Kan ik huidveroudering voorkomen?

Niemand ontkomt eraan… elke dag worden we weer een dagje ouder! Tot de meest zichtbare verschijnselen van veroudering behoren rimpels, kraaienpootjes en een uitgezakte huid. Waardoor wordt dit veroorzaakt, en hoe kun je dit soort huidveroudering voorkomen?

Waarom sommige mensen meer rimpels hebben dan anderen

Iedereen wordt geboren met een soepele en elastische huid maar vanaf de geboorte begint het proces van huidveroudering eigenlijk direct. De huidcellen zullen zich gedurende iemands leven namelijk doorlopend delen en vernieuwen, niet alleen om te groeien maar ook om celbeschadigingen te repareren. Tijdens de constante celdeling die voor dit doel plaatsvindt wordt het DNA van de huidcel gedupliceerd en bij elke duplicatie worden de telomeren (het enkelstrengige DNA dat aan het uiteinde van chromosomen zit) korter, totdat ze zo kort zijn dat ze niet meer kunnen delen. Als dit punt wordt bereikt gaan de huidcellen dood en vindt er zichtbare huidveroudering plaats in de vorm van onder andere rimpels en verminderde elasticiteit. De oorspronkelijke lengte van telomeren verschilt per persoon en is dus genetisch bepaald, en ook de snelheid van de celdeling van huidcellen verschilt in aanleg per individu. Je kunt je eigen ‘genetische programma’ niet veranderen wat betekent dat huidveroudering voorkomen onmogelijk is, maar je kunt wel de snelheid van de huidveroudering afremmen zodat je langer een gladde en elastische huid houdt.

huidveroudering voorkomen

Factoren die huidveroudering versnellen

Er zijn een aantal factoren die bijdragen tot een snellere huidveroudering. Dit zijn:

 • Te lang in de zon zitten: het menselijk lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D van te maken. Dat Vitamine D erg belangrijk is voor je gezondheid en immuunsysteem heb je reeds kunnen lezen in het artikel “Is de zon goed voor je huid? Huidverzorging tips”. Echter, als je te lang in de zon zit beschadigt de UVA en UVB-straling die zich in zonlicht bevindt de huidcellen, waardoor de celvernieuwing wordt versneld en dus huidveroudering wordt bevorderd. Een vaak gehoord misverstand is dat je alleen huidschade oploopt als je huid verbrandt, maar dit is helaas een fabeltje. Ook als je huid bruin wordt zonder te verbranden treedt er huidschade op en zal de huid sneller verouderen. Daarnaast kan een veelvuldige blootstelling aan zonlicht het risico op huidkanker vergroten (Fisher et al., 2002)
 • Roken en teveel alcohol drinken: aan de hand van diverse wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat roken de huidveroudering enorm versnelt. Dit komt omdat bij rokers het vitamine C gehalte in het lichaam, dat een belangrijke rol speelt bij het soepel en elastisch houden van de huid, sneller wordt uitgeput (Nicita-Mauro et al., 2008). Ook teveel alcohol is slecht voor je huid, omdat dit de haarvaten in de huid verwijdt, wat huidschade en dus versnelde huidveroudering tot gevolg heeft (Beresford, 1995).
 • Ongezond eten: bij mensen die veel suiker- en koolhydraatrijke voeding eten gaat de huidveroudering een stuk sneller, omdat suikers in het lichaam leiden tot glycatie. Dit is een proces waarbij suikers zich binden aan eiwitten, wat een verhoogd niveau van ontstekingsreacties en dus celbeschadigingen en versnelde huidveroudering tot gevolg heeft (Semba et al., 2009).
 • Te weinig bewegen: als je weinig beweegt wordt je huid minder goed doorbloed en gehydrateerd en raakt je hormoonhuishouding uit balans. Het gevolg is dat je huid een groter risico loopt op huidschade waarna het elasticiteit zal verliezen. Tijdens het sporten zorgt de transpiratie er tevens voor dat toxische stoffen die zich in het lichaam bevinden beter via de huid worden afgevoerd, zodat ze geen celbeschadigingen kunnen veroorzaken (Daley & Spinks, 2000)
 • Stress en slaaptekort: mensen met chronische stress en/of slaaptekort hebben een verhoogde hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam en maken veel cortisol aan, ook vaak het ‘stresshormoon’ genoemd. Onderzoekers hebben aangetoond dat chronische stress het verouderingsproces sterk kan bevorderen (Nelson et al., 2011).
 • Gure weersomstandigheden: als je met een droge huid op de fiets springt en in de vrieskou met een ijzige wind naar je werk fietst wordt je gezichtshuid flink blootgesteld aan de ‘elementen’. Als gevolg daarvan kun je kloofjes en wondjes op de huid krijgen, waarna je lichaam aan het werk zal gaan om je huidcellen te repareren en te vernieuwen, wat de huidveroudering versnelt (McCullough et al., 2006).

Hoe kan ik huidveroudering vertragen?

Wie gezond eet, regelmatig beweegt, de huid goed verzorgt met een huidcrème op natuurlijke basis, stress en slaaptekort vermijdt en het lichaam niet teveel blootstelt aan de zon en toxische stoffen beschermt zichzelf het beste tegen huidveroudering. Daarnaast kun je ook bepaalde voeding en superfoods eten die je huid langer jong houden:

 • Voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren: deze vetzuren helpen je celmembranen gezond te houden. Daarnaast helpen omega-3 vetzuren ook bij de vermindering van de lichaamseigen productie van infecterende stoffen die huidveroudering versnellen. Voorbeelden van omega-3 rijke voeding zijn  sardines, ansjovis, wilde zalm en krill olie. Daarnaast dragen rauwe en pure plantaardige vetten en oliën zoals kokosolie, walnoten(olie) en lijnzaad(olie) bij aan een jonge huid (Bourre, 2004).
 • Antioxidantrijke voeding: als je veel rauwe groenten en bessen eet, bijvoorbeeld via groene smoothies, dan zorg je ervoor dat je dagelijks voldoende vitamine C en andere antioxidanten binnen krijgt die je huid glad en elastisch houden. Daarnaast is het aan te bevelen regelmatig groene thee te drinken (zonder suiker!), omdat ook deze zeer rijk is aan huidverjongende antioxidanten. Bovendien zijn er specifieke superfoods die een zeer hoog antioxidantgehalte hebben, zoals goji bessen, camu camu poeder en rauwe cacao (o.a. Paredes-López et al., 2010).
 • Zuiver bronwater: Het is belangrijk om dag in dag uit je organen, weefsels en cellen (inclusief die van de huid) voldoende gehydrateerd te houden, omdat op die manier huidverouderende afvalstoffen efficiënt kunnen worden afgevoerd. Drink dagelijks daarom minimaal zo’n twee liter puur en schoon water, bijvoorkeur zuiver bronwater omdat deze het minst vervuild is en allerlei gezonde mineralen bevat (Verdier-Sévrain & Bonté, 2007)

Huidveroudering voorkomen is dus helaas niet mogelijk, maar je kunt het proces wel vertragen door gezond te eten en te leven en voldoende huidverjongende voeding en superfoods te eten!

Share:

3 comments

 1. Excellent blog post. I definitely appreciate this website.
  Continue the good work!

 2. Ja idd goed informatief werk doe je Jesse Dankjewel.

 3. Hoe meet je de mate van veroudering dan?

Geef een reactie