Inca bessen – de eiwitrijke zoetzure smaaksensatie uit de Amazone

Al duizenden jaren lang zijn Inca bessen een belangrijke voedselbron voor de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Pas sinds de laatste decennia beginnen Inca bessen steeds populairder te worden in Europa en Amerika, niet alleen omdat ze zo rijk zijn aan plantaardige eiwitten en diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben maar vooral ook vanwege de heerlijke zoetzure smaak.

Wat zijn Inca bessen?

inca bessenInca bessen (Physalis Peruviana) lijken een beetje op minitomaatjes, maar zijn als ze rijp zijn diepgeel tot oranje van kleur en hebben een frisse zoetzure smaak. Ze groeiden oorspronkelijk in de hoger gelegen tropische gebieden van Peru, Ecuador en Colombia, maar sinds de kolonisten dit smakelijke vruchtje ontdekten werden ze al snel geëxporteerd naar vrijwel alle andere continenten van de wereld. Tegenwoordig worden Inca bessen vooral geteeld in Zuid- en West-Afrika, Australië, China, Turkije en zelfs Engeland, want Inca bessen gedijen ook prima in een meer gematigd klimaat. Inca bessen behoren tot de familie van de nachtschade, waartoe ook de aardappel, tomaat, aubergine, brandnetel en hennepplant behoren.

Waarom zijn Inca bessen zo bijzonder?

Inca bessen zijn niet zomaar besjes, ze zijn echte ‘superfruits’ omdat ze zo rijk zijn aan goede voedingsstoffen. Elke Incabes bevat vitamine A, B1, B2, B3 en C, calcium, ijzer en fosfor en bestaat voor ongeveer 16% uit plantaardige eiwitten, een van de hoogste gehaltes die je in fruit kunt aantreffen. Inca bessen zijn vanwege het hoge eiwitgehalte een ideaal ingrediënt voor proteïnesmoothies, die vooral gedronken worden door mensen die intensief trainen en spierherstel willen bevorderen of spieropbouw willen stimuleren

Inca bessen hebben echter nog een paar andere zeer bijzondere eigenschappen. Aan de hand van laboratoriumonderzoek is namelijk vastgesteld dat de in Inca bessen aanwezige polyfenolen en carotenoïden mogelijk krachtige antioxidanten zijn en ontstekingsremmende eigenschappen hebben (Wu et al., 2006; Franco et al., 2007) die de groei van longkankercellen kunnen afremmen (Yen et al., 2010) en hepatitis kunnen bestrijden (Arun & Asha, 2007). Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Inca bessen de bloedsuikerspiegel en bloeddruk kunnen reguleren (Pinto et al., 2009) en dat de kleine hoeveelheid melatonine die in Inca bessen zit een rol speelt bij het verkleinen van het risico op neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (Kolar & Malbeck, 2009). Uiteraard dient er nog veel meer onderzoek te worden gedaan naar de heilzame effecten van Inca bessen, maar vooralsnog lijken de resultaten veelbelovend.

Hoe kan ik Inca bessen het beste eten?

Inca bessen worden meestal in gedroogde vorm verkocht en smaken heerlijk in combinatie met noten, goji bessen, camu camu bessen of ander gedroogd fruit. Je kunt de gedroogde Inca bessen echter ook puur eten of als topping over een salade of toetje strooien. Daarnaast smaken gedroogde Inca bessen vanwege de frisse zoetzure smaak ontzettend lekker in rauwe taarten, koekjes en rauwe chocolaatjes.

Share:

7 comments

  1. Leuk om hier over Inca bessen te lezen. Ik ben er gek op!

    Ik haal ze bij Ekoplaza aan de Elandsgracht (Amsterdam). Zitten in de zelf afweeg bakken. Lekker als kleine snack.

  2. Ik viel bijna van m’n stoel bij het zien van de foto. Ik las gisteren toevallig in zo’n ‘hype’tijdschrift Happinez over ‘superfood’, dus ook de zgn. ‘Incabes’. Op internetsites kan men zaadjes bestellen onder de wat normalere naam ‘Ananaskers’. Nou woon ik in Bolivia en kom regelmatig deze telg van de Nachtschade tegen op ons stuk land cq ‘finca’. Deze plant komt daar van nature voor. De vruchtjes zijn erg lekker, maar ik wist niet dat ze zó gezond zijn ! Voor mij een bewijs dat de natuur ons blijft verbazen. Maar ook dat het steeds gekker wordt; voedsel komt van steeds verder en krijgt blijkbaar namen als ‘Incabes’ mee. Het klopt in mijn ogen trouwens niet dat deze plant uit de Amazone komt, want waar wij hem zien groeien, is vlakbij het nevelwoud; vochtig, hoogte 2000m, zowel fris met koude nachten ‘s winters en verder aangenaam warm. Nu even terug in Nederland vind ik de hollandse bloemkool met (biologische) (Ditta) aardappel weer erg lekker ! Dus lokaal heeft nog altijd mijn voorkeur.

  3. Je kunt Incabessen ook ‘gewoon’ in je eigen tuin telen. De prachtige Lampionplant (met die feloranje lampionnetjes) maakt in ieder lampionnetje een heerlijke bes. Het is nogal een woekeraar, dus eenmaal in je tuin is het eten of verzuipen 😉

    Los daarvan, even een kruidenvrouwenopmerking: Brandnetel en Hennep horen echt niet tot de Nachtschade-achtigen (Solanacae), maar tot ieder hun eigen familie (respectievelijk de Urticacae en de Cannabacae). Handig om te weten aangezien er nogal wat mensen zijn die geen Nachtschades willen eten – die hoeven niet ineens bang te worden voor brandnetelthee. Of voor een jointje 😉

  4. Ik heb zojuist gelezen dat deze vrucht hartritmestoornissen kan teweeg brengen. Ik ben een hartpatiënt en wil liever dat risico niet lopen. Anderzijds zei men dat het goed is bij astma, waar ik ook aan lijd. Kan iemand mij meer inlichtingen geven?

  5. Ik eet de besjes nu al een tijdje en altijd bijna een volledig zakje omdat ze zoooooo lekker zijn , verslavend zelfs of mijn astma er van verbeterd nog niks van gemerkt , wat ik wel merk als je slecht naar het toilet kan gaan zijn deze bessen daar perfect voor

  6. helpen ze ook als je wil afvallen?

  7. Nienke, de oranje lampionnetjes zijn niet om te eten!! Zijn giftig.
    De plant overigens ook, ook die van ananaskers

Geef een reactie