Honing – 5 redenen waarom je het vaker zou moeten eten

De honingbij is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, omdat de honingbijpopulatie de afgelopen jaren sterk is verminderd als gevolg van onder andere milieuvervuiling, intensieve landbouw, bestrijdingsmiddelen, exotische parasieten en genetische manipulatie van gewassen. Het uitsterven van bijen zou een regelrechte ramp zijn voor de wereld, omdat zij voor een groot deel zorgen voor de bestuiving van gewassen, waaraan vervolgens vruchten en zaden groeien die mensen en dieren op een later moment eten. Daarnaast biedt honing talloze voordelen voor de gezondheid.

Is het niet beter om geen honing meer te eten?

honingJe zou denken dat we vanwege de bijensterfte beter geen honing meer kunnen eten, maar dit is een onjuiste redenering. Als we meer honing gaan eten zullen meer imkers bijen gaan houden, en dat is juist goed voor de bijenpopulatie! Uiteraard dient het bijen houden wel op een verantwoorde manier te gebeuren: zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en met alle aandacht voor het welzijn van de bijen. Als je bijenhoning koopt kun je dus het beste voor biologische rauwe bijenhoning kiezen, want dan weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij de vervaardiging en dat alle voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard zijn gebleven.

Wil je echt het ‘neusje van de zalm’ onder de honing, koop dan Manuka honing, een speciale honing die afkomstig is uit de meest afgelegen en ongerepte uithoeken van South Island in Nieuw-Zeeland. Deze honing is wel wat duurder, omdat het een rauwe ongepasteuriseerde honing is die veel levende enzymen en fytonutriënten bevat.

Waarom is honing zo gezond?

Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond. De 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van honing zijn:

  1. Het heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt, en je kunt het zelfs op wondjes op de huid smeren.
  2. Het beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat honing boordevol flavonoïdes en antioxidanten zit.
  3. Het verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties, omdat honing de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt en daardoor ook de herstelperiode na het sporten verkort.
  4. Het reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose in honing. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker, en een goed merk honing heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.
  5. Het is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.

Kortom, honing is zo gezond dat je het wat vaker zou moeten eten. Honing is erg lekker in de thee, maar je kunt er ook de heerlijkste rauwe lekkernijen en snacks mee maken. Daarnaast geeft een theelepeltje honing in een groene smoothie een extra lekkere zoete ‘kick’!

Share:

30 comments

  1. Ik gebruik het in mijn koffie….

    Zit er een grens aan de hoeveelheid honing…nee, nee, niet de koffie, maar de honing erin??

    bedankt vast
    Els

  2. wat is een draminfectie?

  3. Honing mag niet boven 40 graden verhit worden. anders gaan kostbare stoffen verloren

  4. Wanneer is honing goed? En wanneer heb je een ‘slechte’?

  5. Sorry, staat in het stukje…

  6. Hmm en hoe zit het dan als je candida hebt?
    Meestal lees ik dat honing juist geen goede optie is,wel jammer want je mist dan best iets goeds als ik het zo lees..

  7. Hallo Jesse,

    Het is voor mij mooi om te lezen dat honing wèl gezonde eigenschappen bezit, aangezien ik vrij veel honing gebruik. Dagelijks zelfs. Alleen lees ik net in een artikel van Juglen Zwaan dat honing voornamelijk uit suiker bestaat en de dat de rest gewoon water is. Als je op Google zoekt naar ‘De Waarheid’ over honing, vind je verschillende tegenstrijdige verhalen. Hoe zit het nu ècht?

    Alvast dank voor je reactie.

    Groeten,
    Quiara

  8. Pingback: Foodfacts | Welke honing is het gezondst? |
  9. Waarom wordt er niet onderzoek gedaan naar de beste kwaliteit manuka honing
    Er zijn veel leveranciers in de supermarkt keten die het wel verkopen maar wat helemaal geen manuka honing is
    Er is een groothandel in Nederland die 30 soorten honing inkoop ……en vervolgens gaat mengen voor de supermarkt …drogisterij …reform ……gezondheid winkels
    Hoe weten wij nu welke is getest op manuka en beste kwaliteit heeft ongeacht de prijs
    Ik zie manuka van 2,40 en van 56,00 euro voorbij komen
    Doe dan ook goed onderzoek hierna en ga het dan ook goed op de site zetten
    Geld verdienen willen wij allemaal wel maar door respect zul je het zeker verdienen door het te gaan onderzoeken gr Willem

  10. Manuka honing
    Wij willen niet worden opgelicht met goedkope supermarkt honing AUB ga dit onderzoeken en schrijf hierover
    Dan heeft deze site echt nut gezond verstand en lichaam samen te voegen naar een eenheid daar we allemaal wat aan hebben gr Willem

  11. Hallo Jesse,

    In je stuk beschrijf je niet waar je zelf de manuka honing koopt. Ik zie inderdaad verschillende/uiteenlopende prijzen mbt deze honing. Ik ben dus benieuwd waar je hem zelf haalt.

    Bvd!

  12. Een koffielepel honing per dag is zéér goed voor mensen die astma en/of allergieën hebben. Dat heb ik zelf ondervonden. Ik heb mijn 3de pot honing uit en voel me kiplekker, véél beter dan 10 jaar geleden.
    Vooral tegen allergieën neem je best honing van een imker uit je eigen streek en neem je de honing puur, niet in drank of bij voeding.
    Alleen moet je opletten als je puffers met cortisone neemt. Dat mag niet samen genomen worden omdat je er schimmels van krijgt.
    Ik hoorde alleen dat honing niet zo goed is voor jonge kindjes omdat de bijen soms ziektes hebben. Weet iemand of dat waar is?
    Grts

  13. Gerda, kinderen onder een jaar (in mijn ogen het liefst nog iets langer) mogen geen honing om dat bijen bij het maken van honing water gebruiken waar botulisme in kán zitten. Aangezien het darmgestel van jonge kinderen nog zeer vatbaar is voor allerlei zaken en zeker botulisme wordt dit afgeraden.

  14. Als honing niet verhit mag worden bover 40 graden kan je deze toch niet in thee of koffie gebruiken? Of wel?

  15. thee laten afkoelen tot men hem kan drinken en dan pas honing toevoegen, anders gaan de goede stoffen verloren

  16. Waarom manuka honing, honing van eigen streek is zeker zo gezond

  17. Het beste is de honing van de hei of de braam. Een goede imker kan je hier alles over vertellen.

  18. toegevoegd aan kleine dosis opium ook een prima slaapmiddel
    maar wat mijn opa, die een duitse imker was, mij altijd vertelde:
    wel opassen fructose kan net als andere suikers bloedsuikerspiegel erg snel doen stijgen.
    ach, maar wie lult er niet maar wat op los 🙂
    slaapse
    groet walter

  19. Hoi Jesse ,
    Ik heb een benzoezuur allergie en het is moeilijk om een eenduidige lijst te vinden in welke producten dit zit. Nu kom ik vaker tegen dat het in de propolis zit. Weet nu echter niet of ik zonder probleem honing kan eten. En dat deed ik veel …. echter als ik de mist in ga zijn mijn ogen chronisch ontstoken voor weken.

  20. Wat een gezever hier over het algemeen. Mensen met een bepaalde ziekte moeten zelf- of laten uitzoeken of honing goed voor hun is al dan niet. Wat betreft verschillende merken die er te koop zijn : zoek ZELF een imker in je buurt — die in een boom-en platrijke omgeving woont – die ernstig is en geen suikers bijvoedert – Vermijd allenzins honing afkomstig uit andere landen , en kijk op de verpakking als er opstaat ” gemengd met honing buiten de EG ” De vreemde honing die een ander flavor heeft dan onze smaak, wordt chemisch bewerkt. Dus trek zelf de gevolgen over kwaliteit hiervan. ‘s Morgens maak je water tot ongeveer 40-50° warm , doe er een theelepel ( goed gevuld) inlandse honing in. Wanneer de honing verspreid is , dan drink je hem – en dat alle dagen. Dat is pas een pre-ontbijt!!!!!!!
    Dus : ALLEEN inlandse honing rechtstreeks van de plichtsbewuste imker ( ongeveer 6€ de 500 gr) . GEZONDHEID

  21. Zo te zien diet Jesse helaas niet aan antwoorden…wat mij te denken geeft…Je kunt n.l alles wel plaatsen op je website we maar de vraag is dus, wat jij er werkelijk van afweet allemaal…Laat ik het zo zeggen: snappen doe ik niets van zijn motief een website met info te plaatsen maar vervolgens nergens op te antwoorden…
    Very strange.!!!!

Geef een reactie