Hormonale disbalans bij vrouwen

Hormonale disbalans bij vrouwen top 3

In dit blog kun je lezen over de drie meest voorkomende hormonale disbalansen bij vrouwen, welke invloed dit heeft op de gezondheid en dat je op elke leeftijd je hormonen in balans kunt brengen. Met als resultaat dat je gezonder wordt en je meer energie zult hebben. 

Je lichaam heeft het vermogen om de hormoonhuishouding zelf te corrigeren, echter wanneer we het steeds negatief beïnvloeden door teveel stress of verkeerde voeding raken de hormonen structureel uit balans. En dit heeft invloed op de gezondheid: je slaat bijvoorbeeld sneller vet op, veroudert sneller, hebt minder energie, minder libido. Onze hormonen zijn verantwoordelijk voor allerlei belangrijke processen in het lichaam. Als we ouder worden verandert onze hormoonhuishouding, maar wat we onterecht denken is dat onze hormoonhuishouding verandert door onze leeftijd. Onze leef-tijd (de tijd dat we leven) is echter het minst van invloed op onze hormonen. Voeding, toxische stoffen, beweging en stress hebben een veel grotere invloed. Op elke leeftijd kunnen we onze hormonen in balans brengen en ons dus energieker en gezonder voelen.

Balans in onze hormoonhuishouding geeft ons veel meer energie, je wordt ’s morgens fitter wakker en hebt meer energie gedurende de dag. Vermoeidheid komt vaak voort uit hormonale disbalansen. Deze disbalansen kunnen ontstaan door voedselintoleranties, dus voeding eten waarvan we ons niet meer bewust zijn dat ons lichaam er eigenlijk gevoelig voor is. Ook deficiënties en tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen een oorzaak zijn van een disbalans. De problemen beginnen van binnenuit en niet door de leeftijd. Balans in de hormoonhuishouding brengt ons: meer energie, verlies van overtollig vet en gewichtsverlies, jongere en egale huid, betere weerstand, hoger libido, minder klachten tijdens de menstruatie of  menopauze, minder stress, een betere stofwisseling, betere temperatuurregulatie en een goede verhouding tussen spieren en vet.

De klacht als richtingaanwijzer
De klachten of problemen die we ervaren zijn eigenlijk symptomen, probeer ze zo ook te bekijken. Slechte huid, vermoeidheid, lager libido, dunner wordend haar, koude handen en voeten, niet goed slapen, veel trek in zoet of juist zout: het zijn allemaal symptomen van het lichaam die je informatie geven over wat er in je lichaam gaande is. Wanneer je lichaam gezond is en er is balans in je hormoonhuishouding is afvallen daar een gevolg van! Dus de focus zal eerst op het in balans brengen van je hormonen moeten liggen.

Als gevolg van slechte voeding, gebrek aan beweging en stress raken de hormonen uit balans. Bij vrouwen zijn er drie hormonale disbalansen die veel voorkomen.

1. Cortisol
Ook wel stresshormoon. De nummer één reden van een disbalans, een teveel aan het cortisol hormoon in het lichaam, is stress. Wanneer een vrouw teveel controle wil houden, over het huishouden, de kinderen, baan, slank willen zijn of verwachtingen van partner of familie, geeft dit veel stress in het lichaam en het zorgt ook voor vermoeidheid. Vooral het ‘moeten’ en het allemaal goed willen doen. Het stresshormoon cortisol slaat meer lichaamsvet op, stress is immers altijd een mechanisme van bescherming geweest. Toen het evolutionair gezien nog niet vanzelfsprekend was dat we te eten had was dit ook extreem stressvol voor het lichaam, die vervolgens in een ‘spaarstand’ ging en meer (buik)vet ging opslaan om te bewaren voor later. Het is dus heel belangrijk om beter met stress om te leren gaan, en het woord ‘moeten’ minder vaak te gebruiken (en voelen). Ook slechte voeding is stressvol voor het lichaam.  

2. Schilklier
De schildklier is het tweede hormoon wat snel uit balans raakt. Deze heeft veel belangrijke functies en regelt bijvoorbeeld de stofwisseling en daarmee ook de verbranding in je lichaam. Het reguleert de haargroei, regelt de temperatuur en zorgt dus voor warme handen en voeten. Nummer één reden van een trager werkende schildklier zijn deficiënties of tekorten in je lichaam. De schildklier heeft mineralen, zoals jodium, nodig om te functioneren. Zonder jodium kan er geen schildklierhormoon worden aangemaakt en met te weinig van dit hormoon gaat de schilklier trager werken wat op den duur leidt tot klachten als moeilijk kunnen afvallen of koude handen en voeten. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die jodium bevatten, om die reden stopt de overheid het in brood en tafelzout. Maar als je deze producten weinig eet zul je er extra op moeten letten dat je dit mineraal binnenkrijgt, bijvoorbeeld via superfoods als kelp noodles of Irish moss. Selenium is ook een belangrijk mineraal voor de schildklier. Wat je absoluut moet vermijden zijn soja producten zoals tofu, sojayoghurt, sojamelk of vegetarische burgers. Soja bevat fytinezuur, een stof met de eigenschap om mineralen naar zich toe te trekken en jodium is hier heel gevoelig voor. Wat je wel kunt eten zijn gefermenteerde soja producten zoals sojasauzen, miso of tempé (ook wel tempeh). Door het proces van fermentatie gaat fytinezuur verloren. Stop ook met diëten, wanneer er minder voeding binnenkomt reageert de schildklier hierop door minder hard te werken en minder te verbranden.

3. Oestrogenen
Ook het vrouwelijk geslachtshormoon kan snel uit balans raken. Er zijn ‘goede’ en ‘slechte’ oestrogenen, ze zijn niet allemaal per definitie goed of slecht. De nummer één reden voor disbalans, een teveel aan oestrogenen, is toxiciteit. Er zijn twee bronnen van oestrogenen die je wilt vermijden: fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen in voeding en xeno-oestrogenen uit bijvoorbeeld plastic verpakkingen van onze voeding of uit onze leefomgeving die we op allerlei manieren binnenkrijgen. Dit is nog een reden om soja te vermijden, want deze producten bevatten fyto-oestrogenen. Net als peulvruchten, kikkererwten, doperwten, pinda’s, linzen. Hoe meer van die slechte oestrogenen we in ons lichaam hebben, hoe meer vet ons lichaam gaat opslaan. Ook zorgt het voor meer klachten tijdens de menstruatie of menopauze zoals hoofdpijn, migraine of gevoelige borsten. Het verlaagt je libido, verslechtert je huid en stimuleert vetopslag op de bovenbenen. Ook wil je het eten in plastic verpakkingen vermijden, deze bevatten de zogenaamde kunstmatige oestrogenen: xeno-oestrogenen. Kies liever voor glas, ook als je bijvoorbeeld drinken mee wilt nemen naar werk. En verhit nooit plastic bakjes met eten, bijvoorbeeld in de magnetron, ook dan komen deze stoffen vrij.

Voor al die hormonen zijn er specifieke voedingsmiddelen die dat hormoon weer  in balans kunnen brengen. Dus het gaat niet alleen om slechte voedingsstoffen vermijden, maar ook goede voedingsmiddelen toevoegen. Om dat te bereiken zul je moeten kijken welke hormonen bij jou uit balans zijn, daarna kunnen wij jou adviseren welke voedingsmiddelen je hormonen weer in balans brengen.

Klik hier voor meer informatie over de analyse van je hormoonhuishouding en ons vervolg programma.

Share:

12 comments

  1. Gelezen op “leeftijdsloze schoonheid.nl”:
    Te veel of te weinig oestrogeen maakt je dik. Bij oestrogeendominantie kan het dikmakende effect van oestrogeen niet meer voldoende in toom worden gehouden door progesteron. Bij een tekort aan oestrogeen hebben de insulinespiegels de neiging te stijgen. Ook daalt de neurotransmitter serotonine en ga je snakken naar snelle koolhydraten. Zet je je tanden daarin, dan stijgt de dikmakende insulineproductie nog verder.

    Doen voor een betere hormoonbalans: Eet minder verzadigde vetten, drink zo weinig mogelijk alcohol, doe meer aan beweging, zorg voor een goede nachtrust, en verminder stress. Eet ook meer vezels en sojabonen, kikkererwten en andere peulvruchten, groenten, fruit en lijnzaad. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk fyto-oestrogenen die de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen. Volgens Ralph Moorman remmen deze plantaardige oestrogenen oestrogeendominantie én verminderen ze de gevolgen van een oestrogeentekort. Ook kun je bij oestrogeendominantie beter niet de anticonceptiepil slikken. Heb je een tekort aan oestrogeen, dan adviseert Natasha Turner bovendien voedingssupplementen met fyto-oestrogenen van rode klaver, het best onderzocht is Promensil.

  2. Jesse, zou je willen reageren op bovenstaande reactie (overgenomen van “leeftijdloze schoonheid.nl”) waarin Ralph moorman juist pro fyto-oestrogenen is terwijl jij in jouw verhaal adviseert ze te vermijden…..

  3. Ik zou een reactie ook op prijs stellen. Viel mij ook al op dat fyto-oestrogenen soms juist aangeraden worden. Of anders zeker niet geweerd worden.

  4. huid is droog

  5. zet mijn leeftijd graag in de mail, ben 67 jaar en heb last van hormonen in disbalans , ben in de overgang geraakt op m’n 58 jaar en krijg nu dus weer,
    wat last van af en toe een opvlieger, vooral de thermostaat, beweegt zich
    op en neer, van koud naar warm!
    probeer vooral veel te drinken, en te bewegen…
    yoga en mediteren, doen me erg goed…
    vraag me alleen af, hoelang duurt die fase van disbalans?
    elke dag ben ik benieuwd, wanneer er weer wat balans gaat komen…
    gaat op en neer, soms beter en soms minder!

  6. Ik heb het idee dat mijn hormoonhuishouding ook in disbalans is en dat dit alles te maken heeft juist met het afvallen. Ik ben in het afgelopen half jaar 6 kilo (10% van mijn lichaamsgewicht) afgevallen en merk dat ik soms de emoties niet goed onder controle heb. Ben in training voor mijn marathon, vandaar het (onbewust) afvallen. Kunnen jullie daar ook iets meer over vertellen?

  7. @josé, denk dat je dan beter advies kunt vragen aan een orthomoleculair therapeut ofzo. Zeker als je intensief sport, kan je wel wat extra voedingsstoffen gebruiken en kan je lichaam extra verzuren dus extra goed voor je voeding zorgen en wat aanvulling. En balans tussen inspanning en ontspanning. Ook niet ieder lichaam kan zo’n duursport aan.

  8. Dit kon ook alleen geschreven worden door een man. Wat een oordeel over controledrang en cortisol. Zo kort door de bocht. En de schildklier is geen hormoon, maar een klier die een belangrijke rol speelt in de hormoonhuishouding. Jammer dat er nier gesproken wordt over de vaak aanwezige disbalans waar vrouwen mee te maken hebben, waar ze geen invloed op hebben en hen spontaan overneemt.

Geef een reactie