Jammer en raar: misschien dat de spirulina dus mijn auto-imuniteit versterkt?

 46. Voor mij nooit meer spiriluna. Sliep niet meer. Kreeg op mijn 35 ste Acne. Viel wat af ,maar mijn schildklier maakte overuren.

 47. Ik was een paar jaar geleden begonnen met een combinatie spirulina-chlorella uit de biowinkel… Al snel kreeg ik enorme jeuk aan m’n bovenlichaam (vooral aan m’n armen), gecombineerd met een koudegevoel. Toen ik ermee stopte verdween de jeuk al snel. Niet meer voor mij.

 48. Bedankt voor jullie reacties, vandaag spirulina gekocht van de Trekpleister, 3 pilletjes genomen, na een paar uur hartkloppingen, druk op de borst en op het hoofd, dacht dat ik in het ziekenhuis zou belanden, gelukkig vond ik deze site en begrijp nu dat het van de spirulina komt, NOOIT meer voor mij.

 49. Mensen. Mensen. Mensen.
  Alle nieuwe supplementen langzaam opbouwen. Wat ik hier lees is dat mensen 3 theelepels of meteen 3 tot 6 pillen per dag nemen. Wat absurd is. Mijn potje zegt 6 pillen per dag maar die heb ik niet nodig. Ieder lichaam is anders luister naar je lichaam en begin met 1 pil of 1 theelepel en dan elke week iets opvoeren zodat je je goed blijft voelen en merkt welke hoeveelheid voor jou werkt. Mijn potje zegt 6 pillen ik slik er overigens maar 2 alleen in de ochtend bij t ontbijt. Ik heb add en diverse autoinmuum ziektes ook aan darmen en heb met 2 pillen nergens last van. Eerste weken wat huiduitslag op de rug wat door t ontgiften komt. Supplementen minimaal 6 weken proberen voor je weet of t echt werkt. Je lichaam heeft 6 weken nodig om aan dingen te wennen.
  Succes allemaal.

 50. Kun je het ook combineren met andere supplementen zoals magnesium, zink, vitamine C? Ik meen ergens gelezen te hebben dat je beter met andere supplementen kunt stoppen wanneer je ook spirulina neemt. Klopt dat?

 51. Volgens mij zijn al deze negatieve reacties een gevolg van reininging van het lichaam en moet je doorzetten (minimaal 6 weken zoals Rianne zegt).
  Zelf al denk je gezond te zijn, we hebben geen idee hoe toxisch ons lichaam wel is vandaag de dag (ook al voel je je goed). Zware metalen, straling, pesticiden, lucht, eten dat bewerkt is, ….
  Jeuk, rode huid, acné lijken mij logische ontgiftingsverschijnselen. Onze huid is nl. ons grootste uitscheidingsorgaan.

  Natuurlijk, als je allergische reactie hebt op spirulina …
  Maar misselijkheid, jeuk, rode huid zijn niet noodzakelijk tekenen dat je allergisch bent voor spirulina. Het zou toch ook kunnen dat je lichaam juist hevig reageert omdat het voedingstoffen binnenkrijgt waarvaan de lever houdt om zijn duizenden functies uit te oefenen.

  Goed product kopen en niet overdoseren in het begin.

 52. Ik was vergeten dat ik het in huis had. ( van Marcus Rohrer )Door een tv programma kwam het weer in mijn herinnering. Ik heb het meteen weer ingenomen omdat ik me herinner dat ik er erg fit van wordt en dat heb ik nu nodig. Jaren geleden nam ik het dagelijks in en heb daar zeer goede, zelfs bijzondere ervaringen mee gehad. Ik ben er blij mee!

Geef een reactie