Hoe hormonen je slaapritme bepalen en hoe je jouw slaappatroon kunt verbeteren

Op deze pagina ga ik je uitleggen wat de oorzaak is van onze slaap problemen, wat de gevolgen kunnen zijn, wat de oplossing is tot een beter slaappatroon en vooral ga ik je uitleggen hoe je fit en met veel energie wakker kunt worden. Ik weet uit ervaring dat het voor iedereen mogelijk is, zelfs voor de meest gestresste advocaten, artsen en mensen met andere stressvolle beroepen. Ik heb van hun geweldige verbeteringen gehoord, ik heb ze zelf bij hun gezien (in hun gezicht, hun fitheid, etc) en ik weet dat het ook voor jou mogelijk is.

Laat me je uitleggen wat ik met hun deed om al op korte termijn beter te gaan slapen.

Jesse, ik…..

* Val moeilijk in slaap…
* Word ‘s nachts wakker…
* Heb moeite om weer in slaap te vallen als ik wakker ben geworden…
* Ben moe als ik wakker word…
* Heb moeite met opstaan…
* Wil graag m’n slaap verbeteren…

Was wat de mensen die bij me kwamen tegen me zeiden. Weet je wat mijn antwoord was?

Je bent gestresst!

Onzin! Zeiden ze vaak… Maar laat me ook aan jou uitleggen hoe het precies zit.

De oorzaak van slaap problemen
Eén van de meest voorkomende oorzaken waardoor we niet in slaap vallen, ‘s nachts wakker worden en uiteindelijk ‘s ochtends moe wakker worden en moeite hebben met opstaan is een disbalans in de aanmaak en afbraak van het stresshormoon cortisol.

In onderstaande video leg ik je uit hoe de aanmaak en afbraak van dit cortisol hormoon (stresshormoon) eruit zou moeten zien, wat er fout gaat waardoor je slechter slaapt en wat de oplossing is.

 


Hapert de video? Klik dan even op ‘pauze’ zodat de video kan laden en daarna weer op ‘play’

De schokkende gevolgen van slaap problemen
Wat de mensen die bij me kwamen nog niet wisten was dat heel veel problemen in hun leven direct gerelateerd zijn aan de hoeveelheid stresshormonen (cortisol) in hun lichaam en daarom indirect gerelateerd aan hun slaap.

Zo leiden te hoge cortisol levels in ons bloed (wanneer dit dagelijks gebeurd en dit weken, maanden en zelfs jaren achter elkaar) tot:

* Overgewicht
* Diabetes type 2
* Verslechterd immuunsysteem
* Toename van het slechte LDL cholesterol
* Stijging van de bloeddruk
* Hartklachten
* Slapeloosheid

En zoals je weet leidt slapeloosheid tot een verminderd vermogen om het cortisol hormoon af te breken, wat leidt tot toename van cortisol, wat leidt tot slapeloosheid, etc….

Bovenstaande punten zeggen je mogelijk niet direct iets. Maar wist je dat hoeveel buikvet je hebt (hoeveel vet je op je buik hebt opgeslagen) rechtstreeks is gerelateerd aan de hoeveelheid cortisol die je lichaam over een langere periode van tijd heeft aangemaakt? Dat betekent dat hoe meer cortisol je over een langere periode van tijd hebt aanmaakt, hoe meer buikvet je zult opslaan!

Hoe meer stress je dus hebt (stress uit werk, files, relaties, werkdruk, maar ook uit slechtere voeding en of alcohol), hoe meer buikvet je hebt!

En wist je dat artsen de afgelopen jaren de hoeveelheid buikvet die je hebt direct relateren aan gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en een verslechterd immuunsysteem?
Dat is niet wonderlijk, want het is namelijk een teveel van het cortisol hormoon dat een negatieve invloed heeft op onze gezondheid, of juist het te weinig ervan als je na lange periode van stress nauwelijks meer aanmaak van cortisol hebt. Want cortisol is ook een ontstekingsremmer.

Begrijp me niet verkeerd, cortisol opzich is niet slecht. Wat slecht is, is dat we er dagelijks meer van aanmaken dan ons lichaam kan afbreken. En wanneer jij op dit moment (lichte) slaapproblemen ervaart, dan bevindt zich in jouw lichaam ook teveel cortisol en is het je tijd waard om te overwegen hier iets aan te gaan doen.

De geheel natuurlijke oplossing
De vraag is nu: Wat is de oplossing? Wat kan je doen om je stress (cortisol) levels onder controle te houden, sneller in slaap te vallen, beter door te slapen en vooral met meer energie wakker worden?

Het antwoord is: d.m.v. een natuurlijk slaapprotocol. Om te bepalen of je baat zult hebben bij het volgen van dit slaapprotocol wilde ik deze vragen nog aan je stellen. Beantwoord je twee keer of vaker ‘Ja’ dan weet je dat je hoogstwaarschijnlijk goede verbeteringen zult ervaren wanneer je start met het slaapprotocol.

Slaaptest
1. Valt u ‘s nachts moeilijk in slaap?
2. Wordt u ‘s ochtends moeilijk wakker?
3. Staat u vroeger op dan 6u ‘s ochtends?
4. Slaapt u minder dan 8 tot 9 uur per nacht?
5. Wordt u ‘s nachts één of meerdere malen wakker?
6. Slaapt u in een kamer met enige vorm van licht of geluid?
7. Bent u ‘s ochtends moe als u wakker wordt?
8. Wordt u alleen wakker door een wekker?
9. Gaat u na 23u naar bed?
10. Gebruikt u medicatie om in slaap te komen?

Beantwoord je twee keer of vaker ‘Ja’ dan zul je hoogstwaarschijnlijk veel baat hebben bij het volgen van het slaapprotocol.

Het natuurlijke slaap protocol

Het natuurlijke slaap protocol bestaat uit twee natuurlijke voedingssupplementen. Namelijk: Magnesium (magnesium olie) en Phosphatidyl Serine.

Magnesium
Magnesium is een mineraal wat ten alle tijden voldoende in ons lichaam aanwezig zou moeten zijn, maar waar tekorten aan ontstaan op het moment dat we regelmatig (te) hoge cortisolwaarden in ons bloed hebben. Cortisol vermindert namelijk op den duur de aanwezigheid van magnesium in ons lichaam.

Citaat van natuurlijkerwijs.com: “Magnesium wordt ook wel het antistress mineraal genoemd. Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen. Magnesium versterkt bovendien het geheugen en het concentratie vermogen. Verder is magnesium betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding en het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Ten slotte is dit mineraal betrokken bij het vormen van sterke botten en tanden en is het werkzaam als co-factor van B- en C vitaminen.

Belangrijk om te weten is dat magnesium ons zenuwstelsel kalmeert. Dat betekent dat het ons ontspant en dat dit een zeer gunstig ‘slaap middel’ is wanneer de vorm van magnesium en de hoeveelheid juist zijn.

Andere eigenschappen van magnesium::

* Helpt nier- en galstenen voorkomen
* Nuttig bij de behandeling van hoge bloeddruk
* Nuttig bij de behandeling van prostaatproblemen
* Nodig bij vele lichaamsfuncties, waaronder energieproductie en celdeling
* Essentieel voor het doorgeven van zenuwimpulsen
* Beschermt tegen hart- en vaatziekten
* Helpt bij de behandeling van PMS klachten
* Herstelt en onderhoudt de lichaamscellen
* Nodig voor de hormoonhuishouding
* Helpt bij de behandeling van ‘rusteloze benen’

Bron: natuurlijkerwijs.com

Je kunt magnesium als supplement nemen. Neem dan altijd een magnesiumvorm waar van de naam eindigt op -aat. Zoals magnesium citraat of magnesium malaat. Neem nooit magnesium oxide! Dit is niet de actieve stof.

Een goede keuze is om magnesium olie te gebruiken. Dit kan je op je huid smeren (alleen smeren, NIET voor inwendig gebruik!), bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen.

Phosphatidyl Serine
Phosphatidyl Serine is een lichaamseigen stof die zich in de membranen van je cellen bevindt, in ieder lichaam. Wetenschap heeft aangetoond dat wanneer je dit neemt als supplement, het de stressbestendigheid verbetert.

Doordat je PS (Phosphatidyl Serine) neemt voor het slapen gaan, heb je minder last van de negatieve effecten van het cortisol hormoon (wat ‘s avonds hoog is zoals je in de video zag) en val je beter in slaap.

Citaat van ergogenics.org: Suppletie van Phosphatidylserine verbetert de stressbestendigheid en de werking van receptoren. Het precieze mechanisme is onbekend, maar in kleine humane studies verlaagt phosphatidylserine de concentratie (de hoeveelheid) cortisol (het stresshormoon) na inspanning en stress. Ziedaar de ratio achter het onderzoek waarover dit stukje gaat. De onderzoekers wilden weten of ze met een betrekkelijk simpel supplement de hormonale respons konden verbeteren.
Wel – de onderzoekers hadden geluk. Het supplement verlaagde de aanmaak van cortisol.

Bron: ergogenics.org

Andere voordelen van het nemen van PS zijn:

* Zorgt voor de activering van proteïnekinase C. Dit is een belangrijk enzym, waarvan aangetoond is dat de hoeveelheden afnemen met het ouder worden.
* Veroorzaakt een toename van acetylcholine receptoren in de hersenen. Acetylcholine is een neurotransmitter die een cruciale rol speelt in de goede werking van het autonome zenuwstelsel.
* Verhoogt de dopamine-afgifte. Dopamine regelt de activiteit in de hersenen en zorgt er o.a. voor dat mensen niet teveel informatie tegelijkertijd verwerken.
* Verbetert de zenuwprikkeloverdracht.
* Werkt als signaalfunctie voor het immuunsysteem. Het bepaalt welke cellen oud of ongezond zijn en vervangen moeten worden door nieuwe cellen.
* Verbetert het glucose metabolisme.
* Heeft op het celreceptorniveau een lokale antioxidatieve werking.

Bron: beyondmedicine.nl

Let op! Dit zijn GEEN slaapmiddelen!

Magnesium is een mineraal wat iedereen nodig heeft om te kunnen leven.

Omdat je meer stresshormonen in je lichaam hebt gehad dan zou moeten (waardoor je slechter bent gaan slapen) is het een kans van 99 op 100 dat je te weinig magnesium in je lichaam hebt: Cortisol (het stresshormoon) verbruikt magnesium! Daarom moet je magnesium aanvullen. Tevens ontspant het je hersenen waardoor je gemakkelijker in slaap valt.

PS-100 (Phsophatidyl Serine) is tevens een lichaamseigen stof die je wanneer je dit EXTRA neemt (je hebt het ook nu al in je lichaam), er voor zorgt dat je lichaam beter kan omgaan met de EXTRA stresshormonen die je aanmaakt (jouw grootste probleem is dat je te weinig PS in je lichaam hebt voor de hoeveelheid cortisol, stresshormonen, die je aanmaakt, anders zou je wel goed slapen).

Dit is dus een heel natuurlijke manier van het aanvullen van je voeding met als gevolg dat je beter zult slapen. Dit zijn dus geen slaapmiddelen.

Samengevat
Wanneer je zowel Magnesium (de juiste vorm van magnesium) en PS (phosphatidyl serine, mits van de juiste bron) neemt voor het slapen gaan (in de juiste doseringen) dan zul je:

1) Sneller in slaap vallen
2) Dieper slapen
3) Beter doorslapen
4) Het stresshormoon (de aanmaak en afbraak daarvan) beter in balans brengen waardoor je ‘s ochtends met meer energie zult opstaan

Opmerking: neem voordat je start met het nemen van magnesium en PS eerst contact op met je huisarts. Dit is geen medisch advies. Het nemen van deze producten is voor eigen risico.

Succes!

Share:

26 comments

  1. Hallo,

    Een erg intressant artikel. Ik slaap ook erg slecht en dat komt inderdaad door teveel stress in mijn lichaam, erg goed uitgelegd wat betreft het cortisol.
    Alleen wat ik mij afvroeg hoe mg en welke merken raadt jij aan?

  2. WElk merk beveel je aan voor magnesium en phsophatidyl serine en welke dosis?
    vr. gr. Karin G.

  3. “Samengevat
    Wanneer je zowel Magnesium (de juiste vorm van magnesium) en PS (phosphatidyl serine, mits van de juiste bron) neemt voor het slapen gaan (in de juiste doseringen)”
    -En welke vorm van magnesium wordt daarmee bedoeld?
    -En welke bron van phosphatidylserine?
    MVG V.Galen

  4. Ik zal dit is met mijn huisarts bespreken..
    Ik heb namelijk al van kinds af aan problemen met in slaap komen..
    En de laatste 10 jaar (ik ben nu 22) ben ik moe als ik wakker word en daarbij maakt het niet uit hoelang ik geslapen heb. Of het nou 2uurtjes of 14uren zijn.
    Dokters weten niet een manier om mij te helpen, dus misschien helpt dit wel…

    Groetjes,
    Sanne

  5. Allemaal heel interessant, ik begrijp nu nog beter dat een gelijkmatig leven in dag en nachtritme’s heel belangrijk zijn.
    Helaas leef ik in wisselende ritme’s door m’n ploegendienst.
    Jesse, heb je een aanvullende tip voor mij om m’n (cirtisol)hormonenhuishouding op een naar omstandigheden zo gunstig mogelijk niveau te brengen ?

    Mvr,
    koos

  6. Hallo,

    Ik vind het jammer dat er niet wordt gereageerd op mijn vraag!
    Ik zou nogmaals willen weten welke merken en dosering je aanraadt…

  7. Ik ben net als Nathalie ook benieuwd naar welk merk je gebruikt en welke hoeveelheden voor MG en PS

    MVG, Suzanne

  8. Hoi, ik wil ook beter slapen!! En vraag me net als anderen af waarom er niet geantwoord wordt op de vraag over de soort magnesium en PS ( waar koop je dat?) en hoeveel mg?
    mvg elisa

  9. Interessant, maar graag antwoord op volgende vraag:
    mijn vrouw heeft al vier jaar menopauzale klachten, enorrrrme opvliegers met misselijkheid, slaapt gemiddeld drie uur per nacht goed door, ligt de rest van de nacht kletsnat van het zweet wakker.. Haar voorgeschiedenis: gezond leven en eten, weinig vlees, veel groenten en vis, weinig alcohol, rookt niet, heeft nooit de anticonceptiepil genomen, is tegen hormonenbehandelingen en wil zo natuurlijk mogelijk leven, neemt nooit of slechts als het echt niet anders kan pillen of geneesmiddelen, sport regelmatig (joggen, indoor cycling, koersfietsritten), geen overgewicht (53j, 1,68m, 69 kg). Ze heeft al homeopatische middelen en de zogezegd natuurlijk supplementen van de apotheek geprobeerd (Imea enz.. ) zonder resultaat. Heb jij enkele werkbare tips? Alvast bedankt!
    Groeten,

  10. Oprechte excuses, zou mijn vrouw het lezen, ik zou nogal een berisping krijgen!!
    In mlijn vorig bericht schreef ik dat ze 69 kg is bij 1,68m, in werkelijkheid is ze slechts 59 kg!! Dus echt slank en sportief gebouwd.

  11. Wil graag reageren op de vraag van Olaf. Een goede therapie zou hier de Bowentherapie zijn om het lichaam meer in balans te brengen event in comb met neuroenergetische kinesiologie die gebruik maakt van formats om hormonen in te zetten op energetische wijze Succes

  12. Kijk op de site van “voedingscentrum”.
    Een tekort aan magnesium schijnt niet zo vaak voor te komen.
    Teveel magnesium geeft kennelijk diaree.

  13. Hoi Jesse,

    Waar koop ik de juiste magnesium en phosphadityl serine?

    Bij een apotheek hebben ze er nog nooit van gehoord namelijk ( vd tweede )

    Groetjes!!

  14. Ik kan nergens phosphadityl serine vinden. Waar kan ik dat kopen?

  15. die ps is schijnt niet aan te bevelen bij zwakke nieren ,klopt dat?
    kan je deze producten zonder gevaar nemen?

  16. Hoy, Ik kan eindelijk weer lekker slapen na een lange tijd van wakker liggen en allerlei spullen slikken die niet helpen of waarvan je zo duf wordt als een konijn.
    Bedankt Jesse ik ben er blij mee

  17. Bij mij werkt het helaas niet.Misschien neem ik te weinig in en op het verkeerde moment?
    Maar hoeveel en wanneer kan ik deze middelen het beste innemen?
    Graag een reactie .

  18. het is leuk alle slaaptips, als je als gevolg van een hypofyseprobleem , een lichte vorm van bijnieruitval en dus tekorten aan cortison hebt, zijn er ook slaapproblemen vaak en meer ontstekingen.

    Als men een p.t.s.s. heeft als gevolg van trauma, kun je ook met een cortison teveel of te weinig kampen….

    Ik ben benieuwd, of daar ook oplossingen voor zijn.
    Zou toch leuk zijn, dat kan ik weer mee delen aan mijn kliënten !

  19. beste Jesse,

    Als gevolg van een bijnieruitputting 4 jaar geleden slik ik nu nog steeds dierlijk bijnierschorshormoon. Ook ben ik sinds 4 wk gestopt met antidpressiva. Het gekke is dat ik merk dat mijn schildklier hapert (heel erg koud en bij een schildkliersupplement krijg ik het weer warm) terwijl ik dacht dat de fluor uit mijn ad de schildklier tegenhield en het nu dus beter zou moeten gaan. Of slik ik teveel dierlijk bijnierschorshormoon waardoor ik slechter slaap?

  20. Zeg Jesse, wanneer wordt nu eindelijk eens de vraag beantwoord over het juiste merk phosphadityl serine? Er zijn veel mensen die dat (net als ik) graag willen weten.

    Alvast dank.

  21. Beste,
    Wij nemen in ons gezin dit al 6 maanden en helpt nada, niks, rien. Geloof mij als goed slapen ging met magnesium sliep iedereen goed.Wij eten gezond, bewegen voldoende en dan krijg je alles voldoende binnen.Het enige dat we krijgen is een gat in ons budget.Weet je hoe ik dit noem, een geitenwollensokken middel dat niet werkt.

  22. Jesse geeft geen antwoord !!! Wil alleen maar boeken verkopen !!! Ik heb vaak gemaild alles maar krijg alleen mails en reclame boeken te kopen .

  23. Dit lijkt goed te werken.
    8 maanden vanalles geprobeerd maar dit is hoopvol.
    Ben benieuwd of er meer positieve ervaringen zijn

Geef een reactie